Consumatorii din întreaga lume se orientează tot mai mult către suplimente alimentare și alimente funcționale, integrate în dietele lor zilnice pentru a susține sănătatea și starea generală de bine, arată un nou raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Raportul, intitulat „Siguranța alimentară în nutriția personalizată: o concentrare pe suplimentele alimentare și alimentele funcționale”, analizează noile provocări și cerințe legate de siguranța acestor produse, de la riscurile de interacțiuni medicamentoase, la dozajul optim și necesitatea evaluării ingredientelor fără istoric de consum sigur.

„Siguranța ingredientelor active din suplimentele alimentare și alimentele funcționale depinde de mai mulți factori, inclusiv de sursa lor, modul de procesare și nivelul de concentrație utilizat. Etichetarea clară și evaluările riguroase ale siguranței sunt esențiale pentru alegeri informate și pentru creșterea încrederii consumatorilor”, a subliniat Maura Di Martino, autoarea raportului. (https://doi.org/10.4060/cd4280en )

Consolidarea reglementărilor pentru protejarea consumatorilor 

Folosindu-se de exemple din diferite regiuni ale lumii, raportul FAO analizează modul în care țările clasifică, etichetează și reglementează suplimentele alimentare și alimentele funcționale. Accentul cade pe sprijinirea autorităților de siguranță alimentară, mai ales din țările cu venituri mici și medii, în vederea construirii unor cadre de reglementare solide, care să protejeze consumatorii, să încurajeze inovația și să întărească încrederea în piață.

Suplimentele alimentare sunt definite ca produse concentrate în nutrienți, destinate să completeze dieta zilnică, iar alimentele funcționale sunt acele produse care oferă beneficii pentru sănătate dincolo de simpla nutriție de bază. În condițiile unei producții și utilizări responsabile, aceste produse pot contribui pozitiv la obiectivele de sănătate publică, deși raportul subliniază că dovezile științifice solide care să sprijine afirmațiile de sănătate rămân adesea limitate.

Percepția consumatorilor și necesitatea informării corecte

 Raportul FAO abordează și modul în care comportamentul și percepțiile consumatorilor evoluează în privința suplimentelor alimentare și alimentelor funcționale. Aceste produse influențează tot mai mult deciziile de cumpărare și atitudinea consumatorilor față de sănătate și bunăstare.

În acest context, este esențială furnizarea de informații corecte, bazate pe dovezi științifice, astfel încât alegerile consumatorilor să fie făcute în cunoștință de cauză. Totodată, sunt necesare cercetări suplimentare pentru fundamentarea afirmațiilor de sănătate, asigurând un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și sprijinind o industrie transparentă. 

Siguranță, inovație și viitor

Într-un sector în continuă expansiune datorită progreselor științifice și tehnologice, asigurarea siguranței suplimentelor alimentare și alimentelor funcționale devine o prioritate majoră. Abordările proactive, inclusive și bazate pe dovezi sunt fundamentale pentru protejarea sănătății publice, încurajând în același timp inovația responsabilă.

Prin colaborare internațională și schimb de expertiză, FAO sprijină dezvoltarea de reglementări eficiente, pentru ca potențialele beneficii aduse de aceste produse să nu fie compromise de probleme de siguranță. În plus, promovarea accesului echitabil la informațiile științifice rămâne un obiectiv major pentru a garanta o dezvoltare durabilă și sănătoasă a acestui sector.

 

Autorul articolului

Author Name
Bianca Hrib
Specialist Codex
Spune opinia ta Comunității
 

Note și condiții:
Informațiile prezentate în acest articol au caracter informativ și educațional. Pentru detalii complete și condiții de utilizare, vă rugăm să consultați disclaimerul general.

 

Vrei să adaugi un comentariu?

Autentificarea este necesară pentru a participa la discuție și a interacționa cu alți profesioniști.

Autentifică-te

Nu ai cont? Îl poți crea rapid de pe pagina de înregistrare.

 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

Bacteriei Listeria monocytogenes detectată în produsul Pâté de campagne IGP

În Franța, a fost emisă o alertă alimentară din cauza prezenței bacteriei Listeria monocytogenes în produsul Pâté de campagne IGP. Produsul a fost retras de pe piață și rechemat de la consumatori...

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes este o bacterie care provoacă listerioza, o boală care poate avea consecințe grave pentru anumite grupuri ale populației. Aceasta poate provoca avorturi spontane la femeile...

Recomandări noi EFSA și aplicație pentru gestionarea apei de procesare a fructelor, legumelor și plantelor aromatice

Combinarea tratamentelor de dezinfectare cu reîmprospătarea apei poate ajuta la menținerea calității microbiologice a apei utilizate pentru procesarea fructelor, legumelor și plantelor aromatice...