Ordinul 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor

Ordinul 35/2016 din 2016.04.20
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 21 Noiembrie 2017

Intră în vigoare:
20 Aprilie 2016 An

 

Ordinul 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor

Dată act: 30-mar-2016

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Văzând Referatul de aprobare nr. 4.524 din 7 august 2015, elaborat de Direcţia generală sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor,

având în vedere prevederile art. 2 şi ale art. 24 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicată,

ţinând cont de prevederile art. 63 şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în baza prevederilor art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora,

în temeiul art. 3 alin. (1) şi (3), precum şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1

(1) Se aprobă Normele metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, prevăzute în anexa nr. 1.

(2) Se aprobă Normele metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 2

Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, institutele naţionale veterinare de referinţă şi posturile de inspecţie la frontieră duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor controlează modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.

Art. 4

Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 5

La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 29/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 şi 150 bis din 28 februarie 2014, cu modificările ulterioare, se abrogă.

Art. 6

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Andrei Butaru

_______

Pentru a vizualiza Monitorul Oficial 303 bis apăsaţi aici. .

ANEXA nr. 1

NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE A PROGRAMULUI ACŢIUNILOR DE SUPRAVEGHERE, PREVENIRE, CONTROL ŞI ERADICARE A BOLILOR LA ANIMALE, A CELOR TRANSMISIBILE DE LA ANIMALE LA OM, PROTECŢIA ANIMALELOR ŞI PROTECŢIA MEDIULUI, DE IDENTIFICARE ŞI ÎNREGISTRARE A BOVINELOR, SUINELOR, OVINELOR, CAPRINELOR ŞI ECVIDEELOR

ANEXA nr. 2

NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE A PROGRAMULUI DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL ÎN DOMENIUL SIGURANŢEI ALIMENTELOR

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 303 bis din data de 20 aprilie 2016

 

Norme Metodologice din 2016 de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor

Norme Metodologice din 2016 din 2016.04.20
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 26 Iulie 2023

Intră în vigoare:
20 Aprilie 2016 An

 

Norme Metodologice din 2016 de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor

Dată act: 30-mar-2016

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

CAPITOLUL I: PROGRAMUL DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL ÎN DOMENIUL SIGURANŢEI ALIMENTELOR DE ORIGINE ANIMALĂ

SECŢIUNEA 1: DEPISTAREA PRINCIPALILOR AGENŢI ZOONOTICI LA ANIMALE ŞI ÎN ALIMENTE DE ORIGINE ANIMALĂ

(1)_

Nr. crt.

Boala

Strategia şi conduita de execuţie

Precizări tehnice***

1

2

3

4

1.

BRUCELOZA

I. ANIMALE VII

Bovinele, ovinele, caprinele, porcinele şi leporidele se supun inspecţiei ante - mortem în unităţi de tăiere autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.

II. CARNE şi ORGANE

Inspecţia post - mortem a carcaselor se efectuează în unităţi de tăiere autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.

III. LAPTE

I. ANIMALE VII - bovinele, ovinele, caprinele, porcinele, leporidele

Supraveghere de laborator pentru speciile receptive - a se vedea prevederile Capitolului I din Anexa nr. 1.

II. CARNE şi ORGANE

Se recoltează organe în următoarele cazuri:

a) de la animalele reacţionate pozitiv, dubioase sau neconcludente la testele pentru Brucella;

b) de la animalele sacrificate la abator, probele provenite de la carcase cu leziuni suspecte de bruceloză.

III. MĂSURI

1. În cazul în care animalele prezintă o reacţie pozitivă sau neconcludentă la un test de depistare a brucelozei sau în cazul care există alte motive pentru suspectarea unei infecţii, acestea trebuie să fie sacrificate separat faţă de celelalte animale, luându-se toate precauţiile necesare pentru evitarea riscului de contaminare a celorlalte carcase, a liniei de sacrificare şi a personalului prezent în abator.

2. Carnea care provine de la animale la care inspecţia post-mortem a permis punerea în evidenţă a unei bruceloze acute trebuie să fie declarată improprie pentru consumul uman.

