Ordinul 873/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul stafidelor
Ordinul 873/2004 din 2005.05.13
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2005
Intră în vigoare:
13 Mai 2006 An
Cuprins
- Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul stafidelor
- CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
- CAPITOLUL II: Natură. Conţinut
- CAPITOLUL III: Fabricare
- CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
- CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
- Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise
- Anexa nr. 3: Cerinţe organoleptice şi fizico-chimice
- Descărcă textul
Ordinul 873/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul stafidelor
Dată act: 24-nov-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul stafidelor, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.
-****-
p. Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Nicolae Istudor, secretar de stat Ministrul sănătăţii, Ovidiu Brînzan Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduard Gabriel Matei |
ANEXĂ:
Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul stafidelor
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 407 din data de 13 mai 2005
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul stafidelor
Norma din 2004 din 2005.05.13
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2006
Intră în vigoare:
13 Mai 2006 An
Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul stafidelor
Dată act: 24-nov-2004
Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea stafidelor pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceste produse nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentate corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.
Art. 2
Reglementările prezentei norme nu se aplică stafidelor preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.
Art. 3
Prevederile art. 4 - anexa nr. 1, art. 5, art. 7 şi art. 9, din prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.
CAPITOLUL II: Natură. Conţinut
Art. 4
"Stafide" este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din struguri sănătoşi, proaspeţi, care păstrează identitatea fructului Vitis vinifera L, prezentaţi în formele definite şi descrise în anexa nr. 1 la prezenta normă, deshidrataţi prin procedee naturale sau artificiale pentru a împiedica alterarea lor, supuşi sau nu unor tratamente cu ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă înainte şi după deshidratare. Denumirea "Stafide" nu se aplică produselor similare preparate din coacăze sau struguri de Corint.
Art. 5
Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie sa includă cel puţin următoarele informaţii:
(a) denumirea: "Stafide (din) X", în care X este soiul de struguri din care au fost produse stafidele;
(b) menţiunea: "aurii" sau "blanşate", dacă strugurii au fost supuşi unui tratament de blanşare înainte de deshidratare;
(c) menţiunea: "fără sâmburi", dacă strugurii sunt fără sâmburi sau sâmburii au fost extraşi la prelucrare;
(d) menţiunea "cu sâmburi", dacă strugurii sunt cu sâmburi;
(e) menţiunea "ciorchini", dacă stafidele se prezintă în formă de ciorchine;
(f) menţiunea: "cu codiţe" daca la prelucrare nu au fost îndepărtate codiţele exceptând varianta de la alineatul (e);
(g) menţionarea tratamentului la care au fost supuşi strugurii după deshidratare, spre ex. "glasate cu zahăr", "tratate cu glicerina", etc.; (h) menţiunea: "natural", dacă strugurii nu au fost trataţi în procesul tehnologic de fabricare a stafidelor
CAPITOLUL III: Fabricare
Art. 6
Alimentul "stafide", definit şi descris prin prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman} preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.
Art. 7
Materia primă folosită la fabricarea stafidelor, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 8
Spaţiile în care se produc stafidele, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL IV:Calitate. Siguranţă alimentară
Art. 9
Stafidele trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 3 la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.
Art. 10
Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 11
Se interzice fabricarea şi comercializarea stafidelor care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
Art. 12
Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare şi:
(a) să asigure produsului păstrarea calităţilor nutriţionale, organoleptice, fizico-chimice;
(b) să fie impermeabile la apă;
(c) să protejeze produsul de contaminare microbiologică sau de altă natură;
(d) să nu prezinte părţi inscripţionate în contact direct cu stafidele;
(e) să fie noi.
Art. 13
Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.
Art. 14
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiile necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:
(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 si Art. 5 din prezenta normă;
(2) cantitatea netă;
(3) lista ingredientelor;
(4) condiţiile de depozitare, conform Art. 16 din prezenta normă;
(5) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului
(6) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);
(7) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
(8) ţara de origine a produsului.
(9) în cazul distribuţiei în vrac a produsului "stafide", pe ambalaj se înscrie denumirea produsului şi datele de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului si data durabilităţii minimale, celelalte informaţii pot fi înscrise fie pe ambalaj, fie în documentele însoţitoare.
Art. 15
Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.
Art. 16
Depozitarea stafidelor ambalate trebuie să se facă în încăperi uscate, curate, aerisite, ferite de rozătoare sau de insecte, situate departe de surse care degajă mirosuri pătrunzătoare care pot afecta calitatea produsului.
Art. 17
Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protejarea lor faţă de umezeală.
Art. 18
Fiecare transport de stafide trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 19
Anexele nr. 1 până la nr. 3 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.
Anexa nr. 1:Materia primă. Definiţii şi descriere
(1) Strugurii trebuie să fie sănătoşi, complet maturaţi, având culoarea şi textura specifice soiului, cu conţinut mare în zahăr şi pulpă, fără gust şi/sau miros străin.
