Află tot ceea ce trebuie să știi despre Punctele Gastronomice Locale (PGL). Acest tip de afacere vă oferă oportunitatea transformării bucătăriilor tradiționale din mediul rural într-un model de afacere sustenabilă, înregistrată oficial și orientată către siguranța alimentelor. Pentru a funcționa legal și eficient, un PGL trebuie să respecte o serie de condiții minime, care țin de amplasament, dotări, igienă și organizare.
Chiar dacă Punctele Gastronomice Locale (PGL) se bazează pe rețete tradiționale și preparate gospodărești, acestea trebuie să funcționeze în conformitate cu cerințele de siguranță alimentară în vigoare. De aceea, din stadiul de proiectare este necesar să implementați unui Program de bune practici pentru siguranța alimentelor, ca un pas esențial în dezvoltarea corectă și sustenabilă a activității. Dar să vedem ce este obligatoriu de respectat pentru a deschide o astfel de afacere:
1. Unde poate și unde nu poate funcționa un PGL
Un PGL poate funcționa în:
- gospodării permanente sau sezoniere;
- ferme de animale, stâne, ferme piscicole, zone de pescuit, crame, livezi, fonduri de vânătoare;
- pensiuni turistice sau mănăstiri.
Nu este permisă înregistrarea unui PGL în apropierea:
- unităților industriale poluante;
- gropilor de gunoi, unităților sau sau fabricilor care prelucrează piei și emit substanțe periculoase pentru sănătate.
2. Spații și condiții de igienă
Acest conținut este destinat abonaților
Abonament Personal, Abonament Profesional
Abonați-vă pentru a avea acces nelimitat la toate articolele Codex.(și mult mai mult)
Urmărește-ne pe rețelele sociale:
Autorul articolului
Informațiile prezentate în acest articol au caracter informativ și educațional. Pentru detalii complete și condiții de utilizare, vă rugăm să consultați disclaimerul general.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Ordinul 57/2010
Ordinul 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi/sau distribuie...
2006/ 34 Ordin
Ordinul 34/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici
2008/ 34 Ordin
Ordinul 34/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind acordarea de derogări unităţilor care realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici...
2006/ 180 Ordin
Ordinul 180/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii