Acrilamida, o substanță chimică cu potențial genotoxic și carcinogen, reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică datorită formării sale naturale în alimentele bogate în amidon, gătite la temperaturi înalte. Pentru a aborda această problemă, Regulamentul (UE) 2017/2158 al Comisiei Europene, adoptat la 20 noiembrie 2017, stabilește un cadru clar pentru reducerea prezenței acrilamidei în lanțul alimentar. Regulamentul introduce măsuri de atenuare obligatorii pentru operatorii din sectorul alimentar și niveluri de referință menite să asigure monitorizarea și controlul efectiv al riscurilor asociate. Aceste orientări urmăresc să sprijine implementarea corectă și eficientă a regulamentului, oferind îndrumări detaliate privind măsurile preventive, metodele de procesare, selecția ingredientelor și practicile de gătire care pot contribui la reducerea formării acrilamidei. Scopul principal este protejarea sănătății consumatorilor și reducerea expunerii la această substanță, menținând în același timp calitatea și siguranța alimentelor. Documentul evidențiază responsabilitățile operatorilor din sectorul alimentar și importanța implicării acestora în gestionarea riscurilor asociate acrilamidei, contribuind astfel la îmbunătățirea siguranței alimentare pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Produse alimentare menționate la articolul 1 alineatul (2)

 

- Cartofi prăjiți, alte produse tăiate (prăjite adânc) și cartofi prăjiți feliați din cartofi proaspeți;

Aceasta include cartofii prăjiți și cartofii crocanți din cartofi proaspeți. Se includ, de asemenea, produsele din cartofi prăjiți care urmează să fie finisate în cuptor.

- chipsuri, snacksuri, biscuiți și alte produse din aluat de cartofi;

Aceasta acoperă chipsurile din cartofi, gustările savuroase pe bază de aluat de cartofi, biscuiții din cartofi și alte produse din aluat de cartofi.

Acesta acoperă produsele prăjite și coapte în cuptor.

Acesta acoperă toate produsele din cartofi obținute din aluat de cartofi;

Acesta acoperă aluaturile mixte (amestec de aluat din cartofi și, de exemplu, leguminoase), în care cartoful este ingredientul principal în aluat.

- pâine;

Aceasta acoperă toate produsele de panificație obișnuite care sunt considerate pâine (de exemplu, pâine de grâu, pâine de secară, pâine integrală, pâine din mai multe cereale, pâine de malț), pâine și baghete aburite, ...Măsurile de atenuare aplicabile pâinii se aplică și producției de rulouri (rulouri de hamburger, rulouri din grâu integral și rulouri cu lapte)

- cereale pentru micul dejun (cu excepția terciului de ovăz) (muesli, fulgi și fulgi de ovăz sunt, de asemenea, excluse);

Se referă la toate produsele pe bază de cereale pentru micul dejun gata de consum. Exemplele includ: cereale integrale pentru micul dejun, cereale pentru micul dejun de tip granola, fulgi de porumb, grâu sau orez umflat, cereale pentru micul dejun din mai multe cereale (de exemplu, orez, grâu și porumb), cereale pentru micul dejun din tărâțe și cereale pentru micul dejun de tip extrudat din făină sau pulbere de cereale.

Produsele precum terciul de ovăz, muesli-ul, fulgii de ovăz (de exemplu, fulgi de ovăz), fulgii de ovăz nu sunt incluse în această categorie

- produse fine de panificație: fursecuri, biscuiți, biscuiți prăjiți, batoane de cereale, scones, cornulețe, napolitane, crumpets și turtă dulce, precum și biscuiți prăjiți, pâine crocantă și înlocuitori de pâine. În această categorie, un biscuite este un biscuit uscat (produs de panificație pe bază de făină de cereale);

Aceasta acoperă produsele dulci, sărate și sărate, cum ar fi fursecurile, biscuiții, biscuiții, batoanele de cereale, biscuiții, cornulețele, vafele, biscuiții, turta dulce, precum și produsele neîndulcite, cum ar fi biscuiții, pâinea crocantă și înlocuitorii de pâine (cum ar fi covrigii). În această categorie, crackerul este un biscuit uscat (produs de panificație pe bază de făină de cereale), de exemplu, biscuiți cu sifon, biscuiți cu covrigi, bețe de covrigi, ...Această categorie cuprinde, de asemenea, biscuiți cu covrigi, chipsuri de secară, matzo etc ...


Acest conținut este destinat abonaților

 Abonați-vă pentru a avea acces nelimitat la toate articolele Codex.(și mult mai mult)

Autentificare

 

 

Urmărește-ne pe rețelele sociale:

 

Autorul articolului

Author Name
Cristi Chiselita
Consultant
Spune opinia ta Comunității

 

 

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în: