Desfășurarea unei activități economice care implică produse alimentare presupune respectarea unor cerințe legale stricte, atât pentru protejarea sănătății publice, cât și pentru garantarea calității produselor oferite consumatorilor. În acest sens, autorizațiile și avizele necesare sunt reglementate în diverse domenii, de la cel sanitar-veterinar la cel privind securitatea la incendiu. Iată o descriere detaliată a acestora:
1. Domeniul sanitar-veterinar
Conform Ordinului ANSVSA nr.111/2008, orice activitate economică legată de produse alimentare necesită înregistrarea la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Această înregistrare este obligatorie pe lângă depunerea unei declarații pe proprie răspundere.
Responsabilități ale operatorilor economici:
• Implementarea și menținerea unui sistem bazat pe principiile HACCP (Analiza Riscurilor și Punctele Critice de Control), care asigură identificarea și controlul riscurilor asociate produselor alimentare.
• Respectarea procedurilor și reglementărilor privind siguranța alimentelor.
Rolul HACCP:
Acest sistem permite identificarea riscurilor și aplicarea măsurilor necesare pentru a le controla, având ca scop principal asigurarea siguranței alimentare pentru consumatori.
2. Domeniul unității administrative teritoriale
Conform Ordonanței Guvernului nr. 99/2000, orice activitate comercială poate fi desfășurată numai de către comercianți autorizați de către autoritățile administrației publice locale.
Reglementări importante:
• Obținerea acordului primăriei locale: Este necesar pentru a putea desfășura activități comerciale.
• Programul de funcționare: Trebuie stabilit de fiecare operator economic în conformitate cu solicitările administrației locale și legislația muncii.
3. Domeniul sanitar
Autorizarea sanitară este pe baza declarației pe proprie răspundere realizată la ORC. Inspectorii DSP vor verifica ulterior unitatea și vor emite un referat de control.
Condiții:
• Obținerea autorizației sanitare se face prin completarea unei declarații pe proprie răspundere la Biroul Unic al Oficiului Național al Registrului Comerțului.
• Se recomandă respectarea standardelor de igienă prevăzute în legislația sanitară.
4. Domeniul metrologic
Toate mijloacele de măsurare utilizate în activitatea de producție alimentară trebuie să fie verificate metrologic.
Reglementări:
• Valabilitatea verificării: Buletinul de verificare este valabil timp de un an de la emitere.
• Echipamente noi: Dacă este achiziționat un echipament nou, verificarea metrologică inițială este valabilă un an de la data cumpărării.
5. Domeniul privind securitatea la incendiu
Operatorii economici trebuie să solicite consultanță de la instituțiile abilitate (de exemplu, ISU) pentru a stabili dacă este necesară obținerea unui aviz sau a unei autorizații privind securitatea la incendiu, în funcție de categoriile de construcții sau amenajări utilizate.
6. Alte aspecte importante
a. Calificarea personalului:
Conform OG nr. 99/2000, activitățile din domeniul alimentației publice trebuie desfășurate de personal calificat și cu cunoștințe de specialitate adecvate. Astfel că toate persoanele care lucrează într-o firmă din domeniul alimentar trebuie să prezinte dovada realizării cursurilor de igienă.
b. Dezinfecție, dezinsecție și deratizare:
Este necesar să existe un contract pentru efectuarea operațiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare a spațiilor, utilajelor și ustensilelor utilizate. De asemenea, trebuie luate măsuri pentru protejarea spațiilor și produselor alimentare împotriva insectelor și rozătoarelor. Legislația europeană, permite pentru firmele mici, ca această activitate să se desfășoare de către personalul propriu în anumite condiții.
Ce este important?
Cea mai importantă autorizație este cea obținută de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). De fapt, există două tipuri diferite de documente care pot fi eliberate agenților economici:
1. Înregistrarea sanitară veterinară
Acest document este obținut de majoritatea agenților economici care operează în România în domeniul alimentar. Acesta permite comercializarea alimentelor către consumatorul final sau către alte unități înregistrate. Unitățile eligibile pentru acest tip de document sunt specificate în anexa acestui studiu.
