Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
Măcelărie

unitate cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia cărnii provenite din unităţi autorizate sanitar veterinar, depozitarea, dezosarea, porţionarea şi/sau tocarea acesteia la cererea consumatorului şi vânzarea cu amănuntul către consumatorul final

Macronutrient

Denumire dată componentei alimentare care conține calorii (de exemplu, grăsimi, proteine, carbohidrați) și este necesară în cantități semnificative pentru creșterea, dezvoltarea normală și menținerea sănătății.

Magazin alimentar

unitate în care se desfăşoară activităţi pentru păstrarea, prezentarea şi vânzarea separată de produse de origine animală şi nonanimală provenite din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ambalate şi/sau preambalate de producător

Magazin de desfacere a mierii de albine şi a altor produse apicole

unitate în care se desfăşoară activităţi pentru păstrarea mierii de albine şi a altor produse apicole provenite din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar, prezentarea şi vânzarea acestora consumatorului final.

Mălţăria

secţia din cadrul fabricii de bere în care se face germinarea orzului şi a altor cereale în vederea obţinerii malţului

Synonyms - malț
Management de la cel mai înalt nivel

persoană sau grup de persoane care conduce şi controlează o organiza/ie (3.31) la cel mai înalt nivel

Managementul riscului

Procesul de masurare a politicilor alternative luand in considerare evaluarea riscului si alti factori legitimi, si, daca este necesar, selectarea corespunzatoare de prevenire si control al optiunilor.

Marcă de identificare

ştampila aplicată de operatorul din sectorul alimentar în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, care atestă că produsele au fost obţinute în unităţi autorizate sanitar-veterinar şi care respectă prevederile Regulamentelor Parlamentului European şi ale Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE şi 853/2004/CE.

Marcă de sănătate

ştampila aplicată de medicul veterinar oficial în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, care atestă că produsele au fost obţinute în unităţi de tăiere autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea condiţiilor sanitare veterinare prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi că produsele au fost supuse controalelor oficiale în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 854/2004/CE, care stabileşte regulile specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman.

Marcaj de conformitate CE

Denumire dată unui marcaj prin care un producător indică faptul că un dispozitiv este în conformitate cu cerințele aplicabile stabilite în prezentul regulament și cu alte dispoziții legale aplicabile de armonizare ale Uniunii prin care se dispune aplicarea sa.

Synonyms - Marcaj CE
Mărfuri periculoase
astfel cum sunt definite la articolul 1 litera (b) din Acordul referitor la transportul rutier internațional al mărfurilor periculoase (ADR), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957 și în anexele A și B la respectivul acord, astfel cum sunt menționate în secțiunea I.1 din anexa I la Directiva 2008/68/CE;
Marjă de Expunere (ME)

Denumire dată marjei de expunere (ME), care este un instrument folosit în evaluarea riscurilor pentru a analiza problemele de siguranță cauzate de prezența unei substanțe potențial toxice în alimente sau hrana animalelor.

Marja de expunere (MOE)

Un raport între doza la care se observă pentru prima dată un efect advers mic, dar măsurabil, și nivelul de expunere pentru o anumită populație.

Marjă de siguranță

Denumire dată diferenței dintre aportul real de substanță al unei populații și doza zilnică estimată pe parcursul întregii vieți, considerată lipsită de pericol de către experți.

Măsură de control

Orice acțiune sau activitate care poate fi utilizată pentru prevenirea sau eliminarea unui pericol sau pentru reducerea acestuia la un nivel acceptabil. (GENERAL PRINCIPLES OF FOOD HYGIENE - CXC 1-1969)

Your message here
Your message here