Desfășurarea unei activități economice care implică produse alimentare presupune respectarea unor cerințe legale stricte, atât pentru protejarea sănătății publice, cât și pentru garantarea calității produselor oferite consumatorilor. În acest sens, autorizațiile și avizele necesare sunt reglementate în diverse domenii, de la cel sanitar-veterinar la cel privind securitatea la incendiu. Iată o descriere detaliată a acestora:

 

1. Domeniul sanitar-veterinar

Conform Ordinului ANSVSA nr.111/2008, orice activitate economică legată de produse alimentare necesită înregistrarea la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Această înregistrare este obligatorie pe lângă depunerea unei declarații pe proprie răspundere.

Responsabilități ale operatorilor economici:

Implementarea și menținerea unui sistem bazat pe principiile HACCP (Analiza Riscurilor și Punctele Critice de Control), care asigură identificarea și controlul riscurilor asociate produselor alimentare.

Respectarea procedurilor și reglementărilor privind siguranța alimentelor.

Rolul HACCP:

Acest sistem permite identificarea riscurilor și aplicarea măsurilor necesare pentru a le controla, având ca scop principal asigurarea siguranței alimentare pentru consumatori.

2. Domeniul unității administrative teritoriale

Conform Ordonanței Guvernului nr. 99/2000, orice activitate comercială poate fi desfășurată numai de către comercianți autorizați de către autoritățile administrației publice locale.

Reglementări importante:

Obținerea acordului primăriei locale: Este necesar pentru a putea desfășura activități comerciale.

Programul de funcționare: Trebuie stabilit de fiecare operator economic în conformitate cu solicitările administrației locale și legislația muncii.

 


 

Acest conținut este destinat abonaților 

Abonament Personal, Abonament Profesional

 Abonați-vă pentru a avea acces nelimitat la toate articolele Codex.(și mult mai mult)

 

Autentificare

 

 

Urmărește-ne pe rețelele sociale:

 

Autorul articolului

Author Name
Danut Pasu
Consultant
Spune opinia ta Comunității

 

 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

De ce sunt esențiale programele de îmbunătățire continuă FSQA

În contextul actual al industriei alimentare, globalizate și interconectate, garantarea siguranței alimentelor și menținerea unor standarde ridicate de calitate reprezintă priorități esențiale...

Formular recoltare probe Program Autocontrol - SMSA-SOP-13

Formular recoltare probe Program Autocontrol - SMSA-SOP-13

Formularul este utilizat de laboratoarele sanitare veterinare judetene ale DSVSA. Se poate utiliza pentru orice laborator care este acreditat

Ce sunt Punctele Gastronomice Locale (PGL) și de ce merită atenția antreprenorilor din rural

Ce sunt Punctele Gastronomice Locale (PGL) și de ce merită atenția antreprenorilor din rural

Într-un context în care consumatorii caută experiențe autentice și produse locale de calitate, Punctele Gastronomice Locale (PGL) reprezintă o oportunitate strategică pentru antreprenorii din mediul...

Sterilizarea ambalajelor pentru băuturi ESL și aseptice cu UV-C și peroxid de hidrogen: o soluție eficientă și sustenabilă

În industria băuturilor și produselor lactate, siguranța microbiologică și prelungirea duratei de valabilitate au devenit priorități esențiale. Cererea consumatorilor pentru produse cât mai...