2. Autorizarea sanitară veterinară
Autorizarea este necesară pentru unitățile din industria alimentară care intenționează să desfășoare activități precum exportul, importul sau comerțul intracomunitar de produse alimentare. Aceste firme au dreptul să dețină și să utilizeze ștampila ovală de control sanitar-veterinar, deoarece procesele lor sunt supuse unui control zilnic efectuat de medici veterinari oficiali. Obținerea autorizării presupune un mecanism mai complex decât cel al înregistrării.
Reglementări comune
Regulile de igienă și siguranță alimentară sunt identice și obligatorii pentru obținerea ambelor documente. Solicitanții trebuie să depună la DSVSA județeană o cerere însoțită de documentele necesare.
Recomandări
Recomandăm ca înainte de a dezvolta o afacere în domeniul alimentar, să discutați ideile de afaceri cu medicii veterinari oficiali sau cu reprezentanți ai DSVSA. Acest demers vă poate aduce recomandări importante și vă poate ajuta să evitați costuri inutile.
Domenii de activitate care necesită înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor:
Unităţi de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării sanitare veterinare
Carne:
a) Carmangerie – unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia cărnii provenite din unităţi autorizate sanitar veterinar, depozitarea, tranşarea acesteia, producerea de carne tocată, carne preparată şi/sau produse din carne într-o gamă sortimentală restrânsă, vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
b) Măcelărie – unitate cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia cărnii provenite din unităţi autorizate sanitar veterinar, depozitarea, dezosarea, porţionarea şi/sau tocarea acesteia la cererea consumatorului şi vânzarea cu amănuntul către consumatorul final.
c) Centru sacrificare păsări şi/sau lagomorfe la nivelul fermei sau exploataţiei – unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare de la nivelul fermei în care se desfăşoară activităţi pentru sacrificarea animalelor provenite numai din ferma proprie şi vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
d) Centru colectare vânat sălbatic – unitate cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, identificarea, sortarea, răcirea vânatului sălbatic provenit direct din fondurile de vânătoare şi livrarea acestuia către unităţi autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de manipulare a vânatului, precum şi vânzarea cu amănuntul în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.
Lapte şi produse din lapte:
a) Centru de prelucrare lapte integrat în cadrul exploataţiei – unitate dotată cu spaţii şi echipamente adecvate desfăşurării activităţii de prelucrare a laptelui crud provenit de la animalele proprii în produse lactate, într-o gamă sortimentală restrânsă, în această categorie sunt incluse spaţiile şi facilităţile de la nivelul stânelor sau exploataţiilor agricole unde laptele crud provenit de la animalele din exploataţia proprie este prelucrat în brânzeturi şi comercializat direct către consumatorul final în spaţii special amenajate în pieţele agroalimentare, cu ocazia târgurilor, expoziţiilor, manifestărilor organizate în perioada sărbătorilor religioase sau a altor asemenea evenimente publice, organizate periodic de autorităţile locale/judeţene pe întreg teritoriul naţional, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
b) Centru de prelucrare lapte independent – unitate dotată cu spaţii şi echipamente adecvate pentru recepţia laptelui crud de la producători locali, prelucrarea acestuia în produse lactate într-o gamă sortimentală restrânsă şi vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Peşte şi produse din pescuit:
a) Ambarcaţiune de pescuit – navă sau ambarcaţiune dotată cu echipamente pentru capturarea şi depozitarea peştelui sălbatic sau de acvacultură pentru o perioadă scurtă de timp, destinat unei unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar sau vânzării directe către consumatorul final, la punctul de debarcare.
b) Punct de debarcare – loc cu deschidere la apă, care dispune de facilităţi pentru acostarea ambarcaţiunilor de pescuit în vederea efectuării recepţiei, sortării, răcirii şi depozitării peştelui proaspăt provenit din pescuit, destinat unor unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar, precum şi vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor,
c) Magazin de desfacere peşte, pescărie – unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia şi depozitarea peştelui şi a produselor din pescuit provenite din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar sau direct din pescuit, precum şi vânzarea cu amănuntul către consumatorul final.
d) Centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, răcirea, depozitarea şi livrarea acestora către o unitate de procesare autorizată sanitar veterinar sau către alte unităţi de vânzare cu amănuntul.
