Controalele sunt stresante. Toate controalele. Ca oameni, nu ne place să fim supuși unei evaluări. De multe ori rezultatul controlului contează mai puțin, deoarece, în timpul desfășurării acestuia, stresul atinge adesea niveluri foarte ridicate.

 

Pe de altă parte, un manager al unei firme de producție alimentară joacă un rol cheie în asigurarea conformității cu reglementările privind igiena și siguranța alimentară. Este o răspundere serioasă, deoarece rezultatul activității unei firme din industria alimentară constă în produse care vor fi consumate de copii, bătrâni și, în general, de oameni sau alte ființe vii. Cu alte cuvinte, managerul este responsabil pentru un aspect esențial al vieții: hrana.

 Consumatorii, odată ce au plătit pentru un aliment, consideră implicit că acesta este sigur, că le oferă nutrienții necesari și că nu le va provoca îmbolnăviri. Totuși, aceștia nu pot vedea bacteriile sau contaminanții și nu au posibilitatea să se protejeze. În acest context, relația cu autoritățile de profil, cum ar fi Direcțiile Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) sau alte organisme de control, trebuie să fie bazată pe colaborare, transparență și respectarea legislației în vigoare. Această interacțiune este esențială pentru garantarea calității produselor și a siguranței consumatorilor.

 Din experiența noastră, vă prezentăm în cele ce urmează câteva modalități de a gestiona eficient această interacțiune.

 Care sunt organele de control în domeniul igienei și siguranței alimentelor?

 Organele de control în domeniul igienei și siguranței alimentelor: Roluri și responsabilități

 1. DSVSA - Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor

 DSVSA este cea mai importantă instituție în domeniul controlului igienei și siguranței alimentelor. Medicii veterinari oficiali și inspectorii acestei organizații sunt responsabili de verificarea respectării legislației specifice. Rolul lor principal este să controleze întreg lanțul alimentar „de la furcă la furculiță”, ceea ce înseamnă de la fermele de animale și fermele vegetale; transportul, depozitarea, producția și comercializarea alimentelor, indiferent de originea lor (animală sau vegetală și pănâ ajunge pe masa consumatorului final. Băuturile, sunt și ele incluse în categoria alimentelor.

Chiar dacă aparent „veterinăria” nu are legătură directă cu producția de pâine sau vin, DSVSA și ANSVSA sunt responsabile de producția și comercializare alimentelor.  Structura DSVSA este împărțită în două compartimente principale:

    1. Unul pentru alimentele de origine animală;
    2. Unul pentru alimentele de origine non-animală.

Medicii veterinari oficiali și inspectorii DSVSA sunt responsabili de verificarea tuturor aspectelor legate de producția alimentară, aplicarea programelor SMSA și HACCP, și respectarea legislației. De asemenea, DSVSA este singura autoritate care autorizează sau înregistrează producția și comercializarea alimentelor, în funcție de tipul de activitate. Această autorizare vine împreună cu obligația de a verifica respectarea condițiilor aprobate și a legislației în vigoare.

2. DSP - Direcția de Sănătate Publică

Așa cum sugerează numele, DSP are ca obiect principal de activitate sănătatea publică. Alimentația și siguranța alimentelor intră indirect în aria de competență a acestei instituții, dar cu un rol diferit față de DSVSA:

• DSP se concentrează pe sănătatea oamenilor și pe igiena generală, mai degrabă decât pe calitatea și salubritatea produselor alimentare.

• Inspectează igiena în unități și sănătatea personalului care lucrează în acestea.


Acest conținut este destinat abonaților

 Abonați-vă pentru a avea acces nelimitat la toate articolele Codex.(și mult mai mult)

Autentificare

 

 

Urmărește-ne pe rețelele sociale:

 

Autorul articolului

Author Name
Iulian Vieru
DVM. PhD. Ec, Contributor
Spune opinia ta Comunității

 

 

 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în: