Codul de etică pentru comerțul internațional de alimente stabilește principii pentru protejarea sănătății consumatorilor și asigurarea practicilor echitabile în comerțul internațional, inclusiv în tranzacțiile de concesiune și ajutor alimentar. Alimentele exportate trebuie să fie sigure, adecvate consumului și corect etichetate, iar autoritățile competente trebuie să respecte aceste principii la toate etapele producției și distribuției, în conformitate cu standardele Codex și reglementările internaționale relevante.

CXC 20-1979
Sursa: Codex Alimentarius

Artcolul 1 - Obiective

1.1 Scopul acestui Cod este de a stabili principii pentru conduita etică în comerțul internațional cu alimente, în vederea protejării sănătății consumatorilor și asigurării practicilor echitabile în comerțul cu alimente.

Articolul 2 - Scop

2.1 Acest Cod se aplică tuturor alimentelor introduse în comerțul internațional, inclusiv tranzacțiilor de tip concesiune și ajutor alimentar.

2.2 Acest Cod stabilește principii de conduită etică care trebuie aplicate de toate părțile implicate în comerțul internațional cu alimente. Guvernele ar trebui să colaboreze cu alte părți pentru a promova conduita etică la nivel național.

Articolul 3 - Principii

3.1 Comerțul internațional cu alimente ar trebui să se desfășoare pe principiul că toți consumatorii au dreptul la alimente sigure, sănătoase și nutritive și la protecție împotriva practicilor comerciale neloiale.

3.2 Nicio alimentație (inclusiv alimentele reexportate) nu ar trebui să fie în comerț internațional care:

  1. conține sau prezintă orice pericol într-o cantitate care îl face otrăvitor, dăunător sau altfel nociv pentru sănătate, ținând cont de aplicarea principiilor analizei riscului; sau
  2. constă în întregime sau în parte din orice substanță murdară, putredă, stricăcioasă, descompusă sau altă substanță sau materie străină care o face neadecvată pentru consumul uman; sau
  3. este adulterată; sau
  4. este etichetată sau prezentată într-un mod fals, înșelător sau înșelător; sau
  5. este preparată, procesată, ambalată, depozitată, transportată sau comercializată în condiții nesanitare; sau
  6. are o dată de expirare, atunci când este cazul, care nu lasă suficient timp pentru distribuție în țara importatoare.

Articolul 4 - Condiții necesare pentru alimente în comerțul internațional

4.1 Autoritățile competente implicate în asigurarea siguranței și adecvării alimentelor în comerțul internațional ar trebui să aplice principiile de conduită etică menționate în Articolul 3.

4.2 Fără a prejudicia drepturile și obligațiile conferite prin acorduri bilaterale sau multilaterale², nicio alimentație, inclusiv în contextul tranzacțiilor de tip concesiune și ajutor alimentar, nu ar trebui să fie permisă pentru export sau re-export dacă nu respectă cerințele impuse de legislația țării exportatoare, cu excepția cazurilor stabilite altfel prin legislația în vigoare în țara importatoare sau acceptate explicit de autoritățile competente ale țării importatoare, luând în considerare prevederile standardelor Codex și a textelor conexe ori de câte ori este potrivit.

4.3 Alimentele nu ar trebui să fie plasate în comerțul internațional în scopul eliminării alimentelor nesigure sau neadecvate, așa cum este descris în Articolul 3.2.

4.4 Autoritățile naționale ar trebui să fie conștiente de obligațiile lor conform Regulamentelor Internaționale privind Sănătatea (2005) în ceea ce privește evenimentele de siguranță alimentară, inclusiv notificarea, raportarea sau verificarea evenimentelor către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). De asemenea, ar trebui să se asigure că codul internațional de marketing al substituenților de lapte matern și rezoluțiile relevante ale Adunării Mondiale a Sănătății (WHA) care stabilesc principiile pentru protecția și promovarea alăptării sunt respectate.

Referințe legale

Acest document este tradus din original, în mod aproximativ de către membrii voluntari ai Asociației Codex în scopul împărtâșirii științifice a informației de calitate fiind o analiză a textului și o prezentare. El nu reprezintă textul original în integralitate, un punct de vedere oficial sau o referință legală fiind o prezentare aproximativă a unor informații publice sau identificate pe siteuri publice. Pentru a face referințe legale vă rugăm să consultați documentul original pe siteul organizației care este proprietara documentului.  Aceste documente sunt cu titlu de prezentare pentru membrii Comunității Codex exclusiv în scop didactic, de studiu și analiză în folosul și pentru dezvoltare științifică. Ele sunt protejate de drepturile de autor și nu pot fi sub nici o formă copiate, descărcate sau multiplicate, sau utilizate în alt mod și nu sunt și nici nu pot fi comercializate în nici un mod sau utilizate în scop comercial. Indiferent de scop, multiplicarea, descărcarea sau utilizarea în alt mod decât citirea în scop didactic și științific al acestor materiale se face exclusiv pe răspunderea utilizatorului, celui care a efectuat acțiunea. Asociația Codex nu poate fi făcută răspunzătoare de acțiunea utilizatorului fiind exonerată de utilizator cu privire la aceste aspecte.

Pentru detalii consultați Termeni și condiții