3. Mamelele, tractusul genital şi sângele care provin de la animalele la care a fost depistată o reacţie pozitivă sau neconcludentă la un test de depistare a brucelozei trebuie să fie declarate improprii pentru consumul uman, se confiscă şi se distrug, chiar dacă nu a fost detectată nici o leziune de acest tip. Laptele crud care provine de la animale care prezintă o reacţie pozitivă la testele de supraveghere privind bruceloză nu va fi utilizat pentru consum uman.

2.

CAMPILOBACTERIOZA

I. ANIMALE VII

Bovinele, ovinele, porcinele şi păsările se supun inspecţiei ante - mortem în unităţi de tăiere autorizate sanitar veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.

II. CARNE

1. Inspecţia post - mortem a carcaselor se efectuează în unităţi de tăiere autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.

2. Recoltarea de probe de carne de pasăre (carne tranşată/porţionată, cu sau fără piele, cu sau fără os), de către medici veterinari oficiali, din reţeaua de desfacere cu amănuntul, pentru testarea Campylobacter spp., conform programului specific elaborat de ANSVSA.

I. ANIMALE VII - bovine, ovine, porcine, păsări.

Supraveghere de laborator pentru speciile receptive - a se vedea prevederile Capitolului I din Anexa nr. 1.

II. CARNE

Recoltarea de probe de carne de pasăre (carne tranşată/porţionată, cu sau fără piele, cu sau fără os) din reţeaua de desfacere cu amănuntul. Recoltarea de probe este efectuată de către medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare DSVSA, şi analiza acestora se efectuează în cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, denumit în continuare IISPV, şi în cadrul laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare LSVSA, desemnate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, denumită în continuare ANSVSA, la propunerea IISPV.

III. MĂSURI

Tăierea în partidă separată a loturilor de păsări la care s-a decelat prezenţa de specii de Campylobacter termofile.

1. Carnea şi organele vor fi supuse tratamentului termic înainte de a fi consumate, nefiind supuse restricţiilor sanitare veterinare.

2. Notificarea fermelor furnizoare asupra rezultatelor pozitive obţinute în urma examenelor de laborator, în vederea elaborării şi aplicării de către fermieri a unui Plan de măsuri care să conducă la reducerea infecţiei în ferme.

3. Medicul veterinar oficial va controla prin supraveghere/monitorizare/recoltare de probe:

a) programul HACCP şi, în mod special, formulele de tratament termic în toate unităţile de procesare carne pasăre, carne roşie, lapte, peşte, moluşte;

b) evitarea contaminării carcaselor cu fecale în abatoarele de bovine, ovine şi porcine;

c) respectarea măsurilor de prevenire a contaminării încrucişate în toate unităţile de procesare şi alimentaţie publică;

d) evitarea contaminării prin manipularea de către personalul angajat a alimentelor gata preparate pentru consum în unităţile de alimentaţie publică. Conform Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 34/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, cu modificările şi completările ulterioare, la tulpinile de Campylobacter jejuni şi Campylobacter coli, izolate din produse alimentare de origine animală provenite de la bovine, porcine şi păsări se monitorizează antibiorezistenţa. Se va testa rezistenţa antimicrobiană şi la alţi agenţi zoonotici, în măsura în care aceştia prezintă un risc pentru sănătatea publică. Tulpinile de Campylobacter trebuie trimise la IISPV pentru confirmare şi colecţie.

3.

ECHINOCOCOZA (HIDATIDOZA)

I. ANIMALE VII

Animalele din speciile receptive tăiate pentru consum uman se supun inspecţiei ante - mortem în unităţi de tăiere autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.

II. CARNE ŞI ORGANE

Inspecţia post - mortem a carcaselor se efectuează în unităţi de tăiere autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.

I. ANIMALE VII

A se vedea prevederile prezentului capitol.

II. CARNE ŞI ORGANE

Se examinează fiecare carcasă şi organele de bovine, porcine, ovine, caprine, ecvine şi cervidee destinate consumului uman.

III. MĂSURI GENERALE

Interzicerea prezenţei câinilor în abatoare şi ferme.

IV. MĂSURI SPECIFICE

Carnea şi organele infestate se supun următoarelor măsuri:

a) Carnea şi organele infestate şi/sau cu chişti hidatici se declară improprii consumului uman, se denaturează şi se îndepărtează în condiţii de siguranţă;

b) Se recoltează fragmente de organe cu modificări chistice de către medicii veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar de la nivelul abatoarelor şi se transmit la LSVSA pentru efectuarea examenelor de laborator în vederea stabilirii genului Echinococcus (examen parazitologic şi morfopatologic); probele pozitive pentru genul Echinococcus se transmit la Laboratorul Naţional de Referinţă - LNR pentru Echinococcus din cadrul IDSA pentru identificarea speciei.

c) Grăsimea se dă în consum fără restricţii;

d) Interzicerea recuperării organelor parazitate pentru folosirea în alimentaţia carnivorelor.

