Ghidul stabilește proceduri pentru notificarea respingerilor alimentare între țări atunci când acestea nu îndeplinesc cerințele de siguranță sau comerciale. Ghidul promovează transparența și cooperarea prin furnizarea de informații clare autorităților competente din țările implicate, permițând astfel identificarea cauzelor respingerii și luarea măsurilor corective necesare pentru a preveni incidente similare pe viitor.
CAC/GL 25-1997
Adoptat în 1997. Revizuit: 2016.
Sursa: Codex Alimentarius
Cuprins
1. Introducere
Următoarele ghiduri oferă baza pentru schimbul structurat de informații privind respingerile alimentelor importate atunci când motivul respingerii este legat de siguranța alimentară și practicile echitabile în comerțul cu alimente.
Aceste ghiduri se aplică atunci când o alimentație a fost refuzată intrării într-o țară din cauza neîndeplinirii cerințelor țării importatoare. În cazul în care a fost identificată o situație de urgență în domeniul siguranței alimentare², Ghidurile pentru Schimbul de Informații în Situații de Urgență în Siguranța Alimentară (CAC/GL 19-1995) ar trebui utilizate.
Utilizarea acestor ghiduri are scopul de a îmbunătăți transparența atunci când alimentele sunt respinse și de a se baza pe:
- Principiile pentru Inspecția și Certificarea Importului și Exportului de Alimente (CAC/GL 20-1995), în special prevederile de transparență conținute în paragraful 15 al Principiilor;
- Ghidurile pentru Sistemele de Control al Importului de Alimente (CAC/GL 47-2003), în special prevederile privind deciziile și schimbul de informații conținute în paragrafele 27-29 și 34 ale ghidurilor respective.
2. Considerații generale
Respingerea poate avea loc atunci când autoritatea competentă a țării importatoare a identificat că lotul nu respectă cerințele țării importatoare, care pot include:
- dovezi că lotul prezintă un risc pentru siguranța alimentară;
- dovezi că lotul a fost compromis în timpul manipulării, depozitării sau transportului;
- dovezi de înșelăciune sau fraudă consumatorilor.
Atunci când autoritatea competentă respinge un lot de alimente prezentat pentru importare din cauza neconformității cu cerințele țării importatoare, informațiile ar trebui schimbate pentru a informa părțile relevante despre respingere, pentru a permite părților relevante să obțină orice clarificări necesare și, unde este cazul, să implementeze măsuri corective și preventive.
Unde este potrivit, informațiile ar trebui furnizate autorității competente a țării exportatoare (sau ambasadei dacă autoritatea competentă nu este cunoscută) și importatorului și/sau exportatorului lotului respins.
Unde este potrivit, autoritatea competentă a țării exportatoare ar trebui să aibă acces rezonabil la dovezile găsite de țara importatoare, astfel încât să poată investiga cauza neconformității și să implementeze și să gestioneze orice acțiuni corective necesare.
Dacă este solicitat, autoritatea competentă din țara exportatoare ar trebui să furnizeze autorității competente din țara importatoare informații privind rezultatul investigațiilor necesare și acțiunile corective luate.
Pe baza informațiilor furnizate, în conformitate cu legislația țării importatoare, importatorul și/sau exportatorul, în consultare cu autoritatea competentă a țărilor importatoare și exportatoare, după caz, pot determina ce acțiune să întreprindă3.
În cazul în care există dovezi de eșecuri repetate de natură corectabilă care nu sunt asociate cu siguranța alimentelor (de exemplu, erori de etichetare, pierderea documentelor) sau au existat eșecuri sistematice, autoritatea competentă a țării importatoare poate, de asemenea, să facă notificări adecvate autorității competente a țării exportatoare, fie periodic, fie la cerere.
Discuțiile bilaterale ar trebui să aibă loc, după cum este necesar, între autoritățile competente ale țărilor importatoare și exportatoare privind informațiile despre alimentele respinse.
În măsura posibilităților, țările importatoare ar trebui să minimizeze restricțiile asupra divulgării către țările exportatoare a informațiilor privind alimentele respinse.
Pentru a permite FAO și OMS să asiste țările exportatoare în eforturile lor de a îndeplini cerințele țărilor importatoare, informațiile privind respingerile alimentelor importate ar trebui să fie puse la dispoziția FAO și OMS dacă asistența lor este solicitată de o țară exportatoare.
3. Informații detaliate
Schimbul de informații ar trebui să fie:
- transmis electronic către toate părțile relevante ori de câte ori este posibil;
- transparent, structurat și oportun pentru a asigura rezolvarea rapidă și astfel se pot lua acțiuni alternative ori de câte ori este posibil;
- făcut în limba țării importatoare, engleză sau o a treia limbă, conform acordului mutual.
Motivele pentru care un lot de alimente a fost respins ar trebui să fie clar enunțate și ar trebui făcută referire la reglementările sau standardele care au fost încălcate. O descriere clară a criteriilor de respingere ar trebui furnizată pentru a asigura transparența. Detalii despre tipul de informații de schimbat sunt furnizate în Anexa 1.
Atunci când un lot este respins pe baza analizelor efectuate în țara importatoare, autoritatea competentă a țării importatoare ar trebui să pună la dispoziție, la cerere, detalii despre metodele de eșantionare și analiză utilizate, rezultatele obținute și detaliile laboratorului de testare.
Atunci când nivelul unui contaminant a fost găsit a fi peste nivelul maxim permis, contaminantul ar trebui specificat, împreună cu nivelul găsit și nivelul maxim permis. În cazul contaminării biologice sau contaminării prin toxine biologice, unde nu a fost stabilit un nivel maxim, identitatea organismului sau a toxinei ar trebui dată cât mai specific posibil și, după caz, nivelul de contaminare găsit.
Încălcările reglementărilor privind aditivii alimentari sau standardele de compoziție ar trebui specificate.
Unele țări acceptă anumite alimente (de exemplu, carne proaspătă) doar de la întreprinderi aprobate în mod specific în țara exportatoare. Dacă astfel de alimente sunt respinse la intrare din cauza lipsei sau incompletei dovezi că provin de la o astfel de întreprindere, acest lucru ar trebui să fie menționat.
Formatul standard pentru schimbul de informații între tări privind respingerile alimentelor importate
Următoarele informații ar trebui furnizate de către țări în legătură cu respingerile alimentelor importate, în măsura disponibilității și adecvării circumstanțelor.
Identificarea alimentelor în cauză
Alimentele în cauză ar trebui descrise cât mai complet posibil. Dacă este disponibil, următoarele informații ar trebui furnizate:
- Descrierea și cantitatea produsului
- Codul Sistemului Armonizat (HS) al produsului
- Tipul și dimensiunea ambalajului
- Identificarea lotului (număr, data producției etc.)
- Numărul containerului, certificatul de însoțire a mărfii sau detalii similare de transport
- Alte ștampile, marcaje sau numere de identificare
- Numărul certificatului (dacă este cazul) și o copie a certificatului, dacă este cazul
- Numele și adresa producătorului, producătorului, vânzătorului și/sau exportatorului, numărul întreprinderii.
Detalii privind importul
Informații privind următoarele ar trebui furnizate:
- Numele exportatorului și informațiile de contact
- Numele importatorului și informațiile de contact
- Detalii despre container și transport, inclusiv portul de origine și destinație
- Data prezentării pentru intrare
Detalii despre respingere, decizie
Informații despre decizia de a refuza importarea ar trebui furnizate, inclusiv:
- Întregul/partea (specificați) lot respins
- Numele și adresa autorității competente care a luat decizia de respingere
- Data deciziei
- Numele și adresa autorității competente care poate furniza mai multe informații despre motivul respingerii
Motivele respingerii
Motivele respingerii trebuie specificate și să fie furnizate dovezi de susținere, după caz. Motivul respingerii poate include:
- Contaminare biologică/microbiologică
- Contaminare chimică (metale grele etc.)
- Reziduuri de pesticide sau medicamente veterinare
- Contaminare cu radionuclizi
- Etichetare incorectă sau înșelătoare
- Defect de compoziție
- Neconformitate cu cerințele privind aditivii alimentari
- Calitate organoleptică inacceptabilă
- Neconformitate cu cerințele de temperatură
- Defecte tehnice sau fizice (de exemplu, deteriorarea ambalajului)
- Certificare incompletă sau incorectă
- Nu provine dintr-o țară, regiune sau întreprindere aprobată
- Adulterarea alimentelor
- Alte motive
Acțiuni întreprinse
Informații privind acțiunile întreprinse ar trebui furnizate, cum ar fi:
- Alimentele distruse
- Alimentele reținute în așteptarea recondiționării/rectificării deficiențelor în documentație
- Importul permis pentru utilizare altfel decât pentru consum uman
- Re-exportul permis în condiții specifice, de exemplu, către țări informate specific
- Importatorul notificat
- Ambasada/autoritățile de control al alimentelor din țara exportatoare notificată
- Autoritățile din alte țări posibile de destinație notificată
- Alte acțiuni
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Referințe legale
Acest document este tradus din original, în mod aproximativ de către membrii voluntari ai Asociației Codex în scopul împărtâșirii științifice a informației de calitate fiind o analiză a textului și o prezentare. El nu reprezintă textul original în integralitate, un punct de vedere oficial sau o referință legală fiind o prezentare aproximativă a unor informații publice sau identificate pe siteuri publice. Pentru a face referințe legale vă rugăm să consultați documentul original pe siteul organizației care este proprietara documentului. Aceste documente sunt cu titlu de prezentare pentru membrii Comunității Codex exclusiv în scop didactic, de studiu și analiză în folosul și pentru dezvoltare științifică. Ele sunt protejate de drepturile de autor și nu pot fi sub nici o formă copiate, descărcate sau multiplicate, sau utilizate în alt mod și nu sunt și nici nu pot fi comercializate în nici un mod sau utilizate în scop comercial. Indiferent de scop, multiplicarea, descărcarea sau utilizarea în alt mod decât citirea în scop didactic și științific al acestor materiale se face exclusiv pe răspunderea utilizatorului, celui care a efectuat acțiunea. Asociația Codex nu poate fi făcută răspunzătoare de acțiunea utilizatorului fiind exonerată de utilizator cu privire la aceste aspecte.
Pentru detalii consultați Termeni și condiții