Ordinul 8/2003 pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vand si conditiile de calitate ale grasimilor tartinabile destinate comercializarii
Ordinul 8/2003 din 2003.03.05
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 5 Martie 2003
Intră în vigoare:
1 Ianuarie 2004 An
Cuprins
Ordinul 8/2003 pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vand si conditiile de calitate ale grasimilor tartinabile destinate comercializarii
Dată act: 4-feb-2003
Emitent: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Văzând Referatul de aprobare nr. 132.396 din 30 septembrie 2002 al Direcţiei generale de elaborare şi armonizare a politicilor, strategiilor şi programelor,
având în vedere prevederile art. 34 alin. (1) lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare, al Hotărârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările ulterioare,
ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, ministrul sănătăţii şi familiei şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma privind denumirile sub care se vând şi condiţiile de calitate ale grăsimilor tartinabile destinate comercializării, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
La data intrării în vigoare a prevederilor prezentului ordin se abrogă orice dispoziţii contrare cu privire la grăsimile tartinabile.
Art. 3
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, Ministerul Sănătăţii şi Familiei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, agenţii economici care desfăşoară activităţi de producere şi comercializare a grăsimilor care fac obiectul prezentei norme vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2004.
-****-
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, Ilie Sârbu Ministrul sănătăţii şi familiei, Daniela Bartoş p. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Ferdinant Nagy |
ANEXĂ:
NORMĂ privind denumirile sub care se vând şi condiţiile de calitate ale grăsimilor tartinabile destinate comercializării
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 141 din data de 5 martie 2003
Norma din 2003 privind denumirile sub care se vand si conditiile de calitate ale grasimilor tartinabile destinate comercializarii
Norma din 2003 din 2003.03.05
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2004
Intră în vigoare:
1 Ianuarie 2004 An
Norma din 2003 privind denumirile sub care se vand si conditiile de calitate ale grasimilor tartinabile destinate comercializarii
Dată act: 4-feb-2003
Emitent: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Art. 1
(1) Prezenta normă stabileşte denumirile sub care se vând şi condiţiile de calitate pentru:
a) grăsimile lactate care se încadrează la poziţiile tarifare 0405 şi ex. 2106;
b) grăsimile care se încadrează la poziţia tarifară 1517; şi c) grăsimile care conţin produse vegetale şi/sau animale, care se încadrează la poziţiile tarifare ex. 1517 şi ex. 2106 din Sistemul armonizat, prevăzute în Tariful vamal de import al României.
(2) Prezenta normă se aplică produselor destinate consumului uman:
a) care au un conţinut de grăsime de cel puţin 10%, dar nu depăşeşte 90% din greutate;
b) la care conţinutul de grăsime trebuie să constituie cel puţin două treimi din materia uscată, exceptând sarea;
c) care rămân solide la o temperatură de 200C şi care pot fi utilizate ca produse tartinabile.
(3) În înţelesul prezentei norme, următorii termeni se definesc astfel:
a) comercializare - deţinerea sau prezentarea în vederea vânzării, oferirea la vânzare, vânzarea, livrarea sau orice altă modalitate de plasare pe piaţă;
b) denumire - numele utilizat la comercializarea produsului;
c) smântână - produsul obţinut din lapte sub forma unei emulsii de tipul grăsime în apă, cu un conţinut de grăsime lactată mai mare de 10%;
d) produse lactate - produsele care derivă exclusiv din lapte, înţelegându-se că pot fi adăugate substanţele necesare pentru producerea lor, cu condiţia ca aceste substanţe să nu fie utilizate în scop de înlocuire totală sau parţială a oricărui constituent al laptelui.
Art. 2
(1) Grăsimile tartinabile pot fi livrate sau oferite consumatorului final fără prelucrare, direct sau prin intermediul restaurantelor, spitalelor, cantinelor sau al altor agenţi economici care prepară şi furnizează hrană pentru populaţie, numai dacă corespund condiţiilor stabilite în normele sanitare, în normele sanitare veterinare, în reglementările tehnice şi celor din prezenta normă.
(2) Denumirile sub care se vând aceste produse trebuie să fie cele menţionate în anexa nr. 1, fără a se încălca prevederile art. 5.
(3) Denumirile sub care se vând produsele stabilite în anexa nr. 1 trebuie să se utilizeze numai pentru produsele definite în această anexă.
(4) Cu toate acestea, dispoziţiile alin. (3) nu se aplică:
a) denumirii produselor a căror natură exactă este clară din utilizarea tradiţională şi/sau dacă denumirile sunt în mod clar utilizate pentru a descrie o caracteristică calitativă a produsului;
b) produselor concentrate (unt, margarină, amestecuri) cu un conţinut de grăsime egal sau mai mare de 90%.
