Imaginează-ți următorul scenariu ipotetic dint-o fimră de producție din România, care din fericire, prin implementarea Sistemului european RASFF este perfect real:
Directorul de calitate al unei fabrici de lactate din Brașov stătea în biroul său când intră un angajat.
Angajatul spune: „Domnule director, am primit rezultatele pentru lotul de iaurt nr. 452, și sunt probleme.”
Directorul răspunde: „În regulă, retrage-l imediat și blochează-l pentru verificări suplimentare.”
„Va fi dificil”, răspunde angajatul, „pentru că deja a fost expediat spre București.”
„Cum s-a întâmplat asta?”, întreabă șocat directorul. „Știi bine că nu trebuia trimis înainte de aprobarea noastră.”
Angajatul explică: „Departamentul de vânzări avea o comandă urgentă de onorat și au insistat să fie expediat cât mai rapid.”
Acest scenariu reprezintă un coșmar pentru orice producător alimentar. Singurul lucru pozitiv, dacă există, este că produsul nu a ajuns încă la consumator. Mai mult, producătorul trebuie să instituie rapid programul de retragere a produselor incrimitate si să anunțe autoritățile prin sistemul de Alertă rapidă european SRAFF. Tocmai de aceea este recomandabil ca firmele de producție alimente, mai ales cele care livreaza produse către intermediari să implementeze și să mențină programe de eliberare pozitivă.
Eliberarea pozitivă presupune ca niciun produs să nu părăsească fabrica până când toate analizele de siguranță, calitate și microbiologie nu au fost complet finalizate, evaluate și aprobate explicit de departamentul de calitate.
Un exemplu concret de introducere într-un program de eliberare pozitivă:
„Compania noastră este dedicată furnizării produselor alimentare care respectă toate standardele și cerințele legale privind calitatea și siguranța alimentară. În acest scop, am implementat un program de eliberare pozitivă pentru a garanta că toate produsele livrate către clienți sunt verificate și aprobate integral de către echipa de calitate.”
Fiecare companie își stabilește propriul program de eliberare pozitivă în funcție de specificul produselor, însă orice astfel de program trebuie să includă:
-
Revizuirea înregistrărilor HACCP, asigurând că punctele critice de control (CCP) sunt monitorizate și limitele critice respectate.
-
Verificarea completă a documentelor privind igiena, curățenia și testele interne.
-
Analize microbiologice și emiterea certificatului de analiză (COA), dacă este solicitat de client.
-
Verificarea respectării legislației în vigoare (cum ar fi aprobările ANSVSA pentru produse lactate și carne).
Inspectorii desemnați pentru controlul calității alimentare (de exemplu, responsabili PCQI) revizuiesc și semnează aceste documente pentru a confirma că toate condițiile sunt îndeplinite înainte ca produsele să fie expediate.
Uneori, departamentul comercial poate solicita livrarea anticipată a unor produse, chiar înainte de finalizarea completă a tuturor analizelor. Această practică trebuie gestionată cu mare grijă. Dacă produsul respectiv are un istoric fără incidente și riscurile sunt minime, pot exista excepții, dar acestea trebuie clar documentate și aprobate de responsabilii cu calitatea și siguranța alimentară.
De exemplu, într-o fabrică din Cluj, s-a implementat o procedură specială pentru aceste situații. Dacă vânzările cer o livrare urgentă, aceasta se poate realiza doar cu aprobarea unanimă a managerului de calitate, managerului de producție și managerului logistic. Astfel, responsabilitatea este clar împărțită și riscurile sunt gestionate corect.
Programul de eliberare pozitivă trebuie auditat cel puțin anual. Echipa de audit intern va verifica dacă toate documentele sunt corect întocmite și dacă eventualele livrări anticipate au fost gestionate adecvat.
În concluzie, un program de eliberare pozitivă eficient asigură că produsele alimentare expediate către clienți sunt sigure, conforme cu standardele de calitate și legislație, având drept scop final satisfacția consumatorilor și protecția reputației companiei.
Autorul articolului
Informațiile prezentate în acest articol au caracter informativ și educațional. Pentru detalii complete și condiții de utilizare, vă rugăm să consultați disclaimerul general.
Informații importante despre acest subiect sunt și în:

Formular recoltare probe Program Autocontrol - SMSA-SOP-13
Formularul este utilizat de laboratoarele sanitare veterinare judetene ale DSVSA. Se poate utiliza pentru orice laborator care este acreditat
Posibil și Probabil în Utilizarea Programelor HACCP
Evaluează diferențele între posibil și probabil care sunt mai mult decât concepte.

Siguranța alimentară în era nutriției personalizate: Suplimentele alimentare și alimentele funcționale sub lupa FAO
Consumatorii din întreaga lume se orientează tot mai mult către suplimente alimentare și alimente funcționale, integrate în dietele lor zilnice pentru a susține sănătatea și starea generală de bine,...