Ordinul 775/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă

 

Ordinul 775/2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 9 Mai 2005

Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An

 

Ordinul 775/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă

Dată act: 22-oct-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.

-****-

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

Petre Daea

p. Ministrul sănătăţii,

Ion Bazac,

secretar de stat

Preşedintele Autorităţii Naţionale

pentru Protecţia Consumatorilor,

Eduard Gabriel Matei

ANEXĂ:

NORMĂ cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005        

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă

Norma din 2004 din 2005.05.09
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 22 August 2006

Intră în vigoare:
9 Mai 2006 An

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul ananasului în conservă

Dată act: 22-oct-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea ananasului în conservă pe teritoriul României, pentru a putea granta că acesta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi este prezentat corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

Art. 2

Reglementările prezentei norme nu se aplică ananasului în conservă preparat în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

Art. 3

Prevederile art. 4, 5, 7, 8, 9 şi 11 nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

CAPITOLUL II: Natură. Conţinut

Art. 4

"Ananas în conservă" este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din fructe de ananas sănătoase, proaspete, congelate sau preconservate care păstrează identitatea fructului Ananas comosus (L) Merr, (Ananas sativus (L) Lindl.), depelate şi cărora li s-a extras miezul, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă, în conţinutul căruia se poate adauga unul sau mai multe dintre ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, sau fără lichid, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.

Art. 5

Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea materiei prime: "ananas";

(2) denumirea formei de prezentare: "Întregi", "Felii", etc., conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;

(3) denumirea mediului fluid în care este conservat, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă, spre ex.: "În apă", "În suc", "În sirop slab îndulcit", "În sirop cu mult zahăr", etc.; dacă ananasul este conservat fără lichid, se menţionează "Tasat" sau "foarte tasaf, după caz;

(4) dacă produsul este preparat dietetic se va preciza alături de numele produsului "Neândulcit" sau "Fără zahăr".

CAPITOLUL III: Fabricarea

Art. 6

Alimentul "Ananas în conservă", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

Art. 7

Materia primă folosită la fabricarea ananasului în conservă, definita şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume şi fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 8

Ingredientele utilizate la fabricarea ananasului în conservă, trebuie sa îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

Art. 9

Lichidul sau mediul în care este conservat ananasul trebuie sa îndeplinească cerinţele din anexa nr. 3 la prezenta normă şi cerinţele de calitate şi siguranţa alimentară prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 10

Spaţiile în care se fabrică ananasul în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL IV: Calitate. Siguranţă alimentară

Art. 11

Ananasul în conservă trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 4 respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

Art. 12

Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 13

Se interzice fabricarea şi comercializarea ananasului în conserva care conţine cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport

Art. 14

Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 15

Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespunda reglementărilor în vigoare.

Art. 16

Etichetarea şi marcarea produsului finit trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

(2) cantitatea netă;

(3) cantitatea netă fără lichid;

(4) lista ingredientelor;

(5) menţionarea tratamentului termic;

(6) condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;

(7) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului;

(8) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificatâ cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

(9) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

(10) ţara de origine a produsului.

Art. 17

Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

Art. 18

Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheţ şi cu respectarea condiţiilor impuse de producător.

Art. 19

Transportul produsului definit în prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor şi menţinerea calităţii produselor, precum şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.

Art. 20

Fiecare transport de ananas în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară.

CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale

Art. 21

Anexele nr. 1 până la nr. 5 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.

-****-

Anexa nr. 1:Materia prima. Definiţii şi descriere

(1) Fructele de ananas trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără lovituri mecanice, nelemnificate, necrăpate, fără gust şi/sau miros străin.

(2) Nu sunt restricţii cu privire la soiul utilizat.

(3) Înainte de conservare trebuie bine spălate, depelate, îndepărtat miezul lemnos.

(4) Ananasul în conserva se poate fabrica în următoarea gama sortimentală:

a) întregi: fructe cilindrice întregi, scobite;

b) felii: felii în formă de spirală, felii întregi sau rondele: felii întregi sau rondele tăiate uniform din ananasul curăţat de coajă şi scobit;

c) felii jumătăţi: jumătăţi de felii aproximativ semi-circulare, tăiate uniform;

d) felii sferturi: sferturi de felii tăiate uniform;

e) lamele: porţiuni arcuite ce pot prezenta dimensiuni şi/sau forme neregulate;

f) batoane: bucăţi lungi şi subţiri, de cel puţin 65 mm, tăiate radial şi longitudinal;

g) sectoare circulare: sectoare în formă de conuri, aproximativ regulate, tăiate din felii sau porţiuni de felii, având grosimea cuprinsă în intervalul 8-13 mm;

h) bucăţi ("tronsoane"): bucăţi scurte şi groase, tăiate din felii groase şi/sau din fructele de ananas decojite şi scobite, având grosimea şi lăţimea mai mari de 12 mm şi lungimea de cel puţin 38 mm;

i) cuburi: bucăţi în formă de cuburi aproximativ regulate, cu latura de maxim 14 mm;

j) fragmente: bucăţi având forme şi dimensiuni neregulate;

k) fragmente mici: bucăţi mici de ananas având forme şi dimensiuni neregulate, asemănătoare bucăţilor care rămân după tăierea ananasului sub formă de cuburi;

l) bucăţele: bucăţi de ananas tăiate mărunt sau răzuite, putând să cuprindă şi fragmente mici.

Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise

Ingredientul

Limita admisă

Ananas

Conform anexa nr. 5

Apă

În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie cu respectarea prevederilor din anexa nr. 3 la normă.

Suc de ananas

Apă şi suc de ananas

Zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză.

Concentraţia maximă este fixată prin tehnologia de fabricaţie

Plante aromatice, uleiuri esenţiale ale plantelor aromatice, oţet, mentă;

În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie

Aditivi alimentari:

 

Aromatizanţi:

 

(a) esenţe naturale de fructe;

(b) ulei de mentă

În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie

Agenţi acidifianţi:

 

acid citric E330

 

Antispumanţi:

 

Dimetil polisiloxan E900

max. 10 mg/kg

Anexa nr. 3: Medii de conservare. Definiţii şi descriere

(1) Ananasul se conservă în mediu lichid sau fără adaus de lichid, după cum urmează:

a) "normat": în mediu lichid;

b) "tasat", cu conţinut ridicat de fructe: fragmente şi fragmente mici de ananas, cu sau fără adaus de zaharuri; recipientul cu produs trebuie sa conţină minimum 73 % fructe fără lichid (m/m) din cantitatea totala a produsului;

c) "foarte tasa", cu conţinut foarte ridicat de fructe: fragmente şi fragmente mici de ananas, cu sau fără adaus de zaharuri; recipientul cu produs trebuie să conţină minimum 78 % fructe fără lichid (m/m) din cantitatea totală a produsului;

(2) Lichidele de conservare sunt:

a) Apa: lichid de conservare format din apă sau amestec de apă şi suc de ananas;

b) Suc: suc opalescent de ananas sau suc limpede de ananas;

c) Sirop: amestec format din apă sau suc de ananas în care s-a adăugat unul sau mai multe zaharuri: zaharoză, zahăr invertit, dextroză, sirop deshidratat de glucoză, sirop de glucoză. În funcţie de conţinutul În substanţa uscată solubilă, siropurile se clasifică astfel:

Tipul siropului

Concentraţia în substanţa uscată solubilă (grade Brix)

Sirop foarte diluat

min. 10

Sirop diluat

min. 14

Sirop concentrat

min. 18

Sirop foarte concentrat

min. 22

(3) Pentru formele de conservare "tasa" şi "foarte tasa" se adaugă zaharuri în formă cristalizată: zahăr, zahăr invertit, dextroză, sirop deshidratat de glucoză (în acest caz nu se adaugă nici un lichid de acoperire; se admit urme de apă (sau vapori de apă) sau suc natural de ananas ce apar în timpul procesului de fabricare a produsului.

Anexa nr. 4: Cerințe organoleptice

1.Cerinţe organoleptice

Caracteristica

Condiţii de admisibilitate

Aspectul exterior al recipientului

Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor, ori pelicula de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului, la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp dar nu la falţ.

Aspectul conţinutului:

 

(1) Culoare

(1) Caracteristica soiului tipului de conservare şi sortimentului fabricat.

(2) Gust şi miros

(2) Gustul şi mirosul trebuie sa fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin.

(3) Textură

(3) Ananasul în conservă trebuie să prezinte o textură satisfăcătoare: fructe potrivit de tari, nedestrămate şi cat mai mult fără porozităţi.

(4) Uniformitatea dimensională:

 

(a) felii sau felii în formă de spirală, felii întregi sau inele;

(a) greutatea celei mai mari felii conţinută într-un recipient nu trebuie să fie mai mare de 1,4 ori greutatea feliei cu dimensiunile cele mai mici;

(b) jumătăţi sau sferturi de felii;

(b) greutatea celei mai mari bucăţi, conţinută într-un recipient, nu trebuie să fie mai mare de 1,75 ori greutatea bucăţii cu dimensiunile cele mai mici (fac excepţie de la această prevedere bucăţile de ananas sfărâmate întâmplător sau o felie întreagă rămasă întâmplător nedivizată în sferturi sau jumătăţi);

(c) batoane;

