Esterii 3-MCPD și esterii glicidilici sunt substanțe care se pot forma în timpul prelucrării uleiurilor, atunci când acestea sunt decolorate și dezodorizate înainte de a fi vândute sau utilizate ca ingredient în alte alimente, cum ar fi uleiurile de gătit, margarinele și formulele pentru sugari.
Organismele de siguranță alimentară și de reglementare din întreaga lume cunosc de mai mulți ani prezența esterilor 3-MCPD și a esterilor glicidilici în alimente, însă nu a fost disponibilă până acum o metodă analitică convenită la nivel internațional. La nivel internațional există o anumită îngrijorare cu privire la nivelurile acestor substanțe în aprovizionarea cu alimente, deoarece există dovezi că acestea provoacă cancer la animalele de laborator.
Pentru a înțelege cum se compară nivelurile din uleiurile și formulele pentru sugari din Australia și Noua Zeelandă cu cele găsite la nivel internațional, New Zealand Food Safety (NZFS), cu contribuția Food Standards Australia New Zealand (FSANZ), a coordonat un studiu analitic instantaneu, care a inclus 3-monocloropropanediol (3-MCPD) și esteri glicidilici în uleiurile de gătit și formulele pentru sugari. Ancheta a contribuit, de asemenea, la identificarea unei metode analitice adecvate pentru a sprijini viitoarele teste pentru 3-MCPD și esteri glicidilici.
În total, au fost analizate 44 de eșantioane de uleiuri și 56 de eșantioane de preparate pentru sugari. În general, studiul a constatat că nivelurile atât ale esterilor de 3-MCPD, cât și ale esterilor glicidilici din uleiuri și din formulele de lapte praf pentru sugari au fost în general consecvente cu cele constatate la nivel internațional și, în general, foarte scăzute.
Pe baza rezultatelor sondajului, FSANZ a întreprins o evaluare preliminară a riscurilor expunerii prin alimentație a sugarilor de 3 luni pentru a identifica orice riscuri potențiale pentru sănătate și siguranță.
Esterii 3-MCPD și esterii glicidilici au fost evaluați de Comitetul mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) la cea de-a 83-a reuniune din 2016. JECFA a stabilit o doză zilnică maximă tolerabilă provizorie de grup (PMTDI)[1] de 4 µg/kg greutate corporală pentru esterii 3-MCPD. Pentru esterii glicidilici, JECFA a identificat o BMDL10[2] de 2,4 mg/kg p.c./zi ca punct de plecare pentru calcularea unei marje de expunere (MOE).[3]
Expunerile dietetice estimate la esteri de 3-MCPD pentru sugarii de 3 luni au variat între 0,93 și 3,39 μg/kg p.c./zi, sub PMTDI, ceea ce indică faptul că nu există probleme de sănătate publică la nivelurile actuale de expunere. Pentru esterii glicidilici, expunerile dietetice estimate pentru sugarii în vârstă de 3 luni au variat între 0,21 și 2,75 μg/kg greutate corporală/zi. Pe baza acestor estimări ale expunerii, MOE se încadrează în intervalul considerat de JECFA ca fiind posibil îngrijorător.
Cu toate acestea, natura preliminară a studiului, cu o eșantionare nereprezentativă a formulelor pentru sugari și cu un număr limitat de puncte de date, limitează posibilitatea de a trage concluzii ferme. Beneficiile continuării furnizării de lapte praf pentru sugari depășesc cu mult eventualele probleme de sănătate asociate cu nivelurile scăzute de esteri de glicidil care pot fi prezenți în unele produse de lapte praf. Formula pentru sugari este singura alternativă sigură la laptele matern pentru sugari.
Acest conținut este destinat abonaților
Abonament Personal, Abonament Profesional
Abonați-vă pentru a avea acces nelimitat la toate articolele Codex.(și mult mai mult)
Urmărește-ne pe rețelele sociale:
Autorul articolului
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Neregulă
Denumire dată unei abateri în înțelesul articolului 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95.
2005/ 406 Ordin
Ordinul 406/2005 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale...
REGULAMENT APLICARE (UE) NR. 2020/206
de autorizare a introducerii pe piață a pulpei de fructe, a sucului cu pulpă și a sucului concentrat cu pulpă de Theobroma cacao L. ca aliment tradițional provenit dintr-o țară terță, în temeiul...
DIRECTIVA 2000/13
privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la etichetarea și prezentarea produselor alimentare, precum și la publicitatea acestora