Term | Definition |
---|---|
Denumire de vânzare | Denumire dată denumirii oricărui produs vitivinicol aromatizat prevăzut în prezentul regulament. |
Depozit alimentar | unitate cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia produselor de origine animală şi nonanimală cu sau fără regim termic, provenite din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de pe teritoriul naţional, depozitarea şi livrarea acestora către alte unităţi de vânzare cu amănuntul sau direct consumatorului final |
Depozit alimentar pentru produse de origine nonanimală | unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea şi livrarea de produse proaspete şi/sau preambalate de origine nonanimală, atât pentru alte unităţi, cât şi pentru consumatorul final |
Depozit frigorific pentru produse alimentare de origine nonanimală | unitate cu spaţii şi instalaţii de frig adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea şi livrarea produselor de origine nonanimală congelate şi/sau refrigerate ori care necesită temperaturi scăzute de depozitare, atât pentru alte unităţi, cât şi pentru consumatorul final |
Depozit legume fructe | Unitate cu spatii si dotari adecvate pentru receptia legumelor si fructelor, provenite din unitati aprobate/autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, depozitarea si livrarea acestora catre alte unitati de procesare sau vanzare cu amanuntul |
Depozit pentru seminţe de consum | unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea şi livrarea de seminţe de consum |
Depozit peste si produse din peste | Unitate cu spatii si dotari adecvate pentru receptia pestelui si produselor din peste, provenite din unitati aprobate/autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, depozitarea si livrarea acestora catre alte unitati de procesare sau vanzare cu amanuntul |
Derivat | Denumire dată unei substanțe de natură necelulară extrasă dintr-un țesut sau din celule umane sau animale printr-un proces de fabricație. Substanța finală utilizată pentru fabricarea dispozitivului nu conține niciun fel de celule sau țesuturi. |
Descriere | Denumire dată listei caracteristicilor specifice ale unui produs vitivinicol aromatizat. |
Deseuri de origine animala | Orice subprodus rezultat in urma prelucrarii animalelor sau productiei acestora, ce nu este destinat consumului uman si ulterior dirijat catre o unitate de neutralizare |
Destinatar | persoană fizică sau juridică stabilită în Uniune şi supusă sistemului de control menţionat în R (UE) 2018/848, căreia importatorul îi livrează lotul rezultat din divizarea unui transport după punerea în liberă circulaţie şi care îl primeşte în vederea pregătirii şi/sau comercializării ulterioare |
Deținător de animal de companie | Denumire dată unei persoane fizice, putând fi inclus proprietarul unui animal de companie, care deține un animal de companie. |
Dezinfectare | Reducerea, prin folosirea agenţilor chimici şi/sau prin metode fizice, a numărului de microorganisme din mediu, la un nivel ce nu compromite siguranţa sau sănătatea alimentelor. |
Diagramă de flux | prezentare schematică şi sistematică a succesiunii şi interacţiunii etapelor în proces |
Dioxină | Denumire dată poluantului organic persistent, care conține clor și care apare ca produs secundar al unor procese industriale. Se poate acumula în lanțul alimentar și poate prezenta un risc grav pentru sănătatea publică și a mediului. |