Ordinul 972/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul morcovilor congelaţi
Ordinul 972/2004 din 2005.05.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2005
Intră în vigoare:
19 Mai 2006 An
Cuprins
- Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul morcovilor congelaţi
- CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
- CAPITOLUL II:
- CAPITOLUL III: Fabricare
- CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
- CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
- CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
- Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
- Anexa nr. 2: Cerinţe organoleptice
- Descărcă textul
Ordinul 972/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul morcovilor congelaţi
Dată act: 27-dec-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul morcovilor congelaţi, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Petre Daea Ministrul sănătăţii, Ovidiu Brînzan Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduard Gabriel Matei |
ANEXĂ:
Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul morcovilor congelaţi
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421 din data de 19 mai 2005
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul morcovilor congelaţi
Norma din 2004 din 2005.05.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2006
Intră în vigoare:
19 Mai 2006 An
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul morcovilor congelaţi
Dată act: 27-dec-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea morcovilor congelaţi pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceştia nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentaţi corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.
Art. 2
Reglementările prezentei norme nu se aplică produselor "Morcovi congelaţi" preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu sau celor fabricate în scopul prelucrării ulterioare cu excepţia reambalării şi nici acelora care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umana sau pentru mediu.
Art. 3
Prevederile Art. 5, Art. 7, Art. 8 şi Art. 11 din prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legai într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.
CAPITOLUL II:
Art. 4
"Morcovi congelaţi" este denumirea sub care se vinde produsul, dată în general alimentelor preparate din morcovi sănătoşi, proaspeţi, din soiurile de cultură ale speciei Daucus carota L., introduşi cu sau fără ingrediente în ambalaje care se închid ermetic, congelate înainte sau după introducerea lor în ambalaj pentru a împiedica alterarea lor.
Art. 5
Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:
(a) denumirea materiei prime: "morcovi";
(b) menţionarea formei de prezentare şi a calibrului conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 şi anexa nr. 2 la prezenta normă; menţiunea "necalibrat" dacă produsul nu a fost calibrat;
(c) menţionarea procedeului de conservare: "congelată";
(d) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică, ex. "cu X";
CAPITOLUL III: Fabricare
Art. 6
Alimentul "Morcovi congelaţi", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.
Art. 7
Materia primă folosită la fabricarea morcovilor congelaţi, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 8
Ingredientele utilizate la fabricarea fasolei păstăi congelată, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.
Art. 9
Congelarea se face în instalaţii adecvate în care procesul frigorific trebuie condus astfel încât durata de menţinere a produsului la temperatura la care se produce cristalizarea maximă să fie foarte scurtă şi se consideră încheiat atunci când temperatura în centrul termic al produsului a atins valoarea de -18 0C (0 0F), după stabilizarea termică.
Reambalarea se face cu respectarea cerinţelor tehnologice prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate.
Art. 10
Spaţiile în care se fabrică morcovii congelaţi, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie sa îndeplinească cerinţele de igiena alimentara, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
Art. 11
Morcovii congelaţi trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.
Art. 12
Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 13
Se interzice fabricarea şi comercializarea morcovilor congelaţi care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
Art. 14
Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare şi:
(a) să asigure produsului păstrarea proprietăţilor nutriţionale, organoleptice, fizico-chimice;
(b) să protejeze produsul împotriva deshidratării şi acumulării căldurii prin radiaţie;
(c) să protejeze produsul de contaminare microbiologică sau de altă natură;
(d) să fie noi.
Art. 15
Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.
Art. 16
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta norma;
(2) cantitatea neta;
(3) lista ingredientelor;
(4) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;
(5) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului
(6) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicata prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);
(7) menţiunea "a nu se recongela după decongelare"
(8) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
(9) instrucţiuni privind păstrarea şi modul de preparare.
(10) în cazul ambalării în vrac a produsului "Morcovi congelaţi", pe ambalaj se înscriu denumirea produsului şi datele de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului şi data durabilităţii minimale, celelalte informaţii pot fi înscrise fie pe ambalaj, fie în documentele însoţitoare.
Art. 17
Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.
Art. 18
Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în depozite frigorifice echipate cu sisteme de măsură şi control adecvate care pot înregistra şi regla temperatura şi circulaţia aerului astfel încât să fie îndeplinite cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate, la o temperatura de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută.
Art. 19
Transportul produsului definit în prezenta normă se face cu vehicule curate, echipate cu instalaţii frigorifice, capabile să asigure o temperatură de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută pe durata transportului şi înregistrarea acesteia în mod continuu.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 20
Anexele nr. 1 şi nr. 2 fac parte integrantă din prezenta normă.
Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
(1) Morcovii trebuie să fie întregi, sănătoşi, cu aspect proaspăt, neramificaţi, netezi, curaţi, fără lovituri mecanice, netrecuţi în tijă florală, nelemnificaţi, necrăpaţi, fără gust şi/sau miros străin;
(2) Nu sunt restricţii cu privire la soiul utilizat;
(3) Înainte de congelare trebuie bine spălaţi, depelaţi, îndepărtate frunzele, îndepărtat coletul,.
(4) Morcovii congelaţi se pot fabrica în următoarea gamă sortimentală:
(a) "întregi" |
- soiuri de morcovi conici sau cilindrici (de ex. Chantenay şi Amsterdam) cu diametrul maxim de 50 mm măsurat în zona circumferinţei maxime; raportul între diametrul celui mai mare şi a celui mai mic morcov trebuie să fie de max. 4:1; - soiuri de morcovi sferici ("morcovi de Paris") cu diametrul maxim de 45 mm; |
(b) "deget" |
- morcovi din soiuri cilindrice sau bucăţi tăiate transversal din aceştia având lungimea de cel puţin 30 mm; |
(c) "jumătăţi" |
- morcovi tăiaţi în două părţi aproximativ egale, de-a lungul axei longitudinale; |
(d) "sferturi" |
- morcovi tăiaţi longitudinal în patru părţi aproximativ egale; |
(e) "felii longitudinale" |
- morcovi tăiaţi longitudinal în patru sau mai multe felii aproximativ egale, de formă netedă sau ondulată, având min. 20 mm lungime şi min. 5 mm grosime; |
(f) "Julienne" |
- morcovi tăiaţi longitudinal în formă de batoane netede sau ondulate având grosimea de max. 5 mm; |
(g) "felii", "inele" sau "rondele" |
- morcovi tăiaţi transversal în felii netede sau ondulate având grosimea cuprinsă între 2 si 10 mm şi diametrul de max. 50 mm |
(h) "bucăţi" |
- morcovi "întregi" tăiaţi transversal în bucăţi având grosimea cuprinsa între 10 şi 30 mm, morcovi "jumătăţi" tăiaţi transversal în bucăţi sau morcovi "bucăţi" având forme neregulate şi dimensiuni superioare rondelelor sau cuburilor. |
(i) "cuburi" |
- morcovi tăiaţi în formă de cuburi aproximativ egale având latura de max. 12,5 mm. |
(j) "cuburi duble" |
- morcovi tăiaţi în forma de paralelipiped cu secţiunea pătrată având latura de max. 12,5 mm şi lungimea egală cu dublul lăţimii. |
(k) alte forme |
orice altă formă de prezentare a morcovilor este admisă dacă: (i) se deosebeşte de formele descrise în prezenta normă; (ii) îndeplineşte cerinţele prezentei norme; (iii) este descrisa clar în denumirea produsului şi pe etichetă astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul. |
Ingrediente. Limite admise
Ingredientul |
Limita admisa |
Zaharuri: zaharoză, dextroză, fructoză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoza. |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie |
Sare |
|
Legume simple sau în amestec (lăptucă, ceapă, bucăţi de ardei verde sau roşu) |
max. 10% m/m din cantitatea netă. |
Plante aromatice uscate şi condimente. |
Anexa nr. 2: Cerinţe organoleptice
Caracteristica |
Condiţii de admisibilitate |
(1) Culoare |
(1) caracteristică soiului, aproximativ uniformă. |
(2) Gust şi miros |
(2) plăcute, caracteristice soiului şi ingredientelor folosite, fără gust şi/sau miros străin. |
(3) Textură |
(3) morcovii nu trebuie să fie tari şi fibroşi. |
(4) Uniformitate dimensională, la sortimentele "întregi" şi "deget" calibrate: |
(4) minim 80% m/m din cantitatea de morcovi congelaţi trebuie să aibă calibrul indicat pe etichetă, conform tabelului nr. 1. |
(5) Forma de prezentare: |
(5)max.10% m/m din morcovii "întregi" şi max. 20% m/m din morcovi pentru celelalte forme de prezentare pot avea altă formă decât forma indicată pe etichetă. |
(6) Defecte admise: |
(6) conform tabelelor nr. 2 şi nr. 3 |
Tabelul nr. 1. Diametrele corespondente categoriilor dimensionale şi soiurilor de morcovi congelaţi
Soiul |
Categoria dimensională |
||||
Foarte mic |
Mic |
Mediu |
Mare |
Foarte mare |
|
Cilindric |
- |
6-23 |
23-27 |
min. 27 |
- |
Conic |
- |
10-30 |
30-36 |
min. 36 |
- |
Sferic |
max. 18 |
18-22 |
22-27 |
27-35 |
min. 35 |
Tabelul nr. 2. Defecte admise la sortimentele: "întregi", "deget", "jumătăţi", "sferturi".
