Apa interacționează cu diferite componente ale alimentelor la nivel molecular, influențând compoziția și proprietățile acestora. Îmbunătățirea calității alimentelor și băuturilor până la niveluri irezistibile este o călătorie intenționată către excelență, menită să asigure că clienții revin constant pentru mai mult. În acest context, articolul de față explorează dinamica calității apei, esențială pentru creșterea calității alimentelor și băuturilor, respectând în același timp standardele riguroase de siguranță.

 

Calitatea apei trebuie, de asemenea, să sprijine operațiunile eficiente și sustenabile ale unităților de procesare, fie că este vorba despre industrii cu un consum ridicat de apă (precum băuturile, produsele lactate, industria cărnii), fie despre industrii cu umiditate redusă (cum ar fi brutăriile sau morile de cereale).

 

Utilizări și aplicații ale apei în procesarea alimentelor și băuturilor 

Apa are multiple aplicații într-o fabrică de procesare a alimentelor și băuturilor, inclusiv:

  • Pentru curățare și igienizare;

  • Ca ingredient în produsul final;

  • Pentru producerea de apă îmbuteliată;

  • Pentru generarea de abur sanitar;

  • Ca agent de procesare;

  • Pentru operațiunile instalației (refrigerare, încălzire etc.).

 În scopuri de curățare și igienizare, apa poate funcționa ca solvent, diluant, agent de transport (în sistemele CIP – cleaning in place), dispersant sau dezinfectant termic (apă fierbinte).

Atunci când este utilizată ca ingredient alimentar sau pentru producerea de apă îmbuteliată, calitatea apei influențează direct caracteristicile produsului final, cum ar fi aspectul (claritatea), aroma, gustul, prospețimea, textura, durata de valabilitate și stabilitatea la depozitare.