Cyclospora cayetanensis este un parazit protozoar care provoacă boala gastrointestinală ciclosporioză. Persoanele infectate elimină în fecale o formă neinfecțioasă a parazitului, care necesită o perioadă prelungită de expunere la mediu pentru a se transforma în formă infecțioasă. În țările dezvoltate, ciclosporioza este de obicei asociată cu călătoriile internaționale sau cu consumul de produse importate. Cu toate că este puțin probabil să apară în România, globalizarea comerțului și achiziția de materii prime din diversele colțuri ale lumii poate duce, involuntar la apariția acestui pericol biologic. De aceea firmele interesate, care utilizează materii prime susceptibile, din zone cu probabilitate ridicată la prezența acetui pericole, trebuie să îl ia in considerare în programele HACCP.

Fișă de informații despre pericole HACCP

CATEGORIE: Pericole Micobiologice

 DENUMIRE: Cyclospora cayetanensis

 

1. Informații generale

Cyclospora cayetanensis este un parazit microscopic care cauzează o boală cunoscută sub numele de ciclozporiază. Este o protozoară care infectează intestinul subțire al omului, fiind transmisă prin ingestia de alimente sau apă contaminate cu oochisturi mature. Cyclospora este un pericol biologic asociat frecvent cu alimentele proaspete și cu apa.

2. Surse comune

Cyclospora cayetanensis este asociată cu următoarele alimente și modalități de contaminare:

Alimente contaminate:

  • Fructe proaspete, cum ar fi zmeura, afinele și căpșunile.
  • Legume consumate crude, cum ar fi salata verde sau busuiocul.
  • Ierburi proaspete, cum ar fi coriandrul.

Modalități de contaminare:

  • Irigarea culturilor cu apă contaminată.
  • Manipularea necorespunzătoare a alimentelor de către persoane infectate.

3. Proprietăți și metode comune de control

Generalități despre germen: 

  • Cyclospora este un parazit unicelular (protozoar) care se transmite prin ingerarea de oochisturi mature.
  • Oochisturile necesită o perioadă de timp (în medie 1-2 săptămâni) pentru a deveni infectante, după ce au fost excretate

Temperatură, pH și alte informații utile:

  • Nu există o temperatură optimă de creștere, deoarece Cyclospora nu se multiplică în alimente, ci doar în gazda umană.
  • Este rezistentă la condiții de frig și îngheț.

4. Ce simptome dă prin consumul alimentelor contaminate?

Consumul de alimente contaminate poate provoca ciclozporiază, caracterizată prin:

  • Diaree apoasă persistentă.
  • Greață și vărsături.
  • Crampe abdominale și balonare.
  • Oboseală extremă și scădere în greutate.
  • Febră ușoară.

Simptomele pot apărea la 1-2 săptămâni după ingestie și pot dura câteva săptămâni sau chiar luni dacă nu sunt tratate.

5. Cum este distrus?

Distrugerea parazitului:

  • Cyclospora este rezistentă la majoritatea metodelor obișnuite de igienizare, cum ar fi spălarea alimentelor doar cu apă.
  • Nu este afectată de metodele convenționale de tratare a apei, cum ar fi clorinarea în concentrații standard.

Măsuri de protecție pentru alimente:

 

  • Spălarea minuțioasă a fructelor și legumelor cu apă potabilă curată.
  • Utilizarea soluțiilor speciale de dezinfectare pentru produse proaspete

Măsuri de protecție generale:

  • Evitarea consumului de alimente crude în zone cu sisteme de irigație nesigure.
  • Folosirea apei tratate sau filtrate pentru gătit și irigare.

 


 

Acest conținut este destinat abonaților 

Abonament Personal, Abonament Profesional

 Abonați-vă pentru a avea acces nelimitat la toate articolele Codex.(și mult mai mult)

 

Autentificare

 

Urmărește-ne pe rețelele sociale:

 

Autorul articolului

Author Name
Danut Pasu
Consultant
Spune opinia ta Comunității

 

 

 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

Campylobacter spp

Campylobacter spp. sunt bacterii care provoacă boala gastrointestinală campilobacterioză, cu simptome care pot imita apendicita. Majoritatea cazurilor de campilobacterioză nu sunt fatale. Infecția...

Prioni (encefalopatia spongiformă bovină)

Encefalopatia spongiformă bovină (ESB) este o boală neurodegenerativă mortală a bovinelor. Ea este cauzată de particule infecțioase proteice cunoscute sub numele de prioni. ESB este singura...

Salmonella: Pericol biologic - Informații generale, simptome și măsuri de prevenire

Salmonella spp. este un grup de bacterii care pot provoca boli gastrointestinale și febră, cunoscute sub numele de salmoneloză. Răspândirea bacteriei poate avea loc prin intermediul manipulatorilor...

Bacillus cereus

Bacillus cereus este o bacterie formatoare de spori care produce toxine care provoacă vărsături sau diaree. Simptomele sunt în general ușoare și de scurtă durată (până la 24 de ore). B. cereus se...