Prezentare generală a sistemelor de management al siguranței alimentare pentru alte activități decât producția primară și activitățile conexe

Acest document reprezintă Apendicele 1 din Comunicarea Comisiei 2022/C 355/01
Emitent: Comisia Europeană

 

Într-o primă etapă, toate BPI (și alte PRP) trebuie identificate și puse în aplicare (etapa 1) în cadrul oricărui SMSA.

Într-o a doua etapă, analiza riscurilor în fiecare etapă a procesului (a se vedea anexa II secțiunile 5 și 6) trebuie să identifice riscurile care ar putea surveni în mod rezonabil și, în a treia etapă, să identifice diferite niveluri de risc (a se vedea apendicele 2, 4A și 4B):

  • pentru niveluri de risc mai mic se poate concluziona că, în cazul care sunt instituite BPI solide, aceste BPI sunt suficiente pentru a asigura siguranța produsului;
  • pentru nivelurile de risc intermediar identificate, se pot propune măsuri „intermediare” precum PRPO;
  • pentru niveluri de risc mare, trebuie stabilite puncte critice de control dacă este posibil care pot conduce la asigurarea siguranței alimentare printr-o combinație de BPI și, dacă sunt identificate, PRPO.

 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

De ce formarea profesională este un factor cheie în siguranța alimentelor?

Află dacă merită să ai oameni pregătiți pentru a aplica corect și eficient programele de igienă și siguranța alimentelor.

Diferențele dintre SMSA și HACCP: Cadrul legal și aplicabilitate

Află care sunt diferențele și asemnănarea între cele două sisteme de igienă și siguranța alimentelor SMSA și HACCP.

O analiză a obligațiilor și flexibilității reglementărilor BPI, HACCP și SMSA

Textul prezintă reglementările și cerințele aplicabile, obligația și flexibilitatea acestor reglementări în industria alimentară din perspectiva normelor europene referitoare la Bunele Practici de...

Relația dintre SMSA, PRP, BPI, PRPO și HACCP în contextul standardelor internaționale

Relația dintre Sistemul de Management al Siguranței Alimentare (SMSA), Programele Prealabile (PRP), Bunele Practici de Igienă (BPI), Programele Prealabile Operaționale (PRPO) și HACCP este esențială...