Prezentare generală a sistemelor de management al siguranței alimentare pentru alte activități decât producția primară și activitățile conexe

Acest document reprezintă Apendicele 1 din Comunicarea Comisiei 2022/C 355/01
Emitent: Comisia Europeană

 

Într-o primă etapă, toate BPI (și alte PRP) trebuie identificate și puse în aplicare (etapa 1) în cadrul oricărui SMSA.

Într-o a doua etapă, analiza riscurilor în fiecare etapă a procesului (a se vedea anexa II secțiunile 5 și 6) trebuie să identifice riscurile care ar putea surveni în mod rezonabil și, în a treia etapă, să identifice diferite niveluri de risc (a se vedea apendicele 2, 4A și 4B):

  • pentru niveluri de risc mai mic se poate concluziona că, în cazul care sunt instituite BPI solide, aceste BPI sunt suficiente pentru a asigura siguranța produsului;
  • pentru nivelurile de risc intermediar identificate, se pot propune măsuri „intermediare” precum PRPO;
  • pentru niveluri de risc mare, trebuie stabilite puncte critice de control dacă este posibil care pot conduce la asigurarea siguranței alimentare printr-o combinație de BPI și, dacă sunt identificate, PRPO.

 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

Comunicarea Comisiei 2022/C 355/01

privind punerea în aplicare a sistemelor de management al siguranței alimentare cuprinzând bunele practici de igienă și procedurile bazate pe principiile HACCP, inclusiv facilitatea/flexibilitatea...

2022/ 187 Ordin

Ordinul 187/2022 pentru abrogarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 95/2007 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru...

REGULAMENTUL (UE) NR. 2021/382

de modificare a anexelor la Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului privind igiena produselor alimentare în ceea ce privește gestionarea alergenilor alimentari,...

Auditarea BPI și a procedurilor bazate pe principiile HACCP

Ghidul oferă autorităților competente orientări esențiale pentru planificarea și efectuarea auditurilor sistemelor de management al siguranței alimentare (SMSA), inclusiv bunele practici de igienă...