Comparație și diferențe esențiale și interacțiunile dintre Bunele Practici de Igienă (BPI), Programele Pre-Rechizite Operaționale (PRPO) și Punctele Critice de Control (PCC) în contextul siguranței alimentare.
Acest document reprezintă Apendicele 5 din Comunicarea Comisiei 2022/C 355/01
Emitent: Comisia Europeană
Tipul de măsură de control | BPI | PRPO | PCC |
---|---|---|---|
Domeniul de aplicare | Măsuri privind crearea mediului pentru alimente sigure: măsuri care influențează adecvarea și siguranța alimentelor |
Măsuri privind mediul înconjurător și/sau produsul (sau o combinație de măsuri) pentru prevenirea contaminării sau pentru prevenirea, eliminarea sau reducerea riscurilor până la o limită acceptabilă în produsul finit. Aceste măsuri sunt puse în aplicare după implementarea BPI. |
|
Relația cu riscurile | Nu sunt specifice niciunui risc | Specifice fiecărui risc sau grup de riscuri | |
Determinare |
Evoluție în funcție de:
|
Pe baza analizei riscurilor ținând cont de BPI. PCC și PRPO sunt specifice fiecărui produs și/sau proces |
|
Validare |
Nu este neapărat să fie efectuată de OSA. (și anume: fabricantul produselor de curățare a validat eficiența produsului și a determinat spectrul produsului și instrucțiunile de utilizare – OSA trebuie să respecte instrucțiunile și să păstreze specificațiile tehnice ale produsului) |
Validarea trebuie efectuată (în unele cazuri, ghidurile de bună practică oferă orientări privind o metodologie de validare sau oferă limite critice validate) |
|
Criterii | / | Criterii măsurabile sau observabile | Criterii măsurabile sau observabile |
Monitorizare |
Atunci când este relevant și fezabil |
Frecvența este determinată de probabilitatea și gravitatea situației de nerespectare | Frecvența permite detectarea în timp real a neconformităților limitelor critice |
Abatere: acțiuni corective |
Acțiuni corective privind procesul În general, nu sunt necesare acțiuni corective privind produsul, dar acestea trebuie evaluate de la caz la caz |
Acțiuni corective privind procesul Posibile acțiuni corective privind produsul (de la caz la caz) Păstrarea evidențelor |
Acțiuni corective prestabilite privind produsul Acțiuni corective necesare pentru a restabili controlul și a preveni repetarea procesului Păstrarea evidențelor |
Verificare |
Verificarea programată a punerii în aplicare, după caz |
Verificarea programată a punerii în aplicare, verificarea realizării controlului planificat al riscurilor |
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Comunicarea Comisiei 2022/C 355/01
privind punerea în aplicare a sistemelor de management al siguranței alimentare cuprinzând bunele practici de igienă și procedurile bazate pe principiile HACCP, inclusiv facilitatea/flexibilitatea...
Posibil și Probabil în Utilizarea Programelor HACCP
Evaluează diferențele între posibil și probabil care sunt mai mult decât concepte.
Diferențele dintre SMSA și HACCP: Cadrul legal și aplicabilitate
Află care sunt diferențele și asemnănarea între cele două sisteme de igienă și siguranța alimentelor SMSA și HACCP.
Când produsele alimentare devin sursă de toxiinfecții alimentare
Toxiinfecțiile alimentare sunt boli transmise prin consumul de alimente sau băuturi contaminate cu germeni dăunători sau alte substanțe nocive. Acestea reprezintă o preocupare majoră pentru...