Ordinul 776/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Zmeură în conservă''

 

Ordinul 776/2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 9 Mai 2005

Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An

 

Ordinul 776/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Zmeură în conservă''

Dată act: 22-oct-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului "Zmeură în conservă", prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.

-****-

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

Petre Daea

p. Ministrul sănătăţii,

Ovidiu Brânzan

Preşedintele Autorităţii Naţionale

pentru Protecţia Consumatorilor,

Eduard Gabriel Matei

ANEXA:

NORMA cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului "Zmeură în conservă"

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Zmeură în conservă''

Norma din 2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 14 Aprilie 2012

Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Zmeură în conservă''

Dată act: 22-oct-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezenta norma prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea produsului "Zmeura în conservă" pe teritoriul României, pentru a putea garanta câ acesta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentat corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

Art. 2

Reglementările prezentei norme nu se aplică produsului "Zmeură în conservă" preparat în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

Art. 3

Prevederile art. 4, 5, 8, 9 şi 11 nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

CAPITOLUL II: Natura. Conţinut

Art. 4

"Zmeură în conservă" este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din zmeură sănătoasă, proaspătă, care păstrează identitatea fructului Rubus idaeus L. sau Rubus occidentalis L, conservată într-unui din mediile lichide de conservare specificate în anexa nr. 2 la prezenta norma, în conţinutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

Art. 5

Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea materiei prime: "zmeură";

(2) denumirea culorii zmeurei, dacă este alta decât roşie;

(3) denumirea mediului fluid în care este conservată zmeura, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 2 la prezenta normă, spre ex.: "în apă", "în suc", "în sirop slab îndulcit", "în sirop cu mult zahăr", etc.

CAPITOLUL III: Fabricare

Art. 6

Alimentul "Zmeură în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

Art. 7

Materia primă folosită la fabricarea zmeurei în conservă trebuie să fie proaspătă, ajunsă la maturitate, curată, sănătoasă, fără părţile exterioare verzi, inclusiv calicele şi codiţele.

Art. 8

Ingredientele utilizate la fabricarea zmeurei în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, sa corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

Art. 9

Lichidul sau mediul în care este conservată zmeura trebuie să îndeplinească cerinţele din anexa nr. 2 la prezenta normă şi cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 10

Spaţiile în care se fabrică zmeura în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie sâ îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul sâ îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară

Art. 11

Zmeura în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 3, respectiv anexa nr. 4, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

Art. 12

Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 13

Se interzice fabricarea şi comercializarea zmeurei în conservă care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport

Art. 14

Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit în prezenta normă, trebuie sâ fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 15

Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie sâ corespunda reglementărilor în vigoare.

Art. 16

Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie sâ conţină cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

(2) cantitatea netă;

(3) cantitatea neta fără lichid;

(4) lista ingredientelor;

(5) menţionarea tratamentului termic;

(6) condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;

(7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului;

(8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificatâ cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

(9) numele şi adresa producătorului, sau ale ambalatoruiui, sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

(10) ţara de origine a produsului.

Art. 17

Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

Art. 18

Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheţ şi cu respectarea condiţiilor impuse de producător.

Art. 19

Transportul produsului definit prin prezenta norma trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.

Art. 20

Fiecare transport de zmeură în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.

CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale

Art. 21

Anexele nr. 1 până la nr. 4 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.

-****-

Anexa nr. 1: Ingrediente. Limite admise

Ingredientul

Limita admisă

Zmeura

Conform art.7 la prezenta norma

Apă

În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie, cu respectarea prevederilor din anexa nr. 2 la normă.

Suc de fructe

Apă şi suc de fructe

Amestec de sucuri de fructe

Zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză.

Aditivi alimentari
Coloranţi
Ponceau 4R (E124)



max. 100 mg/kg

Anexa nr. 2: Medii de conservare. Definiţii şi descriere

1._

(1) Zmeura se conservă în mediu lichid după cum urmează:

a) Apa sau amestecul format din apă cu unul sau mai multe sucuri de fructe, în care predomina apa. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în apă" sau "conservat în apă";

b) Amestecul format din apă cu suc de zmeură, cu unul sau mai multe sucuri de fructe, în care sucul/sucurile deţin o pondere mai mare de 50% în volum. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de zmeură cu apâ", "în suc de X(denumirea fructului) cu apă" sau "în suc de fructe cu apă";

c) Suc de zmeură, sucul unui fruct compatibil cu zmeura sau un amestec de sucuri din fructe. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de zmeură", "în suc de X(numele fructului)" sau "în suc de fructe";

(2) În lichidele de conservare de la aliniatul (1) se poate adăuga unul sau un amestec de zaharuri: zaharoză, dextroză, zahăr invertit, sirop de glucoză, sirop deshidratat de glucoză.

