Esterii 3-MCPD și esterii glicidilici sunt substanțe care se pot forma în timpul prelucrării uleiurilor, atunci când acestea sunt decolorate și dezodorizate înainte de a fi vândute sau utilizate ca ingredient în alte alimente, cum ar fi uleiurile de gătit, margarinele și formulele pentru sugari.

Organismele de siguranță alimentară și de reglementare din întreaga lume cunosc de mai mulți ani prezența esterilor 3-MCPD și a esterilor glicidilici în alimente, însă nu a fost disponibilă până acum o metodă analitică convenită la nivel internațional. La nivel internațional există o anumită îngrijorare cu privire la nivelurile acestor substanțe în aprovizionarea cu alimente, deoarece există dovezi că acestea provoacă cancer la animalele de laborator.

Pentru a înțelege cum se compară nivelurile din uleiurile și formulele pentru sugari din Australia și Noua Zeelandă cu cele găsite la nivel internațional, New Zealand Food Safety (NZFS), cu contribuția Food Standards Australia New Zealand (FSANZ), a coordonat un studiu analitic instantaneu, care a inclus 3-monocloropropanediol (3-MCPD) și esteri glicidilici în uleiurile de gătit și formulele pentru sugari. Ancheta a contribuit, de asemenea, la identificarea unei metode analitice adecvate pentru a sprijini viitoarele teste pentru 3-MCPD și esteri glicidilici.

În total, au fost analizate 44 de eșantioane de uleiuri și 56 de eșantioane de preparate pentru sugari. În general, studiul a constatat că nivelurile atât ale esterilor de 3-MCPD, cât și ale esterilor glicidilici din uleiuri și din formulele de lapte praf pentru sugari au fost în general consecvente cu cele constatate la nivel internațional și, în general, foarte scăzute.

Pe baza rezultatelor sondajului, FSANZ a întreprins o evaluare preliminară a riscurilor expunerii prin alimentație a sugarilor de 3 luni pentru a identifica orice riscuri potențiale pentru sănătate și siguranță.

Esterii 3-MCPD și esterii glicidilici au fost evaluați de Comitetul mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) la cea de-a 83-a reuniune din 2016. JECFA a stabilit o doză zilnică maximă tolerabilă provizorie de grup (PMTDI)[1] de 4 µg/kg greutate corporală pentru esterii 3-MCPD. Pentru esterii glicidilici, JECFA a identificat o BMDL10[2] de 2,4 mg/kg p.c./zi ca punct de plecare pentru calcularea unei marje de expunere (MOE).[3]

Expunerile dietetice estimate la esteri de 3-MCPD pentru sugarii de 3 luni au variat între 0,93 și 3,39 μg/kg p.c./zi, sub PMTDI, ceea ce indică faptul că nu există probleme de sănătate publică la nivelurile actuale de expunere. Pentru esterii glicidilici, expunerile dietetice estimate pentru sugarii în vârstă de 3 luni au variat între 0,21 și 2,75 μg/kg greutate corporală/zi. Pe baza acestor estimări ale expunerii, MOE se încadrează în intervalul considerat de JECFA ca fiind posibil îngrijorător. 

Cu toate acestea, natura preliminară a studiului, cu o eșantionare nereprezentativă a formulelor pentru sugari și cu un număr limitat de puncte de date, limitează posibilitatea de a trage concluzii ferme. Beneficiile continuării furnizării de lapte praf pentru sugari depășesc cu mult eventualele probleme de sănătate asociate cu nivelurile scăzute de esteri de glicidil care pot fi prezenți în unele produse de lapte praf. Formula pentru sugari este singura alternativă sigură la laptele matern pentru sugari.

Australia și Noua Zeelandă au contribuit la elaborarea unui cod internațional de practici de către Codex Alimentarius pentru a reduce nivelurile care apar în alimente. Codul de practici a fost adoptat în 2019 și va ajuta producătorii să prevină și să reducă nivelurile de esteri 3-MCPD și de esteri glicidilici în uleiurile rafinate și în produsele alimentare care conțin uleiuri rafinate.

Cu câțiva ani în urmă a fost elaborată și o cutie de instrumente pentru industrie, iar industria a fost încurajată să continue reducerea nivelurilor la un nivel cât mai scăzut posibil (ALARA) prin adoptarea măsurilor descrise în această cutie de instrumente pentru industrie (BLL și FoodDrink Europe).

Acum, Codul de practici Codex a fost adoptat, NZFS și FSANZ vor căuta oportunități de a monitoriza adoptarea și utilizarea acestuia și de a facilita reducerea continuă a nivelurilor în uleiurile vegetale și în formulele pentru sugari în timp.


[1] PMTDI reprezintă cantitatea de substanță chimică din alimente sau apă potabilă care poate fi ingerată zilnic, pe parcursul întregii vieți, fără riscuri considerabile pentru sănătate.

[2] BMDL10 : Limita de încredere inferioară a dozei de referință pentru o creștere cu 10% a incidenței unui efect advers.

[3] Raportul dintre BMDL10 și expunerea dietetică estimată.

Esterii 3-MCPD și esterii glicidilici sunt substanțe care se pot forma în timpul procesării uleiurilor, atunci când acestea sunt decolorate și dezodorizate înainte de a fi vândute sau utilizate ca ingredient pentru fabricarea altor alimente. Cercetările au arătat că esterii se descompun în 3-MCPD și glicidol după ingestie. Acești produși de degradare reprezintă o potențială problemă de sănătate publică, deoarece pot provoca cancer la animalele de laborator.


Identificarea și caracterizarea pericolelor

Esterii 3-MCPD și esterii glicidilici au fost evaluați de Comitetul mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) în cadrul celei de-a 83-a reuniunird din 2016.

Esterii de 3-MCPD sunt hidrolizați substanțial la 3-MCPD în tractul gastrointestinal și produc toxicitate ca și 3-MCPD liber. JECFA a stabilit o doză zilnică maximă tolerabilă provizorie de grup (PMTDI) de 4 µg/kg greutate corporală pentru 3-MCPD și esterii de 3-MCPD, exprimată în echivalenți 3-MCPD (OMS 2017). PMTDI se bazează pe o BMDL10[1] de 0,87 mg/kg p.c./zi pentru hiperplazia tubilor renali la șobolanii masculi, cu aplicarea unui factor de incertitudine de 200. Factorul de incertitudine include un factor de 2 pentru a ține seama de inadecvarea studiilor disponibile privind toxicitatea asupra reproducerii.

Esterii glicidilici (GE) sunt hidrolizați substanțial în glicidol în tractul gastrointestinal și produc toxicitate sub formă de glicidol liber. Glicidolul este genotoxic și cancerigen la animalele de experiență, inducând tumori în mai multe țesuturi la șobolani și șoareci. JECFA a identificat o BMDL10 de 2,4 mg/kg p.c./zi pentru mezoteliomii în tunica vaginalis/peritoneu la șobolanii masculi ca fiind cel mai sensibil parametru pe care să se bazeze un punct de plecare pentru calcularea unei marje de expunere (MOE)[2] (OMS 2017).

Evaluarea expunerii prin alimentație

Expunerile alimentare ale sugarilor la 3-MCPD (din 3-MCPD și esterii de 3-MCPD, exprimați ca 3-MCPD) și esteri glicidilici (exprimați ca glicidol) au fost estimate de FSANZ pe baza rezultatelor anchetei analitice efectuate de NZFS. Expunerea cronică prin alimentație s-a bazat pe concentrațiile medii determinate în formula pentru sugari. Concentrațiile medii au fost derivate pentru eșantioanele analizate de ESR și separat pentru rezultatele eșantioanelor analizate de US FDA. Au existat unele concentrații nedetectate (ND) în setul de date ESR, prin urmare au fost evaluate trei scenarii. Primul în care concentrațiilor nedetectate li s-a atribuit valoarea zero înainte de derivarea mediei (ND=0, sau limita inferioară), al doilea în care concentrațiilor nedetectate li s-a atribuit o valoare egală cu jumătate din limita de detecție (LOD) (ND=1/2 LOD, sau limita medie) și al treilea în care concentrațiilor nedetectate li s-a atribuit o valoare egală cu LOD (ND=LOD, sau limita superioară). În setul de date al US FDA nu au existat non-detecte, prin urmare a fost obținută o valoare medie pentru fiecare substanță chimică.  

Rezultatele analitice nu au fost separate pe țări în scopul evaluării expunerii prin alimentație. Acest lucru s-a datorat mai multor motive, inclusiv numărului limitat de probe în ansamblu, faptului că o gamă mai largă de produse ar fi disponibilă și consumată de sugari, care ar putea conține concentrații în intervalul tuturor produselor eșantionate, iar multe dintre mărcile eșantionate sunt disponibile în ambele țări.

Rezultatele analitice au fost furnizate pentru concentrațiile de 3-MCPD sau glicidol în componenta grăsime/ulei a pudrei. Prin urmare, pentru evaluarea expunerii prin alimentație, rezultatele analitice au fost convertite în concentrații în formula preparată gata pentru consum.

Concentrațiile medii în formulele preparate pentru sugari utilizate în evaluarea expunerii prin alimentație la 3-MCPD pentru setul de date ESR au fost de 7,6 µg/kg la limita inferioară, 10,7 µg/kg la limita medie și 13,8 µg/kg la limita superioară, iar pentru setul de date US FDA media a fost de 11,7 µg/kg. Pentru glicidol, concentrațiile medii în formula preparată pentru setul de date ESR au fost de 1,7 µg/kg la limita inferioară, 6,5 µg/kg la limita medie și 11,2 µg/kg la limita superioară, iar pentru setul de date US FDA media a fost de 3,2 µg/kg..

S-au efectuat estimări ale expunerii pentru sugarii în vârstă de 3 luni, deoarece formula pentru sugari poate fi singura sursă de nutriție pentru acest grup. În calculul expunerii prin alimentație s-a utilizat un model de dietă pentru cantitatea de lapte praf pentru sugari consumată. Modelul de dietă s-a bazat pe cerințele energetice ale sugarilor, pe o greutate corporală medie reprezentativă și pe un conținut energetic mediu pentru formulele pentru sugari eșantionate. Consumatorii mari au fost evaluați prin presupunerea unui consum mediu de formule folosind o conversie standard a mediei înmulțită cu doi pentru a aproxima o cantitate de 90th percentila (P90).

Expuneri dietetice estimate la 3-MCPD

Expunerile dietetice medii estimate la 3‑ MCPD din formula pentru sugari pentru sugari în vârstă de 3 luni au variat între 0,93 (limita inferioară) - 1,69 (limita superioară) μg/kg p.c./zi utilizând setul de date analitice ESR și 1,44 μg/kg p.c./zi utilizând setul de date analitice al Administrației pentru alimente și medicamente din Statele Unite (US FDA) (a se vedea Tabelul 1).

Expunerile alimentare P90 estimate la 3‑ MCPD din formula pentru sugari pentru sugari în vârstă de 3 luni au variat între 1,85 (limita inferioară) - 3,39 (limita superioară) μg/kg greutate corporală/zi utilizând setul de date analitice ESR și 2,87 μg/kg greutate corporală/zi utilizând setul de date analitice US FDA (a se vedea Tabelul 1).

Estimările expunerii prin alimentație utilizând setul de date FDA din SUA se situează între estimările din setul de date ESR pentru ND=½ LOD și ND=LOD.

Toate expunerile alimentare se încadrează în intervalul de estimări publicat de JECFA pentru sugarii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 luni pe baza concentrațiilor medii [<1 - 10 μg/kg p.c./zi pe baza consumului mediu; <1 - 12 μg/kg p.c./zi pe baza consumului ridicat (P90 și P95)] (JECFA 2017). Expunerile dietetice medii și de percentila înaltă estimate în prezenta evaluare utilizând setul de date analitice ale FDA din SUA se situează spre limita inferioară a intervalelor de estimare a expunerii dietetice ale JECFA, având în vedere că în aceste evaluări sunt utilizate grupe de vârstă diferite.

Expuneri alimentare estimate la esteri de glicidil (exprimate ca glicidol)

Expunerile dietetice medii estimate la glicidol din formulele pentru sugari au variat între 0,21 (limita inferioară) - 1,37 (limita superioară) μg/kg p.c./zi utilizând setul de date analitice ESR și 0,40 μg/kg p.c./zi utilizând setul de date analitice US FDA (a se vedea Tabelul 1).

Expunerile dietetice P90 estimate la glicidol din formulele pentru sugari au variat între 0,42 (limita inferioară) - 2,75 (limita superioară) μg/kg p.c./zi utilizând setul de date analitice ESR și 0,79 μg/kg p.c./zi utilizând setul de date analitice US FDA (a se vedea Tabelul 1).

Toate expunerile alimentare se încadrează în intervalul estimărilor publicate de JECFA [expuneri medii 0,1 - 3,6 µg/kg de greutate corporală/zi; expuneri de percentila înaltă (P90 și P95) 0,3 -4,9 µg/kg de greutate corporală/zi] (JECFA 2017). Expunerile dietetice medii și de percentila înaltă estimate în prezenta evaluare cu ajutorul setului de date analitice ale FDA din SUA se situează spre limita inferioară a intervalelor internaționale de estimare a expunerii dietetice, având în vedere că în aceste evaluări sunt utilizate grupe de vârstă diferite.

Tabelul 1: Expuneri dietetice medii și P90 estimate la 3-MCPD și glicidol din formula pentru sugari pentru sugari de 3 luni, în μg/kg p.c./zi

 

 

 

Expunere alimentară

(μg/kg greutate corporală/zi)

Produse chimice

Set de date analitice

Scenariu

Medie

P90

3-MCPD

ESR

ND=0

0.93

1.85

   

ND=½ LOD

1.31

2.62

   

ND=LOD

1.69

3.39

 

FDA SUA

 

1.44

2.87

Glicidol

ESR

ND=0

0.21

0.42

   

ND=½ LOD

0.79

1.58

   

ND=LOD

1.37

2.75

 

FDA SUA

 

0.40

0.79

Caracterizarea riscurilor

3-MCPD 

PMTDI stabilită de JECFA pentru 3-MCPD este de 4 μg/kg gc/zi (JECFA 2017).

Utilizând setul de date analitice ESR, expunerile dietetice estimate la 3‑ MCPD din formulele de lapte praf pentru sugari în vârstă de 3 luni sunt de 25 - 40% PMTDI la medie și 45 - 85% PMTDI la P90. Capătul inferior al intervalului este pentru scenariul ND=0; capătul superior al intervalului este pentru scenariul ND=LOD.

Utilizând setul de date analitice ale US FDA, expunerile dietetice estimate la 3‑ MCPD din formulele de lapte praf pentru sugari în vârstă de 3 luni sunt sub PMTDI: 35% PMTDI la medie și 70% PMTDI la P90. Estimările care utilizează datele US FDA sunt similare cu estimările scenariului ESR ND=½ LOD.

A se vedea Tabelul 2 pentru detalii suplimentare.

Expunerile dietetice medii și P90 estimate pentru sugarii în vârstă de 3 luni au fost sub PMTDI pentru toate scenariile și seturile de date analitice evaluate. Prin urmare, expunerile la 3-MCPD nu sunt îngrijorătoare pentru sănătate.

