Ordinul 1477/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor în conservă

 

Ordinul 1477/2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 9 Mai 2005

Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An

 

Ordinul 1477/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor în conservă

Dată act: 10-nov-2004
Emitent: Ministerul Sanatatii

Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor în conservă, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.

-****-

Ministrul agriculturii, pădurilor

şi dezvoltării rurale,

Petre Daea

p. Ministrul sănătăţii,

Ion Bazac,

secretar de stat

Preşedintele Autorităţii Naţionale

pentru Protecţia Consumatorilor,

Eduard Gabriel Matei

ANEXĂ:

NORMA cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor în conservă

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor în conservă

Norma din 2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 22 August 2006

Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor în conservă

Dată act: 10-nov-2004
Emitent: Ministerul Sanatatii

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezenta norma prevede cerinţele minime de siguranţa alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea piersicilor în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că acestea nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentate corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

Art. 2

Reglementările prezentei norme nu se aplică piersicilor în conservă preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici acelora care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

Art. 3

Prevederile art. 4, 5, 7, 8, 9 şi 11 nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

CAPITOLUL II: Natură. Conţinut

Art. 4

"Piersici în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din piersici sănătoase, proaspete, congelate sau preconservate, care păstrează identitatea fructului Prunus persica L cu excepţia nectarinelor, descojite sau nedescojite, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă în conţinutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, sau fără lichid, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

Art. 5

Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea materiei prime: "piersici";

(2) denumirea formei de prezentare "întregi", "jumătăţi", "descojite", "cu coajă", etc, şi a culorii fructului: "alb", "galben", etc, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;

(3) denumirea mediului fluid în care sunt conservate piersicile, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă, spre ex.: "în apă", "în suc", "în sirop slab îndulcit", "în sirop cu mult zahăr", etc., daca piersicile sunt conservate fara lichid se menţionează: "fără lichid" sau "tasat".

(4) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristica specifică: ex. "cu X";

(5) acidul ascorbic adăugat se menţionează în lista ingredientelor sub forma " antioxidant: acid ascorbic" în cazul în care funcţia principală a acestuia este de conservare a culorii produsului.

CAPITOLUL III: Fabricare

Art. 6

Alimentul "Piersici în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

Art. 7

Materia primă folosită la fabricarea piersicilor în conservă, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 8

Ingredientele utilizate la fabricarea piersicilor în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

Art. 9

Lichidul sau mediul în care sunt conservate piersicile trebuie să îndeplinească cerinţele din anexa nr. 3 la prezenta normă şi cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 10

Spaţiile în care se fabrică piersicile în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară

Art. 11

Piersicile în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 4, respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

Art. 12

Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 13

Se interzice fabricarea şi comercializarea piersicilor în conservă care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport

Art. 14

Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 15

Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

Art. 16

Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiile necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

(2) cantitatea netă;

(3) cantitatea netă fără lichid;

(4) lista ingredientelor;

(5) menţionarea tratamentului termic;

(6) condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;

(7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului;

(8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificatâ cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

(9) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

(10) ţara de origine a produsului;

Art. 17

Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

Art. 18

Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheţ şi cu respectarea condiţiilor impuse de producător.

Art. 19

Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare şi a îngheţului.

Art. 20

Fiecare transport de piersici în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară.

CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale

Art. 21

Anexele nr. 1 până la nr. 5 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.

-****-

Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere

(1) Piersicile trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără lovituri mecanice, ajunse la maturitate, fără codiţe şi frunze, fără gust şi/sau miros străin;

(2) Soiurile de piersici sunt grupate după criteriul aderenţei sâmburelui la pulpă, astfel:

a) cu sâmbure detaşabil - acele soiuri la care sâmburele se detaşează uşor de pulpă;

b) cu sâmbure aderent - acele soiuri la care sâmburele nu se poate detaşa.

(3) Soiurile de piersici sunt grupate după culoare, astfel:

a) albe - soiuri de piersici a căror culoare dominantă variază de la alb la alb-gălbui;

b) galbene - soiuri de piersici a căror culoare dominantă variază de la galben deschis la roşu-portocaliu intens;

c) verzi - soiuri de piersici a căror culoare dominantă variază de la verde deschis la verde;

d) roşii - soiuri de piersici a căror culoare dominantă variază de la galben deschis la roşu-portocaliu, iar pulpa acestora (inclusiv concavitatea în care se găseşte sâmburele) prezintă puncte roşii;

(4) Piersicile în conserva se pot fabrica în următoarea gamă sortimentală:

a) întregi - fructe întregi cu sâmburi, depelate sau nedepelate;

b) jumătăţi - fructe fără sâmburi, tăiate în două părţi aproximativ egale, depelate sau nedepelate;

c) sferturi - fructe fără sâmburi, tăiate în patru părţi aproximativ egale, depelate sau nedepelate

d) felii - fructe fără sâmburi, tăiate în sectoare aproximativ egale, depelate sau nedepelate;

e) cuburi - fructe fără sâmburi, tăiate în bucăţi având forma unui cub, nedepelate;

f) bucăţi - fructe fără sâmburi, depelate sau nedepelate, tăiate în forme de dimensiuni inegale;

g) alte forme - orice altă formă de prezentare a piersicilor este admisă dacă:

(i) se deosebeşte de formele prezentate în prezenta normă;

(ii) îndeplineşte cerinţele prezentei norme, incluzânadu-le pe cele privind defectele, conţinutul de fructe şi orice altă prevedere privind modul de prezentare, pentru evitarea confuziilor;

(iii) este descrisă clar în denumirea produsului şi pe etichetă astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.

Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise

Ingredientul

Limita admisa

Piersici

Conform anexa nr. 5

Apă

În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie cu respectarea prevederilor din anexa nr. 3 la normă.

Suc de fructe

Apă şi suc de fructe

Amestec de sucuri de fructe

Zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză.

Plante aromatice, oţet, miez de sâmburi de piersici

În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie

Aromatizanţi:

(a) esenţe naturale de fructe

(b) alţi aromatizanţi naturali sau identic naturali.

În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie

Antioxidanţi:

Acid L-ascorbic (E300)

În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie

Anexa nr. 3: Medii de conservare. Definiţii şi descriere

I._

(1) Piersicile se conservă în mediu lichid sau fără adaus de lichid, după cum urmează:

a) Apa sau amestecul format din apă cu unul sau mai multe sucuri de fructe în care predomina apa. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în apă" sau "conservat în apă";

b) Amestecul format din apă cu suc de piersici, cu unul sau mai multe sucuri de fructe, în care sucul/sucurile deţin o pondere mai mare de 50% în volum. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de piersici cu apă", "în suc de X(denumirea fructului) cu apă" sau "în suc de fructe cu apă";

c) Suc de piersici, sucul unui fruct compatibil cu piersicile sau un amestec de sucuri din fructe. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "în suc de piersici", "în suc de X(numele fructului)" sau "în suc de fructe";

(2) În lichidele de conservare de la aliniatul (1) se poate adăuga unul sau un amestec de zaharuri: zaharoză, dextroză, zahăr invertit, sirop de glucoza, sirop deshidratat de glucoză.

(3) Dacă în lichidul de conservare s-au adăugat zaharuri denumirile produselor respective se completează cu descrierile din Tabelul nr. 1, spre ex. "în suc de X(numele fructului) slab îndulcit", "în apă slab îndulcită", "în sirop concentrat".

(4) Dacă în lichidul de conservare nu s-au adăugat zaharuri, se menţionează: "fără adaus de zaharuri".

(5) Se admite conservarea piersicilor fără adaus de lichid, practic doar cu lichidul rezultat din tasarea lor. În denumirea acestor produse se va include menţiunea: "fără lichid" sau "tasate".

II._

Tabelul nr. 1: Descrierea lichidelor de conservare cu adaus de zaharuri:

Lichidul de conservare

Conţinutul în substanţă uscată solubilă (în °Brix)

Dacă lichidul de conservare îndulcit este sucul de piersici sau sucul unui alt fruct sau un amestec de sucuri din fructe, lichidul final nu trebuie să scadă sub 14°Brix şi se defineşte după cum urmează:

 

a) Suc de fructe cu puţin zahăr sau slab îndulcit

min. 14

b) Suc de fructe cu mult zahăr sau puternic îndulcit

min. 18

Dacă lichidul de conservare îndulcit este apă sau un amestec de apă cu unul sau mai multe sucuri din fructe, lichidul final se defineşte după cum urmează:

 

c) Sirop cu puţin zahăr, slab îndulcit, sirop subţire

min. 14

d) Sirop cu mult zahăr, puternic îndulcit, sirop concentrat

min.18

Opţional se pot prepara următoarele lichide de conservare îndulcite:

 

e) apă îndulcită, apă slab indulcita, apă cu puţin zahăr

min. 10- max. 14

f) Sirop foarte concentrat

min. 22

Anexa nr. 4: Cerințe organoleptice

1.Cerinţe organoleptice

Caracteristica

Condiţii de admisibilitate

Aspectul exterior al recipientului

Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor ori pelicula de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientrului; la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp dar nu la falţ.

