Categorie: 100
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 100
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 100
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 100
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 156
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 34
Categorie: Categorie necunoscută
Prezența norovirusului în stridiile în formă de cupă
Categorie: 8
Categorie: Categorie necunoscută
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a organizat o sesiune de consiliere online adresată operatorilor economici din sectorul HORECA și turism, activi în principalele zone de vacanță din România, în perioada sărbătorilor de iarnă. Această inițiativă reprezintă un pas esențial înaintea lansării Comandamentului de Iarnă 2024-2025, o structură specială a ANPC care va monitoriza activitățile comerciale specifice acestui sezon.
Categorie: 28
Categorie: Categorie necunoscută
Ghidul oferă autorităților competente orientări esențiale pentru planificarea și efectuarea auditurilor sistemelor de management al siguranței alimentare (SMSA), inclusiv bunele practici de igienă și procedurile HACCP.
Categorie: 96
Categorie: Categorie necunoscută
Desfășurarea unei activități economice care implică produse alimentare presupune respectarea unor cerințe legale stricte, atât pentru protejarea sănătății publice, cât și pentru garantarea calității produselor oferite consumatorilor. În acest sens, autorizațiile și avizele necesare sunt reglementate în diverse domenii, de la cel sanitar-veterinar la cel privind securitatea la incendiu. Iată o descriere detaliată a acestora:
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Bacillus cereus este o bacterie formatoare de spori care produce toxine care provoacă vărsături sau diaree. Simptomele sunt în general ușoare și de scurtă durată (până la 24 de ore). B. cereus se găsește în mod obișnuit în mediu (de exemplu, în sol), precum și într-o varietate de alimente. Sporii sunt capabili să supraviețuiască în medii dificile, inclusiv la temperaturi normale de gătit.
Categorie: 34
Categorie: Categorie necunoscută
București, România, 30.04.2025, Olimp Company Srl recheamă preventiv produsul „Belbake Semințe de susan 200g “ cu termenul de valabilitate 06.02.2026, lot 304-250641-1, cu suspiciune de prezenta Salmonella spp.
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Campylobacter spp. sunt bacterii care provoacă boala gastrointestinală campilobacterioză, cu simptome care pot imita apendicita. Majoritatea cazurilor de campilobacterioză nu sunt fatale. Infecția cu Campylobacter spp. a fost, de asemenea, asociată cu sindromul Guillain-Barré, care duce la slăbiciune musculară progresivă sau paralizie. Campylobacterspp. sunt răspândite în natură și sunt prezente în intestinul multor animale și păsări sălbatice și domestice. Informațiile despre Campylobacter includ sursele, proprietățile și măsurile de control, fiind esențiale pentru prevenirea contaminării și protejarea siguranței alimentare. Controlul speciilor de Campylobacter necesită măsuri stricte de igienă, tratament termic corespunzător și prevenirea contaminării încrucișate pentru a reduce riscurile asociate acestui pericol.
Categorie: 8
Categorie: Categorie necunoscută
Toxiinfecțiile alimentare sunt boli transmise prin consumul de alimente sau băuturi contaminate cu germeni dăunători sau alte substanțe nocive. Acestea reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică și implică un risc semnificativ pentru consumatori, mai ales atunci când alimentele nu sunt manipulate, procesate sau depozitate corespunzător.
Categorie: 92
Categorie: Categorie necunoscută
Află tot ceea ce trebuie să știi despre Punctele Gastronomice Locale (PGL). Acest tip de afacere vă oferă oportunitatea transformării bucătăriilor tradiționale din mediul rural într-un model de afacere sustenabilă, înregistrată oficial și orientată către siguranța alimentelor. Pentru a funcționa legal și eficient, un PGL trebuie să respecte o serie de condiții minime, care țin de amplasament, dotări, igienă și organizare.
Categorie: 92
Categorie: Categorie necunoscută
Află ce este programul HACCP, cine este obligat să îl aibă și să îl aplice și care sunt principiile generale..
Categorie: 8
Categorie: Categorie necunoscută
Într-un context în care consumatorii caută experiențe autentice și produse locale de calitate, Punctele Gastronomice Locale (PGL) reprezintă o oportunitate strategică pentru antreprenorii din mediul rural de a transforma gospodăria într-un model de afacere sustenabilă.