 Tabelul 2: Expuneri dietetice medii și P90 estimate la 3-MCPD din formula pentru sugari pentru sugari în vârstă de 3 luni, ca %PMTDI

 

 

Expunere alimentară

%PMTDI

Set de date analitice

Scenariu

Medie

P90

ESR

ND=0

25

45

 

ND=½ LOD

35

65

 

ND=LOD

40

85

FDA SUA

 

35

70

 Glicidol

JECFA nu a stabilit nicio valoare orientativă bazată pe sănătate pentru glicidol, prin urmare expunerile dietetice estimate au fost comparate cu BMDL10 de 2,4 mg/kg p.c./zi pentru o estimare a marjei de expunere (MOE)[3] (JECFA 2017).

Utilizând setul de date analitice ESR, expunerile dietetice medii și P90 estimate la glicidol din formulele de lapte praf pentru sugari în vârstă de 3 luni dau MOE de 1 700 - 12 000 la nivel mediu și 900 - 5 800 la nivel P90. Capătul inferior al intervalului este pentru scenariul ND=LOD; capătul superior al intervalului este pentru scenariul ND=0.

Utilizând setul de date analitice ale FDA din SUA, expunerile dietetice medii și P90 estimate la glicidol din formulele de lapte praf pentru sugari în vârstă de 3 luni dau MOE de 6 100 și, respectiv, 3 000. A se vedea Tabelul 3 pentru detalii suplimentare.

Cu excepția expunerii medii pentru scenariul ESR ND=0, MOE pentru glicidol, la expunerile dietetice medii și P90 estimate, au fost în general scăzute pentru un compus genotoxic și cancerigen și în intervalul considerat de JECFA ca fiind posibil îngrijorător pentru sănătatea umană.

Deși MOE sunt scăzute, FSANZ observă că acestea sunt comparabile cu cele observate la nivel internațional și că beneficiile continuării furnizării de lapte praf pentru sugari depășesc cu mult orice potențiale probleme de sănătate asociate cu nivelurile scăzute ale acestor contaminanți în unele produse lactate. Laptele praf pentru sugari este singura alternativă sigură la laptele matern pentru sugarii cu vârsta sub șase luni.

 Tabelul 3: Expuneri dietetice medii și P90 estimate la glicidol din formula pentru sugari pentru sugari în vârstă de 3 luni, exprimate ca o marjă de expunere (MOE )

 

 

Marja de expunere

Set de date analitice

Scenariu

Medie

P90

ESR

ND=0

12,000

5,800

 

ND=½ LOD

3,000

1,500

 

ND=LOD

1,700

900

FDA SUA

 

6,100

3,000

 Gestionarea riscurilor și etapele următoare

De la identificarea acestor contaminanți, industria și organismele de siguranță alimentară din întreaga lume au depus eforturi pentru a reduce prezența lor în alimente. Există o serie de măsuri de gestionare a riscurilor, inclusiv un set de instrumente elaborat pentru a ajuta industria să reducă nivelurile.

FSANZ și NZFS au fost implicate în elaborarea Codului de practici Codex pentru reducerea esterilor 3-MCPD și a esterilor glicidilici în uleiurile rafinate și în produsele alimentare fabricate cu uleiuri rafinate. Acest cod de practici a fost adoptat în 2019. Codul de practici stabilește orientări explicite pentru producători și utilizatori în vederea reducerii prezenței 3-MCPD și a esterilor glicidilici în uleiurile rafinate, cum ar fi uleiurile de rapiță, soia, floarea-soarelui, șofrănel, nucă și, în special, palmier. Acest lucru va asigura producerea unui produs sigur pentru a proteja sănătatea consumatorilor și pentru a asigura fluxul comercial de uleiuri rafinate de către țările producătoare.

În ultimii ani au fost dezvoltate numeroase metode de reducere a esterilor 3-MCPD și a esterilor glicidilici în producția de grăsimi și uleiuri vegetale. Industria este încurajată să continue să reducă nivelurile la un nivel cât mai scăzut posibil (ALARA) prin adoptarea unui set de instrumente pentru industrie (BLL și FoodDrink Europe). Setul de instrumente oferă o serie de strategii care pot fi utilizate în toate etapele de aprovizionare și producție pentru a reduce apariția esterilor 3-MCPD și a esterilor glicidilici. FSANZ a menținut legătura cu industria pentru a se asigura că aceasta este conștientă de măsurile din Toolbox și depune eforturi pentru a încuraja o reducere continuă a nivelurilor potențiale din produse.

 Referințe

Comisia Europeană (2018) Regulamentul (UE) 2018/290 al Comisiei din 26 februarie 2018 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime ale esterilor glicidilici ai acizilor grași din uleiurile și grăsimile vegetale, din formulele de început, din formulele de continuare și din alimentele pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică. Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. L 55/27. 

Standarde alimentare Australia Noua Zeelandă (2009): Principles and Practices of Dietary Exposure Assessment for Food Regulatory Purposes. Food Standards Australia Noua Zeelandă.

Standarde alimentare Australia Noua Zeelandă (2016): AUSNUT 2011-13 Baza de date cu nutrienți alimentari. Standarde alimentare Australia Noua Zeelandă. 

JECFA (2017): A optzeci și treia reuniune a Comitetului mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari Evaluarea anumitor contaminanți din alimente: Al optzecelea raport al Comitetului mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari. Seria de rapoarte tehnice OMS nr. 1002. Presa OMS. Geneva. 

JECFA (2018): Evaluarea siguranței anumitor contaminanți din alimente. Pregătit de cea de-a optzeci și treia reuniune a Comitetului mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari (JECFA). WHO Food Additive Series: 74. 

Universitatea Națiunilor Unite; Organizația Mondială a Sănătății; Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (2004): Necesitățile energetice umane. Raportul unei consultări comune a experților FAO/OMS/UNU: Roma, 17-24 octombrie 2001. Roma: Universitatea Națiunilor Unite (seria de rapoarte tehnice FAO privind alimentația și nutriția, 1813-3923, 1). 

Organizația Mondială a Sănătății (2006): Standardele OMS de creștere a copilului. Lungimea/înălțimea pentru vârstă, greutatea pentru vârstă, greutatea pentru lungime, greutatea pentru înălțime și indicele de masă corporală pentru vârstă : metode și dezvoltare / Organizația Mondială a Sănătății. Geneva: Organizația Mondială a Sănătății. 

Organizația Mondială a Sănătății (2018): Baza de date GEMS/Food contaminant.

Organizația Mondială a Sănătății; Programul Națiunilor Unite pentru Mediu; Sistemul Global de Monitorizare a Mediului (1985): Orientări pentru studiul aportului alimentar de contaminanți chimici. Geneva: Organizația Mondială a Sănătății (WHO offset publication, no.87).


[1] BMDL10 : Limita de încredere inferioară a dozei de referință pentru o creștere cu 10% a incidenței unui efect advers.

[2] MOE este definit ca raportul dintre BMDL pentru efectul critic și expunerea dietetică estimată.

[3] Marja de expunere (MOE) = BMDL10 ÷ expunerea alimentară la glicidol pe baza greutății corporale.

 

Autorul articolului

Author Name
Mirela Cîrlan
Consultant
Spune opinia ta Comunității

 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

Descoperiți totul despre contaminarea chimică a alimentelor

Într-o lume în care siguranța alimentară este esențială, înțelegerea contaminării chimice a alimentelor devine o prioritate pentru consumatori și afaceri din industria alimentară. Acest articol...

Salmonella: Pericol biologic - Informații generale, simptome și măsuri de prevenire

Salmonella spp. este un grup de bacterii care pot provoca boli gastrointestinale și febră, cunoscute sub numele de salmoneloză. Răspândirea bacteriei poate avea loc prin intermediul manipulatorilor...