Ordinul 778/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul sparanghelului în conservă
Ordinul 778/2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 9 Mai 2005
Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An
Cuprins
- Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul sparanghelului în conservă
- CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
- CAPITOLUL II: Natură. Conţinut
- CAPITOLUL III: Fabricare
- CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
- CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
- CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
- Anexa nr. 1: Materia prima. Definiţii şi descriere
- Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise
- Anexa nr. 3: Mediul de conservare. Definiţii şi descriere
- Anexa nr. 4: Cerințe organoleptice
- Anexa nr. 5: Cerințe fizico-chimice
- Descărcă textul
Ordinul 778/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul sparanghelului în conservă
Dată act: 22-oct-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul sparanghelului în conservă, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti si prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Petre Daea Ministrul sănătăţii, Ovidiu Brînzan Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduard Gabriel Matei |
ANEXĂ:
NORMA cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul sparanghelului în conservă
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul sparanghelului în conservă
Norma din 2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 22 August 2006
Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul sparanghelului în conservă
Dată act: 22-oct-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igiena alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea sparanghelului în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că acesta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentat corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.
Art. 2
Reglementările prezentei norme nu se aplică produselor preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.
Art. 3
Prevederile art. 4, 5, 7, 8, 9 şi 11 nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Republica Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.
CAPITOLUL II: Natură. Conţinut
Art. 4
"Sparanghel în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din tije de sparanghel sănătos, proaspăt, din specia Asparagus officinalis L, care îndeplinesc cerinţele prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta normă, conservate într-unui din mediile lichide specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, în conţinutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.
Art. 5
Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi, pentru aceasta, trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea materiei prime: "sparanghel"
(2) denumirea formei de prezentare: "lung", "vârfuri", etc., a culorii: "alb", "alb cu vârfuri albastre sau verzi", etc., şi, opţional, a diametrului lăstarilor: "mic", "mediu", "mare", etc. şi a numărului de bucăţi conţinute în recipient, ex. "aproximativ x pana la y vârfuri", conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;
(3) menţiunea: "decojit" sau "nedecojit";
(4) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică: ex."în sos de unt" sau "cu unt";
CAPITOLUL III: Fabricare
Art. 6
Alimentul "Sparanghel în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.
Art. 7
Materia prima folosită la fabricarea sparanghelului în conservă, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 8
Ingredientele utilizate la fabricarea sparanghelului în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.
Art. 9
Lichidul sau mediul în care este conservat sparanghelul trebuie să îndeplinească cerinţele din anexa nr. 3 la prezenta normă şi cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 10
Spaţiile în care se fabrică sparanghelul în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
Art. 11
Sparanghelul în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 4 respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.
Art. 12
Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 13
Se interzice fabricarea şi comercializarea sparanghelului în conservă care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
Art. 14
Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit în prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 15
Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementarilor în vigoare.
Art. 16
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;
(2) cantitatea netă;
(3) cantitatea netă fără lichid;
(4) lista ingredientelor;
(5) menţionarea tratamentului termic;
(6) condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
(7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului;
(8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);
(9) numele şi adresa producătorului, sau ale ambalatorului, sau ale distribuitorului sau ale importatorului;
(10) ţara de origine a produsului;
Art. 17
Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.
Art. 18
Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau de îngheţ şi cu respectarea condiţiilor impuse de producător.
Art. 19
Transportul produsului definit în prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare şi a îngheţului.
Art. 20
Fiecare transport de sparanghel în conservă trebuie sa fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentara a produsului.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 21
Anexele nr. 1 până la nr. 5 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.
-****-
Anexa nr. 1: Materia prima. Definiţii şi descriere
(1)Tijele de sparanghel (Asparagus Officinalis L.) trebuie să fie sănătoase, curate, fragede, fără gust şi/sau miros străin;
(2) Sparanghelul în conservă se poate fabrica în următoarea gamă sortimentală:
a) După lungime:
(i) sparanghel lung sau lăstari lungi - vârfuri şi porţiuni de tijă (muguri) având lungimea de minim 15 cm şi maxim 18 cm;
(ii) sparanghel semi-lung sau lăstari - vârfuri şi porţiuni de tijă (muguri) având lungimea de minim 10,5 cm şi maxim 15 cm;
(iii) vârfuri sau muguri de sparanghel - extremitatea superioară (muguri) şi partea alăturată mugurilor având lungimea de minim 4 cm şi maxim 10,5 cm;
(iv) sparanghel tăiat, cu vârfuri sau vârfuri tăiate - muguri tăiaţi transversal în bucăţi având lungimea de minim 2 cm şi maxim 6 cm;
(v) sparanghel tăiat - muguri tăiaţi transversal în bucăţi cu lungimea de maxim 6 cm (pot fi prezente şi vârfuri);
(vi) orice altă forma de prezentare este admisa dacă:
- se deosebeşte de formele descrise în prezenta normă;
- îndeplineşte cerinţele prezentei norme, incluzându-le pe cele privind defectele, cantitatea de sparanghel în conserva şi orice altă prevedere privind modul de prezentare, pentru evitarea confuziilor;
- este descrisă clar în denumirea produsului şi pe etichetă astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.