Categorie: 8
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 8
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 101
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 29
Categorie: Categorie necunoscută
Codul abordează necesitatea prevenirii toxiinfecțiilor alimentare în cateringul de masă, unde condițiile de manipulare și depozitare pot prezenta riscuri semnificative. Având în vedere vulnerabilitatea populațiilor deservite (copii, vârstnici, pacienți). Codul aplică sistemul HACCP pentru identificarea și controlul punctelor critice de risc.
Categorie: 29
Categorie: Categorie necunoscută
Codul oferă îndrumări esențiale pentru a asigura siguranța și calitatea produselor lactate pe întregul lanț alimentar, de la producția primară până la procesare, depozitare și distribuție. Acest cod urmărește prevenirea contaminării microbiologice, chimice și fizice prin implementarea unor bune practici agricole, igienice și veterinare la nivelul fermelor și utilizarea sistemului HACCP în cadrul unităților de procesare.
Categorie: 27
Categorie: Categorie necunoscută
privind punerea în aplicare a sistemelor de management al siguranței alimentare cuprinzând bunele practici de igienă și procedurile bazate pe principiile HACCP, inclusiv facilitatea/flexibilitatea punerii în aplicare în anumite întreprinderi cu profil alimentar
Categorie: 101
Categorie: Categorie necunoscută
Contaminarea chimică a alimentelor reprezintă unul dintre principalele pericole pentru siguranța alimentelor în industria alimentară. Acest tip de contaminare constituie un risc semnificativ pentru sănătatea consumatorilor, deoarece poate cauza atât efecte imediate, cât și efecte pe termen lung. Primul pas în prevenirea bolilor de origine alimentară și a toxiinfecțiilor alimentare cauzate de contaminarea chimică este înțelegerea contaminanților care se încadrează în această categorie.
Categorie: 101
Categorie: Categorie necunoscută
Scopul acestei revizuiri este de a oferi o imagine de ansamblu a tipurilor de pericole chimice care pot apărea în alimentele în completarea studiului : Contaminarea chimică a alimentelor - vol 1, pentru a indica modul în care apar și modul în care sunt măsurate și controlate. Exemplele date sunt reprezentative pentru numeroasele tipuri de probleme cu care industria alimentară trebuie să se confrunte zilnic.
Categorie: 8
Categorie: Categorie necunoscută
Într-o lume în care siguranța alimentară este esențială, igiena și curățenia în producția de alimente sunt diferențele care separă succesul de potențialele riscuri de sănătate publică.
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Cyclospora cayetanensis este un parazit protozoar care provoacă boala gastrointestinală ciclosporioză. Persoanele infectate elimină în fecale o formă neinfecțioasă a parazitului, care necesită o perioadă prelungită de expunere la mediu pentru a se transforma în formă infecțioasă. În țările dezvoltate, ciclosporioza este de obicei asociată cu călătoriile internaționale sau cu consumul de produse importate. Cu toate că este puțin probabil să apară în România, globalizarea comerțului și achiziția de materii prime din diversele colțuri ale lumii poate duce, involuntar la apariția acestui pericol biologic. De aceea firmele interesate, care utilizează materii prime susceptibile, din zone cu probabilitate ridicată la prezența acetui pericole, trebuie să îl ia in considerare în programele HACCP.
Categorie: 92
Categorie: Categorie necunoscută
Ca specialist implicat în optimizarea proceselor din diverse industrii, am avut de-a face cu numeroase provocări, însă rareori am întâlnit un subiect atât de frustrant și de confuz pentru antreprenori precum implementarea programului HACCP. Întâlnirea cu un prieten antreprenor și echipa lui mi-a oferit o perspectivă șocantă asupra modului în care aceste programe sunt percepute și aplicate în realitate. În teorie, HACCP este un instrument valoros pentru asigurarea siguranței alimentare, menit să protejeze consumatorii și să ajute afacerile să se conformeze standardelor. În practică, însă, documentația stufoasă, jargonul tehnic și abordarea greșită a implementării transformă acest instrument într-un coșmar birocratic.
Categorie: 92
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 9
Categorie: Categorie necunoscută
Una dintre provocările majore cu care se confruntă întreprinderile mici și mijlocii din industria alimentară este formarea unei echipe HACCP competente, pluridisciplinare, care să poată implementa și monitoriza sistemul HACCP.
