Comparație și diferențe esențiale și interacțiunile dintre Bunele Practici de Igienă (BPI), Programele Pre-Rechizite Operaționale (PRPO) și Punctele Critice de Control (PCC) în contextul siguranței alimentare.

Acest document reprezintă Apendicele 5 din Comunicarea Comisiei 2022/C 355/01
Emitent: Comisia Europeană

 

Tipul de măsură de control

BPIPRPOPCC
Domeniul de aplicare Măsuri privind crearea mediului pentru alimente sigure: măsuri care influențează adecvarea și siguranța alimentelor

Măsuri privind mediul înconjurător și/sau produsul (sau o combinație de măsuri) pentru prevenirea contaminării sau pentru prevenirea, eliminarea sau reducerea riscurilor până la o limită acceptabilă în produsul finit.

Aceste măsuri sunt puse în aplicare după implementarea BPI.

Relația cu riscurile Nu sunt specifice niciunui risc Specifice fiecărui risc sau grup de riscuri
Determinare

Evoluție în funcție de:

  • Experiență,
  • Documente de referință (ghiduri, publicații științifice),
  • Confirmată de analiza riscurilor.

Pe baza analizei riscurilor ținând cont de BPI.

PCC și PRPO sunt specifice fiecărui produs și/sau proces

Validare

Nu este neapărat să fie efectuată de OSA.

(și anume: fabricantul produselor de curățare a validat eficiența produsului și a determinat spectrul produsului și instrucțiunile de utilizare – OSA trebuie să respecte instrucțiunile și să păstreze specificațiile tehnice ale produsului)

Validarea trebuie efectuată

(în unele cazuri, ghidurile de bună practică oferă orientări privind o metodologie de validare sau oferă limite critice validate)

Criterii / Criterii măsurabile sau observabile Criterii măsurabile sau observabile
Monitorizare

Atunci când este relevant și fezabil

Frecvența este determinată de probabilitatea și gravitatea situației de nerespectare Frecvența permite detectarea în timp real a neconformităților limitelor critice
Abatere: acțiuni corective

Acțiuni corective privind procesul

În general, nu sunt necesare acțiuni corective privind produsul, dar acestea trebuie evaluate de la caz la caz

Acțiuni corective privind procesul

Posibile acțiuni corective privind produsul (de la caz la caz)

Păstrarea evidențelor

Acțiuni corective prestabilite privind produsul

Acțiuni corective necesare pentru a restabili controlul și a preveni repetarea procesului

Păstrarea evidențelor

Verificare

Verificarea programată a punerii în aplicare, după caz

Verificarea programată a punerii în aplicare, verificarea realizării controlului planificat al riscurilor  

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

Somon afumat infestat cu bacterie periculoasă, retras de Carrefour; clienții sfătuiți să returneze produsul

Carrefour a retras două loturi de file de somon afumat norvegian de pe piață din cauza contaminării cu o bacterie periculoasă. Cumpărătorii sunt sfătuiți să returneze produsele sau să le distrugă și...

90 de persoane spitalizate cu toxiinfecție alimentară în Mehedinți

90 de persoane, majoritatea copii, au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară în Mehedinți. Ministerul Sănătății a inițiat controale la firma de catering care a furnizat mâncarea în...

13 copii din București cazați în Sucevița, la spital cu simptome de Toxiinfecție Alimentară

Un grup de 13 copii din București, cazați la o pensiune din Sucevița, a ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. DSP Suceava a inițiat o anchetă epidemiologică și a prelevat probe...

Patruzeci și patru de inovații alimentare emergente până în 2050

Patruzeci și patru de inovații alimentare emergente până în 2050

Sistemele agroalimentare trec prin transformări majore, determinate de progresele tehnologice recente, descoperirile științifice și necesitatea tot mai presantă de a asigura durabilitatea și...