Principii de trasabilitate și urmărire a produsului ca instrument în cadrul inspecției și sistemului certificării alimentelor.

CAC/GL 60-2006
Sursa: Codex Alimentarius

Secțiunea 1 - Scop 

1. Acest document elaborează un set de principii pentru a asista autoritățile competente în utilizarea trasabilității/spurificării produselor ca instrument în cadrul sistemului lor de inspecție și certificare a alimentelor. Acest document ar trebui citit în legătură cu toate textele relevante Codex, precum și cu cele adoptate de IPPC și OIE, acolo unde este cazul.

2. Recunoscând mandatul dual al Codex Alimentarius, trasabilitatea/spurificarea produselor este un instrument care poate fi aplicat, când și unde este adecvat, în cadrul unui sistem de inspecție și certificare a alimentelor pentru a contribui la protejarea consumatorilor împotriva pericolelor alimentare și practicilor de marketing înșelătoare și la facilitarea comerțului pe baza unei descrieri precise a produsului.

Secțiunea 2 - Definiții

Inspecție: este examinarea alimentelor sau a sistemelor pentru controlul alimentelor, materiilor prime, procesării și distribuției, inclusiv testarea produselor în curs de procesare și a celor finale, în scopul verificării că acestea respectă cerințele.

Certificare: este procedura prin care organismele oficiale de certificare și organismele recunoscute oficial oferă asigurări scrise sau echivalente că alimentele sau sistemele de control al alimentelor respectă cerințele. Certificarea alimentelor poate fi, după caz, bazată pe o gamă de activități de inspecție care pot include inspecția continuă online, auditarea sistemelor de asigurare a calității și examinarea produselor finite.

Echivalență: este capacitatea diferitelor sisteme de inspecție și certificare de a atinge aceleași obiective.

Trasabilitate/purificare a produselor: capacitatea de a urmări mișcarea unui aliment prin etapele specificate ale producției, procesării și distribuției.

Secțiunea 3 - Principii

3. Aceste principii acoperă contextul, rațiunea de a fi, proiectarea și aplicarea trasabilității/urmărire produselor ca instrument pentru utilizarea de către o autoritate competentă în cadrul unui sistem de inspecție și certificare a alimentelor.

Context

4. Trasabilitatea/purificarea produselor, așa cum este definită mai sus, este unul dintre numeroasele instrumente care pot fi utilizate de o autoritate competentă în cadrul sistemului său de inspecție și certificare a alimentelor.

5. O țară importatoare ar trebui să considere că un sistem de inspecție și certificare a alimentelor fără un instrument de trasabilitate/purificare a produselor poate atinge același obiectiv și produce aceleași rezultate (de exemplu, în ceea ce privește siguranța alimentară, oferind același nivel de protecție) ca un sistem de inspecție și certificare a alimentelor cu trasabilitate/urmărire a produselor.

6. Nu ar trebui să fie obligatoriu pentru o țară exportatoare să replică (adică, să stabilească același) instrumentul de trasabilitate/purificare a produselor folosit de țara importatoare, atunci când este cazul.

Rațiune de a fi

7. Aplicarea unui instrument de trasabilitate/urmărire a produselor de către o autoritate competentă ar trebui să îmbunătățească eficacitatea și/sau eficiența acțiunilor care pot fi necesare în legătură cu măsurile sau cerințele sale în cadrul sistemului său de inspecție și certificare a alimentelor.

8. Trasabilitatea/urmărire produselor este un instrument care, atunci când este aplicat într-un context de siguranță alimentară, nu îmbunătățește în sine rezultatele siguranței alimentare decât dacă este combinat cu măsuri și cerințe adecvate. Poate contribui la eficacitatea și/sau eficiența măsurilor de siguranță alimentară asociate6.

9. Trasabilitatea/urmărire produselor este un instrument care, atunci când este aplicat într-un sistem de inspecție și certificare a alimentelor, poate contribui la protejarea consumatorilor împotriva practicilor de marketing înșelătoare și la facilitarea comerțului pe baza unei descrieri precise a produsului.

10. În fiecare caz, un instrument de trasabilitate/urmărire a produselor ar trebui justificat în contextul sistemului de inspecție și certificare a alimentelor și scopul, obiectivele și specificațiile instrumentului de trasabilitate/urmărire a produselor ar trebui să fie clar descrise. Domeniul și amploarea aplicării instrumentului ar trebui, de asemenea, să fie coerente cu nevoia descrisă.

Design

11. Instrumentul de trasabilitate/urmărire a produselor poate fi aplicat tuturor sau unor etape specifice ale lanțului alimentar (de la producție⁸ la distribuție), în funcție de obiectivele sistemului de inspecție și certificare a alimentelor.

12. Instrumentul de trasabilitate/urmărire a produselor ar trebui să poată identifica la orice etapă specificată a lanțului alimentar (de la producție la distribuție) de unde a provenit alimentele (un pas înapoi) și unde au fost direcționate alimentele (un pas înainte), în funcție de obiectivele sistemului de inspecție și certificare a alimentelor.

13. Obiectivele, domeniul de aplicare și procedurile aferente ale unui sistem de inspecție și certificare a alimentelor care include un instrument de trasabilitate/urmărire a produselor ar trebui să fie transparente și puse la dispoziția autorităților competente ale țării exportatoare la cerere.

Aplicare

14. Aplicarea trasabilității/urmărire a produselor ar trebui să țină cont de capacitățile țărilor în curs de dezvoltare.

15. Dacă, în contextul unui instrument de trasabilitate/urmărire a produselor, o țară importatoare are obiective sau rezultate ale sistemului său de inspecție și certificare a alimentelor care nu pot fi îndeplinite de o țară exportatoare, țara importatoare ar trebui să ia în considerare furnizarea de asistență către țara exportatoare, și în special în cazul unei țări în curs de dezvoltare. Asistența poate include termene mai lungi pentru implementare, flexibilitate în proiectare și asistență tehnică, astfel încât obiectivele sau rezultatele sistemului de inspecție și certificare a alimentelor al țării importatoare să poată fi atinse.

16. Un sistem de inspecție și certificare a alimentelor în care este aplicat un instrument de trasabilitate/urmărire a produselor nu ar trebui să fie mai restrictiv din punct de vedere comercial decât este necesar.

17. Aplicarea instrumentului de trasabilitate/urmărire a produselor ar trebui să fie practică, tehnic fezabilă și economic viabilă în cadrul unui sistem de inspecție și certificare a alimentelor.

18. În decizia de a aplica sau nu și de a aplica în ce mod instrumentul de trasabilitate/urmărire a produselor, în contextul unui sistem de inspecție și certificare a alimentelor, autoritatea competentă ar trebui să țină cont de riscurile de siguranță alimentară evaluate și/sau de caracteristicile potențialelor practici de marketing înșelătoare care sunt abordate.

19. Instrumentul de trasabilitate/urmărire a produselor, în contextul unui sistem de inspecție și certificare a alimentelor, ar trebui implementat atunci când și în măsura adecvată, pe bază de cazuri individuale.

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

Exemplu de analiză a riscului – procedură de evaluare (semicantitativă) a riscului

Textul prezintă modul de determinare a nivelului de risc combinând probabilitatea apariției unui risc cu gravitatea efectelor sale asupra sănătății umane, pe o scară de la 1 la 7.

Salmonella: Pericol biologic - Informații generale, simptome și măsuri de prevenire

Salmonella spp. este un grup de bacterii care pot provoca boli gastrointestinale și febră, cunoscute sub numele de salmoneloză. Răspândirea bacteriei poate avea loc prin intermediul manipulatorilor...

O analiză a obligațiilor și flexibilității reglementărilor BPI, HACCP și SMSA

Textul prezintă reglementările și cerințele aplicabile, obligația și flexibilitatea acestor reglementări în industria alimentară din perspectiva normelor europene referitoare la Bunele Practici de...

Cel mai valoros membru al echipei tale de HACCP

Normele europene impun o echipă multidisciplinară pentru a realiza programele de igienă și siguranța alimentelor. Fiind membri ai comunității aveți dreptul să adăugați în documentația voastră...

Referințe legale

Acest document este tradus din original, în mod aproximativ de către membrii voluntari ai Asociației Codex în scopul împărtâșirii științifice a informației de calitate fiind o analiză a textului și o prezentare. El nu reprezintă textul original în integralitate, un punct de vedere oficial sau o referință legală fiind o prezentare aproximativă a unor informații publice sau identificate pe siteuri publice. Pentru a face referințe legale vă rugăm să consultați documentul original pe siteul organizației care este proprietara documentului.  Aceste documente sunt cu titlu de prezentare pentru membrii Comunității Codex exclusiv în scop didactic, de studiu și analiză în folosul și pentru dezvoltare științifică. Ele sunt protejate de drepturile de autor și nu pot fi sub nici o formă copiate, descărcate sau multiplicate, sau utilizate în alt mod și nu sunt și nici nu pot fi comercializate în nici un mod sau utilizate în scop comercial. Indiferent de scop, multiplicarea, descărcarea sau utilizarea în alt mod decât citirea în scop didactic și științific al acestor materiale se face exclusiv pe răspunderea utilizatorului, celui care a efectuat acțiunea. Asociația Codex nu poate fi făcută răspunzătoare de acțiunea utilizatorului fiind exonerată de utilizator cu privire la aceste aspecte.

Pentru detalii consultați Termeni și condiții