Aspectul conţinutului:

 

(1) Culoare

(1) Caracteristica soiului, tipului de conservare şi sortimentului fabricat.

(2) Gust şi miros

(2) Gustul şi mirosul trebuie să fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin.

(3) Textura

(3) Piersicile în conservă trebuie să prezinte o textură satisfăcătoare: fructe potrivit de tari, nedestrâmate, suficient de cărnoase.

(4) Uniformitatea dimensională la piersici "întregi", "jumătăţi" sau "sferturi"

(4) 95% din numărul de fructe întregi, jumătăţi sau sferturi trebuie sa fie aproximativ egale ca mărime. Dacă într-un recipient se află un fruct sfărâmat, bucăţile combinate sunt considerate un fruct. Dacă în recipient sunt mai puţin de 20 de fructe, unul poate fi neglijat.

(5) Defecte admise:

Conform tabelului nr. 2

Tabelul nr. 2: Defecte admise

Defectul admis

Conservate în lichid

Conservate "fără lichid" sau "tasate"

(1) Fructe cu aspect modificat: fructe atacate de insecte sau boli, fructe lovite sau fructe a căror culoare este modificată.

30 % din numărul total de fructe dintr-un recipient.

3 fructe la 500 g fructe

(2) Fructe zdrobite sau bucăţi de fructe:

(a) piersici "întregi": piersici deformate sau zdrobite care nu mai au forma lor normala;

(b) piersici "jumătăţi": jumătăţi de piersici sparte sau zdrobite accidental în bucăţi mai mici cu 50% faţă de dimensiunea normală;

(c) piersici "sferturi": sferturi de piersici sparte sau zdrobite accidental în bucăţi mai mici cu 75% faţă de dimensiunea normală;

5% din numărul total de fructe dintr-un recipient

Nu se aplică

(3) Pieliţe, la piersicile depelate (se stabilesc pentru media probelor prelevate)

max. 15 cm2 suprafaţă la 1 kg fructe

max. 30 cm2 suprafaţă la 1 kg fructe

(4) Sâmburi sau fragmente de sâmburi1 (se stabilesc pentru media probelor prelevate)

1 sâmbure sau echivalentul la 5 kg fructe

1 sâmbure sau echivalentul la 5 kg fructe

1"un sâmbure'' desemnează un sâmbure întreg sau un fragment mare echivalent cu o jumătate de sâmbure sau maxim trei bucăţi mici, a căror masă totală este mai mică decât cea a unei jumătăţi de sâmbure.

2. Acceptarea lotului

Orice recipient de piersici în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 4, exceptându-le pe cele de la punctele (3) şi (4) din tabelul nr. 2, este considerat necorespunzător.

Un lot de piersici în conservă va fi considerat corespunzător:

a) daca numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius, şi

b) cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor, sunt îndeplinite.

Anexa nr. 5: Cerințe fizico-chimice

1.Cerinţe fizico-chimice

Denumirea caracteristicii

Condiţii de admisibilitate

Metode de analiză

Cantitatea de piersici conţinută într-un recipient cu produs sau cantitatea netă fără lichid (în kg/kg).

Conform tabel nr. 3

Calculată ca procent din greutatea volumului de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C.

Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul în care sunt conservate)2

minim 90%

Calculat ca procent din volumul de apă distilată conţinut de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 20 °C.

___

2În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C, diminuează cu 20 mililitri.

Tabelul nr. 3: Valorile minime pentru conţinutul în fructe al unui recipient

 

În sirop cu mult zahăr, puternic îndulcit, sirop concentrat

În sirop cu puţin zahăr, slab îndulcit, sirop subţire

"Fără lichid" sau "tasate"

Soiuri cu sâmbure aderent

57%

59%

84%

Soiuri cu sâmbure detaşabil

54%

56%

82%

2. Acceptarea lotului

Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră necorespunzător.

(1) Un lot de "Piersici în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate", Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

(2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid) se considera că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientele examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

2004/1591 Ordin

Ordinul 1591/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul merelor deshidratate.

2004/1497 Ordin

Ordinul 1497/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul perelor în conservă

2006/1505 Ordin

Ordinul 1505/2006 privind abrogarea unor acte normative în scopul aplicării directe a regulamentelor şi deciziilor comunitare

2003/ 319 Ordin

Ordinul 319/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, compoziţia, fabricarea şi etichetarea sucurilor din fructe şi ale altor produse similare destinate consumului uman