(2) Soiurile de struguri din care sunt produse stafidele se grupează după cum urmează:
(21) fără sâmburi - soiuri de struguri fără sâmburi sau aproape fără sâmburi;
(22) cu sâmburi - soiuri de struguri cu sâmburi.
(3) Stafidele se pot fabrica în următoarea gamă sortimentală:
(31) cu sâmburi - stafide produse din struguri cu sâmburi, la care nu au fost îndepărtaţi sâmburii;
(32) fără sâmburi - stafide produse din struguri fără sâmburi sau din struguri cu sâmburi cărora le-au fost îndepărtaţi sâmburii în instalaţii mecanice adecvate;
(33) ciorchini (buchete) - stafide care se prezintă în formă de ciorchine.
Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise
Ingredientul |
Limita admisă |
Uleiul de struguri, alte uleiuri vegetale comestibile. |
In cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie, cu respectarea prevederilor din anexa nr. 3 la normă. |
Zaharoză, dextroză, sirop deshidratat de glucoză, miere. |
|
Aditivi alimentari: |
|
(a) Dioxid de sulf (E220)(doar la stafidele albite) |
(a) maxim 1500 mg/kg |
(b) Glicerina (E422) |
(b) quantum satis |
(c) Sorbitol (E420) |
(c) maxim 5g/kg |
Anexa nr. 3: Cerinţe organoleptice şi fizico-chimice
Caracteristica |
Condiţii de admisibilitate |
(1) Culoare |
(1) caracteristică soiului de struguri şi i ingredientelor utilizate; |
(2) Gust |
(2) gustul trebuie să fie plăcut, caracteristic soiurilor de struguri din care au fost fabricate şi ingredientelor folosite, fără gust străin. |
(3) Miros |
(3) mirosul trebuie să fie caracteristic soiului de struguri din care au fost fabricate, fără mirosuri străine (de fermentat, mucegai, etc.). |
(4) Textură |
(4) stafidele trebuie să fie potrivit de tari, cu pulpa elastică; |
(5) Umiditate |
|
Muscatele Malaga |
max. 31 % m/m |
Fără sâmburi |
max. 19 % m/m |
Toate celelalte sortimente |
max. 18 % m/m |
(6) Defecte admise |
Conform tabelului nr. 1 |
Tabelul nr. 1. Defecte admise.
Defectul |
Limita maxima |
|
Sortimente fără sâmburi |
Sortimente cu sâmburi |
|
porţiune de ramură sau de peduncul |
2 bucăţi la 1 kg de stafide |
2 bucăţi la 1 kg de stafide |
Pedicel: codiţa lemnoasă mai lungă de 3 mm prin care boaba de strugure |
50 pedicele la 500g de stafide |
25 pedicele la 500g de stafide |
este ataşata la ramura ciorchinelui, (nu se consideră defect la sortimentul Muscat de Malaga "nedesciorchinat"). Boabe imature sau nedezvoltate: boabe extrem de uşoare în greutate, lipsite de ţesut dulce, complet zbârcite, fără pulpă sau tari. |
6% m/m |
4% m/m |
Boabe vătămate: boabe afectate de arsuri solare, cicatrici, vătămări mecanice, sau similare care afectează aspectul, gustul, conservabilitatea, sau rezistenţa la transport. La sortimentele "fără sâmburi" vătămările mecanice datorate operaţiilor de îndepărtare a sâmburilor nu sunt considerate defecte. |
5% m/m |
5% m/m |
Stafide zaharisite: boabe care prezintă cristale de zahăr vizibile pe suprafaţa externă sau în interior şi care afectează serios aspectul stafidei. Boabele care sunt glazurate cu zahăr sau la care se adaugă zahăr nu sunt considerate "zaharisite". |
15% m/m |
15% m/m |
Sâmburi: sâmburi întregi, care nu au fost corect îndepărtaţi în timpul prelucrării la formele de prezentare "fără sâmburi". |
20 sâmburi la 500g de stafide |
Acceptarea lotului
Orice eşantion de stafide care nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate este considerat necorespunzător.
Un lot stafide va fi considerat corespunzător dacă numărul eşantioanelor necorespunzătoare nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 407 bis din data de 13 mai 2005
Descărcă textul
Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
2018/1525 Ordin
Ordinul 1525/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 251/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului privind definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea şi...
2004/ 969 Ordin
Ordinul 969/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor congelate
2005/ 244 Ordin
Ordinul 244/2005 privind prelucrarea, procesarea şi comercializarea plantelor medicinale şi aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formă de suplimente alimentare predozate
2004/ 147 Ordin
Ordinul 147/2004 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sănătăţii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentaţiei si pădurilor nr. 387/251/2002 pentru aprobarea Normelor...