Ordinul 978/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul cartofilor prăjiţi congelaţi

 

Ordinul 978/2004 din 2005.05.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2005

Intră în vigoare:
19 Mai 2006 An

 

Ordinul 978/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul cartofilor prăjiţi congelaţi

Dată act: 27-dec-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:

Art. 1

Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul cartofilor prăjiţi congelaţi, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3

Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.

-****-

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

Petre Daea

Ministrul sănătăţii,

Ovidiu Brînzan

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

Eduard Gabriel Matei

ANEXĂ:

Norma cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul cartofilor prăjiţi congelaţi

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421 din data de 19 mai 2005

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul cartofilor prăjiţi congelaţi

Norma din 2004 din 2005.05.19
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2006

Intră în vigoare:
19 Mai 2006 An

 

Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul cartofilor prăjiţi congelaţi

Dată act: 27-dec-2004

Emitent: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

Art. 1

Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea şi/sau comercializarea cartofilor prăjiţi congelaţi pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceştia nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentaţi corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului.

Art. 2

Reglementările prezentei norme nu se aplică produselor "Cartofi prăjiţi congelaţi" preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu sau celor fabricate în scopul prelucrării ulterioare cu excepţia reambalării şi nici acelora care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

Art. 3

Prevederile Art. 5, Art. 7, Art. 8 şi Art. 11 din prezenta normă nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene, sau în Turcia, sau care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.

CAPITOLUL II:

Art. 4

"Cartofi prăjiţi congelaţi" este denumirea sub care se vinde produsul, dată în general alimentelor preparate din tuberculi de cartof sănătoşi, proaspeţi, care păstrează caracteristicile speciei Solanum tuberosum L, curăţaţi, tăiaţi şi prăjiţi conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă, introduse cu sau fără ingrediente în ambalaje care se închid ermetic, congelate înainte sau după introducerea lor în ambalaj pentru a împiedica alterarea lor.

Art. 5

Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

(a) denumirea materiei prime: "cartofi prăjiţi";

(b) menţionarea formei de prezentare şi a calibrului, conform definiţiilor şi descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;

(c) menţionarea procedeului de conservare: "congelaţi";

(d) denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică, ex. "cu X";

CAPITOLUL III: Fabricare

Art. 6

Alimentul "Cartofi prăjiţi congelaţi", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.

Art. 7

Materia primă folosită la fabricarea cartofilor prăjiţi congelaţi, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 8

Ingredientele utilizate la fabricarea cartofilor prăjiţi congelaţi, trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 2 la prezenta norma, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.

Art. 9

Congelarea se face în instalaţii adecvate în care procesul frigorific trebuie condus astfel încât durata de menţinere a produsului la temperatura la care se produce cristalizarea maximă să fie foarte scurtă şi se consideră încheiat atunci când temperatura în centrul termic al produsului a atins valoarea de -18 0C (0 0F), după stabilizarea termică.

Reambalarea se face cu respectarea cerinţelor tehnologice prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate.

Art. 10

Spaţiile în care sunt fabricaţi cartofii prăjiţi congelaţi, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentara, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL IV:Calitate. Siguranţă alimentară

Art. 11

Cartofii prăjiţi congelaţi trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 3 la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.

Art. 12

Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme trebuie să nu depăşească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare.

Art. 13

Se interzice fabricarea şi comercializarea cartofilor prăjiţi congelaţi care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.

CAPITOLUL V: Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport

Art. 14

Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare şi:

(a) să asigure produsului păstrarea proprietăţilor nutriţionale, organoleptice, fizico-chimice;

(b) să protejeze produsul împotriva deshidratării şi acumulării căldurii prin radiaţie;

(c) să protejeze produsul de contaminare microbiologică sau de altă natură;

(d) să fie noi.

Art. 15

Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare.

Art. 16

Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

(1) denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;

(2) cantitatea netă;

(3) lista ingredientelor;

(4) condiţiile de depozitare, conform Art. 18 din prezenta normă;

(5) data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de ...." cu menţionarea lunii şi anului

(6) "o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

(7) menţiunea "a nu se recongela după decongelare"

(8) numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

(9) instrucţiuni privind păstrarea şi modul de preparare.

(10) în cazul ambalării în vrac a cartofilor prăjiţi congelaţi, pe ambalaj se înscriu denumirea produsului şi datele de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului şi data durabilităţii minimale celelalte informaţii pot fi înscrise fie pe ambalaj, fie în documentele însoţitoare.

Art. 17

Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.

Art. 18

Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în depozite frigorifice echipate cu sisteme de măsură şi control adecvate care pot înregistra şi regla temperatura şi circulaţia aerului astfel încât să fie îndeplinite cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate, la o temperatura de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută.

Art. 19.

Transportul produsului definit în prezenta normă se face cu vehicule curate, echipate cu instalaţii frigorifice, capabile să asigure o temperatură de - 18 0C (0 0F) sau mai scăzută pe durata transportului şi înregistrarea acesteia în mod continuu.

CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale

Art. 20

Anexele nr. 1, nr. 2 şi nr. 3 fac parte integrantă din prezenta normă.

