Fișă de informații despre pericole HACCP
CATEGORIE: Pericol Microbiologic
DENUMIRE: Clostridium perfringens
1. Informații generale
Clostridium perfringens este o bacterie care produce toxine și formează spori. Bacteria este distrusă ușor prin procesele normale de gătire, însă sporii formați sunt rezistenți la căldură. Dacă acești spori au timp să germineze după gătire, pot produce toxine în alimente.
2. Surse comune
Clostridium perfringens trebuie considerat un pericol asociat cu următoarele alimente:
• Carne gătită.
• Plăcinte și pateuri cu carne.
• Tocane și caserole.
Acest conținut este destinat abonaților
Abonament Personal, Abonament Profesional
Abonați-vă pentru a avea acces nelimitat la toate articolele Codex.(și mult mai mult)
Urmărește-ne pe rețelele sociale:
Autorul articolului
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Bacillus cereus
Bacillus cereus este o bacterie formatoare de spori care produce toxine care provoacă vărsături sau diaree. Simptomele sunt în general ușoare și de scurtă durată (până la 24 de ore). B. cereus se...
Prioni (encefalopatia spongiformă bovină)
Encefalopatia spongiformă bovină (ESB) este o boală neurodegenerativă mortală a bovinelor. Ea este cauzată de particule infecțioase proteice cunoscute sub numele de prioni. ESB este singura...
Salmonella: Pericol biologic - Informații generale, simptome și măsuri de prevenire
Salmonella spp. este un grup de bacterii care pot provoca boli gastrointestinale și febră, cunoscute sub numele de salmoneloză. Răspândirea bacteriei poate avea loc prin intermediul manipulatorilor...
Cyclospora cayetanensis
Cyclospora cayetanensis este un parazit protozoar care provoacă boala gastrointestinală ciclosporioză. Persoanele infectate elimină în fecale o formă neinfecțioasă a parazitului, care necesită o...