Categorie: 92
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 8
Categorie: Categorie necunoscută
Într-o lume în care siguranța alimentară este esențială, înțelegerea contaminării chimice a alimentelor devine o prioritate pentru consumatori și afaceri din industria alimentară. Acest articol detaliat vă oferă o imagine completă asupra pericolelor chimice, surselor lor și metodelor eficiente de prevenire, fiind o resursă esențială pentru cei care doresc să asigure calitatea și siguranța produselor alimentare.
Categorie: 92
Categorie: Categorie necunoscută
Află care sunt diferențele și asemnănarea între cele două sisteme de igienă și siguranța alimentelor SMSA și HACCP.
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 156
Categorie: Categorie necunoscută
Esterii 3-MCPD și esterii glicidilici sunt substanțe care se pot forma în timpul prelucrării uleiurilor, atunci când acestea sunt decolorate și dezodorizate înainte de a fi vândute sau utilizate ca ingredient în alte alimente, cum ar fi uleiurile de gătit, margarinele și formulele pentru sugari.
Categorie: 28
Categorie: Categorie necunoscută
Listă de verificare posibilă pentru programele HACCP.
Categorie: 130
Categorie: Categorie necunoscută
Formularul este utilizat de laboratoarele sanitare veterinare judetene ale DSVSA. Se poate utiliza pentru orice laborator care este acreditat
Categorie: 8
Categorie: Categorie necunoscută
Ordinul 161/2023 al ANSVSA, intrat în vigoare din 4 martie 2024, stabilește cerințele obligatorii pentru realizarea unui program de autocontrol pentru operatorii economici care produc, procesează, depozitează, manipulează, transportă și valorifică produse alimentare de origine nonanimală. Acest act reglementează modul în care aceștia trebuie să planifice și să implementeze programele de autocontrol pentru a asigura siguranța alimentelor, precum și responsabilitățile autorităților de verificare.
Categorie: 94
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 136
Categorie: Categorie necunoscută
Șapte copii de la grădinița care aparține Liceului Silvic din Timișoara au fost transportați de urgență la spital, prezentând simptome specifice unei toxiinfecții alimentare. La masa de prânz, aceștia au consumat supă, chiftele cu sos și piure. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș a demarat o anchetă epidemiologică pentru a stabili cauza exactă a îmbolnăvirii.
Categorie: 130
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Listeria monocytogenes este o bacterie care provoacă listerioza, o boală care poate avea consecințe grave pentru anumite grupuri ale populației. Aceasta poate provoca avorturi spontane la femeile însărcinate și poate fi fatală la persoanele imunocompromise și la persoanele în vârstă. La persoanele sănătoase, listerioza provoacă, în general, doar o formă ușoară de boală. L. monocytogenes poate fi găsită în mediul înconjurător. A fost izolată la animale domestice și sălbatice, păsări, sol, vegetație, furaje, apă și din podele, canalizări și zone umede ale fabricilor de prelucrare a alimentelor.
Categorie: 34
Categorie: Categorie necunoscută
Listeria monocytogenes în brânza din lapte crud din Spania
Categorie: 8
Categorie: Categorie necunoscută
Te-ai gândit vreodată că organismul tău este un adevărat ecosistem? Noi trăim împreună cu miliarde de microorganisme, iar colaborarea cu ele este esențială pentru sănătatea noastră. Descoperă cum ne influențează microbiomul.
Categorie: 155
Categorie: Categorie necunoscută
Norovirusul (NoV) este principala cauză a gastroenteritei virale la om în întreaga lume. Este foarte contagios datorită dozei sale infecțioase foarte scăzute, stabilității în mediu și rezistenței la mulți dezinfectanți comuni.
Categorie: 92
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 8
Categorie: Categorie necunoscută
Antreprenorii români din sectorul agroalimentar au la dispoziție o nouă piață de desfacere: Emiratele Arabe Unite (EAU). Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat aprobarea modelului de Certificat de sănătate pentru exportul cărnii și al produselor din carne de porc în EAU, în urma colaborării cu autoritățile sanitare veterinare emirateze.
Categorie: 34
Categorie: Categorie necunoscută
Ochratoxina A din semințele de floarea-soarelui din Turcia
Categorie: 156
Categorie: Categorie necunoscută
Categorie: 101
Categorie: Categorie necunoscută
Evaluează diferențele între posibil și probabil care sunt mai mult decât concepte.
Pagina 1 din 2
Daniel Agape
Asistență
Cu ce pot să îți fiu de ajutor?.
08:28