b) După culoare:
(i) sparanghel alb - muguri albi, crem sau alb-galbui;
(ii) sparanghel alb cu vârfuri albastre sau verzi - sparanghel lung, semi-lung şi vârfuri de sparanghel alb, crem sau alb-gălbui, ce pot prezenta vârfuri albastre, verzi, verde-deschis sau verde-gălbui;
(iii) sparanghel verde - verde, verde-deschis sau verde-gălbui;
(iv) amestec - amestec de culori: alb, crem, alb-gălbui, albastru, verde, verde-deschis sau verde-gălbui.
c) După calibru sau diametru: conform tabelului nr. 1:
Tabelul nr. 1 - Calibrele tijelor de sparanghel
Calibrul sau diametrul |
Sparanghel decojit |
Sparanghel nedecojit |
"Mic" |
d* < 8 mm |
d < 10 mm |
"Mediu" |
8 mm < d < 13 mm |
10 mm < d < 15 mm |
"Mare" |
13 mm < d < 18 mm |
15 mm < d < 20 mm |
"Foarte mare" |
d > 18 mm |
d > 20 mm |
"Mixt" sau "asortate" |
tije având calibre diferite |
*d - diametrul sparanghelului este diametrul maxim al tijei celei mai mari, măsurat perpendicular pe axa longitudinală a tijei.
Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise
Ingredientul |
Limita admisă |
Sparanghel |
Conform anexei nr. 5 |
Apa |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie |
Sare |
|
Oţet |
|
Zaharuri: zahăr, zahăr invertit, dextroză, sirop de glucoză, sirop deshidratat de glucoză. |
|
Unt, ulei vegetal sau grăsimi de origine animală sau vegetală; |
Unt, min. 3% m/m raportat la cantitatea neta a produsului din recipient |
Aditivi alimentari: |
|
Corectori de aciditate: acid acetic (E260), acid citric (E330), acid malic (E296), acid L-tartric (E334) |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie |
Antioxidanti: |
|
Acid L-ascorbic (E300) |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie |
Clorură stanoasă (E512) (acest aditiv poate fi utilizat doar pentru sparanghelul ambalat în recipiente din sticlă sau recipiente metalice complet vernisate) |
max. 25 mg/kg (exprimată în Sn). |
Potenţiatori de arome: Glutamat monosodic (E621) (acesta se utilizează doar în cazul în care în compoziţia produsului sunt prezente untul, uleiul vegetal sau grăsimile comestibile de origine animală sau vegetală). |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie |
Agenţi stabilizatori, emulgatori şi de gelificare: Gume vegetale: gumă arabică (E414), carragenan (E407), gumă guar (gE412). |
|
Alginat de calciu (E404), alginat de potasiu (E402), alginat de sodiu (E401), alginat de amoniu (E403), alginat de propan 1,2-diol (E405); |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie |
Pectine (E440); |
|
Amidon natural (nemodificat) sau modificat prin procedee fizice sau enzimatice (acest ingredient se utilizează doar în cazul în care în compoziţia produsului sunt prezente untul, uleiul sau grăsimi de origine animală sau vegetală). Este permisă utilizarea următoarelor tipuri de amidon: a) amidon tratat cu acizi b) amidon tratat cu baze c) amidon albit d) fosfat de diamidon (E1412) e) fosfat de diamidon fosfatat (E1413) f) fosfat de amidon (E1410) g) amidon hidroxipropilat (E1440) h) adipat de diamidon acetilat (E1422) i) amidon oxidat (1404) j) fosfat de diamidon acetilat (E1414) |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie |
Anexa nr. 3: Mediul de conservare. Definiţii şi descriere
(1) Sparanghelul se conserva în apă sau soluţie apoasa preparata prin adăugarea ingredientelor prevăzute în anexa nr. 3 la prezenta normă, conform reţetei de fabricaţie.
(2) Lichidul de conservare trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute în prezenta normă.
