Ordinul 880/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului zaharat în conservă

 

Ordinul 880/2004 din 2005.05.13
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2005

Intră în vigoare:
13 Mai 2006 An

 

Ordinul 880/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului zaharat în conservă

Dată act: 24-nov-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului zaharat în conservă, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.

-****-

p. Ministrul agriculturii, pădurilor

şi dezvoltării rurale,

Nicolae Istudor,

secretar de stat

Ministrul sănătăţii,

Ovidiu Brînzan

Preşedintele Autorităţii Naţionale

pentru Protecţia Consumatorilor,

Eduard Gabriel Matei

ANEXĂ:

Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului zaharat în conservă

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 407 din data de 13 mai 2005

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului zaharat în conservă

Norma din 2004 din 2005.05.13
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2006

Intră în vigoare:
13 Mai 2006 An

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului zaharat în conservă

Dată act: 24-nov-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţa alimentara, igiena alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea porumbului zaharat în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că acesta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentat corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

Art. 2

Reglementările prezentei norme nu se aplică porumbului zaharat în conservă preparat în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

Art. 3

Prevederile art. 5, art. 7, art. 9 şi art. 11, din prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

CAPITOLUL II: Natură. Conţinut

Art. 4

"Porumb zaharat în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată alimentelor preparate din boabe de porumb zaharat curate, sănătoase, având caracteristicile speciei Zea mays L; conservate într-un lichid adecvat, care poate fi şi un lichid obţinut din componenta cremoasă a boabelor de porumb sau conservate cu unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

Art. 5

Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea materiei prime: "porumb zaharat"

(2) denumirea formei de prezentare şi a culorii conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta norma.

(3) denumirea mediului fluid în care este conservat porumbul zaharat: în "saramură", "în mediu lichid" sau "ambalat în vid" conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă.

CAPITOLUL III: Fabricare

Art. 6

Alimentul "Porumb zaharat în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

Art. 7

Materia primă folosită la fabricarea porumbului zaharat în conservă, descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 8

Ingredientele utilizate la fabricarea porumbului zaharat în conservă, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

Art. 9

Lichidul sau mediul în care este conservat porumbul zaharat trebuie să îndeplinească cerinţele din anexa nr. 1 la prezenta normă, cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 10

Spaţiile în care se fabrică porumbul zaharat în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară

Art. 11

Porumbul zaharat în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 3, respectiv anexa nr. 4, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

Art. 12

Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 13

Se interzice fabricarea şi comercializarea porumbului zaharat în conservă care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport

Art. 14

Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 15

Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

Art. 16

Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 si Art. 5 din prezenta norma;

(2) cantitatea netă;

(3) cantitatea neta fără lichid;

(4) lista ingredientelor;

(5) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;

(6) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţa, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului

(7) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (aceasta menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

(8) menţionarea tratamentului termic

(9) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

(10) ţara de origine a produsului.

Art. 17

Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

Art. 18

Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare şi de îngheţ, la o temperatură de max. 200C şi umiditate relativă a aerului de maxim 80%.

Art. 19

Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor si protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.

Art. 20

Fiecare transport de porumb zaharat în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.

CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale

Art. 21

Anexele nr. 1 până la nr. 4 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.

Anexa nr. 1: Materia primă. Medii de conservare. Definiţii şi descriere.

(1) Boabele de porumb zaharat trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără lovituri mecanice;

(2) Culoarea boabelor de porumb zaharat, care se conserva trebuie să fie:

a) galbenă sau aurie;

b) albă;

(3)Porumbul zaharat în conservă se poate fabrica în următoarea gamă sortimentală:

a) boabe întregi;

b) boabe tăiate.

(4)Porumbul zaharat în conservă se conservă în următoarele medii lichide:

a) în saramură sau într-un lichid în care s-a introdus unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă;

b) în vid, când mediul lichid nu depăşeşte 20% din greutatea netă a produsului iar recipientul este închis astfel încât în interiorul său se realizează vid.

c) într-un lichid obţinut din componenta cremoasă a boabelor de porumb.

Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise

Ingredientul

Limita admisă

Boabe de porumb zaharat

In cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie cu respectarea prevederilor din anexa nr. 3 la norma.

Apă

 

Sare

 

Zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză.

 

Unt

min. 3% m/m din cantitatea netă a produsului finit;

Bucăţi de ardei verzi, roşii sau în amestec, sau alte legume;

max. 15% m/m din cantitatea netă a produsului finit;

Amidon - modificat fizic sau enzimatic (la forma cremoasă sau când se adaugă unt)

În cantitatea necesară pentru realizarea consistentei lichidului de conservare.

Aditivi alimentari:

 

Stimulator de arome:

 

Glutamat monosodic (E621)

10g/kg singur sau în combinaţie cu alţi aditivi

Acidifianti:

 

Acid citric (E330)

Limitat prin tehnologia de fabricaţie

Stabilizatori:

Guma arabică (E414)

Carragenan (E407)

Gumă guar (E412)

Emulgatori:

Alginaţi de: Ca (E404); K (E402); Na (E401);NH4(E403)

max. 10 g/kg singur sau în amestec cu alţi aditivi

Alginat de propilen glicol (E405)

max. 8 g/kg singur sau în amestec cu alţi aditivi

Amidon modificat:

Amidon tratat cu acizi

Amidon tratat cu baze

Amidon albit

Fosfat de diamidon (E1412)

Fosfat de diamidon fosfatat (El413)

Fosfat monoamidonic (E1410)

Amidon acetilat (E1420)

Amidon hidroxipropilat (E1442)

Adipat de diamidon acetilat (E1422)

Amidon oxidat (E1404)

max. 10 g/kg singur sau în amestec cu alţi aditivi

Anexa nr. 3: Cerinţe organoleptice

Caracteristica

Condiţii de admisibilitate

Aspectul exterior

Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor ori pelicula de lac desprinsa de pe interiorul cutiei, cu eticheta curata, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp dar nu la falţ.

Aspectul conţinutului:

 

(a) Culoare

(a) Caracteristică soiului tipului de conservare si sortimentului fabricat; nu 1 se admite prezenţa boabelor de culori diferite.

(b) Gust şi miros

(b) Gustul şi mirosul trebuie să fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin.

(c) Textura

(c) Boabele de porumb zaharat în conservă trebuie să fie potrivit de tari, cu o uşoară rezistenţă la mestecare;

(d) Consistenţa (la varianta cremoasă)

(d) fluidă, fără a fi excesiv de fluidă, vâscoasă, fără a fi prea vâscoasă sau păstoasa, astfel încât să permită separarea lichidului faţă de boabe după două minute.

(e) Defecte şi toleranţe:

Conform tabelului nr. 1

Tabelul nr. 1: Defecte admise

Defectul

Condiţii de admisibilitate

(1) "Boabe întregi" şi "Boabe tăiate"

 

(i)Bucăţi de ştiulete

max. 1 cm3 la 400g boabe fără lichid

(ii)Bucăţi ele coji

max. 7 cm2 la 400g boabe fără lichid

(iii)Boabe sau porţiuni de boabe pătate (maro sau negre)

7 boabe întregi sau tăiate care sunt afectate, dar nu mai mult de 5 bucăţi grav afectate din numărul total de boabe;

(iv)Mătase de porumb

180 mm la 28g de boabe fără lichid

(2) Lichid de conservare cremos:

 

(i)Bucăţi de ştiulete

max. 1 cm3 la 600g din cantitatea netă a produsului finit

(ii)Bucăţi de coji

max. 7 cm la 600g din cantitatea netă a produsului finit

(iii)Boabe sau porţiuni de boabe pătate (maro sau negre)

10 boabe întregi sau tăiate care sunt afectate, dar nu mai mult de 5 bucăţi grav afectate din numărul total de boabe;

(iv)Mătase de porumb

150 mm la 28 g de boabe fără lichid.

Acceptarea lotului

Orice recipient de porumb zaharat în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate enumerate în anexa nr. 3 este considerat necorespunzător.

Un lot de porumb zaharat în conservă va fi considerat corespunzător dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius,

Anexa nr. 4: Cerinţe fizico-chimice

Denumirea caracteristicii

Condiţii de admisibilitate

Metode de analiză

(1) Cantitatea de porumb zaharat conţinuta intr-un recipient cu produs, sau cantitatea netă fără lichid; (în kg/kg):

minim 61 %

Calculată ca procent din greutatea volumului de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 200C.

(2) Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul în care sunt conservate)1

minim 90%

Calculat ca procent din volumul de apă distilată conţinut de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 200C.

Acceptarea fotului

Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se considera necorespunzător.

(1) Un lot de " porumb zaharat în conservă " va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

(2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe in recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea neta fără lichid), se consideră că lotul corespunde cerinţelor, dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.

1 În cazul produselor ambalate in recipiente de sticlă, volumul de apa distilata conţinuta de recipientul complet umplut şi închis, măsurata la temperatura de 20 0C, diminuează cu 20 mililitri.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 407 bis din data de 13 mai 2005

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

2004/ 880 Ordin

Ordinul 880/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul porumbului zaharat în conservă

2004/ 775 Ordin

Ordinul 775/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă

2004/ 778 Ordin

Ordinul 778/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul sparanghelului în conservă

2004/ 776 Ordin

Ordinul 776/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Zmeură în conservă''