Term | Definition |
---|---|
Distribuitor | Denumire dată oricărei persoane fizice sau juridice din lanțul de aprovizionare, alta decât producătorul sau importatorul, care pune la dispoziție pe piață un dispozitiv, până în momentul punerii în funcțiune. |
Document | Un suport informațional fizic, virtual sau online, care conține informații în format prestabilit de pot defini: reguli, concepte, caracteristici ale unui proces, sau oferă posibilitatea introducerii de informații care definesc valori de referință și/sau valori măsurate ale acelui proces. |
document de înregistrare pentru siguranţa alimentelor | documentul emis de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru activităţile din unităţile supuse înregistrării pentru siguranţa alimentelor; |
document de înregistrare sanitară veterinară | 1. document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale - documentul întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 3, eliberat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază este amplasată unitatea care deţine atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi care a solicitat şi a obţinut derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. |
Documente justificative | actele oficiale în baza cărora direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti întocmeşte formalităţile de plată şi sunt reprezentate de procese-verbale de constatare, fişe de control, însoţite, dacă este cazul, de procese-verbale de prelevare probe, procese-verbale de reţinere oficială, procese-verbale de confiscare, cerere de analiză, precum şi de alte documente care cuprind acţiunile întreprinse ca urmare a desfăşurării activităţii de control oficial în unităţile care prelucrează, procesează, depozitează, transportă, valorifică şi comercializează produse şi subproduse alimentare de origine nonanimală, inclusiv buletine de analiză ca urmare a determinărilor de către laboratoare specializate. |
Dovezi clinice | Denumire dată datelor clinice și rezultatelor evaluării clinice referitoare la un dispozitiv, a căror cantitate și calitate sunt suficiente pentru a permite să se evalueze în mod calificat dacă dispozitivul este sigur și oferă beneficiul sau beneficiile clinice propuse atunci când este utilizat în conformitate cu scopul propus de producător. |
Doză | Denumire dată cantității totale de substanță (de exemplu, o substanță chimică sau un nutrient) administrată, consumată sau absorbită de un organism, o populație sau un ecosistem individual. Doză (absorbită): Doza absorbită, uneori denumită simplu „doză”, este cantitatea de energie absorbită pe unitatea de masă a produsului alimentar iradiat. Conform >CXC_01e - Ghid de practică pentru prelucrarea prin radiații, al Codex Alimentarius |
Doză de referință | Denumire dată dozei minime dintr-o substanță care produce un risc clar, de nivel scăzut pentru sănătate, de obicei în intervalul unei modificări de 1-10 % a unui efect toxic specific, precum inducerea cancerului. |
Ecarisarea teritoriului | Activitatea de colectare a deşeurilor (subproduselor) de origine animală rezultate din procesul tehnologic al industriei alimentare ce nu sunt destinate consumului uman sau produselor retrase din reteaua de desfacere precum si a cadevralor din GP sau exploatatii profesionale sau din alte locuri ( circ, zoo, animale salbatice moarte etc.) în scopul neutralizarii sau incinerării acestora, incluzând activităţile de transport, depozitare şi manipulare, după caz |
Ecosistem | Denumire dată comunității de organisme vii și componentelor lipsite de viață (de exemplu, aer, apă și sol mineral) care coexistă într-un mediu. Un ecosistem sănătos este un sistem echilibrat în care animalele, plantele și microbii trăiesc în armonie cu mediul lor. |
Ecotoxicologie | Denumire dată studiului efectelor adverse ale substanțelor chimice asupra mediului și sănătății publice. |
Ecotoxicologie acvatică | Denumire dată domeniului științific care analizează impactul substanțelor toxice asupra vieții acvatice (de exemplu, asupra peștilor, crustaceelor, plantelor acvatice și algelor). |
Efect | Denumire dată rezultatului fizic sau chimic măsurabil prin teste, de exemplu, tensiunea arterială sau nivelurile unei toxine în organism. |
Efect advers | Denumire dată schimbării negative în starea de sănătate, creștere, comportament sau dezvoltare a unui organism, care îi afectează capacitatea de a se dezvolta sau supraviețui. |
Efect critic | Denumire dată efectului advers observat la cea mai mică doză de substanță la care o populație vulnerabilă este expusă, cum ar fi o toxină alimentară sau de mediu. Se poate aplica atât oamenilor, cât și altor specii, precum animale, plante sau microbi. |