4.

LISTERIOZĂ

I. ANIMALE VII

Bovinele, ovinele, caprinele şi porcinele se supun inspecţiei ante - mortem în unităţi de tăiere autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.

II. CARNE, PRODUSE DIN CARNE, PRODUSE LACTATE, PEŞTE ŞI PRODUSE DIN PESCUIT

1. Inspecţia post - mortem se efectuează în unităţi de tăiere autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.

2. Recoltarea probelor de către medici veterinari oficiali şi efectuarea examenelor în LSVSA şi în IISPV.

1. ANIMALE VII - bovinele, ovinele, caprinele, porcinele

Supraveghere prin examene de laborator - a se vedea prevederile Capitolului I din Anexa nr. 1.

II. a) La animalele suspecte

în caz de suspiciune se recoltează probe: capul întreg sau creierul, os lung şi porţiuni de ficat; probele se examinează prin inoculări pe medii uzuale în ziua primirii, iar creierul se examinează după păstrarea la frigider (4-8°C) timp de 48 de ore.

b) Produse din carne, produse lactate, peşte şi produse din pescuit, alte categorii de alimente introduse pe piaţa şi aflate în perioada de valabilitate:

Recoltarea de probe de alimente gata pentru consum, definite în Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare, şi în Secţiunea 4 lit. A nr. crt. 1, 2 şi 3 din prezentul capitol, este efectuată de către medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA şi analiza acestora se efectuează la LSVSA şi IISPV.

III. MĂSURI

în cazul confirmării bolii, carnea, organele şi grăsimea, care nu prezintă modificări senzoriale se dirijează pentru prelucrare în produse supuse tratamentului termic.

2. În cazul depistării L. monocytogenes în probele de alimente de origine animală introduse pe piaţa şi aflate în perioada de conservare, prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2073/2005, cu amendamentele ulterioare, şi în Secţiunea 4 lit. A nr. crt. 1, 2 şi 3 din prezentul capitol, se vor dispune măsuri de reţinere oficială şi retragerea de la consumul uman.

3. În toate cazurile în care, la examenul microbiologic, s-a decelat prezenţa L. monocytogenes în probele de alimente de origine animală introduse pe piaţa şi aflate în perioada de conservare, DSVSA comunică medicilor veterinari oficiali din unităţile situate pe teritoriul judeţului în care au fost diagnosticate acestea, precum şi la DSVSA din judeţele de provenienţă a produselor de origine animală, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje - SRAAF.

4. Tulpinile de L. monocytogenes izolate din produsele alimentare de origine animală introduse pe piaţa şi aflate în perioada de conservare, se trimit la IISPV pentru confirmare.

5. Medicul veterinar oficial va controla prin supraveghere/monitorizare/recoltare de probe:

a) respectarea bunelor practici de fabricaţie şi igienă, a programului HACCP şi în mod special a formulelor de tratament termic în toate unităţile de procesare carne roşie, lapte, peşte, moluşte;

b) respectarea măsurilor de prevenire a contaminării încrucişate în toate unităţile de procesare, alimentaţie publică, în mod special contaminarea post tratament termic a alimentelor gata preparate pentru consum, cu termen lung de valabilitate;

c) alimentele cu termen lung de valabilitate să fie depozitate la temperatura de refrigerare (brânzeturi cu pastă moale, produse din carne tip pate şi produse din carne feliate, produse din carne sau peşte ambalate sub vid);

d) prelevarea de teste de sanitaţie de pe suprafeţele cu care vin în contact alimentele, din zonele de prelucrare şi din echipamentul folosit, în cadrul Programului de autocontrol în unităţile de procesare carne pasăre, carne roşie, lapte, peşte, moluşte, precum şi în unităţile de alimentaţie publică;

e) recoltarea de probe de apă potabilă şi gheaţă utilizată în procesare, unde este cazul, în cadrul Programului de autocontrol în unităţile de procesare carne pasăre, carne roşie, lapte, peşte, moluşte, precum şi în unităţile de alimentaţie publică, în vederea efectuării examenului microbiologic;

f) evitarea contaminării prin manipularea alimentelor gata preparate pentru consum în unităţile de alimentaţie publică, de către personalul angajat.