Anexa nr. 4: Cerințe organoleptice
1. Cerinţe organoleptice
Caracteristica |
Condiţiile de admisibilitate |
Aspectul exterior al recipientului |
Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor, ori pelicula de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp dar nu la falţ. |
Aspectul conţinutului: |
|
(1) Culoarea |
|
(a) sparanghel alb (b) sparanghel alb cu vârfuri albastre sau verzi |
(a) maxim 20% din numărul mugurilor pot prezenta puncte albastre, verzi, verde-deschis sau verde-gălbui; (b) maxim 25% din numărul tijelor pot prezenta aceste culori pe mai mult de jumătate din lungimea unităţii; |
(c) sparanghel verde |
(c) maxim 20% din numărul tijelor pot să prezinte o culoare albă, crem sau alb-gălbuie la partea inferioară a mugurului, pe mai mult de jumătate din lungimea tijei; |
(2) Gust şi miros |
(2) Gustul şi mirosul trebuie să fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin. |
(3) Textura |
(3) Sparanghelul trebuie să fie fraged, fără elemente fibroase sau lemnoase, cu textură şi grad de maturitate uniforme. |
(4) Uniformitate dimensionala: |
|
(a) Lungime |
(a) Lungimea cea mai frecventă a unităţilor eşantionului se înscrie în limitele fixate pentru modul de prezentare respectiv şi (a.1) în cazul sparanghelului lung, semi-lung şi vârfurilor de sparanghel cel puţin 75% din numărul acestora nu se abat cu mai mult de 1 cm de la valoarea medie şi cel puţin 95% din numărul acestora nu se abat cu mai mult de 2 cm de la valoarea medie şi (a.2) în cazul sparanghelului tăiat cu vârfuri sau a sparanghelului tăiat, cel puţin 75% din numărul acestora nu se abat cu mai mult de 1 cm de la lungimea medie şi cel puţin 90% din numărul acestora nu se abat cu mai mult de 2 cm de la lungimea medie. |
(b) Calibrul |
(b.1) Atunci când se declară că produsul este uniform dimensional conform calibrelor din anexa nr. 1 la normă, se admite ca maxim 25% din numărul tijelor sau vârfurilor dintr-un recipient să aparţină grupei sau grupelor de calibre învecinate. (b.2) Se admite fabricarea produselor din sparanghel din două sau mai multe calibre distincte daca se declară că produsul este "mixt" sau "asortat". |
(5) Lichidul de conservare |
(5) Limpede, exceptând cazul în care ingredientele sau aditivii alimentari adăugaţi pot afecta aspectul acestuia. Se admite prezenţa unui sediment slab sau a unor fragmente de sparanghel. |
(6) Defecte admise: |
|
a) Vârfuri sau alte părţi de sparanghel zdrobite: bucăţi "sparte" sau zdrobite, fragmente de cel puţin 1 cm lungime; |
(a) lipsă |
b) Corpuri străine: pământ, nisip, etc. |
(b) lipsă |
c) Sparanghel cu coajă în cazul sparanghelului prezentat "decojit": tije ce prezintă zone necurăţate de coajă; |
(c) max. 10% din numărul tijelor |
d) Sparanghel ce prezintă scobituri; |
(d) max. 10% din numărul tijelor |
e) Sparanghel deformat: muguri sau vârfuri de sparanghel curbate sau tije serios afectate de malformaţii; |
(e) max. 10% din numărul mugurilor, vârfurilor sau tijelor |
f) Sparanghel ce prezintă defecte de culoare, leziuni mecanice, boli sau alte defecte; |
(f) max. 10% din numărul mugurilor, vârfurilor sau tijelor |
Totalul defectelor de la aliniatele (d),(e) şi (f) pentru formele de prezentare următoare: |
|
Sparanghel lung |
15% din numărul tijelor |
Sparanghel semi-lung |
15% din numărul tijelor |
Vârfuri de sparanghel |
15% din numărul vârfurilor |
Sparanghel tăiat cu vârfuri |
20% din numărul tijelor |
Sparanghel tăiat |
25% din numărul tijelor |
2. Acceptarea lotului
Orice recipient de sparanghel în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 4, este considerat necorespunzător.
Un lot de sparanghel în conservă va fi considerat corespunzător dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius
Anexa nr. 5: Cerințe fizico-chimice
1. Cerinţe fizico - chimice
Denumirea caracteristicii |
Condiţii de admisibilitate |
Metode de analiza |
Cantitatea de sparanghel conţinută într-un recipient sau cantitatea neta fără lichid, (în kg/kg): |
Calculata ca procent din greutatea volumului de apă distilată conţinuta de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C. |
|
(a) Sparanghel decojit: |
||
Sparanghel lung |
minim 60% |
|
Toate celelalte moduri de prezentare |
minim 58 % |
|
(b) Sparanghel nedecojit |
||
Sparanghel lung şi tăiat |
minim 57 % |
|
Toate celelalte moduri de prezentare |
minim 55 % |
|
Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul în care este conservat)1 |
minim 90% |
Calculat ca procent din volumul de apă distilată conţinut de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 20 °C. |
2. Acceptarea lotului
Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se considera necorespunzător.
(1) Un lot de "Sparanghel în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ daca numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate", Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
(2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid) se consideră că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientele examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.
___
1 În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C, diminuează cu 20 mililitri.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
2017/ 24 Ordin
Ordinul 24/2017 privind aprobarea Normei pentru siguranţa alimentelor cu privire la procedura de autorizare pentru siguranţa alimentelor a unităţilor producătoare de seminţe germinate
Ordinul 57/2010
Ordinul 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi/sau distribuie...
2023/ 971 Hotarare
Hotararea 971/2023 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, monitorizare şi inspecţie sanitară a calităţii apei potabile
2006/ 180 Ordin
Ordinul 180/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii