Sistemele agroalimentare trec prin transformări majore, determinate de progresele tehnologice recente, descoperirile științifice și necesitatea tot mai presantă de a asigura durabilitatea și reziliența. În acest context, la nivel global apar noi surse de alimente și sisteme de producție (NFPS – New Food Production Systems), care ar putea remodela peisajul alimentar în următorii 5 până la 25 de ani.

 

Pentru a anticipa aceste schimbări, Programul de Previziune pentru Siguranța Alimentară al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a derulat un exercițiu de previziune în mai multe etape. Prin consultări cu experți și utilizând o metodologie structurată – combinând un sondaj Delphi în două părți și elaborarea unei hărți mentale – exercițiul a identificat 44 de inovații emergente, grupate în nouă categorii, care se estimează că vor evolua semnificativ în următoarele decenii.

 

 Măsuri necesare pentru integrarea sigură a noilor inovații

 Exercițiul de previziune a evidențiat atât oportunitățile, cât și provocările aduse de aceste noi tehnologii, subliniind necesitatea unei abordări proactive din partea autorităților de siguranță alimentară și a actorilor implicați în lanțul agroalimentar. Pentru a sprijini dezvoltarea și integrarea sigură a NFPS, protejând sănătatea publică, sunt recomandate următoarele acțiuni:

- Îmbunătățirea comunicării privind noile surse de alimente și aspectele asociate;

- Promovarea progreselor tehnologice dedicate siguranței alimentare;

- Optimizarea evaluărilor de siguranță alimentară, adaptate specificului fiecărei inovații;

- Stimularea colaborării între autoritățile de reglementare și industria alimentară;

- Armonizarea standardelor și cerințelor de reglementare în domeniul siguranței alimentare.

În plus, raportul subliniază necesitatea de a aborda aspectele sociale, tehnologice, economice, de mediu și politice asociate cu integrarea acestor inovații în sistemele alimentare.

 Monitorizarea continuă și evaluarea atentă a noilor tendințe în NFPS vor fi esențiale. Sunt necesare analize suplimentare pentru a înțelege pe deplin implicațiile pe termen lung asupra siguranței alimentare și sănătății publice.

Referinte: 

Mukherjee, K., Trieb, J., Niegowska Conforti, M., Di Martino, M., Fattori, V. & Lipp, M. 2025. Explorarea viitorului peisaj al noilor surse alimentare și sisteme de producție – Un exercițiu de previziune . Roma, FAO. https://doi.org/10.4060/cd4981en 

 

Autorul articolului

Author Name
Voicu Sebastian
Consultant
Spune opinia ta Comunității

 

Note și condiții:
Informațiile prezentate în acest articol au caracter informativ și educațional. Pentru detalii complete și condiții de utilizare, vă rugăm să consultați disclaimerul general.

 

Vrei să adaugi un comentariu?

Autentificarea este necesară pentru a participa la discuție și a interacționa cu alți profesioniști.

Autentifică-te

Nu ai cont? Îl poți crea rapid de pe pagina de înregistrare.

 


Informații importante despre acest subiect sunt și în:

 

2022/4724 Ordin

Ordinul 4724/2022 120/4724 privind aprobarea Normei pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală care stabileşte condiţiile în care se derulează operaţiunile de import, export şi comerţ...

2022/ 120 Ordin

Ordinul 120/2022 120/4724 privind aprobarea Normei pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală care stabileşte condiţiile în care se derulează operaţiunile de import, export şi comerţ...

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 2016/1237 - vers. consolidată

de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de aplicare a sistemului de licențe de import și export și de completare a...

REGULAMENT APLICARE (UE) NR. 2016/1239 - vers. consolidată

de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul de licențe de import și de export