Imaginează-ți următorul scenariu ipotetic dint-o fimră de producție din România, care din fericire, prin implementarea Sistemului european RASFF este perfect real:
Directorul de calitate al unei fabrici de lactate din Brașov stătea în biroul său când intră un angajat.
Angajatul spune: „Domnule director, am primit rezultatele pentru lotul de iaurt nr. 452, și sunt probleme.”
Directorul răspunde: „În regulă, retrage-l imediat și blochează-l pentru verificări suplimentare.”
„Va fi dificil”, răspunde angajatul, „pentru că deja a fost expediat spre București.”
„Cum s-a întâmplat asta?”, întreabă șocat directorul. „Știi bine că nu trebuia trimis înainte de aprobarea noastră.”
Angajatul explică: „Departamentul de vânzări avea o comandă urgentă de onorat și au insistat să fie expediat cât mai rapid.”
Acest scenariu reprezintă un coșmar pentru orice producător alimentar. Singurul lucru pozitiv, dacă există, este că produsul nu a ajuns încă la consumator. Mai mult, producătorul trebuie să instituie rapid programul de retragere a produselor incrimitate si să anunțe autoritățile prin sistemul de Alertă rapidă european SRAFF. Tocmai de aceea este recomandabil ca firmele de producție alimente, mai ales cele care livreaza produse către intermediari să implementeze și să mențină programe de eliberare pozitivă.
Eliberarea pozitivă presupune ca niciun produs să nu părăsească fabrica până când toate analizele de siguranță, calitate și microbiologie nu au fost complet finalizate, evaluate și aprobate explicit de departamentul de calitate.
Acest conținut este destinat abonaților
Abonament Personal, Abonament Profesional
Abonați-vă pentru a avea acces nelimitat la toate articolele Codex.(și mult mai mult)
Urmărește-ne pe rețelele sociale:
Autorul articolului
Note și condiții:
Informațiile prezentate în acest articol au caracter informativ și educațional. Pentru detalii complete și condiții de utilizare, vă rugăm să consultați disclaimerul general.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Diferențele dintre SMSA și HACCP: Cadrul legal și aplicabilitate
Află care sunt diferențele și asemnănarea între cele două sisteme de igienă și siguranța alimentelor SMSA și HACCP.
Ghidul 1 despre bunele practici de igienă în industria alimentară
Analiza introductiva despre primul capitol în realizarea programelor de igienă și siguranța alimentelor.
Ce este sistemul HACCP?
Află ce este programul HACCP, cine este obligat să îl aibă și să îl aplice și care sunt principiile generale..
Sistemul HACCP: Cine trebuie să-l aplice în Uniunea Europeană?
Află ce este programul HACCP, cine este obligat să îl aibă și să îl aplice și care sunt principiile generale..