5.

SALMONELOZA

I. ANIMALE VII

Bovinele, ovinele, caprinele, porcinele, cabalinele şi păsările se supun inspecţiei ante - mortem în abatoare autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.

II. CARNE şi SUBPRODUSE COMESTIBILE

1. Inspecţia post - mortem a carcaselor şi organelor, precum şi recoltarea de probe se efectuează în abatoare autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.

2. Verificarea şi recoltarea de probe include şi sălile de tranşare sau unităţile de tranşare şi reambalare a cărnii roşii şi a cărnii de pasăre, precum şi depozitele destinate pentru aceste cărnuri.

3. Recoltarea de probe de piele, din zona gâtului, de la carcase de pasăre, de către medici veterinari oficiali, de la nivelul abatoarelor, pentru testarea Salmonella spp.

III. OUĂ

Verificarea şi recoltarea de probe se efectuează în centre de colectare, centre de ambalare ouă unităţi producere ouă lichide, unităţi de procesare ouă, depozite, unităţi de alimentaţie publică şi unităţi de desfacere autorizate şi înregistrate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial - a se vedea Secţiunile 1, 2, 3 şi 4 din prezentul capitol.

IV. ALIMENTE DE ORIGINE ANIMALĂ

Alimentele de origine animală sunt supuse analizelor de laborator pentru Salmonella, conform legislaţiei în vigoare - a se vedea Secţiunile 1, 2, 3 şi 4 din prezentul capitol.

V. HRANA ANIMALĂ (Furaje) - a se vedea Secţiunea 9 din prezentul capitol

I. ANIMALE VII (bovine, ovine, caprine, porcine, cabaline, lagomorfe, păsări):

Programul de control pentru Salmonella la animalele vii se efectuează conform normelor sanitare veterinare în vigoare - a se vedea Capitolul I din Anexa nr. 1.

II. CARNE şi ORGANE COMESTIBILE

Programul de control pentru Salmonella spp., în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, cuprinde recoltarea de probe şi efectuarea de analize, după cum urmează:

A. Recoltarea de probe de carne tocata, carne preparata, produse din carne introduse pe piaţa şi aflate în perioada de conservare, pentru testarea Salmonella spp. ca şi criteriu de siguranţă a alimentelor.

Programul de control pentru Salmonella spp. şi recoltarea probelor de carne aflate în perioada de valabilitate se efectuează de către medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2073/2005, cu amendamentele ulterioare, şi ale Secţiunii 4 lit. A din prezentul capitol. Probele de carne prelevate vor fi analizate în cadrul LSVSA.

B. Recoltarea de probe din abatoare, pentru testarea Salmonella spp. ca şi criteriu de igienă a procesului tehnologic

1. De la carcasele de bovine, ovine, caprine, porcine şi cabaline se recoltează probe de pe suprafaţa carcaselor de bovine, ovine, caprine, porcine şi cabaline, prin metoda nedistructivă, cu ajutorul bureţilor abrazivi, pentru testarea Salmonella spp., conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2073/2005, cu amendamentele ulterioare şi ale Secţiunii 4 lit. A din prezentul capitol;

2. De la carcasele de păsări se recoltează porţiuni din pielea gâtului, pentru testarea Salmonella spp., conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2073/2005, cu amendamentele ulterioare.

III. MĂSURI:

A. În cazul identificării Salmonella spp. ca şi criteriu de siguranţă a alimentelor, în probele de alimente de origine animală vor fi aplicate următoarele măsuri:

1. În cazul depistării Salmonella spp. În probele recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2073/2005, cu amendamentele ulterioare, din produsele de origine animală care se regăsesc la nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul, aceste produse vor fi declarate produse improprii consumului uman şi vor fi reţinute oficial şi retrase de la consumul uman.

