Ordinul 147/2004 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sănătăţii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentaţiei si pădurilor nr. 387/251/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinaţie nutriţională specială
Ordinul 147/2004 din 2004.03.23
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 23 Martie 2004
Intră în vigoare:
23 Martie 2005 An
Cuprins
- ANEXA nr. 1: SUBSTANŢE care pot fi adăugate în scopuri nutriţionale specifice în alimente cu destinaţie nutriţională specială
- ANEXA nr. 2: PESTICIDE care nu pot fi utilizate în produsele agricole folosite la prepararea produselor pentru sugari şi pentru copiii cu vârsta până la 1 an
- ANEXA nr. 3: NIVELURILE MAXIME de reziduuri specifice ale pesticidelor sau metaboliţilor pesticidelor în preparate pentru sugari şi pentru copiii cu vârsta până la 1 an
- ANEXA nr. 4: PESTICIDE care nu pot fi utilizate în produsele agricole folosite pentru alimente pe bază de cereale prelucrate si alimente pentru sugari
- Descărcă textul
Ordinul 147/2004 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sănătăţii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentaţiei si pădurilor nr. 387/251/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinaţie nutriţională specială
Dată act: 25-feb-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale sănătate publică şi inspecţia sanitară de stat nr. OB 1.000/2004,
având în vedere prevederile art. 1 alin. (3) din Legea nr. 100/1998 privind asistenţa de sănătate publică, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, cu completările ulterioare,
ministrul sănătăţii şi ministrul agriculturii, pădurilor, apelor si mediului emit următorul ordin:
Art. I
Normele privind alimentele cu destinaţie nutriţională specială, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Alineatul (3) al articolului 13 va avea următorul cuprins:
"(3) Pesticidele enumerate în anexa nr. 16 nu vor fi folosite în produsele agricole care sunt utilizate în producerea preparatelor pentru sugari şi a preparatelor pentru copiii cu vârsta până la 1 an. Totuşi, în scopul controlului:
a) pesticidele enumerate în tabelul 1 al anexei nr. 16 se consideră că nu au fost utilizate dacă reziduurile lor nu depăşesc limita de 0,003 mg/kg. Acest nivel care este considerat a fi limita cuantificării metodelor analitice se va revizui periodic o dată cu progresul tehnologic;
b) pesticidele enumerate în tabelul 2 al anexei nr. 16 se consideră că nu au fost utilizate dacă reziduurile lor nu depăşesc limita de 0,003 mg/kg. Acest nivel se va revizui periodic conform datelor contaminării mediului."
2. După alineatul (3) al articolului 13 se introduc alineatele (31) şi (32) cu următorul cuprins:
"(31) Pentru pesticidele enumerate în anexa nr. 17 vor fi aplicate nivelurile maxime de reziduuri specificate în aceasta.
(32) Nivelurile la care s-a făcut referire la alin. (3) şi (31) vor fi aplicate produselor propuse drept gata de consum sau reconstituite conform instrucţiunilor producătorilor."
3. După alineatul (3) al articolului 22 se introduc alineatele (4) şi (5) cu următorul cuprins:
"(4) Pesticidele enumerate în anexa nr. 18 nu vor fi utilizate în produsele agricole destinate producerii alimentelor pe bază de cereale prelucrate şi alimentelor pentru sugari. Totuşi, în scopul controlului:
a) pesticidele enumerate în tabelul 1 al anexei nr. 18 se consideră că nu au fost utilizate dacă reziduurile lor nu depăşesc un nivel de 0,003 mg/kg. Acest nivel care este considerat a fi limita cuantificării metodelor analitice se va revizui periodic o dată cu progresul tehnologic;
b) pesticidele enumerate în tabelul 2 al anexei nr. 18 se consideră că nu au fost utilizate dacă reziduurile lor nu depăşesc un nivel de 0,003 mg/kg. Acest nivel se va revizui periodic conform datelor contaminării mediului.
(5) Nivelurile menţionate la alin. (4) lit. a) şi b) se aplică la produsele care sunt gata pentru consum sau reconstituite conform instrucţiunilor producătorilor."
4. După capitolul V se introduce un nou capitol, capitolul VI, cu următorul cuprins:
"CAPITOLUL VI: Cerinţe privind substanţele care pot fi adăugate în scopuri nutriţionale specifice în alimentele cu destinaţie nutriţională specială
Art. 31
(1) Pentru categoriile de substanţe adăugate în alimente cu destinaţie nutriţională specială, prevăzute în anexa nr. 15, pot fi utilizate în producerea alimentelor cu destinaţie nutriţională specială numai substanţele chimice menţionate pentru fiecare categorie.
(2) Folosirea substanţelor nutritive în alimentele cu destinaţie nutriţională specială se va face astfel încât produsul rezultat să fie sigur şi să îndeplinească cerinţele nutriţionale ale persoanelor cărora le sunt destinate, conform datelor ştiinţifice general acceptate existente.
(3) Autorităţile competente, reprezentanţi împuterniciţi pentru activitatea de inspecţie sanitară de stat ai Ministerului Sănătăţii, au dreptul să ceară producătorului sau, când este cazul, importatorului furnizarea datelor ştiinţifice care stabilesc utilizarea substanţelor adăugate pentru scopuri nutriţionale specifice, în concordanţă cu alin. (2). Dacă asemenea date apar într-o publicaţie recentă accesibilă, va fi suficientă doar o referinţă la această publicaţie.
Art. 32
(1) Pentru substanţele cuprinse în anexa nr. 15 se vor aplica criteriile de puritate specificate de legislaţia naţională pentru producerea alimentelor cu alte scopuri decât cele prevăzute de prezentul ordin.
(2) Pentru acele substanţe enumerate în anexa nr. 15 pentru care criteriile de puritate nu sunt specificate de legislaţia naţională şi până la adoptarea unor astfel de specificaţii, vor fi aplicate criteriile de puritate general acceptate, recomandate de organismele internaţionale. Pot fi păstrate regulile naţionale ce stabilesc criteriile stricte de puritate.
Art. 33
Anexele nr. 1 -18 fac parte integrantă din prezentul ordin."
5. După anexa nr. 14 la norme se introduc anexele nr. 15-18, cuprinse în anexele nr. 1 -4 la prezentul ordin.
Art. II
Direcţia generală sănătate publică şi inspecţia sanitară de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii împreună cu Direcţia de producţie animală şi industrie alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului şi direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti împreună cu direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. III
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
Ministrul sănătăţii, Ovidiu Brînzan Ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, Ilie Sârbu |
ANEXA nr. 1: SUBSTANŢE care pot fi adăugate în scopuri nutriţionale specifice în alimente cu destinaţie nutriţională specială
- (Anexa nr. 15 la norme)
- FSMP înseamnă alimente cu destinaţie nutriţională specială pentru scopuri medicale speciale
- All FPNU înseamnă alimente dietetice cu destinaţie nutriţională specială, incluzând FSMP, dar excluzând preparatele pentru sugari, preparatele pentru copiii cu vârsta până la 1 an, alimentele pe bază de cereale prelucrate şi alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică.
Substanţa |
Condiţii de utilizare |
|
All FPNU |
FSMP |
|
0 |
1 |
2 |
1. Vitamine |
||
VITAMINA A |
||
- retinol |
x |
|
- acetat de retinil |
x |
|
- palmitat de retinil |
x |
|
- beta-caroten |
x |
|
VITAMINA D |
||
- colecalciferol |
x |
|
- ergocalciferol |
x |
|
VITAMINA E |
||
- D-alfa-tocoferol |
x |
|
- DL-alfa-tocoferol |
x |
|
- acetat de D-alfa-tocoferil |
x |
|
- acetat de DL-alfa-tocoferil |
x |
|
- acid succinat de D-alfa-tocoferil |
x |
|
VITAMINA K |
||
- filochinonă (fitomenadionă) |
x |
|
VITAMINA B1 |
||
- clorhidrat de tiamină |
x |
|
- mononitrat de tiamină |
x |
|
VITAMINA B2 |
||
- riboflavina |
x |
|
- riboflavina 5' fosfat de sodiu |
x |
|
NIACINĂ |
||
- acid nicotinic |
x |
|
- nicotinamidă |
x |
|
ACID PANTOTENIC |
||
- D-pantotenat de calciu |
x |