Miere şi alte produse din miere:
a) Centru extracţie, colectare miere şi alte produse apicole – unitate fixă sau mobilă cu dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, extracţia, depozitarea şi livrarea mierii de albine şi a altor produse apicole către unităţi autorizate sanitar veterinar pentru procesare, precum şi vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
b) Stupină – unitate fixă sau mobilă în care se desfăşoară activităţi în domeniul apiculturii, în special obţinerea mierii de albine şi a altor produse apicole şi livrarea acestora către unităţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar pentru procesare, precum şi vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
c) Magazin de desfacere a mierii de albine şi a altor produse apicole – unitate în care se desfăşoară activităţi pentru păstrarea mierii de albine şi a altor produse apicole provenite din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar, prezentarea şi vânzarea acestora consumatorului final.
Ouă pentru consum:
Centru colectare ouă – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru colectarea ouălor de la un producător în vederea livrării acestora către un centru de ambalare autorizat sanitar veterinar sau către alte unităţi de industrie alimentară ori nealimentară, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
B. Unităţi de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
Unităţi de alimentaţie publică şi unităţi de comercializare a alimentelor:
a) Restaurant, indiferent de specific – local de alimentaţie publică care include spaţii şi dotări corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi specifice pentru recepţia produselor de origine animală provenite din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi a produselor de origine nonanimală, depozitarea, prepararea şi servirea în incinta localului a preparatelor şi semipreparatelor culinare sau livrarea la comandă a preparatelor şi semipreparatelor culinare, a produselor de patiserie/cofetărie şi a altor produse similare. Această categorie include şi restaurante cu autoservire, vagoane-restaurant, rulote, fast-fooduri, baruri, precum şi alte unităţi în care se prepară şi se servesc alimente.
b) Pizzerie – unitate cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animală din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi a produselor de origine nonanimală, prepararea, ambalarea, după caz, şi vânzarea, inclusiv la comandă, a diferitelor sortimente de pizza şi a altor alimente preparate.
c) Cantină – unitate cu spaţii amenajate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animală şi nonanimală provenite din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, prepararea de meniuri şi servirea mesei către consumatorul final.
d) Laborator de cofetărie şi/sau patiserie – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia de materii prime de origine animală şi nonanimală, depozitarea şi prelucrarea acestora în produse de cofetărie/patiserie, depozitarea şi livrarea acestora către alte unităţi de vânzare cu amănuntul sau prin magazinul propriu.
e) Cofetărie/Patiserie – unitate în care se desfăşoară activităţi pentru păstrarea, prezentarea şi vânzarea de produse de cofetărie/patiserie.
f) Pensiune turistică, indiferent de specific – unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi pentru obţinerea, recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animală şi nonanimală, provenite din exploataţia agricolă familială, precum şi din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, prepararea şi servirea alimentelor gătite în incinta proprie.
g) Magazin alimentar – unitate în care se desfăşoară activităţi pentru păstrarea, prezentarea şi vânzarea separată de produse de origine animală şi nonanimală provenite din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ambalate şi/sau preambalate de producător.
h) Hipermarket/Supermarket – unitate cu spaţii şi capacităţi de depozitare şi vânzare distincte în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea distinctă şi vânzarea în raioane separate a produselor de origine animală şi nonanimală provenite din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, incluzând activităţi de tip măcelărie sau carmangerie, desfăşurate în spaţii separate înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în acesta categorie sunt incluse şi unităţile de tip cash & carry, care vând alimente către comercianţii înregistraţi pe bază de cartelă proprie în vederea comercializării directe către consumatorul final prin alte unităţi de vânzare cu amănuntul.