2. În cazul depistării Salmonella spp., în probele recoltate conform Regulamentul (CE) nr. 2073/2005, cu amendamentele ulterioare, din produsele de origine animală care nu au fost livrate către unităţile de vânzare cu amănuntul, cu excepţia depozitelor alimentare, acestea nu vor fi destinate comercializării către consumatorul final decât după ce au fost supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea acestui risc, într-o unitate de procesare autorizată sanitar veterinar, urmată de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare şarjă de fabricaţie care să ateste că aceasta este corespunzătoare microbiologic.

3. În cazul cărnii de pasăre se vor dispune măsuri de retragere de pe piaţă numai în cazul în care a fost identificată prezenţa Salmonella typhimurium şi/sau Salmonella enteritidis, pentru alte categorii de produse din sau care conţin carne de pasăre, fiind necesară aplicarea măsurilor prevăzute la pct. 1 şi 2.

B. În cazul obţinerii unor rezultate necorespunzătoare, cu privire la Salmonella spp. ca şi criteriu de igienă a procesului tehnologic

I. În cazul obţinerii unor rezultate necorespunzătoare, cu privire la Salmonella spp. ca şi criteriu de igienă a procesului tehnologic, la nivelul abatoarelor de ungulate domestice, vor fi aplicate următoarele măsuri:

I. În cazul obţinerii unor rezultate nesatisfăcătoare cu privire la depistarea Salmonella spp., indiferent de serotip în probele de pe suprafaţa carcaselor de bovine, ovine, caprine, porcine şi cabaline, recoltate la nivelul abatoarelor, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2073/2005, cu amendamentele ulterioare şi ale Secţiunea 4 lit. B pct. 1 din prezentul capitol, se vor dispune următoarele:

a) se vor aplica măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de igienă la nivelul abatoarelor;

b) revizuirea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

c) îmbunătăţirea condiţiilor de igienă şi biosecuritate în exploataţiile de origine a animalelor;

d) carnea şi organele provenite de la carcasele de bovine, ovine, caprine, porcine şi cabaline la care s-au obţinut rezultate nesatisfăcătoare, cu privire la Salmonella spp., ca şi criteriu de igienă a procesului nu vor fi supuse restricţiilor sanitar-veterinare.

II. În cazul obţinerii unor rezultate necorespunzătoare, cu privire la Salmonella spp. ca şi criteriu de igienă a procesului tehnologic, la nivelul abatoarelor de pasăre, vor fi aplicate următoarele măsuri:

1. În cazul obţinerii unor rezultate nesatisfăcătoare cu privire la depistarea Salmonella spp., indiferent de serotip în probele de pielea gâtului, recoltate de la carcasele de pasăre (broileri şi curcani) la nivelul abatoarelor, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2073/2005, cu amendamentele ulterioare şi, respectiv, ale Secţiunii 4 lit. B nr. crt. 2 din prezentul capitol, se vor dispune următoarele:

a) se vor aplica măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de igienă la nivelul abatoarelor;

b) revizuirea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

c) îmbunătăţirea condiţiilor de igienă şi biosecuritate în exploataţiile de origine a păsărilor;

d) carnea şi organele provenite de la carcasele de pasăre la care s-au obţinut rezultate nesatisfăcătoare, cu privire la Salmonella spp., ca şi criteriu de igienă a procesului nu vor fi supuse restricţiilor sanitare veterinare,

e) în cazul loturilor de păsări (broileri şi curcani), destinate abatorizării, care provin din efective de păsări în care a fost decelată prezenţa S. enteritidis şi/sau S. typhimurium în probele recoltate în cadrul controalelor oficiale, aceste loturi vor fi tăiate în partidă separată şi se vor recolta în mod obligatoriu în abator probe de piele din zona gâtului de la carcasele de păsări după răcire, conform procedurii elaborate de către ANSVSA, probe care vor fi trimise la laborator pentru efectuarea analizelor în vederea decelării S. enteritidis şi/sau S. typhimurium.

2. Este obligatorie menţionarea, în documentul ce cuprinde informaţiile privind lanţul alimentar la păsări, a rezultatelor probelor recoltate în cadrul Programelor Naţionale de Control al Salmonelozelor Zoonotice, conform prevederilor Capitolului II din Anexa nr. 1.

C. În cazul suspicionării sau identificării Salmonella spp. În ouăle de consum vor fi aplicate următoarele măsuri:

a) ouăle provenite din efective cu statut veterinar necunoscut sau care sunt suspicionate a fi contaminate/care sunt contaminate cu anumite serotipuri de Salmonella, pentru care a fost stabilit un obiectiv de reducere a prevalenţei (S. enteritidis şi/sau S. typhimurium), conform prevederilor Anexei nr. 1 Capitolul II pct. 4 - Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice la găinile ouătoare, sau care au fost identificate ca fiind sursa de infecţie în cadrul unui focar specific de toxiinfecţie alimentară la om, se pot admite în consum uman numai după ce au fost supuse unui tratament, astfel încât să se garanteze distrugerea serotipului S. enteritidis şi/sau S. Typhimurium;

b) ouăle provenite din efective cu statut veterinar necunoscut sau care sunt suspicionate de a fi infectate/care sunt infectate cu serotipurile vizate de Salmonella spp:

- sunt considerate ouă de categoria B, conform art. 2 alin. (4) din Regulamentul (CE) nr. 589/2008 al Comisiei din 23 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului privind standardele de comercializare aplicabile ouălor;

- sunt marcate înainte că acestea să fie introduse pe piaţă, conform art. 10 din Regulamentul (CE) nr. 589/2008;

- sunt distribuite către centrele de ambalare numai în cazul în care DSVSA avizează în mod favorabil măsurile implementate de către operatorul din sectorul alimentar, în vederea prevenirii contaminării încrucişate cu ouă provenite din alte efective, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1237/2007, cu amendamentele ulterioare.

D. În toate cazurile în care a fost depistată prezenţa Salmonella spp. de către DSVSA, în produsele alimentare de origine animală, destinate consumului uman, tulpina izolată se va trimite la IISPV, pentru confirmare şi tipizare.

E. Abatoarele de ungulate domestice şi de păsări au obligaţia de a notifica fermele/exploataţiile furnizoare asupra rezultatelor inspecţiei ante şi post - mortem, precum şi asupra rezultatelor pozitive obţinute în urma examenelor de laborator, în vederea elaborării şi aplicării de către fermieri a unui Plan de măsuri care să conducă la reducerea prevalenţei Salmonella spp. În ferme.

F. În toate cazurile în care, la examenul microbiologic, s-a decelat prezenţa S. enteritidis şi/sau S. typhimurium în probele de alimente de origine animală introduse pe piaţa, aflate în perioada lor de DSVSA comunică medicilor veterinari oficiali din unităţile situate pe teritoriul judeţului în care au fost diagnosticate acestea, precum şi la DSVSA din judeţele de provenienţă a animalelor/produselor de origine animală, prin SRAAF.

6.

TRICHINELOZA

I. ANIMALE VII

Animalele tăiate pentru consum uman, respectiv porci domestici, mistreţi, urşi, cabaline şi alte specii receptive, trebuie examinate la tăiere pentru Trichinella spp.

II. CARNE

1. Carnea proaspătă provenită de la speciile de animale receptive se admite pentru consum uman numai după efectuarea examenului pentru decelarea Trichinella spp. de către medicii veterinari oficiali sau medicii veterinari de liberă practică organizaţi conform legii şi care deţin certificat de instruire valid.

2. Efectuarea examenului pentru decelarea Trichinella spp. poate fi realizata şi de personalul auxiliar oficial sau de personalul din unităţile de tăiere autorizate sanitar-veterinar, care îşi desfăşoară activitatea sub supravegherea şi responsabilitatea medicului veterinar oficial sau a medicului veterinar de liberă practică, decizia finală privind admiterea în consum a cărnii fiind luată de către medicul veterinar.

3. În conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/1375, cu modificările şi completările ulterioare, tot personalul implicat în examinarea probelor pentru decelarea Trichinella spp. trebuie să fie instruit corespunzător şi să participe la:

a) un program de control al testelor utilizate pentru decelarea Trichinella spp;

b) o evaluare periodică a procedurilor de testare, înregistrare şi analiză utilizate în laborator.

4. Examenul pentru decelarea Trichinella spp. se efectuează în cadrul institutelor naţionale de referinţă, la LSVSA din cadrul DSVSA, în circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în laboratoarele special amenajate şi dotate pentru decelarea Trichinella spp din abatoarele în care se sacrifică animale receptive, sau în laboratoarele din unităţile care manipulează carne de vânat sălbatic, precum şi în alte laboratoare autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pentru decelarea Trichinella spp.

I. ANIMALE VII - porci domestici, porci mistreţi, urşi, cabaline şi alte specii receptive

Supraveghere prin examene de laborator pentru speciile receptive - a se vedea prevederile Capitolului I din Anexa nr. 1.

II. CARNE

Recoltarea probelor pentru decelarea Trichinella spp. se face conform prevederilor Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1375 al Comisiei din 10 august 2015 de stabilire a normelor specifice aplicabile controalelor oficiale privind prezenţa de Trichinella în carne, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru toate speciile receptive, examenul pentru depistarea Trichinella spp. se efectuează printr-una din următoarele metode, după cum urmează:

1. Metoda de detectare de referinţă, respectiv metoda digestiei eşantioanelor combinate utilizând un agitator magnetic;

sau

2. Metode echivalente:

a) metoda digestiei eşantioanelor combinate cu asistenţă mecanică/tehnică a sedimentării;

b) metoda digestiei eşantioanelor colective cu asistenţă mecanică/tehnică de izolare prin filtrare;

c) metoda de digestie automată pentru eşantioane colective până la 35 grame;

d) metoda agitatorului magnetic pentru digestia eşantioanelor combinate/"izolare prin filtrare" şi depistare de larve printr-un test de aglutinare cu latex (metoda este considerată echivalentă doar în cazul testelor realizate pe carne provenind de la porcine domestice).

sau

3. Examenul trichineloscopic prin compresie pe lamă se realizează numai pentru porcii crescuţi şi sacrificaţi la nivelul gospodăriilor populaţiei în vederea consumului propriu, precum şi pentru vânatul sălbatic destinat consumului propriu al vânătorului.

Marcarea cărnii care a fost supusă examenului pentru decelarea Trichinella spp. se efectuează conform prevederilor legale.

III. MĂSURI

a) Carnea în care s-au detectat larve de Trichinella spp. se declară improprie pentru consum uman.

b) DSVSA vor lua măsuri pentru interzicerea punerii pe piaţă a cărnii în care a fost depistată Trichinella spp., vor dispune distrugerea acesteia, vor iniţia investigaţii epidemiologice în vederea identificării originii cărnii şi a eliminării surselor.

c) în situaţia în care se constată că produse din carne, carne preparată şi carne tocată cu origine necunoscută au stat la baza declanşării unor episoade de trichineloza la om, DSVSA au obligaţia ca în timpul investigaţiilor din cadrul anchetei epidemiologice să recolteze şi să examineze toate probele suspecte.

d) Larvele izolate din eşantioanele pozitive sunt trimise la LNR din cadrul IISPV pentru a fi identificate speciile de Trichinella în cauză.

7.

TUBERCULOZA (produsă de Mycobacterium bovis)

I. ANIMALE VII -

bovinele, caprinele, porcinele, leporidele şi vânatul sălbatic:

- se supun examenului ante mortem în unităţi de tăiere autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.

II. CARNE şi ORGANE

1. Inspecţia post - mortem a carcaselor şi organelor se efectuează în unităţi de tăiere autorizate sanitar-veterinar, de către medici veterinari oficiali sau de către personalul auxiliar oficial.

2. În cadrul inspecţiei post - mortem se examinează inclusiv ganglionii limfatici ai capului şi organelor.

3. În cazul în care nu s-au constatat semne clinice specifice la examenul ante mortem, animalele se dirijează la tăiere în condiţii normale, în caz contrar animalele se dirijează la tăiere în partidă separată.

III. LAPTE CRUD

A) în exploataţiile de animale producătoare de lapte.

B) în unităţi de procesare a laptelui supuse autorizării şi/sau înregistrării sanitare veterinare.

I. ANIMALE VII - bovinele, caprinele, porcinele, leporidele şi vânatul sălbatic:

Supravegherea speciilor receptive în ferme prin teste alergice şi/sau serologice pentru tuberculoză şi expedierea animalelor reagente către abator în vederea sacrificării în partidă separată - a se vedea prevederile Capitolului I din Anexa nr. 1.

II. CARNE şi ORGANE

Se recoltează probe în următoarele cazuri:

a) în cazul animalelor care au reacţionat pozitiv la testele alergice şi/sau serologice, la care după tăiere prin inspecţia post - mortem nu se constată leziuni, se vor recolta următorii ganglioni limfatici:

1. submaxilari, retrofaringieni, bronhiei;

2. mediastinali, eventual şi mezenterici, dacă sunt măriţi în volum, portali şi retromamari.

b) în cazul suspiciunii de TBC se recoltează probe de organe cu leziuni şi ganglioni limfatici în vederea examinării bacteriologice şi histologice, după caz, conform normelor sanitare veterinare în vigoare.

