Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
Efect cumulativ

Denumire dată modului în care expunerea la mai multe substanțe chimice afectează organismul, explicând expunerea pe termen lung la amestecuri de substanțe chimice, cum ar fi pesticide sau aditivi.

Efect la doză mică

Denumire dată efectului unei substanțe care apare la doze mici, mai mici decât cele utilizate în mod tradițional în studiile toxicologice.

Efect sinergic

Denumire dată interacțiunii care multiplică efectele unei substanțe, cu rezultate care pot fi benefice sau nocive.

Efect subletal

Denumire dată efectului biologic, fiziologic, demografic sau comportamental asupra unui individ sau unei populații care supraviețuiește expunerii la o substanță într-o concentrație letală sau subletală, afectând durata de viață, dezvoltarea, creșterea populației, fertilitatea și comportamentele precum hrănirea.

Efecte neoplazice

Tumori, atât benigne, cât și maligne (adică cancer).

Eficacitate

(3.14) măsura în care activităţile planificate sunt realizate şi rezultatele planificate sunt obţinute

Endemic

Denumire dată prezenței constante a unui fenomen într-o populație sau regiune, indiferent dacă este inactiv sau activ, conform testelor clinice.

Endogen

Denumire dată substanțelor care apar în mod natural în organism, de exemplu, colesterolul.

Enzimă

Denumire dată proteinei care stimulează sau accelerează o reacție specifică în organismde exemplu, enzimele digestive ajută la descompunerea alimentelor în nutrienți.

Enzime alimentare

Denumire dată unei enzime alimentare astfel cum este definită la articolul 3 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1332/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind enzimele alimentare.

Epidemie

Denumire dată apariției pe scară largă a unei boli infecțioase într-o comunitate, la un moment dat.

Epidemiologie

Denumire dată studiului frecvenței și cauzelor bolilor și altor afecțiuni la diferite grupuri de oameni. Include studiul valorilor măsurate privind sănătatea (de exemplu, expunerea la pesticide sau deficiența de vitamine) și modul în care acestea influențează riscul deteriorării sănătății.

ERM (Evaluarea riscurilor pentru mediu)

Denumire dată procesului de evaluare a potențialelor daune provocate mediului de o substanță, o activitate sau un fenomen natural, incluzând introducerea plantelor modificate genetic, utilizarea pesticidelor sau răspândirea dăunătorilor plantelor.

ESB

Encefalopatia Spongiforma a bovinelor

EST

Encefalopatia Spongiforma Transmisibila