Figură exemplu pentru procesul de dezie în identificarea punctelor critice de control (PCC) și mențiuni privind acest proces.

Acest document reprezintă Apendicele 4A din Comunicarea Comisiei 2022/C 355/01
Emitent: Comisia Europeană

 

* Se analizează importanța riscului (și anume, probabilitatea apariției în absența controlului și gravitatea impactului riscului) și dacă el ar putea fi controlat în mod suficient prin programe preliminare, cum ar fi BPI. BPI ar putea fi BPI de rutină sau BPI care necesită o atenție sporită pentru a controla riscul (de exemplu, monitorizare și înregistrare).

** În cazul în care nu este identificat un PCC la întrebările 2-4, procesul sau produsul trebuie modificat pentru a pune în aplicare o măsură de control, impunându-se efectuarea unei noi analize a riscurilor.

*** Se analizează dacă măsura de control în această etapă funcționează în combinație cu o măsură de control într-o altă etapă pentru a controla același risc, caz în care ambele etape trebuie considerate PCC.

**** Se revine la originea arborelui decizional după o nouă analiză a riscurilor.

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

Comunicarea Comisiei 2022/C 355/01

privind punerea în aplicare a sistemelor de management al siguranței alimentare cuprinzând bunele practici de igienă și procedurile bazate pe principiile HACCP, inclusiv facilitatea/flexibilitatea...

Posibil și Probabil în Utilizarea Programelor HACCP

Evaluează diferențele între posibil și probabil care sunt mai mult decât concepte.

Diferențele dintre SMSA și HACCP: Cadrul legal și aplicabilitate

Află care sunt diferențele și asemnănarea între cele două sisteme de igienă și siguranța alimentelor SMSA și HACCP.

Când produsele alimentare devin sursă de toxiinfecții alimentare

Toxiinfecțiile alimentare sunt boli transmise prin consumul de alimente sau băuturi contaminate cu germeni dăunători sau alte substanțe nocive. Acestea reprezintă o preocupare majoră pentru...