Art. 3
(1) La etichetarea şi prezentarea grăsimilor tartina-bile este obligatorie şi indicarea următoarelor informaţii:
a) denumirile sub care se vând produsele, aşa cum sunt definite în anexa nr. 1;
b) conţinutul de grăsime exprimat în procente din greutate la momentul fabricării;
c) conţinutul în grăsimi vegetale, lactate sau alte grăsimi animale, în ordinea descrescătoare a importanţei greutăţii, exprimat în procente din greutatea totală, la momentul fabricării, pentru grăsimile compuse prevăzute în anexa nr. 1 lit. C;
d) conţinutul procentual de sare trebuie indicat în mod lizibil pe lista de ingrediente;
e) condiţiile de depozitare pentru o singură stare termică, numai pentru refrigerare sau numai pentru congelare.
(2) Indicarea conţinutului de grăsime trebuie să respecte următoarele condiţii:
a) conţinutul mediu de grăsime trebuie exprimat fără zecimale;
b) conţinutul de grăsime al unui eşantion individual nu trebuie să difere cu mai mult de un procent faţă de procentajul declarat;
c) eşantioanele individuale trebuie să respecte limitele stabilite în anexa nr. 1;
d) prin derogare de la lit. a) şi b), conţinutul minim de grăsime declarat, în ceea ce priveşte produsele menţionate în anexa nr. 1 lit. A pct. 1, lit. B pct. 1 şi lit. C pct. 1, trebuie să corespundă conţinutului minim de grăsime al produsului.
(3) Denumirile sub care se vând produsele menţionate la alin. (1) lit. a) pot fi utilizate împreună cu unul sau mai mulţi termeni pentru a desemna speciile de plante sau animale de la care provin produsele ori scopul utilizării acestora, precum şi cu alţi termeni referitori la metodele de producţie, dacă aceşti termeni nu sunt incompatibili cu alte reglementări legale în vigoare şi, în special, cu cele privind protecţia indicaţiilor geografice şi a denumirilor de origine ale produselor agricole.
(4) Fără a prejudicia prevederile alin. (1) lit. a), denumirile de vânzare "minarină" sau "halvarină" se pot utiliza pentru produsele menţionate în anexa nr. 1 lit. B pct. 3.
(5) Termenul "vegetal" poate fi utilizat împreună cu denumirile sub care se vând produsele menţionate în anexa nr. 1 lit. B, dacă produsul conţine numai grăsime de origine vegetală, cu o toleranţă de 2% grăsime animală din conţinutul de grăsimi. Această toleranţă se aplică la fel şi dacă se face referire la o specie vegetală.
(6) Indicaţiile stabilite la alin. (1), (2), (3) şi (4) trebuie să fie uşor de înţeles şi trebuie marcate într-un loc în care să atragă atenţia, cu caractere vizibile, lizibile şi care nu se şterg.
Art. 4
(1) Termenul "tradiţional" poate fi utilizat împreună cu denumirea "unt" prevăzută în anexa nr. 1 lit. A pct. 1, dacă produsul este obţinut direct din lapte sau din smântână.
(2) Precizări rezervate exclusiv pentru produsele lactate:
a) termenul "lapte" şi denumirile folosite pentru produsele lactate pot fi utilizate şi în asociere cu unul sau mai multe cuvinte pentru a desemna produsele compuse din care nici o parte nu ia sau nu intenţionează să ia locul nici unui constituent lactat şi din care laptele sau un produs lactat este parte esenţială din punct de vedere cantitativ sau pentru caracterizarea produsului;
b) originea laptelui şi a produselor lactate trebuie să fie declarată, dacă nu provin de la bovine.
Art. 5
(1) Pentru produsele prevăzute în anexa nr. 1 se interzice utilizarea expresiilor care indică, implică sau sugerează alt conţinut de grăsime decât cel prevăzut în această anexă.
(2) Prin derogare de la alin. (1) şi în completare:
a) expresia "conţinut redus de grăsime" poate fi utilizată pentru produsele menţionate în anexa nr. 1, care au un conţinut de grăsime mai mare de 41%, până la 62% inclusiv;
b) expresia "conţinut scăzut de grăsime" sau "conţinut foarte mic de grăsime" poate fi utilizată pentru produsele menţionate în anexa nr. 1, care au un conţinut de grăsime mai mic sau egal cu 41%;
c) expresiile "conţinut redus de grăsime" şi "conţinut scăzut de grăsime" sau "conţinut foarte mic de grăsime" pot înlocui expresiile "trei sferturi gras" sau "semigras" utilizate în anexa nr. 1.
(3) Prin derogare de la alin. (1) şi pe o perioadă de 2 ani de la publicarea prezentei norme, expresiile menţionate la alin. (1) pot continua să apară pe produsele expuse la vânzare înainte de data de 1 ianuarie 2003, care se comercializează legal pe piaţa României.
Art. 6
(1) Denumirea sub care se vând produsele care fac obiectul prezentei norme pot fi suplimentate printr-o referire la nivelul de calitate specific produsului în cauză, prevăzut într-o reglementare tehnică sau într-un standard naţional ori profesional.
(2) Utilizarea termenilor "mod", "tip", "gen", "tip extra", "super" împreună cu denumirea sub care se vinde produsul este interzisă.
(3) Nivelurile de calitate ale untului coincid cu tipurile de unt stabilite în standardul naţional STAS 276-86/A1:1997. Acest standard cuprinde şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească materiile prime, proprietăţile organoleptice şi fizico-chimice ale untului, metodele de analiză şi condiţiile de depozitare şi transport.
(4) Prelevarea probelor pentru grăsimile lactate se face conform STAS ISO 5538-92 - Lapte şi produse lactate. Eşantionare. Inspecţie prin atribute.
Art. 7
Prevederile prezentei norme se aplică şi în cazul produselor provenite din import, precum şi celor oferite cu titlu gratuit de către agenţii economici, asociaţii sau fundaţii.
Art. 8
Lista produselor a căror natură exactă este clară din utilizarea tradiţională, la care se referă art. 2 alin. (4) lit. a), se regăseşte în anexa nr. 2.
Art. 9
Verificarea conţinutului de grăsime declarat al grăsimilor tartinabile se face conform prevederilor anexei nr. 3.
Art. 10
(1) Un produs compus, cu una dintre componentele principale untul, nu poate utiliza denumirea "unt" decât în măsura în care produsul finit conţine cel puţin 75% grăsime lactată şi în măsura în care a fost fabricat numai din unt, în sensul anexei nr. 1 lit. A, la care s-au adăugat unul sau mai mulţi componenţi lactaţi, menţionaţi în denumire.
(2) Denumirea "unt" se poate utiliza pentru produşii compuşi care conţin mai puţin de 75%, dar minimum 62% grăsime lactată, dacă celelalte condiţii menţionate la alin. (1) sunt îndeplinite şi dacă denumirea produsului include menţiunea "Preparat pe bază de unt".
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) şi (2), denumirea "unt" se poate utiliza în asociaţie cu unul sau mai multe cuvinte pentru a desemna produsele menţionate în anexa nr. 4, care conţin minimum 20% grăsime lactată.
(4) Utilizarea denumirii "unt", în sensul alin. (1), (2) şi (3), este condiţionată de indicarea pe etichetă şi în prezentarea produselor a conţinutului de grăsime din lapte şi, dacă celelalte ingrediente adăugate conţin grăsime, a conţinutului total de grăsime.
(5) Specificarea "Preparat pe bază de unt" menţionată în alin. (2) şi precizările menţionate în alin. (4) trebuie marcate într-un loc în care să atragă atenţia, cu caractere vizibile, lizibile şi care nu se şterg.
(6) Produsele compuse care folosesc denumirea "unt", comercializate în momentul intrării în vigoare a prezentei norme şi care nu respectă dispoziţiile art. 3 şi 4, pot continua să fie comercializate cu denumirea "unt" o perioadă de un an de la data intrării în vigoare a prezentei norme.
(7) Mărcile comerciale care conţin denumirea "unt", menţionată în anexa nr. 1 lit. A, înregistrate înainte de 1 ianuarie 2003 şi aplicate înainte de această dată unor produse care nu îndeplinesc criteriile din această anexă, se pot aplica în continuare acestor produse până la data de 1 ianuarie 2007.
Art. 11
Respectarea prevederilor prezentei norme se verifică de către autorităţile competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor, stabilite prin art. 38 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 57/2002, iar sancţiunile pentru nerespectarea dispoziţiilor prezentei norme se aplică conform cap. V, secţiunea a 4-a, art. 41, 42 şi 43 din aceeaşi ordonanţă de urgenţă.
Art. 12
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta normă.