Defectul |
Unitatea de măsură |
Categoria |
Total |
|
A |
B |
|||
(a) Materii vegetale străine; materii vegetale provenite de la curăţarea morcovilor sau orice altă materie vegetală inofensivă care nu a fost adăugată ca ingredient. |
Max. 2 bucăţi sau 1 g la 1 kg de morcovi congelaţi |
|||
(b) Malformaţii: morcovi ramificaţi, strâmbi, contorsionaţi sau altfel deformaţi sau care nu prezintă forma indicata pe etichetă |
1 morcov |
2 |
||
(c) Pete grave: pete produse de atacul insectelor, diferite boli sau alte cauze, a căror suprafeţe însumate sunt mai mari decât aria unui cerc cu diametrul de 6 mm. |
1 morcov |
2 |
||
(d) Pete: pete produse de atacul insectelor, diferite boli sau alte cauze, care se întind pe o suprafaţa cu diametrul cuprins între 3 şi 6 mm. |
1 morcov |
1 |
||
(e) Descojire incompletă: morcovi care prezintă porţiuni nedescojite a căror suprafaţă însumată este mai mare decât suprafaţa cercului cu diametrul de 6 mm. |
1 morcov |
1 |
||
(f) Morcovi sfărâmaţi sau rupţi: |
1 morcov |
2 |
||
(g) Crăpături: crăpături mai adânci de 2 mm sau crăpături care afectează aspectul produsului. |
1 morcov |
1 |
||
(h) Porţiuni verzi: morcovi care prezintă porţiuni verzi care coboară sub colet sau o bandă verde la colet. |
1 morcov |
1 |
||
(i) Bucăţi mici: bucăţi de morcovi având lungimea mai mică de 25 mm |
max. 15% m/m |
|||
TOTAL PUNCTE ADMISIBILE |
25 |
30 |
40 |
Tabelul nr. 3. Defecte admise la sortimentele: "felii longitudinale", "Julienne", "felii", "inele" sau "rondele", "bucăţi", "cuburi", ''cuburi duble".
Defectul |
Unitatea de măsură |
Categoria |
Total |
|
A |
B |
|||
(a) Materii vegetale străine: materii vegetale provenite de la curăţarea morcovilor sau orice altă materie vegetală inofensivă care nu a fost adăugată ca ingredient. |
Max. 2 bucăţi sau 1g la 1 kg de morcovi congelaţi |
|||
(b) Malformaţii: morcovi ramificaţi, strâmbi, contorsionaţi sau altfel deformaţi sau care nu prezintă forma indicată pe etichetă |
4g de produs afectat |
1 |
||
(c) Pete grave pete produse de atacul insectelor, diferite boli sau alte cauze, a căror suprafeţe însumate sunt mai mari decât aria unui cerc cu diametrul de 6 mm |
4g de produs afectat |
2 |
||
(d) Pete: pete produse de atacul insectelor, diferite boli sau alte cauze, care se întind pe o suprafaţă cu diametrul cuprins între 3 şi 6 mm. |
4g de produs afectat |
1 |
||
(e) Descojire incompletă. Morcovi care prezintă porţiuni nedescojite a căror suprafaţă însumată este mai mare decât suprafaţa cercului cu diametrul de 6 mm. |
4g de produs afectat |
|||
(f) Porţiuni verzi: morcovi care prezintă porţiuni verzi care coboară sub colet sau o bandă verde la colet. |
4g de produs afectat |
|||
(g) Morcovi sfărâmaţi sau rupţi şi bucăţi mici: bucăţi de morcovi sfărâmaţi, rupţi sau bucăţi cu lungimea mai mică de 25 mm. |
max. 25% m/m |
|||
TOTAL PUNCTE ADMISIBILE: |
||||
"felii longitudinale", "felii", "inele" sau |
26 |
8 |
26 |
|
"rondele", "bucăţi" "cuburi", "cuburi duble" |
13 |
4 |
13 |
|
"Julienne" |
20 |
4 |
20 |
Acceptarea lotului
(1) Mărimea eşantionului prelevat pentru analiza organoleptică este:
a) 1 kg pentru "materii vegetale străine" şi "bucăţi mici";
b) 100 bucăţi pentru sortimentele "întregi", "deget", "jumătăţi" şi "sferturi"
c) 400 g pentru sortimentele: "felii longitudinale", "felii", "inele" sau "rondele", "bucăţi", "cuburi", "cuburi duble", "Julienne".
(2) Un eşantion de morcovi congelaţi care nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate sau depăşeşte numărul maxim al punctajului total admis pentru unul sau mai multe defecte este considerat necorespunzător.
(3) Un lot de morcovi congelaţi va fi considerat corespunzător dacă numărul eşantioanelor necorespunzătoare nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al pianului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421bis din data de 19 mai 2005
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.