Într-o lume în care siguranța alimentară este esențială, igiena și curățenia în producția de alimente sunt diferențele care separă succesul de potențialele riscuri de sănătate publică.
Te-ai gândit vreodată că organismul tău este un adevărat ecosistem? Noi trăim împreună cu miliarde de microorganisme, iar colaborarea cu ele este esențială pentru sănătatea noastră. Descoperă cum ne influențează microbiomul.
Serviciile de specialitate fermane au raportat o creștere a focarelor de TIA și a numărului de persoane bolnave cu manifestări clinice severe
La 2 iulie, Comisia a autorizat două culturi de porumb modificat genetic și a reînnoit autorizația pentru o altă cultură de porumb modificat genetic pentru alimente și hrana animalelor.
De-a lungul mileniilor, oamenii au selectat și crescut plante și animale cu trăsături dezirabile pentru a obține hrană și furaje mai eficiente și rezistente. Aceste trăsături, cum ar fi rezistența la boli sau un randament mai mare, au apărut prin variații naturale în structura genetică a organismelor. În prezent, însă, biotehnologia modernă ne oferă posibilitatea de a modifica genetic aceste organisme, accelerând și eficientizând acest proces.
Cercetătorii de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au realizat o evaluare detaliată a riscurilor pe care bacteriile din genul Vibrio spp. le pot reprezenta pentru sănătatea publică atunci când sunt asociate cu consumul de fructe de mare. Această evaluare a fost parte a unei investigații mai ample privind efectele schimbărilor climatice asupra siguranței alimentare, inclusiv asupra răspândirii bacteriilor din genul Vibrio în ecosistemele acvatice.
Zoonozele reprezintă boli infecțioase care se transmit între animale și oameni, fiind cauzate de o varietate de agenți patogeni, inclusiv bacterii, viruși, ciuperci și paraziți. Aceste microorganisme zoonotice pot infecta oamenii prin contact direct cu animale infectate, indirect prin medii sau obiecte contaminate (fomite), prin mușcături de vectori de artropode (boli transmise de vectori), dar și prin consumul de alimente sau apă contaminate (boli transmise prin alimente și apă).
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) este o agenție a Uniunii Europene, înființată în 2002, pentru a oferi sfaturi științifice imparțiale referitoare la riscurile asociate lanțului alimentar. EFSA colaborează cu părți interesate pentru a oferi o bază științifică solidă pentru legislațiile care protejează consumatorii europeni, de la producție la consum.
Procesarea alimentelor prin presiune înaltă (HPP) s-a dovedit eficientă în distrugerea microorganismelor patogene, fără a prezenta mai multe riscuri de siguranță alimentară comparativ cu alte metode de tratament. Aceste concluzii au fost prezentate într-un aviz științific publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).
TRACES (Trade Control and Expert System) este platforma online dezvoltată de Comisia Europeană pentru a facilita certificarea sănătății animalelor și plantelor necesară în procesul de import de animale, produse de origine animală, alimente și furaje de origine non-animală, precum și plante, în Uniunea Europeană.
Pagina 4 din 4