(3) Daca în lichidul de conservare s-au adăugat zaharuri denumirile produselor respective se completează cu descrierile din Tabelul nr. 1, spre ex.: "în suc de X(numele fructului) slab îndulcit", "în apă slab îndulcită", "în sirop concentrat".

(4) Dacă în lichidul de conservare nu s-au adăugat zaharuri, se menţionează: "fără adaus de zaharuri".

2.Tabelul nr. 1: Descrierea lichidelor de conservare cu adaus de îndulcitori

Lichidul de conservare

Conţinutul în substanţă uscată solubilă (în °Brix)

Daca lichidul de conservare îndulcit este sucul de zmeură sau sucul unui alt fruct sau un amestec de sucuri din fructe, lichidul final nu trebuie să scadă sub 15 °Brix şi se defineşte după cum urmează:

 

a) Suc de fructe cu puţin zahăr, sau slab îndulcit

min. 15

b) Suc de fructe cu mult zahăr sau puternic îndulcit

min. 20

Dacă lichidul de conservare îndulcit este apa sau un amestec de apă cu suc de zmeură sau cu unul sau mai multe sucuri de fructe, mediul final se defineşte după cum urmează:

 

c) Sirop cu puţin zahăr, slab îndulcit, sirop subţire

min. 15-max. 20

d) Sirop cu mult zahăr, puternic îndulcit, sirop concentrat.

min.20-max. 26

Opţional se pot prepara următoarele medii de conservare îndulcite:

 

e) Apă îndulcită, apa slab îndulcită, apă cu puţin zahăr.

min. 11 - max. 15

f) Sirop foarte concentrat

min. 26

Anexa nr. 3: Cerințe organoleptice

1.Cerinţe organoleptice

Caracteristica

Condiţii de admisibilitate

Aspectul exterior al recipientului

Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor, ori pelicula de lac desprinsa de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimata cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp dar nu la falţ.

Aspectul conţinutului

 

(1) Culoare

(1) Caracteristică soiului, tipului de conservare şi sortimentului fabricat.

(2) Gust şi miros

(2) Gustul şi mirosul trebuie să fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin.

(3) Textură

(3) Zmeura în conservă trebuie să prezinte o textură satisfăcătoare: fructe potrivit de tari, nedestrâmate, suficient de cărnoase.

(4) Defecte admise:

Conform tabelului nr. 2

Tabelul nr. 2: Defecte admise

Defectul

Limite maxime

(1) Fructe cu aspect modificat: fructe atacate de insecte sau boli, fructe lovite sau fructe a căror culoare este modificată;

10% (m/m) din cantitatea netă fără lichid

(2) Fructe zdrobite sau bucăţi de fructe: fructe deformate sau zdrobite care nu mai au forma lor normală, peste 50%.

25 % (m/m) din cantitatea netă fără lichid

Totalul defectelor de la aliniatele (1) şi (2)

25 % (m/m) din cantitatea netă fără lichid

(3) Materii vegetale străine: (a) codiţe sau fragmente de tulpini cu o lungime mai mare de 3 mm (se stabilesc pentru media probelor prelevate);
(b) frunze, calice detaşate, sau porţiuni de frunze sau calice, sau orice altă materie vegetală (se stabilesc pentru media probelor prelevate).


(a) 2 buc. la 100 g fructe fără lichid



(b) 2 cm2 la 100 g fructe fără lichid

2.Acceptarea lotului

Orice recipient de zmeură în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 3, exceptându-le pe cele de la punctul (3) din tabelul nr. 2, este considerat necorespunzător.

Un lot de zmeură în conservă va fi considerat corespunzător:

a)dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius,

b)cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor, sunt îndeplinite.

Anexa nr. 4: Cerinţe fizico - chimice

1.Cerinţe fizico - chimice

Denumirea caracteristicii

Condiţii de admisibilitate

Metode de analiză

Cantitatea de zmeura conţinută într-un recipient cu produs, sau cantitatea netă fără lichid (în kg/kg):

minim 37 %

Calculată ca procent din greutatea volumului de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C 2

Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul în care sunt conservate)1

minim 90%

Calculat ca procent din volumul de apă distilată conţinut de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 20 °C.

2.Acceptarea lotului

Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră necorespunzâtor.

(1)Un lot de "Zmeură în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate", Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

(2)La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid), se consideră că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.

___

1 În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C, diminuează cu 20 mililitri.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

2004/ 770 Ordin

Ordinul 770/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul caiselor în conservă

2004/ 318 Ordin

Ordinul 318/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul prunelor în conservă

2004/ 776 Ordin

Ordinul 776/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Zmeură în conservă''

2004/ 775 Ordin

Ordinul 775/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă