Ordinul 973/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului congelat
Ordinul 973/2004 din 2005.05.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2005
Intră în vigoare:
19 Mai 2006 An
Cuprins
- Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului congelat
- CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
- CAPITOLUL II
- CAPITOLUL III: Fabricare
- CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
- CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
- CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
- Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
- Anexa nr. 2: Cerinţe organoleptice
- Descărcă textul
Ordinul 973/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului congelat
Dată act: 27-dec-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului congelat, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Petre Daea Ministrul sănătăţii, Ovidiu Brînzan Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduard Gabriel Matei |
ANEXĂ:
Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului congelat
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421 din data de 19 mai 2005
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului congelat
Norma din 2004 din 2005.05.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2006
Intră în vigoare:
19 Mai 2006 An
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului congelat
Dată act: 27-dec-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea porumbului congelat pe teritoriul României, pentru a putea garanta că acesta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentat corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.
Art. 2
Reglementările prezentei norme nu se aplică produselor "Porumb congelat" preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu sau celor fabricate în scopul prelucrării ulterioare cu excepţia reambalării şi nici acelora care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.
Art. 3
Prevederile Art. 7, Art. 8 şi Art. 11 din prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.
CAPITOLUL II
Art. 4
"Porumb congelat" este denumirea sub care se vinde produsul, dată în general alimentelor preparate din boabe de porumb zaharat sănătoase, proaspete, suculente, din soiurile albe şi galbene ale speciei Zea mays L. convar. saccharata Koern, introduse cu sau fără ingrediente în ambalaje care se închid ermetic, congelate înainte sau după introducerea lor în ambalaj pentru a împiedica alterarea lor.
Art. 5
Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:
(a) denumirea materiei prime: "porumb";
(b) denumirea formei de prezentare: "boabe întregi" sau "porumb zaharat" sau "boabe" conform denumirii uzuale din ţara în care se vinde produsul;
(c) denumirea culorii: "galben (auriu)' sau "alb";
(d) menţionarea procedeului de conservare: "congelat";
(e) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică, ex. "cu X";
CAPITOLUL III: Fabricare
Art. 6
Alimentul "Porumb congelat", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.
Art. 7
Materia primă folosită la fabricarea porumbului congelat, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 8
Ingredientele utilizate la fabricarea porumbului congelat trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.
Art. 9
Congelarea se face în instalaţii adecvate în care procesul frigorific trebuie condus astfel încât durata de menţinere a produsului la temperatura la care se produce cristalizarea maximă să fie foarte scurtă şi se consideră încheiat atunci când temperatura în centrul termic al produsului a atins valoarea de -18 0C (0 0F), după stabilizarea termica. Reambalarea se face cu respectarea cerinţelor tehnologice prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate.
Art. 10
Spaţiile în care este fabricat porumbul congelat, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară
Art. 11
Porumbul congelat trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.
Art. 12
Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 13
Se interzice fabricarea şi comercializarea porumbului congelat care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
Art. 14
Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare şi:
(a) să asigure produsului păstrarea proprietăţilor nutriţionale, organoleptice, fizico-chimice;
(b) să protejeze produsul împotriva deshidratării şi acumulării căldurii prin radiaţie;
(c) să protejeze produsul de contaminare microbiologică sau de altă natură;
(d) să fie noi.
Art. 15
Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.
Art. 16
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;
(2) cantitatea netă;
(3) lista ingredientelor;
(4) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;
(5) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului
(6) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);
(7) menţiunea "a nu se recongela după decongelare"
(8) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
(9) instrucţiuni privind păstrarea şi modul de preparare.
(10) în cazul ambalării în vrac a produsului "porumb congelat", pe ambalaj se înscrie denumirea produsului şi datele de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului şi data durabilităţii minimale, celelalte informaţii pot fi înscrise fie pe ambalaj, fie în documentele însoţitoare.
Art. 17
Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.
Art. 18
Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în depozite frigorifice echipate cu sisteme de măsura şi control adecvate care pot înregistra şi regla temperatura şi circulaţia aerului astfel încât să fie îndeplinite cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate, la o temperatura de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută.
Art. 19
Transportul produsului definit în prezenta normă se face cu vehicule curate, echipate cu instalaţii frigorifice, capabile să asigure o temperatură de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută pe durata transportului şi înregistrarea acesteia în mod continuu.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 20
Anexele nr. 1 şi nr. 2 fac parte integrantă din prezenta normă.
Anexa nr. 1: Materia primă. Definiţii şi descriere
(1) Boabele de porumb zaharat trebuie sa fie întregi, sănătoase, suculente, cu aspect proaspăt, fără lovituri mecanice, fără gust şi/sau miros străin;
(2) Boabele de porumb zaharat pot avea culoarea galbenă sau albă;
Ingrediente. Limite admise
Ingredientul |
Limita admisa |
Sare |
În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie |
Plante aromatice uscate şi condimente. |
|
Legume simple sau în amestec (lăptucă, ceapă, bucăţi de ardei verde sau roşu) |
max. 5% m/m din cantitatea netă. |
Anexa nr. 2: Cerinţe organoleptice
Caracteristica |
Condiţii de admisibilitate |
(1) Culoare |
(1) galbenă sau albă, aproximativ uniformă; |
(2) Gust şi miros |
(2) plăcute, caracteristice soiului şi ingredientelor folosite, fără gust şi/sau miros străin. |
(3) Textura |
(3) boabele trebuie să fie potrivit de fragede. |
(4) Reziduu sec insolubil în alcool |
(4) max. 30% m/m |
(5) Conţinutul în substanţă uscată solubila. |
(5) min. 20 0 Brix |
(6) Defecte admise: |
(6) conform tabelului nr.1 |
Tabelul nr. 1. Defecte admise la porumbul congelat
Defectul |
Unitatea de măsură |
Ponderea defectului |
|||
Minor |
Major |
Grav |
Total defecte |
||
6.1 Deteriorate sau pătate: pete produse de insecte, diferite boli, leziuni mecanice, |
1 boabă |
||||
(a) defect minor: afectează slab bobul; |
1 |
||||
(b) defect major: afectează bobul în adâncime |
2 |
||||
(c) defect grav: afectează puternic bobul făcându-l necomestibil. |
4 |
||||
6.2 Materii vegetale străine: fire de iarbă, buruieni, frunze, etc. |
|||||
(a) defect minor - cantitate mică care afectează nesemnificativ produsul; |
1 bucata |
1 |
|||
(b) defect major - cantitate mare care afectează produsul |
2 |
||||
(c) defect grav - cantitate care face produsul necomestibil. |
4 |
||||
6.3 Boabe smulse: boabe desprinse cu porţiuni de cocean. |
1 boabă |
||||
(a) defect minor - boabele cu porţiuni mici de cocean sau material tare aderent. |
1 |
||||
(b) defect major - boabele cu porţiuni mari de cocean sau material tare aderent. |
2 |
||||
6.4 Bucăţi de cocean: porţiunea celulozica în care bobul se încastrează în cocean |
max. 0,6 cm3 |
||||
6.5 Pănuşe: foile care înfăşoară ştiuletele de porumb şi care sunt îndepărtate în procesul tehnologic |
max. 4,4 cm2 |
||||
6.6 Mătasea porumbului: |
max. 160 cm |
||||
6.7 Boabe sfărâmate, rupte, zdrenţuite |
max. 60 bucăţi |
||||
TOTAL PUNCTE ADMISIBILE |
60 |
40 |
20 |
60 |
Acceptarea lotului
(1) Mărimea eşantionului prelevat pentru analiza organoleptică este de 250 g
(2) Un eşantion de porumb congelat care nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate sau depăşeşte numărul maxim al punctajului total admis pentru unul sau mai multe defecte este considerat necorespunzător.
(3) Un lot porumb congelat va fi considerat corespunzător dacă numărul eşantioanelor necorespunzătoare nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421bis din data de 19 mai 2005
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
De ce sunt esențiale programele de îmbunătățire continuă FSQA
În contextul actual al industriei alimentare, globalizate și interconectate, garantarea siguranței alimentelor și menținerea unor standarde ridicate de calitate reprezintă priorități esențiale...

Formular recoltare probe Program Autocontrol - SMSA-SOP-13
Formularul este utilizat de laboratoarele sanitare veterinare judetene ale DSVSA. Se poate utiliza pentru orice laborator care este acreditat

Ce sunt Punctele Gastronomice Locale (PGL) și de ce merită atenția antreprenorilor din rural
Într-un context în care consumatorii caută experiențe autentice și produse locale de calitate, Punctele Gastronomice Locale (PGL) reprezintă o oportunitate strategică pentru antreprenorii din mediul...
Sterilizarea ambalajelor pentru băuturi ESL și aseptice cu UV-C și peroxid de hidrogen: o soluție eficientă și sustenabilă
În industria băuturilor și produselor lactate, siguranța microbiologică și prelungirea duratei de valabilitate au devenit priorități esențiale. Cererea consumatorilor pentru produse cât mai...