Se recoltează porţiuni de organe cu leziuni şi limfonodulii aferenţi, în lipsa organelor afectate se recoltează numai limfonodulii cu leziuni.

c) Medicul veterinar oficial va notifica la DSVSA toate cazurile de suspiciune/leziuni detectate la examenul post - mortem.

III. MĂSURI

a) în cazul în care animalele prezintă o reacţie pozitivă sau neconcludentă la tuberculină sau în cazul care există alte motive pentru suspectarea unei infecţii, acestea trebuie să fie sacrificate separat faţă de celelalte animale, luându-se toate precauţiile necesare pentru evitarea riscului de contaminare a celorlalte carcase, a liniei de sacrificare şi a personalului prezent în abator;

b) Sancţiunile de abator la carnea şi organele mamiferelor se aplică în funcţie de localizare şi extinderea leziunilor şi în conformitate cu prevederile normelor sanitare veterinare în vigoare;

c) Toată carnea care provine de la animale la care inspecţia post-mortem a permis punerea în evidentă a unor leziuni tuberculoase în mai multe organe sau părţi ale carcasei trebuie să fie declarată improprie pentru consumul uman;

d) în cazul în care a fost evidenţiată o leziune tuberculoasă în ganglionii limfatici ai aceluiaşi organ sau în aceeaşi parte a carcasei, numai organul afectat sau această parte a carcasei şi ganglionii limfatici asociaţi trebuie să fie declarata improprii pentru consumul uman.

III. MASURI LAPTE CRUD

A.1. Laptele provenit de la vacile cu reacţii pozitive sau dubioase la testul unic (TU) în perioadă de 42 zile până la efectuarea testului comparativ simultan (TCS) nu va fi utilizat în consum uman.

A.2. Laptele provenit de la animalele care nu prezintă semne clinice de boală şi nu au dat reacţii pozitive la testele de tuberculinare, provenite din exploataţii care nu sunt oficial libere de tuberculoză poate fi livrat pentru procesare, cu acordului scris al DSVSA, în vederea obţinerii de produse lactate, cu condiţia să fie supus unui tratament termic care să dea o reacţie negativă la testul fosfatazei alcaline.

A.3. Livrarea laptelui crud din fermele/exploataţiile de animale producătoare de lapte care nu sunt oficial libere de tuberculoză, în vederea procesării în conformitate cu prevederile lit. A.2., se realizează numai după obţinerea acordului scris din partea DSVSA pe a cărei rază teritorială se găseşte ferma/exploataţia de animale.

B.1. Laptele provenit de la vacile cu reacţii pozitive sau dubioase la TU (în perioadă de 42 zile până la efectuarea TCS) nu va fi recepţionat şi admis la procesare în unităţile supuse înregistrării sanitare veterinare (centrele de prelucrare a laptelui) şi în unităţile de procesare autorizate sanitar-veterinar. B.2. Procesarea în conformitate cu prevederile lit. A.2. a laptelui provenit de la animalele care nu prezintă semne clinice de boală şi nu au dat reacţii pozitive la testele de tuberculinare, din exploataţii care nu sunt oficial libere de tuberculoză, se realizează numai după obţinerea acordului scris din partea DSVSA pe a cărei rază teritorială căreia se găseşte unitatea autorizată sanitar-veterinar.

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 499/2014

de completare a Regulamentelor (UE) nr. 1308/2013 și (UE) nr. 1306/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului prin modificarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al...

REGULAMENTUL (CE) NR. 2017/C 428/01 - Comunicarea Comisiei

privind furnizarea informațiilor referitoare la substanțe sau produse care cauzează alergii sau intoleranțe, astfel cum sunt enumerate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului...

Typography

Typography Documentation and examples for Bootstrap typography, including global settings, headings, body text, lists, and more. h1. Heading 1 h2. Heading 2 h3. Heading 3 h4. Heading 4 h5. Heading 5...

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/1275

de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2020/592 privind măsuri excepționale temporare de derogare de la anumite dispoziții ale Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al...