i) Unităţi de vânzare prin internet – unitate cu spaţii şi dotări fixe sau mobile pentru depozitarea, transportul către consumatorul final şi vânzarea numai prin comandă prin internet de alimente de origine animală şi nonanimală ambalate şi/sau preambalate de producător;
Unităţi care desfăşoară alte activităţi supuse înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor:
a) Depozit alimentar – unitate cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia produselor de origine animală şi nonanimală cu sau fără regim termic, provenite din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de pe teritoriul naţional, depozitarea şi livrarea acestora către alte unităţi de vânzare cu amănuntul sau direct consumatorului final.
b) Catering – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia de materii prime de origine animală şi nonanimală provenite din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, depozitarea şi prelucrarea acestora în produse destinate valorificării către alte unităţi de vânzare cu amănuntul şi/sau către consumatorul final.
c) Staţie spălare şi dezinfecţie mijloace de transport – unitate cu spaţii şi echipamente corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi de curăţare, spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport al produselor de origine animală.
ACTIVITĂŢI supuse înregistrării şi controlului pentru siguranţa alimentelor - non-animal
I. Activităţi de prelucrare şi conservare a fructelor şi legumelor
1. Unităţi de prelucrare a cartofilor preparaţi sau congelaţi – unitate cu spaţii şi dotări adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea cartofilor preparaţi sau prevăzută cu spaţii frigorifice pentru prelucrarea cartofilor congelaţi, precum şi alte spaţii de depozitare, livrare a produselor vegetale,
2. Unităţi de producţie a piureului de cartofi deshidrataţi – unitate cu spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea de cartofi deshidrataţi, în vederea obţinerii piureului de cartofi.
3. Unităţi de producţie de gustări din cartofi – unitate cu spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea, prelucrarea cartofilor, în vederea obţinerii producţiei de gustări şi servirea acestora.
4. Unităţi de producţie pentru fabricarea cartofilor crocanţi – unitate cu spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea cartofilor, în vederea obţinerii producţiei de cartofi crocanţi, precum şi pentru ambalarea şi livrarea acestora.
5. Unităţi de producţie pentru fabricarea făinei de cartofi – unitate cu spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea cartofilor, în vederea obţinerii făinei de cartofi, precum şi ambalarea, depozitarea, păstrarea şi livrarea acesteia.
6. Unităţi de fabricare a sucurilor de fructe şi legume – unitate cu spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea fructelor şi legumelor, în vederea obţinerii sucurilor din acestea, precum şi cu spaţii şi dotări necesare îmbutelierii, ambalării, depozitării, păstrării şi livrării acestora.
7. Unităţi de fabricare a concentratelor din fructe şi legume – unitate cu spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea fructelor şi legumelor, în vederea obţinerii concentratelor din acestea, precum şi cu spaţii şi dotări necesare îmbutelierii, ambalării, depozitării, păstrării şi livrării acestora.
8. Unităţi de conservare a fructelor, nucilor sau a legumelor – unitate cu spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea (congelarea, uscarea, conservarea în ulei sau în oţet, fabricarea conservelor etc.) în vederea conservării fructelor şi legumelor, precum şi cu spaţii, inclusiv spaţii de frig, şi dotări necesare îmbutelierii, ambalării, depozitării, păstrării şi livrării acestora.
9. Unităţi de fabricare a produselor alimentare din fructe şi legume – unitate cu spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea fructelor şi legumelor în vederea obţinerii produselor alimentare, precum şi cu spaţii necesare depozitării şi livrării acestora.
10. Unităţi de fabricare a gemurilor, marmeladelor şi jeleurilor – unitate cu spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea şi prelucrarea fructelor şi legumelor în vederea obţinerii gemurilor, marmeladelor şi jeleurilor, precum şi pentru ambalarea, depozitarea şi livrarea acestora.
II. Activităţi de fabricare a uleiurilor şi a grăsimilor vegetale şi animale
1. Unităţi pentru producţia de uleiuri vegetale brute (ulei de măsline, floarea-soarelui, soia, rapiţă, in, seminţe de dovleac, porumb etc.) – unitate cu spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea, prelucrarea materiilor prime în vederea obţinerii de uleiuri şi grăsimi brute, precum şi cu spaţii pentru depozitarea şi livrarea acestora.
