Ordinul 879/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piureului de mere conservat

 

Ordinul 879/2004 din 2005.05.13
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2005

Intră în vigoare:
13 Mai 2006 An

 

Ordinul 879/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piureului de mere conservat

Dată act: 24-nov-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piureului de mere conservat, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.

-****-

p. Ministrul agriculturii, pădurilor

şi dezvoltării rurale,

Nicolae Istudor,

secretar de stat

Ministrul sănătăţii,

Ovidiu Brînzan

Preşedintele Autorităţii Naţionale

pentru Protecţia Consumatorilor,

Eduard Gabriel Matei

ANEXĂ:

Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piureului de mere conservat

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 407 din data de 13 mai 2005

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piureului de mere conservat

Norma din 2004 din 2005.05.13
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2006

Intră în vigoare:
13 Mai 2006 An

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piureului de mere conservat

Dată act: 24-nov-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţa alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea piureului de mere conservat pe teritoriul României, pentru a putea garanta că acest produs nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentat corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

Art. 2

Reglementările prezentei norme nu se aplică piureului de mere conservat preparat în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

Art. 3

Prevederile art. 5, art. 7, art. 8 şi art. 10, din prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar ai acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

CAPITOLUL II: Natură. Conţinut

Art. 4

"Piure de mere conservat" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată alimentelor preparate din mere sănătoase, proaspete, curăţate, descojite, care păstrează caracteristicile fructului Malus domesticus Borkhausen, în conţinutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

Art. 5

Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea materiei prime şi denumirea formei de prezentare: "piure de mere";

(2) descrierea piureului de mere conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă, ex.: "îndulcit", "neîndulcit", "cu X (denumirea ingredientului care-i dă o caracteristică specifică)".

CAPITOLUL III: Fabricare

Art. 6

Alimentul "Piure de mere conservat", definit şi descris prin prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

Art. 7

Materia primă folosită la fabricarea piureului de mere conservat, definită şi descrisa în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 8

Ingredientele utilizate la fabricarea piureului de mere conservat, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

Art. 9

Spaţiile în care se fabrică piureul de mere conservat, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară

Art. 10

Piureul de mere conservat trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 3, respectiv anexa nr. 4 la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

Art. 11

Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 12

Se interzice fabricarea şi comercializarea piureului de mere conservat care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport

Art. 13

Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 14

Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

Art. 15

Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 si Art. 5 din prezenta normă;

(2) cantitatea netă;

(3) lista ingredientelor;

(4) condiţiile de depozitare, conform Art. 17 din prezenta normă;

(5) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului

(6) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

(7) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

(8) menţionarea tratamentului termic;

(9) ţara de origine a produsului.

Art. 16

Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

Art. 17

Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare şi de îngheţ, la o temperatură de max. 200C şi umiditate relativă a aerului de maxim 80%.

Art. 18

Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor si protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.

Art. 19

Fiecare transport de piure de mere conservat trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentara a produsului.

CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale

Art. 20

Anexele nr. 1 până la nr. 4 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.

Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere

(1) Merele trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără lovituri mecanice, ajunse la maturitate, fără codiţe şi frunze;

(2) Piureul de mere conservat se poate fabrica în următoarea gamă sortimentală:

a) Piure de mere cu adaos de zaharuri şi/sau alţi îndulcitori cum ar fi mierea, având minim 16,5% substanţă uscată solubilă (16,5 0Brix)

b) Piure de mere fără adaos de zaharuri, având minim 9% substanţă uscată solubilă (9% 0Brix).

c) Orice altă formă de prezentare a produsului este permisă, dacă:

(i) se deosebeşte de formele prezentate în prezenta norma;

(ii) îndeplineşte cerinţele prezentei norme, incluzându-le pe cele privind defectele, conţinutul de fructe şi orice altă prevedere privind modul de prezentare, pentru evitarea confuziilor;

(iii) este descrisă clar în denumirea produsului şi pe etichetă astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.

Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise

Ingredientul

Limita admisa

Mere

Conform anexa nr. 1

Apă

In cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie

Sare

 

Zaharuri şi/sau alţi îndulcitori cum ar fi mierea

 

Plante aromatice

 

(i) Acidifianţi:

Acid malic (E296)

Acid citric (E330)

 

(ii) Antioxidanţi:

Acid ascorbic (E300)

Acid erithorbic (E315)

 

(iii) Aromatizanţi

Aromatizanţi naturali şi identic naturali, exceptându-i pe aceia care reproduc aroma de mere.

 

Anexa nr. 3: Cerinţe organoleptice

Caracteristica

Condiţii de admisibilitate

Aspectul exterior al recipientului

Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor ori pelicula de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp dar nu la falţ.

Aspectul conţinutului:

 

(a) Culoare, gust, miros

Piureul de mere trebuie să aibă culoare, gust şi miros caracteristice produsului, fără gusturi şi mirosuri străine.

(b) Defecte

Numărul şi ponderea defectelor: seminţe sau porţiuni ale acestora, coji, porţiuni de pistil, particule de culoare închisă şi orice alte elemente vegetale străine produsului trebuie să nu influenţeze negativ aspectul sau comestibilitatea produsului.

Acceptarea lotului

Orice recipient cu piure de mere conservat care nu îndeplineşte una sau mai multe din cerinţele organoleptice este considerat necorespunzător.

Un lot de piure de mere conservat va fi considerat corespunzător dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius.

Anexa nr. 4: Cerinţe fizico-chimice

Denumirea caracteristicii

Condiţii de admisibilitate

Metode de analiză

Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs

minim 90%

Calculat ca procent din volumul de apă distilată conţinut de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 200C.

Acceptarea lotului

Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere este considerat necorespunzător.

Un lot de "piure de mere conservat" va fi considerat corespunzător calitativ dacă numărul recipientelor necorespunzătoare nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 407 bis din data de 13 mai 2005

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

2002/ 932 Ordin

Ordinul 932/2002 pentru aprobarea Normelor privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman

2023/ 74 Ordin

Ordinul 74/2023 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind fabricarea produselor lactate în unităţile de prelucrare a laptelui cu volum mic de producţie, care...

REGULAMENT APLICARE (UE) NR. 2018/150

de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/1240 în ceea ce privește metodele de analiză și evaluare calitativă a laptelui și produselor lactate eligibile pentru intervenția...

Sterilizarea ambalajelor pentru băuturi ESL și aseptice cu UV-C și peroxid de hidrogen: o soluție eficientă și sustenabilă

În industria băuturilor și produselor lactate, siguranța microbiologică și prelungirea duratei de valabilitate au devenit priorități esențiale. Cererea consumatorilor pentru produse cât mai...