Organizația:  Manualul HACCPEdiția 2025
Autor:   HACCP-FT-PR-012  Revizia 01
Responsabil SMSA:    8.9.5.1 Procedura de Retragere și Rechemare  
 HACCP-NOTIFICARE-012.1  Cerința: 12

 

 

QR Code:



 

 

Aprobat:  
Semnătura: Wrte345RDvfrt450DSR5543 
Data adoptării: 
ID: 

 


 

Recomandare: Implementați cu persoane cu experiență.
Atenție: deoarece sunt implicate produse neconforme.
Verificați permanent.

 


Procedura de completare a Formularului de notificare obligatorie privind retragerea/rechemarea produselor alimentare de origine nonanimală

 

1.Titlul Procedurii și Codul de Identificare

  • Titlul descriptiv: Procedura de completare și transmitere a Formularului de notificare obligatorie privind retragerea/rechemarea produselor alimentare de origine nonanimală.
  • Cod de identificare: PR-HACCP-NOTIFICARE-00X .
  • Versiunea și data revizuirii: V. 1.0, data: DD.MM.AAAA (exemplu).

2. Scopul Procedurii

Scopul acestei proceduri este de a asigura completarea corectă, precisă și la timp a formularului de notificare obligatorie către autoritățile competente (DSVSA județene/a municipiului București, ANSVSA), în conformitate cu Articolul 19 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002, pentru produsele alimentare de origine nonanimală care necesită retragere de pe piață sau rechemare de la consumatori din motive de siguranță alimentară.

3. Domeniul de Aplicare

Această procedură se aplică tuturor operatorilor economici din domeniul alimentar (sau personalului desemnat al acestora) care inițiază voluntar o acțiune de retragere/rechemare sau la solicitarea autorității competente, pentru produse alimentare de origine nonanimală suspectate sau confirmate ca fiind neconforme din punct de vedere al siguranței alimentului.

4. Referințe (Documente Conexe)

  • Regulamentul (CE) nr. 178/2002, Articolul 19.
  • "Formular de notificare obligatorie privind retragerea/rechemarea produselor alimentare de origine nonanimală".
  • "Anexa 2 la notificarea privind retragerea/rechemarea produselor alimentare de origine nonanimală" (pentru informații privind alte loturi).
  • "Retragerea/rechemarea produselor alimentare de origine nonanimală și notificarea autorității competente".
  • "Model-formular-atentionare-consumator-rechemare-produs-neconform" (pentru comunicatul către consumatori).
  • Procedura internă de retragere/rechemare a operatorului.

5. Termeni și Definiții

în completare: Termeni și definiții codex

  • Retragere: Acțiunea de recuperare a unui aliment de pe piață în orice etapă a lanțului alimentar.
  • Rechemare: Acțiunea de recuperare a alimentelor care reprezintă un risc pentru sănătate și care au ajuns deja la consumatori.
  • Notificare: Acțiunea de a aduce la cunoștință în mod oficial autorităților competente o retragere/rechemare.
  • Operator economic: Orice persoană fizică sau juridică responsabilă de respectarea legislației alimentare în cadrul unei întreprinderi din sectorul alimentar.
  • Autoritate competentă: DSVSA județeană/a municipiului București sau ANSVSA.

6. Responsabilități

Operatorul economic are responsabilitatea principală de a notifica autoritățile competente (DSVSA județene/a municipiului București) de îndată ce inițiază o procedură de retragere/rechemare. De asemenea, are responsabilitatea de a furniza toate informațiile necesare și de a menține comunicarea pe parcursul acțiunii.

7. Descrierea detaliată etapele procedură (Fluxul de lucru)

Completarea formularului se va face cu acuratețe și exhaustivitate, chiar dacă datele pot fi completate ulterior pe măsura derulării operațiunii.

  • 7.1. Secțiunea Antet (Completată de DSVSA)
    • Număr înregistrare și dată: Aceste câmpuri sunt completate de către DSVSA județeană/a municipiului București, nu de operator.
  • 7.2. Data și Ora Notificării
    • Data notificării: Se completează data la care este transmis formularul.
    • Ora: Se completează ora la care este transmis formularul.
  • 7.3. Tipul Notificării
    • ✔ Notificare inițială (inițiată voluntar): dacă operatorul inițiază din proprie inițiativă retragerea/rechemarea.
    • ✔ Notificare inițiată în urma solicitării de retragere din data de ... a operatorului economic ...: dacă notificarea este făcută în urma unei solicitări de la un alt operator sau de la o autoritate. În acest caz, se specifică data solicitării și numele operatorului care a solicitat.
    • Se bifează caseta corespunzătoare:
  • 7.4. Datele Operatorului care Notifică
    • Operatorul: Se completează denumirea completă a operatorului economic.
    • Sediul social: Se completează adresa completă a sediului social (localitate, stradă, număr, bloc, scară, apartament, cod poștal, sector/județ).
    • Număr telefon contact: Se completează numărul de telefon al persoanei de contact sau al departamentului responsabil.
    • E-mail: Se completează adresa de e-mail pentru comunicare rapidă.
    • Reprezentat legal de: Se completează numele complet al reprezentantului legal al operatorului.
  • 7.5. Descriere și Trasabilitate Produs Incriminat
    • Cantitate deja comercializată și U.M.
    • Cantitate aflată sub controlul societății și U.M.
    • Diferențe și U.M.
    • Tip produs: Se specifică tipul general de produs (ex: "Produs de panificație", "Produs din carne", "Băutură răcoritoare").
    • Numele produsului (pe etichetă): Se completează numele exact al produsului așa cum apare pe etichetă.
    • Brand/denumire comercială: Se completează brandul sau denumirea comercială sub care este vândut produsul.
    • Stare termică produs: Se bifează caseta corespunzătoare: Refrigerat, Congelat sau Fără regim termic.
    • Cod de bare (EAN): Se completează codul de bare al produsului, dacă este relevant pentru identificare.
    • Număr lot: Se completează numărul/numerele loturilor afectate. Dacă sunt mai multe loturi, se pot folosi anexe (vezi Anexa 2) sau se menționează "vezi Anexa 2".
    • Alte informații furnizate de etichetă: Se includ alte detalii de pe etichetă relevante pentru identificare (ex: arome specifice, gramaj exact, tip de ambalaj).
    • Masa unității/volum: Se specifică masa sau volumul unei unități de produs (ex: "200 g", "1L") și unitatea de măsură (U.M.).
    • Cantitate totală produsă - achiziționată: Se completează cantitatea totală produsă sau achiziționată din lotul/loturile incriminate și unitatea de măsură.
    • Justificare cantități din lotul incriminat la data notificării: Se completează:
  • 7.6. Date de Valabilitate Lot Incriminat
    • Data durabilității minimale: Se completează data durabilității minimale (DDM) a produsului/lotului afectat.
    • Data limită de consum: Se completează data limită de consum (DLC) a produsului/lotului afectat.
  • 7.7. Date Privind Neconformitatea și Pericolul Identificat
    • Retragere de pe piață.
    • Retragere de la consumator (rechemare).
    • Distrugere.
    • Reetichetare.
    • Returnare la distribuitor.
    • Tratament fizic.
    • Produsul va fi utilizat ca ... (se specifică o altă destinație sigură).
    • Informarea destinatarilor.
    • Altele ... (se specifică).
    • Punctul de lucru unde a fost depistată neconformitatea: Se completează locația exactă (Țară/Județ, Localitate, Stradă, Număr de înregistrare/autorizare).
    • Data depistării neconformității: Se completează data la care a fost identificată problema.
    • Pericol identificat/Motivul retragerii/rechemării: Se descrie clar și concis motivul retragerii/rechemării și pericolul specific pentru sănătate (ex: "Prezența alergenului X nedeclarat", "Contaminare microbiologică cu Y", "Corp străin – bucată de plastic").
    • Rezultatele testelor: Se prezintă pe scurt rezultatele relevante ale analizelor.
    • Proba de opinie suplimentară: Se bifează Da sau Nu dacă este necesară o opinie suplimentară.
    • Laborator (dacă este cazul): Se completează numele laboratorului, Țara/Județul și Localitatea unde au fost efectuate testele.
    • Buletin analiză: Se specifică numărul buletinului de analiză.
    • Măsuri voluntare inițiate: Se bifează una sau mai multe acțiuni întreprinse:
  • 7.8. Distribuție
    • Distribuție: Se bifează dacă distribuția a fost națională, în alte state membre UE sau în țări terțe.
    • Lista de distribuție: Se bifează Da dacă lista este atașată sau Nu dacă va fi pusă la dispoziția autorității în maxim 24 de ore.
    • Formular "Unități/puncte în care se face retragerea/rechemarea": Se bifează Da dacă formularul este atașat sau Nu dacă va fi pus la dispoziția autorității în maxim 24 de ore.
  • 7.9. Informații Suplimentare
    • Descriere eveniment: Se oferă o descriere narativă a incidentului, cum a fost descoperită neconformitatea și pașii inițiali întreprinși.
    • Documente anexate: Se bifează tipurile de documente care sunt anexate la notificare (ex: Certificate de sănătate, Buletin analiză, Facturi/documente livrare, Imagini, Evaluarea riscului, Comunicat de presă etc.). Comunicatul de presă (sau atenționarea consumatorilor) este obligatoriu în situațiile de rechemare.
  • 7.10. Informații în Caz de Rechemare
    • Această secțiune se completează doar dacă este o acțiune de rechemare, adică produsul a ajuns la consumator.
    • Informații privind comunicatul de rechemare: Se bifează Comunicat de rechemare către consumatori (se anexează obligatoriu în situațiile de rechemare). Acest comunicat trebuie să informeze eficient și precis consumatorii despre motivul rechemării și acțiunile necesare.
    • Modalitatea de difuzare a comunicatului de rechemare: Se bifează cel puțin În magazinele unde a fost comercializat produsul și Internet (pentru pagina web a ANSVSA). Se pot bifa și alte opțiuni precum Presa, TV/Radio, Altele, în funcție de strategia de comunicare.
  • 7.11. Semnătura
    • Nume și prenume, Semnătură, Funcția: Se completează datele reprezentantului legal al operatorului sau ale persoanei desemnate.

8. Monitorizare

Autoritatea competentă (DSVSA) va monitoriza continuu procesul de retragere/rechemare, solicitând informații suplimentare și verificând acțiunile întreprinse de operator, inclusiv trasabilitatea, stocurile, deciziile privind produsele retrase și comunicarea cu clienții/consumatorii.

9. Acțiuni Corective

În cazul în care notificarea este incompletă sau conține erori, sau dacă procesul de retragere/rechemare nu este gestionat corespunzător, operatorul va fi solicitat de autoritate să completeze/corecteze informațiile și să întreprindă acțiunile necesare pentru a asigura conformitatea și siguranța alimentară.

10. Verificare

Eficacitatea procedurii de notificare și a acțiunii de retragere/rechemare va fi verificată prin controale oficiale și audituri, inclusiv prin revizuirea documentației și, dacă este necesar, prin verificări la fața locului.

11. Înregistrări (Formulare/Fișe)

  • Copia Formularului de notificare obligatorie transmis autorității.
  • Anexa 2 - Informații privind alte loturi (dacă este cazul).
  • Comunicatul de rechemare către consumatori (atenționarea).
  • Lista de distribuție și formularul "Unități/puncte în care se face retragerea/rechemarea".
  • Buletine de analiză, evaluări de risc și alte documente justificative.
  • Dovezi ale difuzării comunicatului de rechemare (ex: capturi de ecran, copii ziare).

12. Anexe (Opțional)

Se pot anexa orice diagrame de flux, scheme sau alte materiale vizuale care clarifică procesul intern al operatorului de gestionare a retragerilor/rechemărilor.

 

 

Exemplu demonstrativ: Formular de notificare obligatorie privind retragerea/rechemarea produselor alimentare de origine nonanimală

(Acest exemplu este completat cu informații ipotetice pentru a demonstra modul de completare al formularului.)

