Ordinul 976/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi congelate

 

Ordinul 976/2004 din 2005.05.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2005

Intră în vigoare:
19 Mai 2006 An

 

Ordinul 976/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi congelate

Dată act: 27-dec-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi congelate, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi

dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.

-****-

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

Petre Daea

Ministrul sănătăţii,

Ovidiu Brînzan

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

Eduard Gabriel Matei

ANEXĂ:

Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi congelate

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421 din data de 19 mai 2005

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi congelate

Norma din 2004 din 2005.05.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2006

Intră în vigoare:
19 Mai 2006 An

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi congelate

Dată act: 27-dec-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea fasolei păstăi congelate pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceasta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentată corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

Art. 2

Reglementările prezentei norme nu se aplică produselor "Fasole păstăi congelată" preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu sau celor fabricate în scopul prelucrării ulterioare cu excepţia reambalării şi nici acelora care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

Art. 3

Prevederile Art. 5, Art. 7, Art. 8 şi Art. 11 din prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

CAPITOLUL II:

Art. 4

"Fasole păstăi congelată" este denumirea sub care se vinde produsul, dată în generai alimentelor preparate din păstăi de fasole sănătoase, proaspete, care păstrează caracteristicile speciei Phaseolus vulgaris L. sau Phaseolus coccineus L, introduse cu sau fără ingrediente în ambalaje care se închid ermetic, congelate înainte sau după introducerea lor în ambalaj pentru a împiedica alterarea lor.

Art. 5

Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

(a) denumirea materiei prime: "fasole păstăi";

(b) menţionarea culorii, a formei de prezentare şi a calibrului conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr.1 şi anexa nr.2 la prezenta normă; menţiunea "necalibrat" dacă produsul nu a fost calibrat;

(c) menţionarea procedeului de conservare: "congelată";

(d) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică, ex. "cu X";

CAPITOLUL III: Fabricare

Art. 6

Alimentul "Fasole păstăi congelată", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

Art. 7

Materia primă folosită la fabricarea fasolei păstăi congelată, definită şi descrisă în anexa nr.1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 8

Ingredientele utilizate la fabricarea fasolei păstăi congelată, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

Art. 9

Congelarea se face în instalaţii adecvate în care procesul frigorific trebuie condus astfel încât durata de menţinere a produsului la temperatura la care se produce cristalizarea maximă să fie foarte scurtă şi se consideră încheiat atunci când temperatura în centrul termic al produsului a atins valoarea de -18 0C (0 0F), după stabilizarea termică. Reambalarea se face cu respectarea cerinţelor tehnologice prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate.

Art. 10

Spaţiile în care este produsa fasolea păstăi congelată, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentara

Art. 11

Fasolea păstăi congelată trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

Art. 12

Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 13

Se interzice fabricarea şi comercializarea fasolei păstăi congelată care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport

Art. 14

Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare şi:

(a) să asigure produsului păstrarea proprietăţilor nutriţionale, organoleptice, fizico-chimice;

(b) să protejeze produsul împotriva deshidratării şi acumulării căldurii prin radiaţie;

(c) să protejeze produsul de contaminare microbiologică sau de altă natură;

(d) să fie noi.

Art. 15

Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

Art. 16

Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul sa fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

(2) cantitatea netă;

(3) lista ingredientelor;

(4) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;

(5) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de ...." cu menţionarea lunii şi anului

(6) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

(7) menţiunea "a nu se recongela după decongelare";

(8) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau a!e distribuitorului sau ale importatorului produsului;

(9) instrucţiuni privind păstrarea şi modul de preparare.

(10) în cazul ambalării în vrac a produsului "Fasole păstăi congelată", pe ambalaj se înscriu denumirea produsului şi datele de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului şi data durabilităţii minimale, celelalte informaţii pot fi înscrise fie pe ambalaj, fie în documentele însoţitoare.

Art. 17

Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

Art. 18

Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în depozite frigorifice echipate cu sisteme de măsură şi control adecvate care pot înregistra şi regla temperatura şi circulaţia aerului astfel încât sa fie îndeplinite cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate, la o temperatura de - 180C (00F) sau mai scăzută.

Art. 19

Transportul produsului definit în prezenta normă se face cu vehicule curate, echipate cu instalaţii frigorifice, capabile să asigure o temperatura de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută pe durata transportului şi înregistrarea acesteia în mod continuu.

CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale

Art. 20

Anexele nr. 1 şi nr. 2 fac parte integranta din prezenta normă.

Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere

(1) Păstăile de fasole trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără aţe, vârfuri şi codiţe, fără gust şi/sau miros străin;

(2) Fasolea păstăi poate să provină din soiurile "verde" şi "galbenă (grasă)" cu păstăi cilindrice sau late;

(3) Fasolea păstăi congelată se poate fabrica în următoarea gamă sortimentală:

(a) "întregi"

păstăi de fasole întregi

(b) "tăiate"

păstăi de fasole tăiate transversal în bucăţi scurte, astfel încât cel puţin 70% din numărul lor au lungimi cuprinse între 20 mm şi 65 mm;

(c) "tăiate mărunt"

păstăi de fasole tăiate transversal în bucăţi scurte, astfel încât cel puţin 70% din numărul lor au lungimi cuprinse între 10 mm şi 20 mm;

(d) "tăiate diagonal"

păstăi de fasole tăiate sub un unghi de aproximativ 450 faţă de axa longitudinală astfel încât cel puţin 70% din bucăţi au lungimi mai mari de 6 mm;

(e) "felii"

păstăi de fasole tăiate longitudinal sau sub un unghi de 450 faţă de axa longitudinală în felii de max. 7 mm grosime;

(f) alte forme

orice altă formă de prezentare a păstăilor de fasole este admisă daca:

(i) se deosebeşte de formele descrise în prezenta normă;

(ii) îndeplineşte cerinţele prezentei norme;

(iii) este descrisa clar în denumirea produsului şi pe eticheta astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.