2. Unităţi pentru producţia făinei oleaginoase nedegresate – unitate cu spaţii, dotări, instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, condiţionarea, prelucrarea materiei prime, în vederea obţinerii, depozitării şi livrării făinei oleaginoase nedegresate.
3. Unităţi pentru producţia uleiurilor vegetale rafinate (ulei de măsline, ulei de soia etc.) – unitate cu spaţii, dotări, instalaţii pentru recepţia, depozitarea şi prelucrarea materiilor prime în vederea obţinerii produselor finite, precum şi cu spaţii pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora.
4. Unităţi pentru prelucrarea uleiurilor vegetale – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru depozitarea şi prelucrarea uleiurilor vegetale (prin suflare, fierbere, oxidare, polimerizare, deshidratare, hidrogenare etc.), precum şi cu spaţii pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora.
5. Unităţi pentru fabricarea margarinei – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea şi prelucrarea materiilor prime pentru fabricarea margarinei, precum şi cu spaţii pentru depozitarea şi livrarea acesteia.
6. Unităţi pentru fabricarea amestecurilor pentru tartine – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii amenajate pentru recepţia şi depozitarea separată a materiilor prime de origine vegetală şi animală, în vederea fabricării amestecurilor pentru tartine, precum şi pentru depozitarea şi livrarea acestora.
7. Unităţi pentru fabricarea grăsimilor combinate – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii amenajate pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime, în vederea fabricării grăsimilor combinate, precum şi pentru depozitarea şi livrarea acestora.
III. Activităţi de fabricare a produselor de morărit, amidonului şi produselor din amidon
1. Unităţi de morărit – unitate specializată prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea boabelor de cereale şi prelucrarea lor în materie primă pentru unităţile de panificaţie (producţie de făină, arpacaş, crupe sau pelete din grâu, secară, ovăz, porumb sau alte cereale), precum şi cu spaţii pentru depozitarea, păstrarea şi livrarea produsului finit.
2. Unităţi pentru măcinarea orezului – unitate specializată prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea boabelor de orez în vederea obţinerii de orez măcinat, glazurat, semifiert sau producţie de făină de orez, precum şi cu spaţii pentru depozitarea, păstrarea şi livrarea produsului finit.
3. Unităţi pentru măcinarea legumelor – unitate specializată prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice pentru recepţia, depozitarea, sortarea, prelucrarea şi măcinarea legumelor în vederea obţinerii de făină sau pudră de legume uscate ori fructe comestibile, precum şi cu spaţii pentru depozitarea, păstrarea şi livrarea produsului finit.
4. Unităţi pentru fabricarea cerealelor pentru micul dejun – unitate specializată prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea prin tratare termică a cerealelor prin expandare, în vederea obţinerii de cereale pentru micul dejun, precum şi cu spaţii pentru depozitarea, păstrarea şi livrarea produsului finit.
5. Unităţi pentru fabricarea premixurilor – unitate specializată prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice pentru recepţia, depozitarea, omogenizarea făinii în vederea obţinerii de făină în amestec pentru pâine, prăjituri, biscuiţi sau clătite, precum şi cu spaţii pentru depozitarea, păstrarea şi livrarea produsului finit.
6. Unităţi pentru fabricarea amidonului – unitate prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice pentru recepţia materiei prime (orez, cartofi, porumb, grâu etc.), depozitarea, prelucrarea prin măcinare, germinare, extracţie, purificare-rafinare, deshidratare, uscare, în vederea obţinerii de amidon, precum şi cu spaţii pentru ambalarea, depozitarea, păstrarea şi livrarea produsului finit.
