Comparație și diferențe esențiale și interacțiunile dintre Bunele Practici de Igienă (BPI), Programele Pre-Rechizite Operaționale (PRPO) și Punctele Critice de Control (PCC) în contextul siguranței alimentare.
Acest document reprezintă Apendicele 5 din Comunicarea Comisiei 2022/C 355/01
Emitent: Comisia Europeană
|
Tipul de măsură de control | BPI | PRPO | PCC |
|---|---|---|---|
| Domeniul de aplicare | Măsuri privind crearea mediului pentru alimente sigure: măsuri care influențează adecvarea și siguranța alimentelor |
Măsuri privind mediul înconjurător și/sau produsul (sau o combinație de măsuri) pentru prevenirea contaminării sau pentru prevenirea, eliminarea sau reducerea riscurilor până la o limită acceptabilă în produsul finit. Aceste măsuri sunt puse în aplicare după implementarea BPI. |
|
| Relația cu riscurile | Nu sunt specifice niciunui risc | Specifice fiecărui risc sau grup de riscuri | |
| Determinare |
Evoluție în funcție de:
|
Pe baza analizei riscurilor ținând cont de BPI. PCC și PRPO sunt specifice fiecărui produs și/sau proces |
|
| Validare |
Nu este neapărat să fie efectuată de OSA. (și anume: fabricantul produselor de curățare a validat eficiența produsului și a determinat spectrul produsului și instrucțiunile de utilizare – OSA trebuie să respecte instrucțiunile și să păstreze specificațiile tehnice ale produsului) |
Validarea trebuie efectuată (în unele cazuri, ghidurile de bună practică oferă orientări privind o metodologie de validare sau oferă limite critice validate) |
|
| Criterii | / | Criterii măsurabile sau observabile | Criterii măsurabile sau observabile |
| Monitorizare |
Atunci când este relevant și fezabil |
Frecvența este determinată de probabilitatea și gravitatea situației de nerespectare | Frecvența permite detectarea în timp real a neconformităților limitelor critice |
| Abatere: acțiuni corective |
Acțiuni corective privind procesul În general, nu sunt necesare acțiuni corective privind produsul, dar acestea trebuie evaluate de la caz la caz |
Acțiuni corective privind procesul Posibile acțiuni corective privind produsul (de la caz la caz) Păstrarea evidențelor |
Acțiuni corective prestabilite privind produsul Acțiuni corective necesare pentru a restabili controlul și a preveni repetarea procesului Păstrarea evidențelor |
| Verificare |
Verificarea programată a punerii în aplicare, după caz |
Verificarea programată a punerii în aplicare, verificarea realizării controlului planificat al riscurilor | |
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
2004/1589 Ordin
Ordinul 1589/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul mazării verzi congelate
2006/1505 Ordin
Ordinul 1505/2006 privind abrogarea unor acte normative în scopul aplicării directe a regulamentelor şi deciziilor comunitare
2004/1585 Ordin
Ordinul 1585/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul cepei deshidratate
2008/1563 Ordin
Ordinul 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi