Șapte copii de la grădinița care aparține Liceului Silvic din Timișoara au fost transportați de urgență la spital, prezentând simptome specifice unei toxiinfecții alimentare. La masa de prânz, aceștia au consumat supă, chiftele cu sos și piure. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș a demarat o anchetă epidemiologică pentru a stabili cauza exactă a îmbolnăvirii.

Incidentul a avut loc chiar înainte de închiderea programului la grădiniță. Toți cei șapte copii afectați sunt înscriși la aceeași grupă. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Timiș a confirmat cazul, precizând că cinci dintre copii au fost transportați de urgență la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. Copiii, cu vârste între 3 și 5 ani, au prezentat simptome similare, inclusiv stări de rău și scaune diareice.

Potrivit reprezentanților ISJ, educatoarea a fost cea care a sunat la 112 după ce a observat starea de disconfort a copiilor. În urma apelului, mai multe echipaje de urgență s-au deplasat la grădiniță. La momentul incidentului, în instituție se aflau 14 copii. Autoritățile au rămas la fața locului pentru a efectua cercetări și a colecta probe necesare investigației epidemiologice.

Ancheta epidemiologică inițiată de DSP Timiș urmează să identifice sursa contaminării și să stabilească dacă masa de prânz a fost cauza principală a îmbolnăvirii.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/mai-multi-copii-de-la-o-gradinita-din-timisoara-au-ajuns-la-spital-cu-simptome-de-toxiinfectie-alimentara-3017417

 

Pentru a înțelege fenomenul toxiinfecțiilor alimentare vă recomandăm Când produsele alimentare devin sursă de toxiinfecții alimentare

Din cele prezentate, numărul de copii afectați raportat la cei care au consumat același aliment, simptomele și modul de evoluție diagnosticul va fi o provocare pentru inspectori. Pentru o documentare temeinică vă recomandăm să citiți Cum se realizează o anchetă epidemiologică pentru a descoperi cauzele unei toxiinfecții alimentare

 

 

Autorul articolului

Author Name
Bianca Hrib
Specialist Codex
Spune opinia ta Comunității

 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

O analiză a obligațiilor și flexibilității reglementărilor BPI, HACCP și SMSA

Textul prezintă reglementările și cerințele aplicabile, obligația și flexibilitatea acestor reglementări în industria alimentară din perspectiva normelor europene referitoare la Bunele Practici de...

Relația dintre SMSA, PRP, BPI, PRPO și HACCP în contextul standardelor internaționale

Relația dintre Sistemul de Management al Siguranței Alimentare (SMSA), Programele Prealabile (PRP), Bunele Practici de Igienă (BPI), Programele Prealabile Operaționale (PRPO) și HACCP este esențială...

Ce este sistemul HACCP?

Află ce este programul HACCP, cine este obligat să îl aibă și să îl aplice și care sunt principiile generale..

Diferențele dintre SMSA și HACCP: Cadrul legal și aplicabilitate

Află care sunt diferențele și asemnănarea între cele două sisteme de igienă și siguranța alimentelor SMSA și HACCP.