Fișă de informații despre pericole HACCP

CATEGORIE: Pericol Chimic

DENUMIRE: Patulina

 

1. Informații generale

Patulina este un contaminant chimic produs în principal de specii de fungi din genurile Penicillium și Aspergillus. Prin urmare, este asociată cu alimentele mucegăite, în special cu merele.

2. Surse comune

Patulina trebuie considerată un pericol asociat cu următoarele alimente:

Suc de mere.

Produse care conțin suc de mere.

Suc de portocale.

3. Proprietăți și metode comune de control

Toxina este produsă în alimentele mucegăite, iar eliminarea merelor vizibil mucegăite, ca parte a unui program pre-requisite, va reduce semnificativ acest pericol.

Patulina este stabilă la căldură, astfel că tratamentul termic nu este suficient pentru controlul acestui pericol.

Programul pre-requisite trebuie să se concentreze pe prevenirea creșterii mucegaiurilor prin transportul și depozitarea corespunzătoare a materiilor prime și a produselor finite.

Fermentarea alcoolică distruge patulina, astfel că acest pericol nu este prezent în cidru, Perry (băutură alcoolică din pere) sau alte băuturi alcoolice similare.

4. Referințe & Detalii

Datele despre patulină includ informații despre surse, proprietăți și măsuri de prevenire, fiind esențiale pentru asigurarea siguranței alimentelor.

Controlul adecvat al patulinei este crucial pentru produsele pe bază de mere și citrice, iar prevenirea contaminării prin programe pre-requisite bine implementate joacă un rol esențial în protejarea sănătății consumatorilor.

 

Autorul articolului

Author Name
Mirela Cîrlan
Consultant
Spune opinia ta Comunității

 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

Esterii 3-MCPD și esterii glicidilici

Esterii 3-MCPD și esterii glicidilici sunt substanțe care se pot forma în timpul prelucrării uleiurilor, atunci când acestea sunt decolorate și dezodorizate înainte de a fi vândute sau utilizate ca...

Descoperiți totul despre contaminarea chimică a alimentelor

Într-o lume în care siguranța alimentară este esențială, înțelegerea contaminării chimice a alimentelor devine o prioritate pentru consumatori și afaceri din industria alimentară. Acest articol...

Salmonella: Pericol biologic - Informații generale, simptome și măsuri de prevenire

Salmonella spp. este un grup de bacterii care pot provoca boli gastrointestinale și febră, cunoscute sub numele de salmoneloză. Răspândirea bacteriei poate avea loc prin intermediul manipulatorilor...