7. Unităţi pentru fabricarea glucozei, siropului de glucoza, maltozei – unitate specializată prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice pentru recepţia materiei prime (suspensie de amidon), depozitarea, prelucrarea prin hidroliză în vederea obţinerii de sirop de glucoza, zahăr total, dextroză cristalizată anhidră, izosirop, dextroză cristalizată monohidrat, fructoză, maltoză, precum şi cu spaţii pentru ambalarea, depozitarea, păstrarea şi livrarea produsului finit.
IV. Activităţi de fabricare a altor produse alimentare
1. Unităţi pentru fabricarea pâinii, produselor proaspete de patiserie, plăcintelor, specialităţilor de panificaţie, checurilor, tartelor etc. – unitate prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice, inclusiv spaţii de frig, pentru recepţia materiei prime, depozitarea, prelucrarea făinei şi a ingredientelor de origine vegetală şi animală, în vederea obţinerii produselor proaspete de patiserie, plăcintelor, specialităţilor de panificaţie, checurilor, tartelor etc., precum şi cu spaţii de depozitare şi livrare corespunzătoare.
2. Unităţi pentru fabricarea biscuiţilor, pişcoturilor, a produselor uscate de panificaţie, a produselor de patiserie şi prăjiturilor conservate, precum şi pentru fabricarea produselor pentru gustări dulci sau sărate – unitate prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice, inclusiv spaţii de frig, pentru recepţia materiei prime, depozitarea, prelucrarea materiilor prime de origine animală şi vegetală, în vederea fabricării biscuiţilor, pişcoturilor, a produselor uscate de panificaţie, a produselor de patiserie şi prăjiturilor conservate, precum şi pentru fabricarea produselor pentru gustări dulci sau sărate, precum şi cu spaţii de depozitare, păstrare şi livrare corespunzătoare.
3. Unităţi pentru fabricarea sau rafinarea zahărului şi a înlocuitorilor din sfeclă de zahăr, suc de trestie de zahăr, arţar şi palmier – unitate prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea, prelucrarea acesteia, în vederea obţinerii, depozitării şi livrării zahărului.
4. Unităţi pentru fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei, a produselor zaharoase, inclusiv unt de cacao, grăsime şi ulei de cacao, a gumei de mestecat, conservarea în zahăr a fructelor, sâmburilor de fructe şi a altor părţi ale plantelor, fabricarea pastilelor, tabletelor, dropsurilor, drajeurilor mentolate şi/sau cu alte arome – unitate prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice pentru recepţia materiei prime (cacao, ciocolată, zahăr, fructe), depozitarea, prelucrarea materiilor prime de origine vegetală şi animală, în vederea obţinerii produselor din cacao, a ciocolatei, a produselor zaharoase, inclusiv unt de cacao, grăsime şi ulei de cacao, a gumei de mestecat, conservarea în zahăr a fructelor, sâmburilor de fructe şi a altor părţi ale plantelor, fabricarea pastilelor, tabletelor, dropsurilor, drajeurilor mentolate şi/sau cu alte arome, precum şi cu spaţii de depozitare şi livrare corespunzătoare.
5. Unităţi pentru fabricarea macaroanelor, tăiţeilor, cuşcuşului, pastelor făinoase şi altor produse făinoase similare – unitate prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea materiilor prime şi a ingredientelor de origine vegetală şi animală, în vederea obţinerii macaroanelor, tăiţeilor, cuşcuşului, pastelor făinoase şi altor produse făinoase similare, precum şi cu spaţii de depozitare şi livrare corespunzătoare.
6. Unităţi pentru prelucrarea cafelei – unitate prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice pentru recepţia materiei prime, depozitarea, cu spaţii pentru prelucrarea cafelei prin decafeinizare şi prăjire, în vederea obţinerii de cafea măcinată, cafea solubilă, extracte şi concentrate din cafea, fabricarea înlocuitorilor de cafea, precum şi cu spaţii de ambalare, depozitare şi livrare corespunzătoare.