Anexa nr. 1:Materia primă. Definiţii şi descriere

(1) Cartofii trebuie să fie întregi, sănătoşi, cu aspect proaspăt, netezi, curaţi, fără lovituri mecanice, neîncolţiţi, fără pete de putregai, necrăpaţi, fără gust şi/sau miros străin;

(2) Nu sunt restricţii cu privire la soiul utilizat;

(3) Înainte de congelare cartofii sunt sortaţi, spălaţi, descojiţi, tăiaţi în fâşii, trataţi dacă este necesar pentru stabilizarea culorii şi prăjiţi în grăsime sau ulei de uz alimentar atât cât este necesar pentru stabilizarea culorii şi a gustului.

(4) Cartofii prăjiţi congelaţi se pot fabrica în următoarea gamă sortimentală:

(a) "tăiaţi drept"

fâşii de cartofi de formă alungită cu suprafeţe aproximativ paralele şi plane

(b) "tăiaţi ondulat"'

fâşii de cartofi de formă alungită cu suprafeţe aproximativ paralele având două dintre suprafeţe ondulate

(c) calibraţi;

cartofi tăiaţi, sortaţi şi ambalaţi în funcţie de mărimea secţiunii transversale:

subţiri (pai)

- latura secţiunii transversale cuprinsă între 5 şi 8 mm

medii

- latura secţiunii transversale cuprinsă între 8 şi 12 mm

groşi

- latura secţiunii transversale cuprinsă între 12 şi 16 mm

foarte groşi

- latura secţiunii transversale mai mare de 16 mm

(d) alte forme

orice altă formă de prezentare a cartofilor este admisă dacă:

(i) se deosebeşte de formele descrise în prezenta normă;

(ii) îndeplineşte cerinţele prezentei norme;

(iii) este descrisă clar în denumirea produsului şi pe etichetă astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.

Anexa nr. 2: Ingrediente. Limite admise

Ingredientul

Limita admisa

Zaharuri: zaharoză, dextroză, fructoză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză.

În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie

Sare

Condimente

Aditivi alimentari

 

Antioxidanţi:

 

Etilenă diamină tetra-acetat de calciu disodiu (E385)

max. 100 mg/kg

Acid ascorbic (E300)

În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie

Acid citric (E330)

Acid malic(E296)

Auxiliari tehnologici:

 

Sulfit, metabisulfit (sodiu sau potasiu) (E221 - E224)

max. 100 mg/kg individual sau în combinaţie (exprimat în SO2)

Hidroxid de sodiu (E524)

În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie

Hidroxid de potasiu (E525)

Dimetil polisiloxan (E900)

max. 10 mg/kg

Anexa nr. 3: Cerinţe organoleptice

Caracteristica

Condiţii de admisibilitate

(1) Culoare

(1) caracteristică soiului şi ingredientelor folosite, aproximativ uniformă;

(2) Gust şi miros

(2) plăcute, caracteristice cartofilor prăjiţi şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin.

(3) Textură

(3) trebuie să nu fie foarte tare, foarte mole sau păstoasă;

(4) Defecte de sortare:

(4)

- lamele - fâşii de cartofi care trec printr-o fantă a cărei deschidere este 50% din calibrul nominal

max. 12% m/m

- bucăţi mici - bucăţi având lungimea mai mică de 25 mm

max. 6 % m/m

- deşeuri - fragmente având forme neregulate

 

Total defecte de sortare

max. 12% m/m

(5) Defecte la prăjire: fragmente carbonizate

(5) max. 0,5% m/m

(6) Leziuni şi decolorări: produse de expunerea la lumina, agenţi patogeni, lovituri, resturi de coajă,

(6)

- minore: defectul acoperă o suprafaţă mai mare decât a unui cerc cu diametrul de 3 mm şi mai mică decât a unui cerc cu diametrul de 7 mm

max. 7 cartofi de calibrul 5-16 mm

max. 3 cartofi de calibru > 16 mm

- majore: defectul acoperă o suprafaţă mai mare decât a unui cerc cu diametrul de 7 mm şi mai mica decât a unui cerc cu diametrul de 12 mm

max. 21 cartofi de calibrul 5-16 mm

- grave: defectul acoperă o suprafaţă mai mare decât a unui cerc cu diametrul de 12 mm.

max. 9 cartofi de calibru > 16 mm

Total defecte leziuni şi decolorări

max. 60 cartofi de calibrul 5-16 mm

max. 27 cartofi de calibru > 16 mm

(7) Conţinut de umiditate

max. 76% m/m la calibrele subţire, mediu şi gros;

max. 78% m/m la calibrul foarte gros

(8) Conţinutul în acizi graşi liberi în uleiul extras din produs

max. 1,5% m/m exprimat în acid oleic sau echivalent

Acceptarea lotului

(1)Mărimea eşantionului prelevat pentru analiza organoleptică este de 1kg;

(2)Un eşantion de cartofi prăjiţi congelaţi care nu îndeplineşte una sau mai multe din condiţiile de admisibilitate este considerat necorespunzător.

(3)Un lot de cartofi prăjiţi congelaţi va fi considerat corespunzător dacă numărul eşantioanelor necorespunzătoare nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 421 bis din data de 19 mai 2005

 

Descărcă textul

Poți descărca textul prezent, sau întreg textul dacă acesta are dimensiuni mai mari, folosind butonul de mai jos. 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

2004/ 969 Ordin

Ordinul 969/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul piersicilor congelate

2004/ 974 Ordin

Ordinul 974/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul conopidei congelate

2004/ 976 Ordin

Ordinul 976/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul fasolei păstăi congelate

2004/ 147 Ordin

Ordinul 147/2004 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sănătăţii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentaţiei si pădurilor nr. 387/251/2002 pentru aprobarea Normelor...