|
- D-pantotenat de sodiu |
x |
|
- dexpantenol (pantenol) |
x |
|
VITAMINA B6 |
||
- clorhidrat de piridoxină |
x |
|
- piridoxină 5'-fosfat |
x |
|
- dipalmitat de piridoxină |
x |
|
ACID FOLIC |
||
- acid pteroilmonoglutamic |
x |
|
VITAMINA B12 |
||
- cianocobalamină |
x |
|
- hidroxicobalamină |
x |
|
BIOTINĂ |
||
- D-biotină |
x |
|
VITAMINA C |
||
- acid L-ascorbic |
x |
|
- L-ascorbat de sodiu |
x |
|
- L-ascorbat de calciu |
x |
|
- L-ascorbat de potasiu |
x |
|
- 6-palmitat de L-ascorbil |
x |
|
2. Elemente minerale |
||
CALCIU |
||
- carbonat |
x |
|
- clorură |
x |
|
- săruri ale acidului citric |
x |
|
- gluconat |
x |
|
- glicerofosfat |
x |
|
- lactat |
x |
|
- săruri ale acidului ortofosforic |
x |
|
- hidroxid |
x |
|
- oxid |
x |
|
MAGNEZIU |
||
- acetat |
x |
|
- carbonat |
x |
|
- clorură |
x |
|
- săruri ale acidului citric |
x |
|
- gluconat |
x |
|
- glicerofosfat |
x |
|
- săruri ale acidului ortofosforic |
x |
|
- lactat |
x |
|
- hidroxid |
x |
|
- oxid |
x |
|
- sulfat |
x |
|
FIER |
||
- carbonat feros |
x |
|
- citrat feros |
x |
|
- citrat feric de amoniu |
x |
|
- gluconat feros |
x |
|
- fumarat feros |
x |
|
- difosfat feric de sodiu |
x |
|
- lactat feros |
x |
|
- sulfat feros |
x |
|
- difosfat feric (pirofosfat feric) |
x |
|
- zaharat feric |
x |
|
- fier elemental (carbonil+electrolitic+hidrogen redus) |
x |
|
CUPRU |
||
- carbonat cupric |
x |
|
- citrat cupric |
x |
|
- gluconat cupric |
x |
|
- sulfat cupric |
x |
|
- complexul cupru-lizină |
x |
|
IOD |
||
- iodură de potasiu |
x |
|
- iodat de potasiu |
x |
|
- iodură de sodiu |
x |
|
- iodat de sodiu |
x |
|
ZINC |
||
- acetat |
x |
|
- clorură |
x |
|
- citrat |
x |
|
- gluconat |
x |
|
- lactat |
x |
|
- oxid |
x |
|
- carbonat |
x |
|
- sulfat |
x |
|
MANGAN |
||
- carbonat |
x |
|
- clorură |
x |
|
- citrat |
x |
|
- gluconat |
x |
|
- glicerofosfat |
x |
|
- sulfat |
x |
|
SODIU |
||
- bicarbonat |
x |
|
- carbonat |
x |
|
- clorură |
x |
|
- citrat |
x |
|
- gluconat |
x |
|
- lactat |
x |
|
- hidroxid |
x |
|
- săruri ale acidului ortofosforic |
x |
|
POTASIU |
||
- bicarbonat |
x |
|
- carbonat |
x |
|
- clorură |
x |
|
- citrat |
x |
|
- gluconat |
x |
|
- glicerofosfat |
x |
|
- lactat |
x |
|
- hidroxid |
x |
|
- săruri ale acidului ortofosforic |
x |
|
SELENIU |
||
- selenat de sodiu |
x |
|
- selenit hidrogenat de sodiu |
x |
|
- selenit de sodiu |
x |
|
CROM (III) şi hexahidraţii săi |
||
- clorură |
x |
|
- sulfat |
x |
|
MOLIBDEN (VI) |
||
- molibdat de amoniu |
x |
|
- molibdat de sodiu |
x |
|
FLUOR |
||
- fluorură de potasiu |
x |
|
- fluorură de sodiu |
x |
|
3. Aminoacizi |
||
- L-alanină |
x |
|
- L-arginină |
x |
|
- acid L-aspartic |
x |
|
- L-citrulină |
x |
|
- L-cisteină |
x |
|
- cistină |
x |
|
- L-histidină |
x |
|
- acid L-glutamic |
x |
|
- L-glutamină |
x |
|
- glicină |
x |
|
- L-izoleucină |
x |
|
- L-leucină |
x |
|
- L-lizină |
x |
|
- acetat de L-lizină |
x |
|
- L-metionină |
x |
|
- L-ornitină |
x |
|
- L-fenilalanină |
x |
|
- L-prolină |
x |
|
- L-treonină |
x |
|
- L-triptofan |
x |
|
- L-tirozină |
x |
|
- L-valină |
x |
|
4. Carnitină şi taurină |
||
- L-carnitina |
x |
|
- clorhidrat de L-carnitină |
x |
|
- taurină |
x |
|
5. Nucleotide |
||
- adenozină 5'-acid fosforic (AMP) |
x |
|
- săruri de sodiu ale AMP |
x |
|
- citidină 5'-acid monofosforic (CMP) |
x |
|
- săruri de sodiu ale CMP |
x |
|
- guanozină 5'-acid fosforic (GMP) |
x |
|
- săruri de sodiu ale GMP |
x |
|
- inozină 5'-acid fosforic (IMP) |
x |
|
- săruri de sodiu ale IMP |
x |
|
- uridină 5'-acid fosforic (UMP) |
x |
|
- săruri de sodiu ale UMP |
x |
|
6. Colină şi inozitol |
||
- colină |
x |
|
- clorură de colină |
x |
|
- bitartrat de colină |
x |
|
- citrat de colină |
x |
|
- inozitol |
x |
ANEXA nr. 2: PESTICIDE care nu pot fi utilizate în produsele agricole folosite la prepararea produselor pentru sugari şi pentru copiii cu vârsta până la 1 an
- (Anexa nr. 16 la norme)
1. Tabelul 1
Denumirea chimică a substanţelor (definirea reziduurilor)
Disulfoton (suma dintre disulfoton, disulfoton sulfoxid si disulfoton sulfonă, exprimate ca disulfoton) |
Fensulfotion (suma dintre fensulfotion, analoqi ai sultanelor, exprimate ca fensulfotion) |
Fentin, exprimat ca trifeniltin cation |
Haloxifop (suma dintre haloxifop, sărurile sale si esteri incluzând derivaţi, exprimate ca haloxifop) |
Heptaclor si trans-heptaclor epoxid, exprimate ca heptaclor |
Hexaclorbenzen |
Nitrofen |
Ometoat |
Terbufos (suma dintre terbufos, sulfoxid si sulfonă, exprimate ca terbufos) |
2. Tabelul 2
Denumirea chimică a substanţelor
Aldrin si dieldrin, exprimate ca dieldrin |
Endrin |
ANEXA nr. 3: NIVELURILE MAXIME de reziduuri specifice ale pesticidelor sau metaboliţilor pesticidelor în preparate pentru sugari şi pentru copiii cu vârsta până la 1 an
- (Anexa nr. 17 la norme)
Denumirea chimică a substanţei |
Nivelul maxim de reziduu |
Cadusafos |
0.006 |
Demeton-S-metil/demeton-S-metil sulfone/oxidemeton metil (individual sau combinat exprimat ca demeton-S-metil) |
0.006 |
Etoprofos |
0.008 |
Fipronil (suma dintre fipronil si fipronil-desulfinil, exprimate ca fipronil) |
0.004 |
Propineb/propilenetiouree (suma dintre propineb si propilenetiouree) |
0.006 |
ANEXA nr. 4: PESTICIDE care nu pot fi utilizate în produsele agricole folosite pentru alimente pe bază de cereale prelucrate si alimente pentru sugari
- (Anexa nr. 18 la norme)
1.Tabelul 1
Denumirea chimică a substanţelor (definirea reziduurilor)
Disulfoton (suma dintre disulfoton, disulfoton sulfoxid si disulfoton sulfonă, exprimate ca disulfoton) |
Fensulfotion (suma dintre fensulfotion, analoqi ai sultanelor, exprimate ca fensulfotion) |
Fentin, exprimat ca trifeniltin cation |
Haloxifop (suma dintre haloxifop, sărurile sale si esteri incluzând derivaţi, exprimate ca haloxifop) |
Heptaclor si trans-heptaclor epoxid, exprimate ca heptaclor |
Hexaclorbenzen |
Nitrofen |
Ometoat |
Terbufos (suma dintre terbufos, sulfoxid si sulfonă, exprimate ca terbufos) |
2.Tabelul 2
Denumirea chimică a substanţelor
Aldrin si dieldrin, exprimate ca dieldrin |
Endrin |
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 255 din data de 23 martie 2004
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
2005/ 244 Ordin
Ordinul 244/2005 privind prelucrarea, procesarea şi comercializarea plantelor medicinale şi aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formă de suplimente alimentare predozate
2002/ 362 Ordin
Ordinul 362/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea bulionului si a pastei de tomate
2004/ 775 Ordin
Ordinul 775/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă
2004/ 969 Ordin
Ordinul 969/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor congelate