(c) greutatea celui mai mare baton conţinut într-un recipient nu trebuie să fie mai mare de 1,4 ori greutatea batonului cu dimensiunile cele mai mici;

(d) sectoare circulare;

(d) maxim 15% din greutatea sectoarelor de ananas dintr-un recipient poate să fie formate din bucăţi cântărind fiecare mai puţin de 3/4 din greutatea medie a sectoarelor întregi;

(e) tronsoane;

(e) maxim 15% din tronsoanele de ananas din fiecare recipient pot fi constituite din bucăţi care cântăresc sub 5 grame fiecare;

(f) cuburi

(f) maxim 10% din bucăţile de ananas din fiecare recipient pot avea dimensiuni ce le permit trecerea prin sită cu diametrul orificiilor de 8 mm; sau

maxim 15% din bucăţile de ananas din fiecare recipient, pot avea peste 3 grame fiecare.

(5) Defecte admise:

 

(a) Malformaţii - defecte ale epidermei şi pete care contrastează puternic cu culoarea sau cu textura fructului normal sau care afectează pulpa fructului.

(b) Fructe "dezintegrate"
- unităţi dezintegrate în fragmente distincte (acest defect este menţionat doar în cazul în care fructele de ananas se prezintă sub formă de "felii" sau "batoane").

(c) "Prelucrare excesiva"
- unităţile îşi pierd forma normală

Conform tabelului nr. 1.

Tabelul nr. 1. Condiţii de admisibilitate

Forma de - prezentare

Unităţi excesiv prelucrate

Malformaţii sau unităţi malformate

Întregi

10% din numărul de fructe (cilindri)1

3 malformaţii pe fruct (cilindru)

Felii sau felii în spirală, sau felii întregi

O felie la o cutie ce conţine maxim 10 felii

O felie la o cutie ce conţine maxim 5 felii

Felii jumătăţi şi felii sferturi

2 felii la o cutie ce conţine între 10 şi 27
felii
sau
7,5% din numărul feliilor dintr-o cutie ce conţine mai mult de 27 felii.

2 felii la o cutie ce conţine între 5 şi 10 felii; 4 felii la o cutie ce conţine între 10 şi 32
felii
sau
12,5% din numărul feliilor dintr-o cutie ce conţine mai mult de 32 felii

Batoane

15% din numărul total de batoane

Aceleaşi specificaţii ca în cazul "felii" sau "felii jumătăţi"

Lamele, sectoare circulare, bucăţi ("tronsoane"), cuburi, fragmente

Nu se aplică

12,5% din numărul total de lamele, sectoare circulare " bucăţi (tronsoane), cuburi, fragmente

Fragmente mici şi bucăţele

Nu se aplică

Maxim 1,5% din cantitatea fructelor

___

1Cifrele menţionate se referă la media tuturor recipientelor ce formează eşantionul

2. Acceptarea lotului

Orice recipient de ananas în conservă care nu îndeplineşte condiţiile de calitate enumerate în anexa nr. 4 este considerat necorespunzător.

Un lot de ananas în conservă va fi considerat corespunzător:

a) dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil, NCA = 6,5 din Codex Alimeritarius;

b) cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor, sunt îndeplinite.

Anexa nr. 5: Cerinţe fizico - chimice

1. Cerinţe fizico - chimice

Denumirea caracteristicii

Condiţii de admisibilitate

Metode de analiză

Cantitatea de fructe de ananas conţinută într-un recipient cu produs, sau cantitatea netă fără lichid; (în kg/kg)

Conform tabel nr. 2

Calculată ca procent din greutatea volumului de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C.

Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul de conservare)2

minim 90%

Calculat ca procent din volumul de apă distilată conţinut de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 20 °C.

Tabelul nr. 2. Valorile minime pentru conţinutul în fructe al unui recipient (cantitatea netă fără lichid)

Forma de prezentare

Cantitatea minimă (%)

Toate formele de prezentare cu excepţia următoarelor: "întregi", "fragmente mici" şi "bucăţele"

58

Ambalare normala, "fragmente mici" sau "bucăţele"

63

Ambalare fără lichid, "tasată"

73

Ambalare fără lichid, "foarte tasată"

78

2În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C, diminuează cu 20 ml.

2. Acceptarea lotului

Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se considera "necorespunzător".

(1) Un lot de "Ananas în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

(2) La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea neta fără lichid), se consideră că lotul corespunde cerinţelor dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 391 bis din data de 9 mai 2005

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

2006/ 339 Ordin

Ordinul 339/2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne

2004/ 226 Ordin

Ordinul 226/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul castraveţilor conservaţi

2002/ 932 Ordin

Ordinul 932/2002 pentru aprobarea Normelor privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman

2005/ 406 Ordin

Ordinul 406/2005 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale...