Ordinul 773/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi în conservă

 

Ordinul 773/2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 9 Mai 2005

Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An

 

Ordinul 773/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi în conservă

Dată act: 22-oct-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi în conservă, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.

-****-

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

Petre Daea

p. Ministrul sănătăţii,

Ovidiu Brânzan

Preşedintele Autorităţii Naţionale

pentru Protecţia Consumatorilor,

Eduard Gabriel Matei

ANEXĂ:

NORMA cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi în conservă

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi în conservă

Norma din 2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 22 August 2006

Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi în conservă

Dată act: 22-oct-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea fasolei păstăi în conservă, pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceasta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentată corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

Art. 2

Reglementările prezentei norme nu se aplică produselor preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

Art. 3

Prevederile art. 4, 5, 7, 8, şi 11 nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

CAPITOLUL II: Natură. Conţinut

Art. 4

"Fasole păstăi în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din păstăi de fasole, sănătoase, proaspete, din speciile Phaseolus vulgaris L. şi Phaseolus coccineus L., conservate în apă sau un mediu lichid în conţinutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

Art. 5

Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea materiei prime: "fasole păstăi";

(2) denumirea formei de prezentare: "întregi", "bucăţi", etc., a culorii: "verde", "galbenă", etc. şi a formei: "rotunda" sau "lata", conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;

(3) denumirea mediului lichid în care sunt conservate, spre ex. "în saramură";

(4) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică, ex. "cu X ";

CAPITOLUL III: Fabricarea

Art. 6

Alimentul "Fasole păstăi în conservă" definit şi descris în prezenta normă trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

Art. 7

Materia prima folosită la fabricarea fasolei păstăi în conservă, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 8

Ingredientele utilizate la fabricarea fasolei păstăi în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

Art. 9

Lichidul sau mediul în care sunt conservate păstăile de fasole trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 10

Spaţiile în care se fabrică fasolea păstăi în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară

Art. 11

Fasolea păstăi în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 3, respectiv anexa nr. 4, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

Art. 12

Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 13

Se interzice fabricarea şi comercializarea fasolei păstăi în conservă care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport

Art. 14

Ambalajele care intra în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 15

Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

Art. 16

Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

(2) cantitatea netă;

(3) cantitatea neta fără lichid;

(4) lista ingredientelor;

(5) menţionarea tratamentului termic;

(6) condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;

(7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului;

(8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

(9) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

(10) ţara de origine a produsului.

Art. 17

Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

Art. 18

Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheţ şi cu respectarea condiţiilor impuse de producător.

Art. 19

Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.

Art. 20

Fiecare transport de fasole păstăi în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară.

CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale

Art. 21

Anexele nr. 1 până la nr. 4 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.

-****-

Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere

(1) Păstăile de fasole trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără aţe, vârfuri şi codiţe, fără gust şi/sau miros străin;

(2) Fasolea păstăi poate să provină din soiurile "verde" şi "galbenă (grasă)" cu păstăi cilindrice sau late;

(3) Fasolea păstăi trebuie sortată şi calibrată pe dimensiuni înainte de prelucrare;

(4) Fasolea păstăi în conservă se poate fabrica în următoarea gamă sortimentală:

a) "întregi" - păstăi de fasole întregi;

b) "fâşii", "tăiate în lung" sau "stil franţuzesc" - păstăi de fasole tăiate longitudinal, în fâşii sau sub un unghi de cel mult 45°;

c) "bucăţi" - păstăi de fasole tăiate transversal în bucăţi de cel puţin 20 mm lungime (se admit şi bucăţi mai mici, corespunzătoare extremităţilor rămase după tăiere);

d) "bucăţi scurte" - păstăi de fasole tăiate transversal în bucăţi scurte, astfel încât cel puţin 75% din numărul lor să aibă lungimi mai mici de 20 mm;

e) "bucăţi tăiate în diagonală" - păstăi de fasole tăiate sub un unghi de aproximativ 45° faţă de axa longitudinală;

f) alte forme orice altă formă de prezentare a păstăilor de fasole este admisă dacă:

(i) se deosebeşte de formele descrise în prezenta normă;

(ii) îndeplineşte cerinţele prezentei norme, incluzându-le pe cele privind defectele, cantitatea de păstăi în conservă şi orice altă prevedere privind modul de prezentare, pentru evitarea confuziilor;

(iii) este descrisă clar în denumirea produsului şi pe etichetă astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.

(5) Dacă în denumirea produsului sau pe etichetă se face o referire la mărimea păstăilor din produs, ex. "extrafină", "fină", etc., atunci trebuie însoţită şi de o caracterizare dimensională.

Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise

Ingredientul

Limita admisă

Fasole păstăi

Conform anexei nr. 4

Apă

În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie

Sare

Zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză.

Unt

min. 3 % m/m din cantitatea netă a produsului din recipient

Seminţe de mărar sau condimente pe bază de mărar sau condimente similare şi oţet; bucăţi de ardei verde sau roşu, sau amestec al acestora cu tomate;

max. 15% din cantitatea netă a produsului din recipient

Aditivi alimentari:

Potenţiatori de arome:

Glutamat monosodic E621: se utilizează doar în cazul în care în compoziţia produsului sunt prezente unt, ulei sau grăsimi comestibile de origine animală sau vegetala.

Agenţi stabilizatori, emulgatori şi de gelificare:

Gume vegetale:

Gumă arabică E414,

Carragenan E 407,

Guar E412

Alginaţi: de calciu E404, de potasiu E402, de sodiu E401, de amoniu E403;

Coloranţi: tartrazină E102

max. 10 g/kg

de la (2) la (3) incl., max. 10 g/ kg singuri sau în combinaţie

max. 100 mg/kg

Amidon natural sau modificat: se utilizează în cazul în care în compoziţia produsului sunt prezente unt, ulei sau alte grăsimi de origine vegetală sau animală; este permisă utilizarea următoarelor tipuri de amidon:

(a) amidon tratat cu acizi

(b) amidon tratat cu baze

(c) amidon albit

(d) fosfat de diamidon (tratat cu trimetafosfat de sodiu) E1412

(e) fosfat de diamidon fosfatat E1413

(f) fosfat de amidon E1410

(g) amidon acetilat E1420

(h) amidon hidroxipropilic E1440

(i) adipat de diamidon acetilat E1422

(j) amidon oxidat E1404

max. 10 g/ kg singuri sau în combinaţie cu aditivii de la (2) şi (3)

(a) maxim 3 g la 340 g

Anexa nr. 3: Cerinţe organoleptice

1.Cerinţe organoleptice

Caracteristica

Condiţii de admisibilitate

Aspectul exterior al recipientului

Curat, ermetic închis, nebombat, sa nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor, ori pelicula de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp dar nu la falţ.

Aspectul conţinutului:

 

(1) Culoare

(1) Caracteristică soiului, tipului de conservare şi sortimentului fabricat

(2) Gust şi miros

(2) Gustul şi mirosul trebuie să fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin.

(3) Textura

(3) Păstăile de fasole trebuie să prezinte o textură satisfăcătoare: să nu fie fibroase şi maximum 5% (m/m) din păstăi pot avea aţe dure (aţe ce rezistă la o greutate de 250 g, menţinută cel puţin 5 secunde).

(4) Defecte admise

 

(a) materii vegetale străine: codiţe, vârfuri, frunze de fasole, etc. (se stabilesc pentru media probelor prelevate)

(a) max. 3 păstăi la 340 g cantitate netă fără lichid

(b) păstăi cu vârfuri netăiate

(b) max. 8 păstăi cu vârfurile netăiate la 340 g cantitate netă fără lichid

(c) păstăi cu aspect modificat: păstăi atacate de insecte sau boli, păstăi lovite, sau păstăi a căror culoare este modificată.

(c) max. 10 % (m/m) din care maxim 50% atacate de insecte sau boli

2. Acceptarea lotului

Orice recipient de fasole păstăi în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 3, exceptându-le pe cele de la aliniatul (4(a)) este considerat necorespunzător.

Un lot de fasole păstăi în conservă va fi considerat corespunzător:

a) dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius,

b) cerinţa de acceptare calculată ca valoare medie a probelor, este îndeplinită.

Anexa nr. 4: Cerinţe fizico - chimice

1. Cerinţe fizico - chimice

Denumirea caracteristicii

Condiţii de admisibilitate

Metoda de analiza

Cantitatea de fasole păstăi conţinută într - un recipient cu produs sau cantitatea netă fără lichid (în kg/kg)

minim 60%

Calculată ca procent din greutatea volumului de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 C.

Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul în care sunt conservate)1

minim 90%

Calculat ca procent din volumul de apă distilată conţinut de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 20 °C.

___

1În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C, diminuează cu 20 mililitri.

2. Acceptarea lotului

Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră necorespunzător.

(1) Un lot de "Fasole păstăi în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate", Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

(2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de fasole păstăi în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid) se consideră că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientele examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

2004/ 770 Ordin

Ordinul 770/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul caiselor în conservă

2004/ 318 Ordin

Ordinul 318/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul prunelor în conservă

2004/ 776 Ordin

Ordinul 776/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Zmeură în conservă''

2004/ 775 Ordin

Ordinul 775/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă