Ordinul 969/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor congelate
Ordinul 969/2004 din 2005.05.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2005
Intră în vigoare:
19 Mai 2006 An
Cuprins
- CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
- CAPITOLUL II:
- CAPITOLUL III: Fabricare
- CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentara
- CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
- CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
- Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
- Anexa nr. 2: Cerinţe organoleptice
- Descărcă textul
Ordinul 969/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor congelate
Dată act: 27-dec-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor congelate, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Petre Daea Ministrul sănătăţii, Ovidiu Brînzan Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduard Gabriel Matei |
ANEXĂ:
Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor congelate
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421 din data de 19 mai 2005
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor congelate
Norma din 2004 din 2005.05.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2006
Intră în vigoare:
19 Mai 2006 An
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor congelate
Dată act: 27-dec-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate fa fabricarea şi/sau comercializarea piersicilor congelate pe teritoriul României, pentru a putea garanta că acestea nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentate corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.
Art. 2
Reglementările prezentei norme nu se aplica produselor "Piersici congelate" preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu sau celor fabricate în scopul prelucrării ulterioare cu excepţia reambalării şi nici acelora care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.
Art. 3
Prevederile Art. 5, Art. 8 şi Art. 11 din prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.
CAPITOLUL II:
Art. 4
"Piersici congelate" este denumirea sub care se vinde produsul, dată în general alimentelor preparate din piersici sănătoase, proaspete, care păstrează caracteristicile speciei Prunus persica L, cu excepţia nectarinelor, introduse cu sau fără zaharuri în ambalaje care se închid ermetic, congelate înainte sau după introducerea lor în ambalaj pentru a împiedica alterarea lor.
Art. 5
Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:
(a) denumirea materiei prime: "piersici";
(b) menţionarea formei de prezentare conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;
(c) menţionarea procedeului de conservare: "congelat";
(d) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică, ex. "cu X";
CAPITOLUL III: Fabricare
Art. 6
Alimentul "Piersici congelate", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.
Art. 7
Materia primă folosită la fabricarea piersicilor congelate, trebuie să fie proaspătă, ajunsă la maturitate, curată, sănătoasă, fără părţi exterioare verzi sau codiţe, să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 8
Ingredientele utilizate la fabricarea piersicilor congelate trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.
Art. 9
Congelarea se face în instalaţii adecvate în care procesul frigorific trebuie condus astfel încât durata de menţinere a produsului la temperatura la care se produce cristalizarea maximă să fie foarte scurtă şi se consideră încheiat atunci când temperatura în centrul termic al produsului a atins valoarea de -18 0C (0 0F), după stabilizarea termică.
Reambalarea se face cu respectarea cerinţelor tehnologice prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate.
Art. 10
Spaţiile în care sunt fabricate piersicile congelate, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentara
Art. 11
Piersicile congelate trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.
Art. 12
Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 13
Se interzice fabricarea şi comercializarea piersicilor congelate care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
Art. 14
Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare şi:
(a) să asigure produsului păstrarea proprietăţilor nutriţionale, organoleptice, fizico-chimice;
(b) să protejeze produsul împotriva deshidratării şi acumulării căldurii prin radiaţie;
(c) să protejeze produsul de contaminare microbiologică sau de altă natură;
(d) să fie noi.
Art. 15
Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.
Art. 16
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;
(2) cantitatea netă;
(3) lista ingredientelor;
(4) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;
(5) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului
(6) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);
(7) menţiunea "a nu se recongela după decongelare";
(8) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
(9) instrucţiuni privind păstrarea şi modul de preparare.
(10) în cazul ambalării în vrac a piersicilor congelate, pe ambalaj se înscrie denumirea produsului şi datele de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului şi data durabilităţii minimale, celelalte informaţii pot fi înscrise fie pe ambalaj, fie în documentele însoţitoare.
Art. 17
Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.
Art. 18
Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în depozite frigorifice echipate cu sisteme de măsură şi control adecvate care pot înregistra şi regla temperatura şi circulaţia aerului astfel încât să fie îndeplinite cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate, la o temperatura de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută.
Art. 19
Transportul produsului definit în prezenta normă se face cu vehicule curate, echipate cu instalaţii frigorifice, capabile să asigure o temperatură de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută pe durata transportului şi înregistrarea acesteia în mod continuu.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 20
Anexele nr. 1 şi nr. 2 fac parte integrantă din prezenta normă.
Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
(1) Piersicile trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără lovituri mecanice, ajunse la maturitate, fără codiţe şi frunze, fără gust şi/sau miros străin;
(2) Soiurile de piersici sunt grupate după criteriul aderenţei sâmburelui la pulpă, astfel:
a) cu sâmbure detaşabil - acele soiuri ia care sâmburele se detaşează uşor de pulpă;
b) cu sâmbure aderent - acele soiuri la care sâmburele nu se poate detaşa.
(3 )Soiurile de piersici sunt grupate după culoare, astfel:
a) albe - soiuri de piersici a căror culoare dominantă variază de la alb la alb-gălbui;
b) galbene - soiuri de piersici a căror culoare dominantă variază de la galben deschis la roşu-portocaliu intens;
c) verzi - soiuri de piersici a căror culoare dominantă variază de la verde deschis la verde;
d) roşii - soiuri de piersici a căror culoare dominantă variază de la galben deschis la roşu-portocaliu, iar pulpa acestora (inclusiv concavitatea în care se găseşte sâmburele) prezintă puncte roşii;
(4) Piersicile congelate se pot fabrica în următoarea gamă sortimentală:
a) întregi - fructe întregi cu sâmburi;
b) jumătăţi - fructe fără sâmburi, tăiate în două părţi aproximativ egale;
c) sferturi - fructe fără sâmburi, tăiate în patru părţi aproximativ egale;
d) felii - fructe fără sâmburi, tăiate în sectoare aproximativ egale;
e) cuburi - fructe fără sâmburi, tăiate în bucăţi având forma unui cub;
f) bucăţi - fructe fără sâmburi, tăiate in forme de dimensiuni inegale;
g) alte forme - orice altă formă de prezentare a piersicilor este admisă dacă:
(i) se deosebeşte de formele din prezenta normă;
(ii) îndeplineşte toate cerinţele prezentei norme;
(iii) este descrisă clar în denumirea produsului şi pe etichetă astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.
(5) Piersicile congelate pot fi preparate cu adaos de zaharuri sau sirop de zaharuri.
Ingrediente. Limite admise
Ingredientul |
Limita admisa |
Zaharuri: zaharoză, dextroză, fructoză, zahăr invertit, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoza. |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie. |
Aditivi alimentari: Antioxidanţi: Acid ascorbic (E300) Acid citric (E330) |
Anexa nr. 2: Cerinţe organoleptice
Caracteristica |
Condiţii de admisibilitate |
(1) Culoare |
(1) caracteristică soiului şi sortimentului fabricat, aproximativ uniforma; |
(2) Gust şi miros |
(2) plăcute, caracteristice soiului şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin. |
(3) Textura |
(3) după decongelare fructele trebuie să fie potrivit de tari, nedestrămate, suficient de cărnoase. |
(4) Conţinutul în substanţă uscata solubilă: - piersici cu adaos de zaharuri (după decongelare, zdrobire şi omogenizare la 200C) - piersici cu sirop de zaharuri (după decongelare, zdrobire şi omogenizare la 200C) |
(4) 18% - 35% (m/m) 15% - 30% (m/m) |
(5) Forma de prezentare: |
(5) 95% din numărul de fructe întregi, jumătăţi sau sferturi trebuie sa fie aproximativ egale ca mărime. |
(6) Defecte admise: |
(6) conform tabelelor nr. 1, 2 şi 3 |
Tabelul nr. 1. Defecte admise la piersici întregi congelate (20 piersici)
Defectul |
Unitatea de măsură |
Ponderea defectului |
|||
Minor |
Major |
Grav |
Total |
||
6.1 Fructe decolorate sau verzi |
4 cm2 |
1 |
|||
5.2 Leziuni: leziuni provocate de insecte sau boli |
|||||
- suprafaţă mai mică de 1 cm2 |
0,5 cm2 |
1 |
|||
- suprafaţa mai mare de 1 cm2 |
1 cm2 |
2 |
|||
- pete închise, care pătrund în pulpă |
4 |
||||
6.3 Materii vegetale şi codiţe: frunze sau alte materii vegetale inofensive şi codiţe |
1 bucata |
2 |
|||
6.4 Leziuni mecanice şi din prelucrare: fructe lovite, cu scobituri, din care lipsesc bucăţi. |
1 fruct |
2 |
|||
6.5 Porţiuni fibroase: fructe care prezintă, după decongelare, porţiuni de ţesut fibros |
1 fruct |
2 |
|||
6.6 Fructe supramaturate, moi |
1 fruct |
2 |
|||
6.7 Coji: la sortimentele descojite |
1 cm2 |
1 |
|||
TOTAL PUNCTE ADMISIBILE |
25 |
8 |
4 |
25 |
Tabelul nr. 2 Defecte admise la piersici jumătăţi şi sferturi, congelate (30 bucăţi)
Defectul |
Unitatea de măsură |
Ponderea defectului |
|||
Minor |
Major |
Grav |
Total |
||
6.1 Fructe decolorate sau verzi |
4 cm2 |
1 |
|||
6.2 Leziuni: leziuni provocate de insecte sau boli |
|||||
- suprafaţă mai mică de 1 cm2 |
0,5 cm2 |
1 |
|||
- suprafaţă mai mare de 1 cm2 |
1 cm2 |
2 |
|||
- pete închise, care pătrund în pulpă |
4 |
||||
6.3 Materii vegetale şi codiţe: frunze sau alte materii vegetale inofensive şi codiţe |
1 bucată |
2 |
|||
6.4 Leziuni mecanice şi din prelucrare: fructe lovite, cu scobituri, din care lipsesc bucăţi. |
1 fruct |
2 |
|||
6.5 Porţiuni fibroase: fructe care prezintă, după decongelare, porţiuni de ţesut fibros |
1 fruct |
2 |
|||
6.6 Fructe supramaturate, moi |
1 fruct |
1 |
|||
6.7 Coji: la sortimentele descojite |
1 cm2 |
1 |
|||
6 8 Fragmente de sâmburi: fragmente din sâmbure tari, cu porţiuni ascuţite având dimensiuni peste 3 mm. |
1 bucată |
2 |
|||
6.9 Sâmburi întregi |
1 bucată la 3 kg de produs |
||||
TOTAL PUNCTE ADMISIBILE |
25 |
8 |
4 |
25 |
Tabelul nr. 3 Defecte admise la piersici felii, cuburi, bucăţi, congelate (300g)
Defectul |
Unitatea de măsură |
Ponderea defectului |
|||
Minor |
Major |
Grav |
Total |
||
6.1 Fructe decolorate sau verzi |
4 cm2 |
1 |
|||
6.2 Leziuni: leziuni provocate de insecte sau boli |
|||||
- suprafaţă mai mică de 1 cm2 |
0,5 cm2 |
1 |
|||
- suprafaţă mai mare de 1 cm2 |
1 cm2 |
2 |
|||
- pete închise, care pătrund în pulpă |
|||||
6.3 Materii vegetale şi codiţe: frunze sau alte materii vegetale inofensive şi codiţe |
1 bucată |
2 |
|||
6.4 Leziuni din prelucrare: fructe lovite, cu scobituri, din care lipsesc bucăţi. |
1 fruct |
1 |
|||
6.5 Porţiuni fibroase: fructe care prezintă, după decongelare, porţiuni de ţesut fibros |
1 fruct |
2 |
|||
6.6 Fructe supramaturate, moi |
1 fruct |
1 |
|||
6.7 Coji: la sortimentele descojite |
1 cm2 |
1 |
|||
6.8 Fragmente de sâmburi: fragmente din sâmbure tari, cu porţiuni ascuţite având dimensiuni peste 3 mm. |
1 bucata |
2 |
|||
6.9 Sâmburi întregi |
1 bucată la 3 kg de produs |
||||
TOTAL PUNCTE ADMISIBILE |
25 |
6 |
4 |
25 |
Acceptarea lotului
(1) Mărimea eşantionului prelevat pentru analiza organoleptică este:
a) 20 de piersici pentru sortimentul "piersici întregi";
b) 30 de bucăţi pentru sortimentele "jumătăţi" şi "sferturi";
c) 300 g pentru sortimentele "felii", "cuburi" şi "bucăţi"
(2) Un eşantion de piersici congelate care nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate sau depăşeşte numărul maxim al punctajului total admis pentru unul sau mai multe defecte este considerat necorespunzător.
(3) Un lot piersici congelate va fi considerat corespunzător dacă numărul eşantioanelor necorespunzătoare nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421bis din data de 19 mai 2005
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.