Ordinul 974/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul conopidei congelate
Ordinul 974/2004 din 2005.05.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2005
Intră în vigoare:
19 Mai 2006 An
Cuprins
- Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul conopidei congelate
- CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
- CAPITOLUL II:
- CAPITOLUL III: Fabricare
- CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
- CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
- Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
- Anexa nr. 2: Cerinţe organoleptice
- Descărcă textul
Ordinul 974/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul conopidei congelate
Dată act: 27-dec-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul conopidei congelate, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Petre Daea Ministrul sănătăţii, Ovidiu Brînzan Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduard Gabriel Matei |
ANEXĂ:
Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul conopidei congelate
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421 din data de 19 mai 2005
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul conopidei congelate
Norma din 2004 din 2005.05.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2006
Intră în vigoare:
19 Mai 2006 An
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul conopidei congelate
Dată act: 27-dec-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea conopidei congelate pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceasta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentată corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.
Art. 2
Reglementările prezentei norme nu se aplică produselor "Conopidă congelată" preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu sau celor fabricate în scopul prelucrării ulterioare cu excepţia reambalării şi nici acelora care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.
Art. 3
Prevederile Art. 5, Art. 7 şi Art. 11 din prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.
CAPITOLUL II:
Art. 4
"Conopidă congelată" este denumirea sub care se vinde produsul, dată în general alimentelor preparate din inflorescenţe de conopidă sănătoasă, proaspătă, care păstrează caracteristicile speciei Brassica oleracea L. var. botrytis L, introduse cu sau fără ingrediente în ambalaje care se închid ermetic, congelate înainte sau după introducerea lor în ambalaj pentru a împiedica alterarea lor.
Art. 5
Denumirea sub care se vinde produsul trebuie sa indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:
(a) denumirea materiei prime: "conopidă";
(b) denumirea formei de prezentare: "întreagă", "buchete", etc., conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta norma;
(c) menţionarea procedeului de conservare: "congelata'';
(d) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică, ex. "cu X";
CAPITOLUL III: Fabricare
Art. 6
Alimentul "Conopidă congelată", definit şi descris în prezenta norma, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.
Art. 7
Materia primă folosită la fabricarea conopidei congelate, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 8
Ingredientele utilizate la fabricarea conopidei congelate trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.
Art. 9
Congelarea se face în instalaţii adecvate în care procesul frigorific trebuie condus astfel încât durata de menţinere a produsului la temperatura la care se produce cristalizarea maximă să fie foarte scurtă şi se consideră încheiat atunci când temperatura în centrul termic al produsului a atins valoarea de -18 0C (0 0F), după stabilizarea termică.
Reambalarea se face cu respectarea cerinţelor tehnologice prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate.
Art. 10
Spaţiile în care este produsa conopida congelata, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
Art. 11
Conopida congelata trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.
Art. 12
Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 13
Se interzice fabricarea şi comercializarea produselor care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL V:Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
Art. 14
Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare şi:
(a) să asigure produsului păstrarea proprietăţilor nutriţionale, organoleptice, fizico-chimice;
(b) să protejeze produsul împotriva deshidratării şi acumulării căldurii prin radiaţie;
(c) să protejeze produsul de contaminare microbiologică sau de altă natură;
(d) să fie noi.
Art. 15
Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.
Art. 16
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;
(2) cantitatea netă;
(3) lista ingredientelor;
(4) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;
(5) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului
(6) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);
(7) menţiunea "a nu se recongela după decongelare";
(8) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
(9) instrucţiuni privind păstrarea şi modul de preparare.
(10) în cazul ambalării în vrac a produsului "conopidă congelată", pe ambalaj se înscrie denumirea produsului şi datele de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului şi data durabilităţii minimale, celelalte informaţii pot fi înscrise fie pe ambalaj, fie în documentele însoţitoare.
Art. 17
Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.
Art. 18
Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în depozite frigorifice echipate cu sisteme de măsură şi control adecvate care pot înregistra şi regla temperatura şi circulaţia aerului astfel încât să fie îndeplinite cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate, la o temperatura de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută.
Art. 19
Transportul produsului definit în prezenta normă se face cu vehicule curate, echipate cu instalaţii frigorifice, capabile să asigure o temperatură de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută pe durata transportului şi înregistrarea acesteia în mod continuu.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 20
Anexele nr. 1 şi nr. 2 fac parte integrantă din prezenta normă.
Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
(1) Conopida trebuie să fie întreagă, sănătoasă, cu aspect proaspăt, ajunsă la maturitate, fără vătămări mecanice, patologice sau produse de insecte, fără gust şi/sau miros străin;
(2) Depozitarea materiei prime până în momentul congelării se efectuează în condiţii de temperatura, umiditate şi igienă care să asigure menţinerea proprietăţilor organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice în limitele prevăzute de reglementările în vigoare.
(3) Conopida congelată poate fi fabricată în următoarea gamă sortimentală:
(a) "Întreagă": |
conopidă întreaga tăiată de la bază, care păstrează frunzele mici si moi de la baza cotorului; |
(b) "Felii": |
bucăţile obţinute prin tăierea în două, patru sau mai multe bucăţi, în plan vertical, a conopidei; |
(c) "Buchete": |
buchete din conopidă desprinse de cotor cu sau fără o porţiune de tija cu o lungime de minim 12 mm. Într-un ambalaj se admit maxim 20% m/m buchete cu dimensiuni cuprinse între 5 şi 12 mm. |
(d) Alte forme: |
orice alta formă de prezentare este admisă dacă: (i) se deosebeşte de formele definite şi descrise în prezenta normă; (ii) îndeplineşte celelalte cerinţele din prezenta normă; (iii) este descrisa clar în denumirea produsului şi pe etichetă astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul. |
Anexa nr. 2: Cerinţe organoleptice
Caracteristica |
Condiţii de admisibilitate |
(1) Culoare |
(1) conopida poate avea culori de la alb la crem cu nuanţe de verde, galben sau roz; tija sau pedunculii pot prezenta nuanţe de verde pai sau bleu. |
(2) Gust şi miros |
(2) plăcute, caracteristice soiului şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin. |
(3) Textură |
(3) satisfăcătoare, fără bucăţi de produs fibroase sau lemnificate. |
(4) Uniformitate dimensională, la sortimentele calibrate |
(4) minim 80% m/m din buchetele de conopidă congelate trebuie să aibă dimensiunea indicată pe etichetă, celelalte buchete pot avea dimensiuni diferite în limitele prevăzute în tabelul nr.1. |
(5) Defecte admise: |
(5) conform tabelelor nr.2 şi nr. 3 |
Tabelul nr. 1. Sortimente dimensionale pentru conopida congelată
Categoria dimensională |
Caracteristici |
(a) buchet mic: |
buchetul a cărui inflorescenţă măsurată transversal are dimensiunea maximă cuprinsă între 12 mm şi 30 mm. |
(b) buchet mare: |
buchetul a cărui inflorescenţă măsurată transversal are dimensiunea maximă de cel puţin 30 mm; |
Tabelul nr. 2. Defecte admise la conopidă congelată întreagă
Defectul |
Unitatea de măsură |
Ponderea defectului |
|||
Minor |
Major |
Grav |
Total defecte |
||
5.1 Defecte de culoare: porţiuni gri, maronii, verzi sau având o culoare diferită pe suprafaţa inflorescenţei; nuanţe de albastru sau verde la tije sau pedunculi nu constituie defect. |
|||||
(a) minor: defectul de culoare dispare ia gătit; |
fiecare porţiune sau însumate de 8 cm2 |
1 |
|||
(b) major: defectul de culoare nu dispare la gătit |
fiecare porţiune sau însumate de 4 cm2 |
2 |
|||
5.2 Pete; leziuni superficiale sau adânci provocate de insecte sau boli |
|||||
(a) defect minor - inflorescenţa prezintă pete care nu afectează ţesutul; |
fiecare inflorescenţă |
1 |
|||
(b) defect major - inflorescenţa prezintă pete care afectează ţesutul; |
fiecare inflorescenţă |
2 |
|||
(c) defect grav - inflorescenţa prezintă pete care o fac inutilizabilă pentru gătit. |
fiecare inflorescenţa |
4 |
|||
5.3 Leziuni mecanice: peste 25% din inflorescenţă este afectată de lovituri sau lipseşte; |
fiecare inflorescenţă |
2 |
|||
5.4 Porţiuni fibroase: |
|||||
(a) defect major: fibre tari vizibile care afectează comestibilitatea |
fiecare inflorescenţă |
2 |
|||
(b) defect grav: fibre tari vizibile care fac produsul inutilizabil pentru gătit. |
fiecare inflorescenţa |
4 |
|||
5.5 Fasonare neglijentă: prezintă scobituri adânci lăsate de cuţit, colţuri, zimţi, porţiuni zgrunţuroase sau zdrenţuite; |
fiecare inflorescenţă |
2 |
|||
5.6 Frunze: frunze verzi, tari, sau bucăţi din acestea desprinse sau nu de pe inflorescenţă. |
2 cm2 |
2 |
|||
5.7 Nu este compactă: inflorescenţă ramificată sau într-un stadiu de maturitate atât de avansat încât se prezintă ca un mănunchi slab structurat sau cu aspect zgrunţuros sau este foarte moale; |
12 cm2 |
2 |
|||
TOTAL PUNCTE ADMISIBILE |
10 |
6 |
4 |
10 |
Tabelul 3. Defecte admise la conopida congelată prezentată în formă de " felii" sau "buchete"
Defectul |
Unitatea de măsură |
Ponderea defectului |
|||
Minor |
Major |
Grav |
Total defecte |
||
5.1 Defecte de culoare: porţiuni gri, maronii, verzi sau având o culoare diferită pe suprafaţa inflorescenţei; nuanţe de albastru sau verde la tije sau pedunculi nu constituie defect. |
|||||
(a) minor: defectul de culoare dispare la gătit; |
fiecare zonă sau însumate de 8 cm2 |
1 |
|||
(b) major: defectul de culoare nu dispare la gătit |
fiecare zonă sau însumate de 4 cm2 |
2 |
|||
5.2 Pete: leziuni superficiale sau adânci provocate de insecte sau boli |
|||||
(a) defect minor - inflorescenţa prezintă pete care nu afectează ţesutul; |
fiecare inflorescenţă |
1 |
|||
(b) defect major - inflorescenţa prezintă pete care afectează ţesutul; |
fiecare inflorescenţă |
2 |
|||
(c) grave - inflorescenţa prezintă pete care o fac inutilizabilă pentru gătit. |
fiecare inflorescenţă |
4 |
|||
5.3 Leziuni mecanice: peste 50% din inflorescenţă este afectată de lovituri sau lipseşte; |
fiecare inflorescenţă |
2 |
|||
5.4 Porţiuni fibroase: (a) defect major: fibre tari vizibile care afectează comestibilitatea |
fiecare inflorescenţă |
2 |
|||
(b) defect grav: fibre tari vizibile care fac produsul inutilizabil pentru gătit. |
fiecare inflorescenţă |
4 |
|||
5.5 Fasonare neglijentă: prezintă scobituri adânci lăsate de cuţit, colţuri, zimţi, porţiuni zgrunţuroase sau zdrenţuite; |
fiecare inflorescenţă * |
1 |
|||
5.6 Frunze: frunze verzi, tari, sau bucăţi din acestea desprinse sau nu de inflorescenţă |
2 cm2 |
2 |
|||
5. 7 Fragmente: bucăţi de inflorescenţă a căror dimensiune maximă nu depăşeşte 5 mm; |
3% m/m |
2 |
|||
5. 8 Nu este compactă: inflorescenţă ramificată sau într-un stadiu de maturitate atât de avansat încât se prezintă ca un mănunchi slab structurat sau cu aspect zgrunţuros sau este foarte moale; |
12 cm2 |
2 |
|||
5. 9 Pedunculi desprinşi: bucăţi de peduncul mai lungi de 2,5 cm; |
1 bucată |
1 |
|||
TOTAL PUNCTE ADMISIBILE |
25 |
16 |
4 |
25 |
Acceptarea lotului
(1)Mărimea eşantionului prelevat este:
(a)pentru forma de prezentare "întregi": numărul minim de inflorescenţe care cântăresc în total cel puţin 500 g;
(b)pentru celelalte forme de prezentare: 500 g de produs.
(2)Un eşantion de conopidă congelată care nu îndeplineşte una sau mai multe din condiţiile de admisibilitate este considerat necorespunzător.
(3)Un lot conopidă congelată va fi considerat corespunzător dacă numărul eşantioanelor necorespunzătoare nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421bis din data de 19 mai 2005
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Cel mai valoros membru al echipei tale de HACCP
Normele europene impun o echipă multidisciplinară pentru a realiza programele de igienă și siguranța alimentelor. Fiind membri ai comunității aveți dreptul să adăugați în documentația voastră...
De ce este inutil haccp ?
Ca specialist implicat în optimizarea proceselor din diverse industrii, am avut de-a face cu numeroase provocări, însă rareori am întâlnit un subiect atât de frustrant și de confuz pentru...
Diferențele dintre SMSA și HACCP: Cadrul legal și aplicabilitate
Află care sunt diferențele și asemnănarea între cele două sisteme de igienă și siguranța alimentelor SMSA și HACCP.
Când produsele alimentare devin sursă de toxiinfecții alimentare
Toxiinfecțiile alimentare sunt boli transmise prin consumul de alimente sau băuturi contaminate cu germeni dăunători sau alte substanțe nocive. Acestea reprezintă o preocupare majoră pentru...