Număr înregistrare [SE COMPLETEAZĂ DE DSVSA JUDEȚEANĂ/A MUNICIPIULUI BUCUREȘTI]

 

Formular de notificare obligatorie privind retragerea/rechemarea produselor alimentare de origine nonanimală

În conformitate cu articolul 19 din Regulamentul CE nr 178/2002 din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare

Data notificării 20.03.2024 ora 10:30

Notificare iniţială (iniţiată voluntar)

 

Notificare iniţiată în urma solicitării de retragere din data de a operatorului economic .......................................................................................

Operatorul SC GUSTUL SRL, cu sediul social în localitatea București, str.  10,  cod poștal 020202, sectorul/județul București, număr telefon contact 072xxxxxxx e-mail , reprezentat legal de Popescu Ion, notifică retragerea/rechemarea produselor alimentare după cum urmează:

DESCRIERE ŞI TRASABILITATE PRODUS INCRIMINAT

Tip produs

Produse de patiserie

Numele produsului (pe etichetă)

Biscuiti Crocanti cu Ciocolată și Alune

Brand/denumire comercială

DELICE CRUNCH

Stare termică produs

🔲 Refrigerat

Cod de bare (EAN):

5940000000001

Număr lot:

LOT_2023_09_15

Alte informaţii furnizate de etichetă

Ambalaj de 200g, cu ciocolată neagră

Masa unităţii/volum

200

Cantitate totală produsă - achiziţionată

5000

Justificare cantităţi din lotul incriminat la data notificării

Cantitate deja comercializată

DATE DE VALABILITATE LOT INCRIMINAT

Data durabilităţii minimale

15.03.2025

Data limită de consum

N/A

DATE PRIVIND NECONFORMITATEA ŞI PERICOLUL IDENTIFICAT

Punctul de lucru unde a fost depistată neconformitatea

Ţară/Judeţ

România/Ilfov

 

Localitate, cod poștal

Chitila, 077075

 

Stradă, număr

Industriilor, 5

 

Număr de înregistrare/autorizare

RO 1234567

Data depistării neconformitătii

18.03.2024

 

Pericol identificat/Motivul retragerii/rechemării

Prezența alergenului "NUCI" (arahide) nedeclarat pe etichetă. Riscul de reacții alergice severe pentru persoanele sensibile.

 

Rezultatele testelor

Testele de laborator au confirmat prezența proteinelor de arahide, în ciuda faptului că nu erau menționate în lista de ingrediente.

 

Proba de opinie suplimentară

🔲 Da

✔ Nu

Laborator

Nume

Lab Test Alimentația S.R.L.

 

Ţară/Judeţ

România/București

 

Localitate

București

Buletin analiză

BA-2024-03-1001

 

Măsuri voluntare iniţiate

✔ Retragere de pe piaţă

 
 

✔ Retragere de la consumator (rechemare)

 
 

🔲 Distrugere

 
 

🔲 Reetichetare

 
 

🔲 Returnare la distribuitor

 
 

🔲 Tratament fizic

 
 

🔲 Produsul va fi utilizat ca ......................................................................

 
 

✔ Informarea destinatarilor

 
 

🔲 Altele ...................................................................................................

 

DISTRIBUŢIE

Distribuţie

✔ Distribuție națională

🔲 Distribuție în alte state membre

🔲 Distribuție în țări terțe

 

🔲 Da

🔲 Nu

🔲 Da

Lista de distribuţie

✔ Da

🔲 Nu (se pune la dispoziţia autorităţii competente în maxim 24 de ore de la data şi ora prezentei)

 

Formular „Unităţi/puncte în care se face retragerea/rechemarea”

✔ Da

🔲 Nu (se pune la dispoziţia autorităţii competente în maxim 24 de ore de la data şi ora prezentei)

 

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Descriere eveniment

O reclamație a unui consumator cu alergie la arahide, care a manifestat simptome după consumul produsului, a condus la inițierea de teste interne și confirmarea prezenței alergenului nedeclarat. S-a inițiat imediat procedura de retragere/rechemare.

Documente anexate

🔲 Certificate de sănătate

 

🔲 CVED/CED

 

🔲 Certificat fitosanitar

 

✔ Comunicat de presă (Atenționare consumator)

 

✔ Buletin analiză

 

✔ Facturi/documente livrare

 

✔ Imagini (fotografii cu ambalajul și eticheta)

 

✔ Evaluarea riscului

 

🔲 Altele:

INFORMAŢII ÎN CAZ DE RECHEMARE (Informaţiile referitoare la produsul neconform implicat în aceasta rechemare vor fi postate pe site-ul ANSVSA)

Informaţii privind comunicatul de rechemare

✔ Comunicat de rechemare către consumatori (se anexează obligatoriu în situaţiile de rechemare)

Modalitatea de difuzare a comunicatului de rechemare Se detaliază cele marcate cu *

✔ În magazinele unde a fost comercializat produsul

 

✔ Presa* (Comunicat transmis către agențiile de presă naționale)

 

🔲 TV/Radio*

 

✔ Internet* (Anunț publicat pe site-ul operatorului și transmis către ANSVSA pentru publicare pe site-ul propriu)

 

🔲 Altele*

 

Reprezentant legal operator,

Nume şi prenume

Popescu Ion

Semnătură

(Semnătura olografă)

Funcţia

Administrator.

Urmărește-ne pe rețelele sociale:

 

Vrei să adaugi un comentariu?

Autentificarea este necesară pentru a participa la discuție și a interacționa cu alți profesioniști.

Autentifică-te

Nu ai cont? Îl poți crea rapid de pe pagina de înregistrare.

 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

Val de pacienți cu toxiinfecții alimentare: Ce trebuie să știe firmele din industria alimentară

Val de pacienți cu toxiinfecții alimentare: Ce trebuie să știe firmele din industria alimentară

Declarația doctorului Adrian Marinescu, medic primar infecționist și director la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" din Capitală, potrivit căreia „Simptomele se pot...

Scenariul 1 – Descoperă ceea ce nu se vede

Scenariul 1 – Descoperă ceea ce nu se vede

Un instrument practic de evaluare și formare a echipelor din industria alimentară. O testare care dezvăluie erorile invizibile din igienă. Acest scenariu este conceput pentru a fi aplicat la...

Testul de stres la igienă: o experiență care schimbă totul

Testul de stres la igienă: o experiență care schimbă totul

Așa cum spunea fizicianul Richard Feynman, laureat al Premiului Nobel: „Nu pot înțelege ceea ce nu pot construi.” Sau, mai poetic: „Am învățat foarte devreme diferența dintre a ști numele unui lucru...

Gândește ca un producător de alimente — chiar dacă vinzi un simplu obiect pentru bucătărie

Gândește ca un producător de alimente — chiar dacă vinzi un simplu obiect pentru bucătărie

Într-o lume în care siguranța alimentelor este vitală, orice obiect care ajunge să atingă mâncarea trebuie privit cu aceeași responsabilitate cu care un producător alimentar tratează propriul produs.

 

DISCLAIMER
©2025 Codex. Toate drepturile rezervate. „Codex” se referă la platforma Codex.ro și/sau la Asociația Codex, o organizație non-guvernamentală înregistrată legal în România. Codex.ro este o platformă colaborativă și educațională, construită de membrii activi ai comunității Codex, colaboratori și utilizatori, fiecare acționând în calitate proprie. Articolele, ghidurile și materialele publicate pe Codex.ro au caracter informativ și educațional și nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Asociației Codex. Conținutul nu înlocuiește consultanța profesională specifică și nu constituie recomandări oficiale pentru decizii tehnice, legale sau comerciale. Menționarea unor produse, publicații, persoane sau servicii are scop strict informativ și nu reprezintă o aprobare, promovare sau recomandare din partea Codex. Reproducerea totală sau parțială a materialelor publicate este permisă doar cu acordul scris al Asociației Codex.Pentru detalii complete privind utilizarea conținutului, politica de confidențialitate și condițiile de acces, vă rugăm să consultați disclaimerul general
Drept de utilizare:
Copyright © 2025 Asociația Codex. Toate drepturile rezervate.
Datele dvs. de acces ale acestui articol sunt:
| | | desktop | | Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) | Data accesării: 2025-06-23 23:04:23