Listă de verificare posibilă pentru programele HACCP.

Acest document reprezintă Apendicele 7 din Comunicarea Comisiei 2022/C 355/01
Emitent: Comisia Europeană

 

DOCUMENT

DA

NU

OBSERVAȚII

CONDIȚII PREALABILE

     

Există un plan BPI eficace care stă la baza planului HACCP?

     

ECHIPA HACCP

     

A fost numit un coordonator HACCP?

     

A fost selectată o echipă HACCP?

     

Sunt disponibile informații privind competențele și experiența echipei? Informațiile sunt adecvate?

     

Sunt utilizate resurse externe pentru a spori nivelul de cunoștințe în materie de competențe și/sau pentru a dezvolta competențele?

     

PRODUS

     

A fost elaborat(ă) o descriere a produsului/un caiet de sarcini al produsului pentru fiecare produs?

     

A fost specificată utilizarea preconizată?

     

Este OSA în măsură să ofere o imagine de ansamblu asupra diverselor etape ale acestei producții (de exemplu, prin intermediul unei diagrame flux)?

     

Diagrama flux (sau imaginea de ansamblu menționată mai sus) este completă și corespunzătoare situației de la fața locului?

     

PRINCIPIUL 1 – ANALIZA RISCURILOR

     

Au fost identificate și descrise corect toate riscurile biologice, chimice sau fizice care pot apărea în mod rezonabil în fiecare etapă?

     

Au fost evaluate aceste riscuri din punctul de vedere al caracterului semnificativ?

     

Au fost elaborate și puse în aplicare măsuri de control validate pentru controlul riscurilor respective în fiecare etapă în care acestea sunt identificate sau în etape ulterioare? Măsurile sunt stabilite în funcție de cauza riscurilor?

     

În cazul în care analiza riscurilor indică faptul că BPI sunt suficiente pentru a controla riscurile, este considerat acest aspect satisfăcător?

     

Au fost identificate programe preliminare operaționale?

     

PRINCIPIUL 2 – STABILIREA PUNCTELOR CRITICE DE CONTROL

     

Au fost identificate în mod clar punctele critice de control (și, eventual, PRPO) pentru fiecare risc semnificativ?

     

Punctele critice de control (și, eventual, PRPO) sunt rezonabile și justificabile, pe baza unei analize a riscurilor?

     

Au fost finalizate instrucțiuni de lucru pentru fiecare punct critic de control (și, eventual, PRPO)?

     

Rezultatul analizei riscurilor și al stabilirii PCC este satisfăcător (BPI, PRPO și PCC adecvate, dacă este cazul)?

     

PRINCIPIUL 3 – LIMITE CRITICE

     

Au fost stabilite limite critice/criterii de acțiune pentru fiecare punct critic de control/PRPO? Au fost stabilite niveluri-țintă?

     

Relația dintre măsura de control și limitele critice/criteriile de acțiune este corectă?

     

Sunt acestea susținute de acte doveditoare? (Legislație, date experimentale, rezultate publicate sau alte referințe)

     

PRINCIPIUL 4 – PROCEDURI DE MONITORIZARE

     

Au fost instituite proceduri de monitorizare pentru toate punctele critice de control/PRPO?

     

Procedurile de monitorizare specifică ce, când, cum, unde și cine este persoana responsabilă/personalul responsabil?

     

Frecvența monitorizării este satisfăcătoare? Procedurile permit punerea în aplicare a acestor acțiuni corective în timp util?

     

Sunt evidențele de monitorizare păstrate și revizuite de persoana responsabilă/personalul responsabil?

     

Membrii personalului beneficiază de suficiente cursuri de formare pentru a efectua operațiunile de monitorizare?

     

PRINCIPIUL 5 – ACȚIUNI CORECTIVE

     

Au fost elaborate acțiuni corective pentru fiecare punct critic de control?

     

Acțiunile corective asigură faptul că PCC/PRPO sunt ținute sub control?

     

Acțiunile corective au fost aplicate în mod eficace?

     

Acțiunile corective vizează produsul, procesul și previn recurența?

     

Sunt puse în aplicare acțiuni corective, dacă situația o impune?

     

PRINCIPIUL 6 – PROCEDURI DE VERIFICARE

     

Au fost instituite proceduri de verificare pentru a demonstra eficacitatea programului HACCP?

 - Revizuirea înregistrărilor

 - Observare directă

 - Analiză microbiologică, fizică și/sau chimică

 - Audituri interne și externe

 - Gestionarea reclamațiilor

 - Altele

     

Au fost validate limitele critice? Cum?

     

Activitățile de verificare fac dovada faptului că PCC se află sub control?

     

Activitățile de verificare demonstrează eficacitatea programului HACCP?

     

Planul HACCP a fost reevaluat și modificat atunci când s-a dovedit a fi insuficient?

     

Planul HACCP a fost reevaluat ori de câte ori materiile prime, metodele și/sau formulele produsului au fost modificate?

     

PRINCIPIUL 7 – EVIDENȚA DATELOR

     

A fost păstrată evidența datelor pentru validarea tuturor limitelor critice?

     

A fost păstrată evidența datelor pentru toate procedurile de monitorizare?

     

A fost păstrată evidența datelor pentru toate acțiunile corective?

     

A fost păstrată evidența datelor pentru toate activitățile de verificare HACCP?

     

Evidența datelor este păstrată atât timp cât este necesar?

     

Evidența datelor a fost semnată și verificată?

     

Evidența datelor este conformă cu valorile reale constatate de auditor în timpul auditului?

     

PLANUL HACCP

     

Există un plan sau planuri HACCP pentru fiecare tip sau grup de produse?

     

Planul (planurile) HACCP scris(e) este (sunt) pus(e) în aplicare în mod eficace?

     

Planul este datat și semnat?

     

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

Ghidul 1 despre bunele practici de igienă în industria alimentară

Analiza introductiva despre primul capitol în realizarea programelor de igienă și siguranța alimentelor.

Cod de practici igienice pentru lapte și produse lactate

Codul oferă îndrumări esențiale pentru a asigura siguranța și calitatea produselor lactate pe întregul lanț alimentar, de la producția primară până la procesare, depozitare și distribuție. Acest cod...

Exemplu de scrisoare de comunicare

Exemplu de scrisoare ce notifică oficial unitatea despre un audit planificat al Sistemului de Management al Siguranței Alimentare (SMSA), conform reglementărilor europene privind siguranța...

Proceduri bazate pe principiile privind analiza riscurilor și punctele critice de control (HACCP) și orientări pentru aplicarea acestora

Procedurile bazate pe sistemul HACCP reprezintă o abordare sistematică a identificării, evaluării și controlului riscurilor la adresa siguranței alimentare, de exemplu a riscurilor biologice,...