ANEXA nr. 1
Grupa de grăsimi |
Denumirea sub care se vinde produsul |
Categoriile de produse |
Definiţii |
Descrierea suplimentară a categoriei cu o indicare procentuală a conţinutului de grăsime din greutate |
|
A. Grăsimi lactate |
1. Unt |
Produsul cu un conţinut de grăsime din lapte cuprins între minimum 80% şi maximum 90%, cu un conţinut maxim de apă de 16% şi cu un conţinut maxim de 2% substanţă uscată lactată negrasă |
2. Unt trei sferturi gras |
Produsul cu un conţinut de grăsime din lapte cuprins între minimum 60% si maximum 62% |
|
3. Unt semigras |
Produsul cu un conţinut de grăsime din lapte cuprins între minimum 39% si maximum 41% |
|
4. Grăsimi lactate tartinabile X% |
Produsul cu următoarele conţinuturi de grăsime din lapte: |
|
B. Grăsimi |
1. Margarina |
Produsul obţinut din grăsimi vegetale sau animale, cu un conţinut de grăsime cuprins între minimum 80% şi maximum 90% |
2. Margarina trei sferturi grasă |
Produsul obţinut din grăsimi vegetale şi/sau animale, cu un conţinut de grăsime cuprins între minimum 60% şi maximum 62% |
|
3. Margarina semigrasă |
Produsul obţinut din grăsimi vegetale sau animale, cu un conţinut de grăsime cuprins între minimum 39% şi maximum 41% |
|
4. Grăsime tartinabilă X% |
Produsul obţinut din grăsimi vegetale sau animale, cu următoarele conţinuturi de grăsime: |
|
C. Grăsimi compuse din produse vegetale şi/sau animale |
1. Grăsimi compuse |
Produsul obţinut dintr-un amestec de grăsimi vegetale şi/sau animale, cu un conţinut de grăsime cuprins între minimum 80% si maximum 90% |
2. Grăsimi compuse trei sferturi |
Produsul obţinut dintr-un amestec de grăsimi vegetale şi/sau animale, cu un conţinut de grăsime cuprins între minimum 60% si maximum 62% |
|
3. Semigrăsimi compuse |
Produsul obţinut dintr-un amestec de grăsimi vegetale sau animale, cu un conţinut de grăsime cuprins între minimum 39% si maximum 41% |
|
4. Amestec de grăsimi tartinabile X% |
Produsele obţinute din amestecul de grăsimi vegetale şi/sau animale, cu următoarele conţinuturi de grăsime: - mai puţin de 39% |
NOTĂ: Componenta de grăsime lactată din produsele menţionate în lista din anexă poate fi modificată doar prin procedee fizice.
ANEXA nr. 2: LISTA
produselor a căror natură exactă este clară din utilizarea tradiţională, iar denumirile sunt în mod clar utilizate pentru a descrie o caracteristică calitativă a produsului [conform art. 2 alin. (4) lit. a) din normă]
1. Unt de masă A, cu un conţinut de 74% grăsime
2. Unt de masă B, cu un conţinut de 65% grăsime
Aceste produse tartinabile se obţin prin procesarea smântânii pasteurizate, provenită din lapte de vacă, fabricată cu respectarea condiţiilor tehnice de calitate, a regulilor de verificare a calităţii, a metodelor de verificare, a condiţiilor de ambalare, depozitare şi transport, a indicaţiilor privind aprecierea caracteristicilor organoleptice prevăzute în standardul naţional STAS 278-86; A1:1997, care a înlocuit STAS 278-74.
Produsele s-au fabricat şi continuă să se fabrice la scară industrială pe întregul teritoriu al României.
ANEXA nr. 3: PROCEDURA
de verificare a conţinutului de grăsime declarat
Se recoltează prin sondaj 5 mostre din lotul supus controlului şi se analizează. Se aplică următoarele două proceduri:
A.Se compară media aritmetică a celor 5 rezultate obţinute cu conţinutul de grăsime declarat. Conţinutul de grăsime declarat va fi considerat conform dacă media aritmetică a valorilor conţinutului de grăsime nu diferă de conţinutul de grăsime declarat cu mai mult de 0,5 procente.
B. Cele 5 rezultate individuale se compară cu indicele de toleranţă (1%) precizat la art. 3 alin. (2) lit. b) din normă.
Dacă diferenţa dintre valoarea minimă şi valoarea maximă a celor 5 rezultate individuale este mai mică sau egală cu 2%, se consideră că cerinţele art. 3 alin. (2) lit. b) din normă sunt respectate.
Dacă se constată respectarea condiţiilor stabilite la lit. A şi B, lotul supus controlului este considerat ca întrunind cerinţele art. 3 alin. (2) lit. a)-c) din normă, chiar dacă la aplicarea procedurii de testare combinată una dintre cele 5 valori depăşeşte limita de toleranţă de ± 1%.
ANEXA nr. 4: PRODUSE COMPUSE
constituite din unt, zahăr şi o băutură alcoolică, conform art. 10 alin. (3) din normă
Tipul produsului |
Compoziţia produsului |
Conţinutul minim de grăsimi din lapte |
Unt alcoolizat (unt conţinând băuturi alcoolice) |
Unt, băutură alcoolică, zahăr |
20% |
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 141 din data de 5 martie 2003
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
2006/ 339 Ordin
Ordinul 339/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne
2004/ 226 Ordin
Ordinul 226/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul castraveţilor conservaţi
2002/ 932 Ordin
Ordinul 932/2002 pentru aprobarea Normelor privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman
2005/ 406 Ordin
Ordinul 406/2005 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale...