Un proiect de modificare a Ordinului ANSVSA nr. 84/2023, aflat în dezbatere publică, propune măsuri de adaptare a frecvenței prelevării probelor microbiologice pentru unitățile cu producție redusă de carne sau lapte crud. Scopul este de a echilibra cerințele de control sanitar-veterinar cu realitățile economice ale producătorilor mici, fără a compromite siguranța alimentelor.

 

Astfel, un abator cu o activitate limitată (sub 4.500.000 pui de carne/an sau 1.000.000 curcani/an) ar putea fi exceptat de la frecvența standard a analizelor, cu condiția unei evaluări de risc pozitive efectuate de DSVSA. Frecvența inițială – 5 probe o dată la două săptămâni – se poate reduce la o probare lunară, atât timp cât rezultatele rămân satisfăcătoare (1).

În cazul în care se identifică Salmonella spp., izolatele vor fi supuse serotipizării pentru a verifica dacă sunt implicate serotipurile cu relevanță sanitară: Salmonella typhimurium și/sau Salmonella enteritidis (2). Acestea sunt considerate criterii de siguranță pentru carnea proaspătă de pasăre destinată consumului uman.

Campylobacter spp. va fi testat doar la puii de carne, conform punctului (3).

Nota redacției Codex.ro:

Acest proiect de act normativ reflectă o tendință europeană de reglementare proporțională: reducerea sarcinilor inutile pentru operatorii cu risc redus, menținând în același timp o vigilență sanitară riguroasă.

Recomandăm operatorilor interesați să consulte DSVSA locală pentru a înțelege implicațiile și procedura de aplicare individuală.

Dacă doriți să consultați forma propusă: Ordin pentru modificarea și completarea Normei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de stabilire a condiţiilor privind reducerea frecvenţelor de prelevare a probelor privind criteriile microbiologice pentru carcase, carne tocată şi carne preparată, carne proaspătă de pasăre obţinute în unităţi cu producţie scăzută, precum și a condițiilor de adaptare a criteriilor care privesc numărul total de germeni care se aplică laptelui crud folosit pentru fabricarea produselor lactate de către unitățile cu un volum mic de producție, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 84/2023

Note și condiții:
Informațiile prezentate în acest articol au caracter informativ și educațional. Pentru detalii complete și condiții de utilizare, vă rugăm să consultați disclaimerul general.

 

Autorul articolului

Author Name
Madalina Toma
Specialist Codex
Spune opinia ta Comunității

Vrei să adaugi un comentariu?

Autentificarea este necesară pentru a participa la discuție și a interacționa cu alți profesioniști.

Autentifică-te

Nu ai cont? Îl poți crea rapid de pe pagina de înregistrare.

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

Belbake Semințe de susan 200g

București, România, 30.04.2025, Olimp Company Srl recheamă preventiv produsul „ Belbake Semințe de susan 200g “ cu termenul de valabilitate 06.02.2026, lot 304-250641-1, cu suspiciune de prezenta...

Myprotein Gooey Filled Cookie - alergen

Myprotein Gooey Filled Cookie - Alergen "grau" nu este trecut pe ambalaj

Cotlet de crap argintiu afumat - Listeria Monocytogenes.

Cotlet de crap argintiu afumat Listeria Monocytogenes.

Programul de eliberare pozitivă în lanțul de producție alimentară: garanție pentru siguranță

Siguranța alimentară și calitatea produselor reprezintă elemente critice în industria alimentară, având un impact major asupra sănătății consumatorilor și asupra reputației companiilor producătoare....