7. Unităţi pentru prelucrarea ceaiului– unitate prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice pentru recepţia şi depozitarea materiei prime, cu spaţii pentru prelucrarea ceaiului şi a frunzelor de plante, ambalarea ceaiului, inclusiv în doze (pliculeţe), fabricarea infuziilor din plante (mentă, muşeţel, verbină etc.), precum şi cu spaţii de ambalare, depozitare şi livrare corespunzătoare.
8. Unităţi pentru fabricarea condimentelor – unitate specializată cu spaţii pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime, cu spaţii şi instalaţii pentru fabricarea mirodeniilor, ketchupului, sosurilor picante, condimentelor, maionezei, făinei de muştar, muştarului şi oţetului, precum şi cu spaţii pentru ambalarea, depozitarea şi livrarea produselor finite.
9. Unităţi pentru fabricarea preparatelor alimentare omogenizate şi alimentelor dietetice – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii pentru recepţia, depozitarea şi fabricarea produselor alimentare pentru utilizări nutriţionale speciale, a laptelui praf pentru sugari, laptelui şi altor alimente pentru copii mici, alimentelor pentru sugari, alimentelor cu conţinut redus de calorii, alimentelor dietetice pentru scopuri medicale speciale, alimentelor cu conţinut redus de sodiu, inclusiv sare fără sodiu, alimentelor fără gluten, alimentelor recomandate în efortul muscular intens, în special pentru sportivi, alimentelor pentru persoanele care suferă de dereglări ale metabolismului carbohidraţilor (diabet), precum şi cu spaţii adecvate pentru ambalarea, depozitarea şi livrarea produselor finite.
10. Unităţi pentru fabricarea altor produse neclasificate în altă parte – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea şi fabricarea de supe, ciorbe, fabricarea drojdiei de bere, a produselor alimentare îmbogăţite cu oligoelemente, vitamine, proteine, a suplimentelor alimentare şi nutritive, precum şi cu spaţii adecvate pentru ambalarea, depozitarea şi livrarea produselor finite.
11. Unităţi de fabricare a produselor alimentare congelate – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea şi fabricarea produselor congelate, precum şi cu spaţii de ambalare, depozitare şi livrare corespunzătoare, atât pentru alte unităţi, cât şi pentru consumatorul final.
12. Unităţi de fabricare a produselor alimentare confiate/deshidratate (legume, fructe, coji de fructe şi alte părţi de plante, confiate – uscate, glasate sau cristalizate) – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea şi fabricarea produselor confiate/deshidratate, precum şi cu spaţii de ambalare, depozitare şi livrare corespunzătoare, atât pentru alte unităţi, cât şi pentru consumatorul final.
13. Unităţi pentru producţia, procesarea şi comercializarea ciupercilor – unitate prevăzută cu spaţii, amenajări, dotări şi instalaţii specifice pentru producţia, ambalarea, depozitarea şi livrarea produsului finit.
V. Activităţi de fabricare a băuturilor
1. Unităţi pentru fabricarea băuturilor alcoolice distilate – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea materiilor prime şi semifabricatelor şi fabricarea de băuturi alcoolice distilate: whisky, coniac, gin, lichioruri, precum şi cu spaţii adecvate pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora, atât pentru alte unităţi, cât şi pentru consumatorul final.
2. Unităţi pentru fabricarea alcoolului etilic de fermentaţie – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea materiilor prime, semifabricatelor şi prelucrarea acestora în vederea obţinerii de alcool etilic de fermentaţie şi a alcoolurilor neutre, precum şi cu spaţii adecvate pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora, atât pentru alte unităţi, cât şi pentru consumatorul final.
3. Unităţi pentru fabricarea vinului – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia şi depozitarea materiei prime, semifabricatelor şi prelucrarea acestora în vederea obţinerii vinului, a vinului de masă, vinului de calitate produs în anumite regiuni, vinului spumant, vinului din must de struguri concentrat şi vinului slab alcoolizat sau fără alcool, precum şi cu spaţii adecvate pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora, atât pentru alte unităţi, cât şi pentru consumatorul final.
