Ordinul 1749/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul verzei de Bruxelles congelate

 

Ordinul 1749/2004 din 2005.05.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2005

Intră în vigoare:
19 Mai 2006 An

 

Ordinul 1749/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul verzei de Bruxelles congelate

Dată act: 29-dec-2004

Emitent: Ministerul Sanatatii

Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul verzei de Bruxelles congelate, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.

-****-

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

Petre Daea

Ministrul sănătăţii,

Ovidiu Brînzan

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

Eduard Gabriel Matei

 

ANEXĂ

Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul verzei de Bruxelles congelate

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421 din data de 19 mai 2005

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul verzei de Bruxelles congelate

Norma din 2004 din 2005.05.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2006

Intră în vigoare:
19 Mai 2006 An

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul verzei de Bruxelles congelate

Dată act: 29-dec-2004
Emitent: Ministerul Sanatatii

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea verzei de Bruxelles congelate pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceasta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentată corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

Art. 2

Reglementările prezentei norme nu se aplică produselor "Varză de Bruxelles congelată" preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu sau celor fabricate în scopul prelucrării ulterioare cu excepţia reambalării şi nici acelora care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

Art. 3

Prevederile Art. 5, Art. 7 şi Art. 11 din prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

CAPITOLUL II

Art. 4

"Varză de Bruxelles congelată" este denumirea sub care se vinde produsul, dată în general alimentelor preparate din varză de Bruxelles sănătoasă, proaspătă, care păstrează caracteristicile speciei Brassica oleracea L. var. gemmifera (DC) Schulz, introduse cu sau fără ingrediente în ambalaje care se închid ermetic, congelate înainte sau după introducerea lor în ambalaj pentru a împiedica alterarea lor.

Art. 5

Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă ce! puţin următoarele informaţii:

(a) denumirea materiei prime: "varză de Bruxelles";

(b) menţionarea mărimii: dacă varza de Bruxelles este calibrată, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 2 la prezenta normă, iar dacă varza de Bruxelles nu este calibrată, se va face menţiunea "necalibrată".

(c) menţionarea procedeului de conservare: "congelată";

(d) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică, ex. "cu X";

CAPITOLUL III: Fabricare

Art. 6

Alimentul "varză de Bruxelles congelată", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

Art. 7

Materia primă folosită la fabricarea verzei de Bruxelles congelate, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 8

Ingredientele utilizate la fabricarea verzei de Bruxelles congelate trebuie să corespunda reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

Art. 9

Congelarea se face în instalaţii adecvate în care procesul frigorific trebuie condus astfel încât durata de menţinere a produsului la temperatura la care se produce cristalizarea maximă să fie foarte scurtă şi se consideră încheiat atunci când temperatura în centrul termic al produsului a atins valoarea de -18 0C (0 0F), după stabilizarea termică.

Reambalarea se face cu respectarea cerinţelor tehnologice prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate.

Art. 10

Spaţiile în care este produsă varza de Bruxelles congelata, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară

Art. 11

Varza de Bruxelles congelată trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

Art. 12

Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 13

Se interzice fabricarea şi comercializarea produselor care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport

Art. 14

Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare şi:

(a) să asigure produsului păstrarea proprietăţilor nutriţionale, organoleptice, fizico-chimice;

(b) să protejeze produsul împotriva deshidratării şi acumulării căldurii prin radiaţie;

(c) să protejeze produsul de contaminare microbiologică sau de altă natură;

(d) să fie noi.

Art. 15

Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespunda reglementărilor în vigoare.

Art. 16

Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

(2) cantitatea netă;

(3) lista ingredientelor;

(4) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;

(5) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de ...." cu menţionarea lunii şi anului

(6) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în aceasta ordine);

(7) menţiunea "a nu se recongela după decongelare";

(8) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

(9) instrucţiuni privind păstrarea şi modul de preparare.

(10) în cazul ambalării în vrac a produsului "Varză de Bruxelles congelată", pe ambalaj se înscriu denumirea produsului şi datele de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului şi data durabilităţii minimale, celelalte informaţii pot fi înscrise fie pe ambalaj, fie în documentele însoţitoare.

Art. 17

Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

Art. 18

Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în depozite frigorifice echipate cu sisteme de măsură şi control adecvate care pot înregistra şi regla temperatura şi circulaţia aerului astfel încât să fie îndeplinite cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate, la o temperatura de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută.

Art. 19

Transportul produsului definit în prezenta normă se face cu vehicule curate, echipate cu instalaţii frigorifice, capabile să asigure o temperatură de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută pe durata transportului şi înregistrarea acesteia în mod continuu.

CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale

Art. 20

Anexele nr. 1 şi nr. 2 fac parte integranta din prezenta normă.

Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere

(1)Verzele de Bruxelles trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, ajunse la maturitate, fără vătămări mecanice, patologice sau produse de insecte, fără gust şi/sau miros străin;

(2)Depozitarea materiei prime până în momentul congelării se efectuează în condiţii de temperatură, umiditate şi igienă care să asigure menţinerea proprietăţilor organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice în limitele prevăzute de reglementările în vigoare.

(3)Verzele de Bruxelles pot fi congelate în următoarea gamă sortimentală:

(a) "Varză de Bruxelles congelată" -

verzele care îşi păstrează forma iniţială după congelare şi pot fi separate uşor una de alta dacă formează conglomerate congelate. Se admit 10% m/m verze lipite una de alta care nu pot fi desprinse uşor în stare congelată.

(b) "Varză de Bruxelles congelată în bloc" -

verzele formează un bloc compact din care nu pot fi separate în stare congelată;

Ingrediente. Limite admise

Ingredientul

Limita admisa

Zaharuri: zaharoză, dextroză, fructoză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoza.

În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie

Sare

Condimente

Anexa nr. 2: Cerinţe organoleptice

Caracteristica

Condiţii de admisibilitate

(1) Culoare

(1) caracteristică soiului, aproximativ uniformă;

(2) Gust şi miros

(2) plăcute, caracteristice soiului şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin.

(3) Textură

(3) tare, compactă, fără leziuni care pot influenţa aspectul comercial.

(4) Uniformitate dimensională, la sortimentele calibrate:

(4) minim 80% din numărul total de verze congelate trebuie să aibă calibrul indicat pe eticheta, celelalte verze pot avea calibre diferite în limitele prevăzute în tabelul nr.1.

(5) Defecte admise:

(5) conform tabelului nr. 2

Tabelul 1. Calibrare

Categoria dimensională

Dimensiunea în mm

Procentul (prin numărare) de verze de Bruxelles congelate la 1 kg de produs

Foarte mici

Mici

Medii

Mari

Foarte mici

12-22

min. 80

0

max. 20

max. 5

Mici

22-26

max. 20

min. 80

0

0

Medii

26-36

max. 5

max. 20

min. 80

max. 20

Mart

Peste 36

0

max. 5

max. 20

min. 80

Tabelul 2. Defecte admise la varza de Bruxelles congelata

Defectul

Unitatea de măsură

Categoria

   

Total

   

1

2

3

 

5.1 Materii vegetale străine:

frunze, cozi sau fragmente ale acestora provenite de la alte plante.

1 bucată

2

     

5.2 Defecte de culoare:

peste 50% din suprafaţa externă de culoare galbena.

1 varza

max. 25% din numărul total al verzelor

     

5.3 Defecte de formă:

verze care nu au o forma compactă, cu frunze depărtate de miez, în forma de floare.

1 varză

 

2

   

5.4 Frunze perforate.

verze care prezintă una sau mai multe găuri produse de insecte cu diametrul mai mare de 6 mm.

1 varză

 

1

   

5.5 Atacate de putregai:

verze care prezintă la suprafaţa sau în profunzime porţiuni atacate de putregai

1 varză

   

4

 

5.6 Cu foarte multe pete.

pete care ocupă o suprafaţă mai mare decât a cercului cu diametrul de 15 mm.

1 varză

   

2

 

5.7 Cu pete:

pete care ocupă o suprafaţă mai mare decât a cercului cu diametrul de 6 mm.

1 varză

 

2

   

5.8 Fasonată neglijent sau cu leziuni mecanice:

- coceanul nu este acoperit cu frunze şi are mai mult de 10 mm deasupra locului de inserţie a ultimelor frunze;

- din 4 sau mai multe frunze periferice a rămas doar peţiolul;

- coceanul are mai mult de 10 mm lungime sub locul de inserţie al ultimelor frunze;

- varza este sfâşiată astfel încât poate fi separată în două bucăţi sau mai mult de 25% din volumul ei a fost îndepărtat.

1 varză

 

1

   

5. 9 Frunze desprinse:

frunze sau porţiuni de frunză desprinse de cocean.

1 % m/m

1

     

TOTAL PUNCTE ADMISIBILE

 

10

45

10

55

Acceptarea lotului

(1) Mărimea eşantionului prelevat pentru analiza organoleptică este:

a) 1 kg pentru uniformitatea dimensională;

b) 1 kg pentru materii vegetale străine şi frunze desprinse;

c) 100 de verze pentru celelalte defecte vizuale.

(2) Un eşantion de varză de Bruxelles congelată care nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate sau depăşeşte numărul maxim al punctajului total admis pentru unu! sau mai multe defecte este considerat necorespunzător.

(3) Un lot de varză de Bruxelles congelată va fi considerat corespunzător dacă numărul eşantioanelor necorespunzătoare nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421bis din data de 19 mai 2005

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

De ce sunt esențiale programele de îmbunătățire continuă FSQA

În contextul actual al industriei alimentare, globalizate și interconectate, garantarea siguranței alimentelor și menținerea unor standarde ridicate de calitate reprezintă priorități esențiale...

Formular recoltare probe Program Autocontrol - SMSA-SOP-13

Formular recoltare probe Program Autocontrol - SMSA-SOP-13

Formularul este utilizat de laboratoarele sanitare veterinare judetene ale DSVSA. Se poate utiliza pentru orice laborator care este acreditat

Ce sunt Punctele Gastronomice Locale (PGL) și de ce merită atenția antreprenorilor din rural

Ce sunt Punctele Gastronomice Locale (PGL) și de ce merită atenția antreprenorilor din rural

Într-un context în care consumatorii caută experiențe autentice și produse locale de calitate, Punctele Gastronomice Locale (PGL) reprezintă o oportunitate strategică pentru antreprenorii din mediul...

Sterilizarea ambalajelor pentru băuturi ESL și aseptice cu UV-C și peroxid de hidrogen: o soluție eficientă și sustenabilă

În industria băuturilor și produselor lactate, siguranța microbiologică și prelungirea duratei de valabilitate au devenit priorități esențiale. Cererea consumatorilor pentru produse cât mai...