Ghid pentru evaluarea competenței laboratoarelor de testare în controlul importului și exportului de alimente CAC/GL 27-1997. Asigură calitatea și conformitatea analizelor alimentare prin alinierea la standardele internaționale, facilitând protecția consumatorilor și comerțul echitabil.
CAC/GL 27-1997
Sursa: Codex Alimentarius
Cuprins
Domeniul de aplicare
1. Aceste ghiduri oferă un cadru pentru implementarea măsurilor de asigurare a calității pentru a garanta competența laboratoarelor de testare implicate în controlul importului și exportului alimentelor.
2. Aceste ghiduri sunt destinate să asiste țările în aplicarea cerințelor pentru comerțul cu alimente, în scopul protejării consumatorilor și facilitării comerțului echitabil.
Cerințe
3. Următoarele criterii de calitate ar trebui adoptate de laboratoarele implicate în controlul importului și exportului alimentelor:
- Conformitate cu criteriile generale pentru laboratoarele de testare stabilite în ISO/IEC Guide 17025:1999 „Cerințe generale pentru competența laboratoarelor de calibrare și testare”;
- Participarea în scheme adecvate de testare a competenței pentru analiza alimentelor care respectă cerințele stabilite în „Protocolul Internațional Armonizat pentru Testarea Competenței Laboratoarelor Analitice (Chimice)”, Pure & Appl. Chem. 78 (2006) 145-196;
- Ori de câte ori este disponibil, utilizarea metodelor de analiză care au fost validate conform principiilor stabilite de Comisia Codex Alimentarius; și
- Utilizarea procedurilor interne de control al calității, cum ar fi cele descrise în „Ghidurile armonizate pentru controlul intern al calității în laboratoarele de chimie analitică”, Pure & Appl. Chem. 67 (1995) 649-666.
4. Entitățile care evaluează laboratoarele menționate mai sus ar trebui să respecte criteriile generale pentru acreditarea laboratoarelor, cum ar fi cele stabilite în ISO/IEC Guide 58:1993: „Sistemele de acreditare a laboratoarelor de calibrare și testare - Cerințe generale pentru operare și recunoaștere”.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Incident de toxiinfecție alimentară la o grădiniță din Timișoara
Șapte copii de la grădinița care aparține Liceului Silvic din Timișoara au fost transportați de urgență la spital, prezentând simptome specifice unei toxiinfecții alimentare. La masa de prânz,...
Când produsele alimentare devin sursă de toxiinfecții alimentare
Toxiinfecțiile alimentare sunt boli transmise prin consumul de alimente sau băuturi contaminate cu germeni dăunători sau alte substanțe nocive. Acestea reprezintă o preocupare majoră pentru...
Principii generale de igienă alimentară
Principiile fundamentale pentru practicile bune de igienă (GHP) și implementarea sistemului HACCP, necesare pentru garantarea siguranței alimentare pe tot parcursul lanțului alimentar, de la...
Curățenie versus igienă în producția alimentară
Într-o lume în care siguranța alimentară este esențială, igiena și curățenia în producția de alimente sunt diferențele care separă succesul de potențialele riscuri de sănătate publică.
Referințe legale
Acest document este tradus din original, în mod aproximativ de către membrii voluntari ai Asociației Codex în scopul împărtâșirii științifice a informației de calitate fiind o analiză a textului și o prezentare. El nu reprezintă textul original în integralitate, un punct de vedere oficial sau o referință legală fiind o prezentare aproximativă a unor informații publice sau identificate pe siteuri publice. Pentru a face referințe legale vă rugăm să consultați documentul original pe siteul organizației care este proprietara documentului. Aceste documente sunt cu titlu de prezentare pentru membrii Comunității Codex exclusiv în scop didactic, de studiu și analiză în folosul și pentru dezvoltare științifică. Ele sunt protejate de drepturile de autor și nu pot fi sub nici o formă copiate, descărcate sau multiplicate, sau utilizate în alt mod și nu sunt și nici nu pot fi comercializate în nici un mod sau utilizate în scop comercial. Indiferent de scop, multiplicarea, descărcarea sau utilizarea în alt mod decât citirea în scop didactic și științific al acestor materiale se face exclusiv pe răspunderea utilizatorului, celui care a efectuat acțiunea. Asociația Codex nu poate fi făcută răspunzătoare de acțiunea utilizatorului fiind exonerată de utilizator cu privire la aceste aspecte.
Pentru detalii consultați Termeni și condiții