4. Unităţi pentru fabricarea cidrului şi a altor vinuri din fructe – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea şi fabricarea cidrului, cidrului de pere, miedului şi a altor vinuri din fructe, precum şi a băuturilor mixte ce conţin alcool, precum şi cu spaţii adecvate pentru depozitarea, îmbutelierea şi livrarea acestora, atât pentru alte unităţi, cât şi pentru consumatorul final.
5. Unităţi pentru fabricarea altor băuturi nedistilate obţinute prin fermentare – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia şi depozitarea materiei prime, semifabricatelor şi prelucrarea acestora în vederea obţinerii vermutului şi a altor băuturi similare, precum şi cu spaţii adecvate pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora, atât pentru alte unităţi, cât şi pentru consumatorul final.
6. Unităţi pentru fabricarea berii – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime şi ingredientelor pentru obţinerea berii, precum şi cu spaţii pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acesteia, atât pentru alte unităţi, cât şi pentru consumatorul final.
7. Mălţăria – secţia din cadrul fabricii de bere în care se face germinarea orzului şi a altor cereale în vederea obţinerii malţului.
8. Unităţi pentru fabricarea de ape minerale şi băuturi răcoritoare nealcoolice – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii pentru captarea, carbogazeificarea, îmbutelierea apei minerale, fabricarea băuturilor răcoritoare nealcoolice, băuturilor nealcoolice aromatizate şi/sau îndulcite: limonada, oranjadă, cola, băuturi energizante, băuturi din fructe, ape tonice, precum şi cu spaţii adecvate pentru îmbutelierea, depozitarea şi livrarea acestora, atât pentru alte unităţi, cât şi pentru consumatorul final.
VI. Alte activităţi
1. Unităţi de ambalare şi/sau îmbuteliere a produselor alimentare de origine nonanimală – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea, ambalarea şi livrarea produselor alimentare de origine nonanimală.
2. Depozit pentru seminţe de consum – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea şi livrarea de seminţe de consum.
3. Depozit alimentar pentru produse de origine nonanimală – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea şi livrarea de produse proaspete şi/sau preambalate de origine nonanimală, atât pentru alte unităţi, cât şi pentru consumatorul final.
4. Depozit frigorific pentru produse alimentare de origine nonanimală – unitate cu spaţii şi instalaţii de frig adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea şi livrarea produselor de origine nonanimală congelate şi/sau refrigerate ori care necesită temperaturi scăzute de depozitare, atât pentru alte unităţi, cât şi pentru consumatorul final.
5. Unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală congelate – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru recepţia materiei prime, depozitarea şi/sau prelucrarea produselor congelate, precum şi cu spaţii de ambalare, depozitare şi livrare corespunzătoare, atât pentru alte unităţi, cât şi pentru consumatorul final.
6. Unităţi de producere a ambalajelor pentru produsele alimentare ce vin în contact cu alimentele – unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate pentru fabricarea în condiţii corespunzătoare a ambalajelor pentru produsele alimentare ce vin în contact cu alimentele, precum şi cu spaţii de ambalare, depozitare şi livrare corespunzătoare a acestora pentru unităţile care le utilizează.
7. Mijloc de transport produse de origine nonanimală – orice nave, aeronave, mijloace auto etc. înregistrate pentru siguranţa alimentelor ca mijloace de transport dotate corespunzător pentru ca produsele de origine nonanimală să nu îşi modifice caracteristicile pe timpul transportului, caracteristici prevăzute în documentele însoţitoare conform legislaţiei în vigoare.
8. Unitate de fabricare a îngheţatei – unitate cu spaţii şi echipamente adecvate pentru recepţia materiei prime de origine animală şi nonanimală, fabricarea şi depozitarea îngheţatei.
Autorul articolului
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
REGULAMENT APLICARE (UE) NR. 2023/2791 - vers. consolidată
de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/1988 în ceea ce privește cantitățile care pot fi importate în cadrul anumitor contingente tarifare pentru carnea de oaie și de capră în...
REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/760
de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele referitoare la gestionarea contingentelor tarifare de import și de export...
2006/ 210 Ordin
Ordinul 210/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne