Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care o primim este "dacă un restaurant, fast food sau o unitate care produce alimente si le livrează acasa trebuie să eticheteze produsele alimentare. răspunsul îl veți găsi în acest studiu de caz.

 

Într-un mediu alimentar din ce în ce mai complex și diversificat, consumatorul modern acordă o atenție sporită calității și compoziției produselor consumate. Impactul direct asupra sănătății, precum și preocupările crescânde legate de nutriție, alergii și intoleranțe alimentare determină autoritățile și operatorii economici să acorde prioritate informării clare și transparente. Ordinul nr. 201/2022 emis de. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor  privind furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/mâncărurilor de către unitățile de restaurație colective reprezintă cadrul legal menit să asigure consumatorului accesul rapid, complet și corect la informațiile necesare în momentul achiziționării și consumului de produse alimentare. 

 

Obiectivele legislatiei

1. Creșterea transparenței: Oferirea de informații despre ingredientele folosite și valorile nutriționale înainte de finalizarea comenzii.
2. Protejarea sănătății consumatorilor: Prezentarea clară a aditivilor, a compoziției și a valorilor energetice, pentru a permite consumatorilor să ia decizii în cunoștință de cauză.
3. Alinierea cu legislația europeană: Respectarea cerințelor Regulamentului (UE) nr. 1.169/2011 în ceea ce privește informațiile nutriționale și etichetarea aditivilor.

Principalele prevederi ale Ordinului 201/2022

Art. 3 din Ordin stabilește modul în care informațiile trebuie furnizate:

1. Indicarea ingredientelor compuse peste 20 g: Unitățile de restaurație colective trebuie să menționeze tipul și cantitatea ingredientelor utilizate, dacă acestea depășesc 20 g în produsul finit/mâncare. Spre exemplu, dacă un restaurant servește o salată care conține 30 g de brânză feta, 25 g de măsline și 50 g de roșii cherry, acestea trebuie enumerate și cuantificate în mod clar.


Acest conținut este destinat abonaților

 Abonați-vă pentru a avea acces nelimitat la toate articolele Codex.(și mult mai mult)

Autentificare

 

 

Urmărește-ne pe rețelele sociale:

Autorul articolului

Author Name
Cristi Chiselita
Consultant
Spune opinia ta Comunității

Note și condiții:
Informațiile prezentate în acest articol au caracter informativ și educațional. Pentru detalii complete și condiții de utilizare, vă rugăm să consultați disclaimerul general.

 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/642

de modificare a anexei III la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește anumite informații care trebuie furnizate pe etichetele produselor ecologice

2014/ 191 Ordin

Ordinul 191/2014 privind modificarea şi completarea Normei sanitare veterinare care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor...

Ghidul antreprenorului pentru realizarea HACCP - vol 1

Acest ghid este destinat managerilor și antreprenorilor direct implicați în afacerea lor. Face parte din secțiunea de management al proceselor, fiind primul proces definit într-o firmă - cunoașterea...

DIRECTIVA 2000/13

privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la etichetarea și prezentarea produselor alimentare, precum și la publicitatea acestora