Ingrediente. Limite admise

Ingredientul

Limita admisa

Zaharuri: zaharoză, dextroză, fructoză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză.

În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie

Sare

Condimente

Anexa nr. 2: Cerinţe organoleptice

Caracteristica

Condiţii de admisibilitate

(1) Culoare

(1) verde, galbenă sau galben verzui, caracteristică soiului, aproximativ uniformă;

(2) Gust şi miros

(2) plăcute, caracteristice soiului şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin.

(3) Textură

(3) păstăile trebuie să fie fragede, fără porţiuni fibroase;

(4) Uniformitate dimensională, la sortimentele calibrate:

(4) minim 80% din numărul total de păstăi de fasole congelate trebuie să aibă calibrul indicat pe etichetă sau mai mic; restul din numărul de păstăi pot avea calibre conform tabelului nr. 1

(5) Forma de prezentare:

- păstăi congelate în bloc;

- păstăi congelate individual

(5) se admit maxim 10% m/m păstăi lipite una de alta care nu pot fi desprinse în stare congelată;

(6) Defecte admise:

(6) conform tabelului nr.2.

Tabelul nr. 1. Calibrare pentru fasolea păstăi congelată

Categoria dimensională

Diametrul păstăii (mm)

Extrafină

max. 6,5

Foarte fină

max. 8

Fina

max. 9,5

Medie

max. 11

Mare

min. 11

Tabelul 2. Defecte admise la fasolea păstăi congelată.

Defectul

Unitatea de măsură

Categoria

Total

1

2

3

(a) Materii vegetale străine:

frunze, vreji, fragmente ale acestora, exceptând cele provenite de la plantele condimentare utilizate ca ingrediente;

         

- frunze

1 bucată

1

     

- alte materii vegetale

1 bucată

2

     

(b) Pedunculi:

pedunculi ataşaţi de păstaie sau desprinşi

1 peduncul

1

2

   

(c) Păstăi pătate grav:

pete produse de atacul insectelor, diferite boli sau alte cauze, care se întind pe o suprafaţă cu diametrul mai mare de 6 mm.

1 păstaie

 

3

   

(d) Păstăi pătate uşor:

pete produse de atacul insectelor, diferite boli sau alte cauze, care se întind pe o suprafaţă cu diametrul cuprins între 3 şi 6 mm.

1 păstaie

 

1

   

(e) Leziuni mecanice:

(la sortimentele "întregi" şi "tăiate") păstăi sfărâmate, rupte în două bucăţi, destrămate la extremităţi, etc.

1 păstaie

 

1

   

(f) Păstăi nedezvoltate:

(ia sortimentele "întregi") păstăi mai mici de 3 mm

1 păstaie

 

2

   

(g) Păstăi cu aţe dure:

păstăi ale căror aţe rezistă la o greutate de 250 g menţinută cel puţin 5 secunde.

1 păstaie

   

3

 

(h) Porţiuni fibroase:

păstăi care prezintă porţiuni fibroase care afectează comestibilitatea

1 păstaie

   

1

 

(i) Fragmente:

- orice bucată de păstaie mai mică de 10 mm, la sortimentele "tăiate" şi "tăiate diagonal";

- orice bucată de păstaie mai mică de 10 mm, la sortimentul "întregi".

max. 20% (m/m)

       

TOTAL PUNCTE ADMISIBILE

         

(i) Toate sortimentele cu excepţia celor "întregi"

 

15

50

10

60

(ii) Sortimentele "întregi"

 

15

30

6

40

Acceptarea lotului

(1) Mărimea eşantionului prelevat pentru analiza organoleptică este:

a) 1 kg pentru uniformitatea dimensională şi forma de prezentare;

b) 1 kg pentru materii vegetale străine şi pedunculi;

c) 300 g pentru celelalte defecte.

(2) Un eşantion de fasole păstăi congelate care nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate sau depăşeşte numărul maxim al punctajului total admis pentru unul sau mai multe defecte este considerat necorespunzător.

(3) Un lot de păstăi de fasole congelată va fi considerat corespunzător dacă numărul eşantioanelor necorespunzătoare nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421bis din data de 19 mai 2005

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

Cel mai valoros membru al echipei tale de HACCP

Normele europene impun o echipă multidisciplinară pentru a realiza programele de igienă și siguranța alimentelor. Fiind membri ai comunității aveți dreptul să adăugați în documentația voastră...

De ce este inutil haccp ?

Ca specialist implicat în optimizarea proceselor din diverse industrii, am avut de-a face cu numeroase provocări, însă rareori am întâlnit un subiect atât de frustrant și de confuz pentru...

Diferențele dintre SMSA și HACCP: Cadrul legal și aplicabilitate

Află care sunt diferențele și asemnănarea între cele două sisteme de igienă și siguranța alimentelor SMSA și HACCP.

Când produsele alimentare devin sursă de toxiinfecții alimentare

Toxiinfecțiile alimentare sunt boli transmise prin consumul de alimente sau băuturi contaminate cu germeni dăunători sau alte substanțe nocive. Acestea reprezintă o preocupare majoră pentru...